Smeuïge chocolade brownies

556

Ik ben dol op alle soorten brownies, maar de smeuïge variant is mijn favoriet. Zo eentje waarbij je na het opeten ervan nog een halve brownie in je mond heb zitten omdat hij overal zo lekker blijft plakken en waarbij je het komende uur nog overal brownie vandaan haalt als je met je tong langs je tanden en je gehemelte gaat 😉 . Klinkt misschien niet heel smakelijk, maar toch vind ik dit persoonlijk de allerlekkerste brownie! Daar moet iedereen gewoon een recept voor hebben. En raad eens… die heb ik voor jullie! Dit recept voor smeuïge chocolade brownies is tot nu toe mijn absolute favoriet als het om van die kleffe brownies gaat. Zeker het proberen waard dus!

Dit artikel heeft in april 2018 een update gekregen. De receptuur is een heel klein beetje aangepast, net als de bereiding (geen au Bain Marie meer). Reacties van voor deze tijd hebben betrekking op het oude recept.

Smeuïge chocolade brownies

Een eenvoudig recept om zelf smeuïge chocolade brownies te maken. Brownies met een intense chocolade smaak en die heerlijk smeuïg zijn van structuur.
Porties: 16 personen (20 x 20 cm vorm)

Ingrediënten

  • 60 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 125 gram pure chocolade
  • 1 el stroop (pannenkoekenstroop)
  • 2 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram bloem
  • 20 gram cacaopoeder
  • 1 tl bakpoeder

Instructies

  • Doe boter, beide soorten suiker, chocola en stroop in een pannetje. Zet het op een laag vuur en roer door tot de boter en chocolade zijn gesmolten. De suikerkorrels hoeven niet te smelten. Laat het mengsel nu afkoelen. Kamertemperatuur is goed, maar lauwwarm mag ook.
  • Klop ondertussen de eieren en het vanille-extract luchtig. Voeg het chocolademengsel toe en mix op een lage snelheid tot een egaal mengsel.
  • Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder toe. Mix wederom op een lage stand tot de ingrediënten zijn opgenomen. Lang mixen of op hoge snelheid is niet nodig, anders worden je brownies niet zo smeuïg als je wilt.
  • Giet het beslag in een met bakpapier beklede vorm van 20×20 cm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de brownie in 25 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte).
  • De bovenkant ziet er droog uit na het bakken, maar van binnen is hij nog lekker zacht en smeuïg.
  • Laat de brownie volledig in de vorm afkoelen voordat je hem eruit haalt en in stukken snijdt.
Tips

Om het mengsel in de pan sneller af te laten koelen, kun je de pan in een bak met koud water zetten. De pan koelt meteen af, waardoor het mengsel ook sneller zal afkoelen.

Bewaren

In dit artikel vind je al mijn tips voor het bewaren van de brownies.

Er staan op Laura’s Bakery ook een hoop variaties op dit recept:

Wat is jouw favoriete brownie? Ook zo’n lekkere smeuïge variant of heb jij liever een brownie die meer weg heeft van cake?

Wat vind jij van dit recept?

2.8 (5 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

383 reacties

  1. Emily van Kampen schreef:

    Smeuïg en plakkerig is Hoe een brownie voor mij moet zijn. Als het te droog is wordt het meer en cake en als het te hard is wordt het meer een koek.
    Ik vroeg me alleen af waar je de stroop voor gebruikt? Ik zag het bij de ingrediënten staan, maar in het recept kon ik het niet meer vinden.
    Bedankt alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat suf! De stroop doe je gelijk met de boter, chocola en suiker in de kom om au bain marie te smelten. Zal het gelijk even aanpassen 😉

      1. N schreef:

        Kan ik ook ahoornsiroop/maple syrup gebruiken

        1. Laura schreef:

          Heb ik nog niet getest, maar je kunt het proberen 🙂

        2. isabel schreef:

          ja dat kan, dan moet je alleen wel even de verhoudingen bekijken.

    2. Dipsy schreef:

      Heb het recept uitgeprobeerd, super goed recept de brownie is meteen opgegaan

  2. Laura schreef:

    Haha dat klinkt inderdaad niet smakelijk, maar ik denk dat iedereen wel weet dat dat het wel is! De perfecte brownie blijft overal kleven 🙂

  3. MySimplySpecial schreef:

    Nu heb ik zin om brownies te bakken!

  4. Trudy schreef:

    Dit vind ik qua uiterlijk een beetje op borstplaat lijken.
    Heb je dat al eens gemaakt?
    (‘k kan ’t niet vinden 🙂 )

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hoi tante Trudy,
      Borstplaat heb ik nog niet eerder gemaakt en dat zal ook niet heel snel gebeuren, vind het niet echt lekker :). Brownies zijn trouwens wel echt compleet iets anders hoor, totaal niet te vergelijken met borstplaat 😉 .
      Liefs, Laura

  5. Jiska schreef:

    Ik zag ‘m en heb ‘m meteen gemaakt! Hij staat in de oven, ruikt heerlijk. Jammer dat het afkoelen zo lang duurt! Bedankt weer voor dit recept!

  6. Ilse schreef:

    Niets zo lekker als smeuïge brownies! Ik weet wat ik voor mijn verjaardag ga bakken 😉

  7. Lisanne schreef:

    Ah ziet er ontzettend lekker uit. Smeuïge brownies zijn de beste! Yum.

    1. Nienke schreef:

      Hallo,

      Met een cliënt van mij 2 maal geprobeerd de brownie te bakken, maar tot 2 maal toe is de brownie in het midden ingezakt.

      Wat doen wij verkeerd?

      Gr Nienke

      1. Laura's Bakery schreef:

        Hi Nienke, dat is moeilijk te beoordelen op afstand. Jullie hebben niks aan het recept veranderd qua ingrediënten en het recept volledig gevolgd?

  8. Anoeska schreef:

    Oh wauw, die zien er goddelijk uit zeg!

    1. Janine schreef:

      Kun je in plaats van vanille extract ook vanille aroma gebruiken?

        1. janine schreef:

          hoi,
          okey geeft dat ook nog smaakverschil?

  9. Bea schreef:

    Hallo, ik koop nooit stroop omdat ik dit niet lust, kan ik dit vervangen door iets anders, bv: honing.
    Of is het niet erg als ik het niet gebruikt in het recept.
    Maar van lekkere zachte brownies daar kan ik niet afblijven, wil zeker dit eens proberen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het ook vervangen voor glucosestroop en ik denk dat je honing ook goed kunt proberen. Heb je dit nou ook niet in huis , kun je het ook best zonder proberen hoor.

      1. Janneke schreef:

        Waar kun je glucosestroop kopen? Heb het ergens anders voor nodig maar kan het tot nu toe nergens vinden. 🙁

        1. Laura schreef:

          Bij kookwinkels en taartdecoratiewinkels zie ik het wel eens staan.

        2. Marjoleine schreef:

          Heel late reactie, maar misschien heb je er nog eens wat aan. Ik kook glucosestroop bij de apotheek. Daar hebben ze het eigenlijk altijd.

  10. Ilse schreef:

    Hallo,
    Ik heb het vandaag gemaakt. Het was heel erg lekker! Alleen vond ik het heel erg suikerig. De suiker was ook niet helemaal vloeibaar geworden, terwijl ik het heel lang heb staan roeren om het vloeibaar te krijgen. Wat heb ik fout gedaan?
    Groetjes Ilse

    1. Laura's Bakery schreef:

      Heb je fijne kristalsuiker gebruikt en geen normale (grove) suiker? Daar zou het misschien aan kunnen liggen.

      1. Anna schreef:

        Ik had het ook en ik heb echt fijne suiker gebruikt ?

        1. Laura schreef:

          Op zich is het niet erg als het choco mengsel nog suikerkorrels heeft hoor, in de oven smelt dat ook wel weer verder 😉 (ik heb het ook wel eens, komt altijd goed)

  11. Marja schreef:

    Oh Laura…je bent een reddende engel! Îk ben mijn recept van een kleffe brownie kwijt en toen zag ik de jouwe! Hij lijkt me hemels! Lekker plakkerîg om nog heeeeeeeel lang na te genieten àls hij al op is! Zalig…..ik krijg gelijk zin om hem te maken, maar ben op vakantie in Florida, dus moet nog tot woensdag wachten, want dan komen we weer thuis na 15 superdepuper dagen! Ik verheug me nu al op de brownie! Hier zijn de meeste meer cakeachtig helaas. Woensdagavond staat hij gegarandeerd in de oven! Bedankt voor het geweldige recept! Groetjes, Marja. 🙂

  12. Hans Busquet schreef:

    Als variant op je brownie voegen we er nog wat gebroken noten bij . Super !!!

  13. Jacquelien schreef:

    Vandaag gemaakt, heeeeerlijk! Bedankt voor het recept 🙂

  14. Pieter schreef:

    Eerst heb ik het recept x3 gedaan. Ik heb 2 repen chocolade gebruikt (1 normaal puur en 1 72% puur) en de cacaopoeder weggelaten. Ook wat suiker weggelaten om de chocolade nog meer te laten spreken. Wat ik heerlijk vind aan brownies is als er nog stukjes chocolade inzit dus nog een halve reep gehakt en door het beslag gedaan! Heerlijk recept!

  15. Kelly schreef:

    Goeiemorgen,

    Ik ben volgende week jarig en ben alleen vandaag jarig dus wil alvast wat dingen bakken. Weet jij of je de brownies kan invriezen?

    groetjes Kelly

    1. Laura's Bakery schreef:

      Deze brownies kun je zeker goed invriezen!

  16. Chantal schreef:

    De brownies kun je goed invriezen!
    Deze is echt heerlijk… En als je nog meer zoetigheid eraan toe wilt voegen kun je nog kleine stukjes (witte) chocola en/of kleine stukjes caramel(fudge) door het beslag heen doen. Heerlijk!

    1. Larissa schreef:

      Ik krijg hem in het midden niet helemaal gaar. Wat kan ik doen? Afdekken met aluminiumfolie en nog eventjes de oven in?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Weet je zeker dat de brownie niet gaar is? Ze horen juist lekker smeuïg te zijn, dit merk je het beste na het afkoelen en opstijven 🙂

  17. Charissa schreef:

    Mag ik vragen wat voor stroop je gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      gewoon pannenkoekenstroop 🙂

      1. Latlat schreef:

        Mijn brownies zakken in het midden in. Elke keer opnieuw als k ze uit de oven haal zijn ze ingezakt.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dat hoor ook een beetje, maar als het heel erg is dan zijn ze nog niet gaar genoeg.

          1. levina schreef:

            dat komt omdat je op een te hoge stand gemixt hebt, dan wordt het luchtig en zakt hij in als hij uit de oven komt.
            dus laagste stand mixen.
            🙂

  18. Kitty schreef:

    Oh wow…. heb ze net gemaakt en ze zijn heerlijk! Dit is een blijvertje…….. Thanks voor het recept!

  19. Katleen schreef:

    Ik ga ze straks eens proberen, maar vroeg me af of het gewone patisseriebloem is of zelfrijzende bloem? Denk het eerste?

    1. Anne schreef:

      Heerlijk laat dit, maar ik heb het gedaan met Volkoren Bloem, gewoon uit de super. Het smaakte heerlijk, dus ik denk dat je inderdaad het gewone bloem kan gebruiken!

  20. Sandy schreef:

    Hi,

    Gebruik je roomboter of gewone margarine ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      altijd ongezouten roomboter 🙂

  21. reinalda schreef:

    zou het ook met de glutenvrije meel van schär kunnen? bv de kuchen en kekse. .

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je hebt kans dat het resultaat misschien iets anders is, maar die kun je gewoon gebruiken.

    2. Timmermans01 schreef:

      Vandaag dit recept uitgeprobeerd en het smaakt heerlijk. 🤫Ik denk dat ik nog een stukje pak. 😋🤭😉

  22. Amy schreef:

    Ik heb de brownies vanavond gemaakt en ze zijn echt heerlijk!

    1. Eva schreef:

      Misschien een hele stomme vraag.
      Maar lauwwarm, aan welke temperatuur moet ik dan denken?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ongeveer lichaamstemperatuur, dus als je voelt met je hand is het een beetje lauw of iets meer.

  23. Doortje schreef:

    Ik heb een hetelucht oven (combi)
    Moet ik dan ook 190 aanhouden?
    En stroop is toch gewoon pannenkoeken stroop?
    Ik ga deze vanavond maken…ben erg benieuwd..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij een hetelucht oven zet je de temperatuur 10 graden lager. En inderdaad gewoon pannenkoekenstroop.

      1. Doortje schreef:

        Het recept is echt god-de-lijk!
        Nu twee keer gemaakt, 1e keer waren ze wat droog (cake)
        2e keer op 175 graden en toen waren ze echt zoals ze moeten zijn..
        Ik heb veel uitgedeeld en iedereen was erg enthousiast!

  24. Roosje schreef:

    Hoi Laura,

    Is het mogelijk om ook nog iets van noten toe te voegen? Of is dat not done met een brownie? En zo ja, welke?

    Roosje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan heel goed! Ik vind zelf walnoten erg lekker, maar pecannoten en/of hazelnoten zijn ook heerlijk!

      1. Annette schreef:

        Dit wou ik ook vragen inderdaad. Is het dan handig om de walnoten gewoon door het beslag te spatelen op het laatst?
        Kan ik dit ook afbakken in bijv. een cakevorm? Ik heb op het moment alleen een springvorm van 22 cm en 26 cm en een cake vorm.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Walnoten kun je inderdaad op het laatst door het beslag spatelen. Ik zou brownies niet in een cakeblik bakken, dan kun je beter een springvorm gebruiken.

  25. Janina schreef:

    Hoihoi,

    Woon in Frankrijk maar geen basterd suiker te vinden hier.. Hoe lossen we dit op..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet wat voor alternatieve soorten suiker er verkrijgbaar zijn in Frankrijk? Muscovado suiker kan ook, misschien is dat te krijgen?

  26. Jaap schreef:

    Dit recept gaan wij zeker een keer proberen 🙂

  27. Kay schreef:

    Wat een goede brownies! Zijn echt onwijs smeuïg heeerlijk!

  28. Linda schreef:

    Deze brownies zijn echt goddelijk! Alleen zakt hij in zodra hij uit de oven komt. Is dat normaal? En wat kan ik er tegen doen? Maar hij smaakt er niet minder om hoor!?

    1. Laura schreef:

      Misschien heb je het te luchtig geklopt? Het is niet gek als hij wat inzakt hoor.

  29. Marleen schreef:

    Ik lees hierboven liever niet op hetelucht stand bakken maar hoe dan wel? Onder en boven warmte?

    1. Laura schreef:

      Boven- en onderwarmte inderdaad, maar als je alleen op hetelucht kunt bakken zet je de temperatuur gewoon 20% lager.

      1. Floor schreef:

        Ik had dezelfde vraag. Je schrijft 20% lager, dan kom je dus uit op 150 graden voor hetelucht? In een bericht verder naar boven schreef je namelijk 10 graden lager en zou je dus uitkomen op 180 graden… best een verschil, welke is beter om aan te houden?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat verschilt dus echt per oven, daarom zeg ik ook vaak 10-20%. Het hangt ook weer af van de temperatuur die ik noem voor boven- en onderwarmte. Je kunt beginnen met 180 graden en eventueel wat korter te tijd instellen om hem te controleren.

  30. Sabien schreef:

    Tijdens de au bain marie werd de suiker niet vloeibaar. Tijdens het kauwen heb je kleine suikerklontjes. Ik heb fijne kristalsuiker gebruikt van van gilse. Ik zou graag willen wat ik hier aan kan doen, want ik las het bij meerdere reacties

    1. Laura schreef:

      Je zou het eventueel ook kunnen proberen direct in het pannetje op een laag vuur. Maar kijk uit dat de chocola niet verbrandt.

  31. Margreet schreef:

    Ik heb ze woensdag gemaakt en gisteren gegeten. Wat zijn ze onwijs lekker!
    Dank je wel voor het recept!

  32. Tessa schreef:

    hey!

    Ik ben er op dit moment mee bezig, maar die suiker word een kleverige kristal boel. Het smelt niet, ik heb het gewoon au bain marie gedaan en alles.
    Enig idee wat er mis is?

    1. Laura schreef:

      Dat is gek, wel alle hoeveelheden aangehouden? Het kan kloppen dat het iets dikker is hoor, het wordt niet heel erg dun. Je zou het ook in een pan direct op het vuur kunnen doen, zet het vuur dan wel laag.

  33. Karina schreef:

    Hoi Laura, wat een leuke en begrijpelijke recepten schrijf je! Ik heb de brownies vorige week gemaakt en ze waren echt verrukkelijk!! Groetjes Karina

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! En fijn dat de brownies zo goed in de smaak vielen 🙂

  34. Elisabeth schreef:

    Hoi!

    Misschien een beetje dom van mij, maar wat bedoel je met “1 el stroop”??

    1. Laura schreef:

      el = eetlepel (zoals tl een theelepel is)

  35. anke niehoff schreef:

    hoe groot is de vorm die je gebruikt voor de brownies?

    1. Laura schreef:

      Staat in het recept, 20x20cm

  36. GD schreef:

    Hoi Laura, zou je de 150 gram fijne tafelsuiker ook kunnen vervangen door bruine basterdsuiker?
    Zodat je eigenlijk alleen maar basterdsuiker gebruikt in het recept?

    1. Laura schreef:

      Kan, maar ik zou het niet doen. Dat geeft toch een hele andere smaak aan de brownies.

  37. Anoniem schreef:

    Hoi,

    Ik wilde deze gaan maken alleen heb ik geen vanille extract, is dit erg of kan het ook zonder? Ik zag wel vanille aroma van Dr. Oetker maar dat is wat anders toch of kan ik dat ook gebruiken?

    1. Laura schreef:

      aroma kun je ook gebruiken, maar het is inderdaad wel anders dan extract.

  38. Anissa schreef:

    Dag Laura,

    Mijn browniecake staat net in de oven, maar mijn beslag was heel erg dik, heb naar mijn idee wel de juist hoveelheden aangehouden.

    Hoort het zo of is er toch iets mis gegaan?

    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Als je het recept helemaal hebt gevolgd zal het vast goedkomen, browniebeslag hoort niet heel dun te zijn.

  39. Chanel schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb geprobeerd het recept te maken. Maar het lukt me gewoon niet. Au bain Marie smolt er niets dus heb ik het zelf maar een in een pannetje gedaan op het vuur. Hiervan werd het een kleverige kristal bende en was na 1 seconde de klomp suiker keihard. Geen idee wat ik mis heb gedaan. Heb alle hoeveelheden netjes opgevolgd, en baal er best wel van dat ik tot 2x toe dure ingrediënten weg heb kunnen gooien.

    1. Laura schreef:

      Bij au bain marie moet je een beetje geduld hebben. In een pan kan ook, maar belangrijk is dat het vuur laag staat. Waarschijnlijk stond dit bij jou te hoog waardoor het te snel ging.

  40. Lidwien schreef:

    Hallo Laura,
    Is 190 graden niet erg hoog? Tegen Doortje zeg je (30-3-’15) dat ze bij hetelucht de oven 10 graden lager moet zetten, tegen Marleen (7-11-’15) zeg je 20 % lager. 20 % van 190 is 38 graden lager, dat wordt dan zo’n 150 graden bij hetelucht.
    Ik heb al een paar keer brownies gebakken en meestal zijn ze erg droog, ik dacht mede door een te hoge openstaand. Ik ga dit recept zeker proberen, dank je wel alvast.

    1. Lidwien schreef:

      Ovenstand bedoel ik

    2. Laura schreef:

      190 graden is voor een oven met boven- en onderwarmte niet te hoog. Voor hetelucht wel en daarom zet je die 10-20% lager (afhankelijk van de oven. Die zijn natuurlijk allemaal verschillend en dat is even uitproberen)

      1. Saskia schreef:

        Hoi Laura,
        Ik heb de brownies gisteren gemaakt maar ik vond ze niets smeuïg. Ik heb ze 25 minuten op 190 graden (boven en onder warmte) gebakken. Moet ik ze de volgende keer korter of op een lagere temperatuur bakken? (Ik bak normaal altijd op hetelucht stand)
        De smaak was wel erg lekkee trouwens!

        1. Laura schreef:

          Dan is jouw oven waarschijnlijk heter dan die van mij, volgende keer dus wat korter bakken. Dan zal hij zeker smeuïg zijn.

  41. Arlette schreef:

    Hoi Laura, wij hebben jouw brownies al een paar keer gemaakt, en iedereen vindt ze altijd heerlijk. Nu zijn we aan het variëren geslagen. Zo hebben we ze al eens met extra pure chocola gemaakt, wat ook erg lekker was. Nu wil ik ze graag eens met een scheut likeur maken (amaretto of baileys). Wanneer zou ik dit toe kunnen voegen, en hoeveel eetlepels? Alvast bedankt!

    1. Laura schreef:

      Zou ik tegelijk met het gesmolten chocolade mengsel toevoegen. Hoeveel durf ik je niet te zeggen, ik zou naar smaak toevoegen. Voeg eventueel meer bloem toe als het beslag te vochtig is.

  42. Jolijn schreef:

    Hoi Laura,

    Precies volgens recept 25 min in de oven maar toen was de brownie een beetje droog. Ik had de brownie ongeveer 2 cm dik . Te weinig voor 25 min. Maar op het plaatje lijkt het niet veel dikker. Heb je een tip?

    Gr Jolijn

    1. Laura schreef:

      Heb je misschien een heteluchtoven? Dan moet de temperatuur 10-20% lager.

  43. Priscilla schreef:

    Oeh net jouw recept uitgeprobeerd… Home made smeuïge brownies… Delicious! Heb er zelf nog tijdens de ramadan dadels toegevoegd. Bedankt voor het recept!

  44. Christa schreef:

    Voor t eerst gemaakt! Gleed niet zo makkelijk de vorm in, maar wat is de brownie goddelijk! Gelijk stukjes witte chocolade er doorheen gedaan en jummmie! Heel goed voor de lijn ? ga dit zeker vaker maken!

  45. Anne schreef:

    Hoi Laura,

    Dit recept al meerdere keren gemaakt…het is werkelijk heerlijk! Nu is er morgen een feest op de school van mijn zoontje en wil ik de brownie eigenlijk in mini cupcake bakvorm (24 stuks) gieten. Moet ik dan de temperatuur en baktijd aanpassen?

    1. Laura schreef:

      mini cupcakes hebben minder tijd nodig, ik zou met 10-12 minuten beginnen

  46. Petra schreef:

    Een blondie met witte chocolade, melk chocolade en toffee is zooo lekker. Ben nog opzoek naar een recept hiervan, heb je misschien enig idee?

    1. Laura schreef:

      Ik heb nog geen recept voor een blondie online staan.

  47. carolien schreef:

    Ge-wel-dig. Super makkelijk te maken en de smaakexplosie in je mond wauw!

  48. Willeke schreef:

    Ik heb zojuist deze brownies gemaakt! En smeuïg zijn ze zeker. De baktijd heb ik wel moeten verlengen met 20 minuten, maar daarna was de brownie perfect.
    Ik heb de stroop vervangen door agave siroop.

  49. Merel schreef:

    Hallo!
    ik wil vanmiddag het recept gaan uitproberen, maar ik heb alleen een aardewerken vierkant ovenschaal. Is de oventijd dan hetzelfde? Ik zag dat je bij de vegan brownies ook zo’n schaal gebruikte.
    Ik heb anders ook nog wel een springvorm.
    Groetjes!

    1. Laura schreef:

      Een aardewerken schaal kan ook hoor

      1. Merel schreef:

        Dank je wel! 🙂

  50. Julia van Minnen schreef:

    Heb het een tijdje geleden gemaakt maar toen was het helaas mislukt! De buitenkant was mooi gaar maar vanbinnen was het nog beslag. Waarschijnlijk heb ik gewoon de verkeerde bakvorm gebruikt. Omdat er dan te veel beslag in zit. Morgen ga ik nog een poging wagen 🙂 Vind je pagina trouwens super leuk! Je bent echt een voorbeeld voor me. Zou zelf graag ook een blog willen starten met mijn eigen recepten. Nog tips? Haha. Groetjes Julia

    1. Laura schreef:

      Voor tips over bloggen zou je eens op blogaholic.nl kunnen kijken, staat heel veel op 🙂

  51. Kimberley schreef:

    Hoi Laura,

    Vraagje: gebruik je gewoon bloem of zelfrijzend bakmeel?

    Ik heb het recept precies gevolgd (met gewone bloem). Oven op 160 graden (hete lucht) voor 25 minuten. Maar de binnenkant blijft super vloeibaar. Nog 15 minuten extra gedaan maar het blijft zo. Enig idee wat het probleem kan zijn?

    1. Laura schreef:

      Wat voor soort oven heb je, echt hetelucht of een combi? Hij zou niet vloeibaar moeten zijn namelijk, maar een combi bakt niet echt goed is mijn ervaring. (en je gebruikt inderdaad gewone bloem)

      1. Kimberley schreef:

        Inderdaad een combi…. Heb je tips? Nog veel langer in de oven of temperatuur hoger?

        1. Laura schreef:

          Combi staat erom bekend dat de buitenkant al goed is, maar in het midden nog vloeibaar. Wat helpt is om -als de bovenkant goed is-, je baksel af te dekken met aluminium folie. Zo gaart hij van binnen verder, maar kleurt hij niet verder. Al blijft het lastig hoor met een combi.

    2. Marian schreef:

      Volgens mij staat er 190 gr in het recept en niet 160 Gr. Misschien is dat het probleem?

  52. Inge schreef:

    Vorige week de appel kaneelcake gemaakt uit je boek en deze woensdag de brownies eens proberen. Al tijdens het bakken ruikt het zo heerlijk, mijn het hele huis ruikt naar chocolade jummie. We kunnen niet wachten tot hij afgekoeld is. En dan mmmmmmmmmmmm. Super geweldig heerlijke brownies. Hij is krokant en smelt in je mond een en al chocolade. Ik heb het recept hier en daar wat aangepast.

  53. Corrie schreef:

    Hoe snij je in vredesnaam mooie vierkante brownies?? De bovenkant is knapperig en breekt bij het snijden.

    1. Laura schreef:

      goed af laten koelen is het belangrijkst, en verder gebruik ik graag een broodmes om brownies aan te snijden.

  54. Tamara schreef:

    Hoi! Ik heb een brownievorm van 29x19x4. Hoe hoog is je brownie geworden?
    Is het beter om het recept naar rato te verhogen? Want wil niet dat ie te dun wordt en daardoor te droog…

    1. Laura schreef:

      je kunt het dan beter even omrekenen naar een grotere vorm inderdaad, anders wordt hij te dun. Hier heb ik beschreven hoe je dat doet: http://www.handigebaktips.nl/recepten-omrekenen/

      1. Tamara schreef:

        Dankjewel! Zo had ik het inderdaad ook gedaan.
        Nu staat ie in de oven, wel iets langer dan 25 min…want m’n prikker komt er nat uit…
        Nu wel aluminiumfolie er op gedaan…

        1. Laura schreef:

          Bij brownies zal de prikker er altijd nat uitkomen, dat is juist goed want anders is hij te droog. Een brownie is gaar wanneer de bovenkant droog is.

  55. Anneke schreef:

    2 keer gemaakt. Heel erg lekker, maarrrrr zakt in het middel wel erg in na het uit de oven halen.
    Aan de randen (vierkant blik) Perfect
    In je boek staat Voeg bloem, cacaopoeder en bakpoeder tot en MIX tot een glad beslag.
    Op je site staat SPATEL (in plaats van MIX).

    Kan mixen in plaats van spatelen een oorzaak zijn?

    1. Laura schreef:

      Alleen als je te lang en hard mixt kan dat een oorzaak zijn, dan wordt het beslag te luchtig. Op een lage stand tot het bloem is opgenomen mix ik zelf, dan moet het goed gaan.

  56. Jenna schreef:

    Hoi Laura! Ik ben deze brownies nu aan het maken en ik kwam op een (in mijn ogen) probleempje. Bij het au bain Marie smelten, smelt alles behalve de suiker.. hoe komt dit? Hoort dit of doe ik iets verkeerd?

    1. Laura schreef:

      Het is niet erg als de suiker nog een beetje korrelig is. Je zou het ook langzaam in een pannetje kunnen smelten, dan smelt het iets meer.

  57. Ellen schreef:

    Hoi Laura,

    Mijn oven kan alleen op 180 of op 200 graden. Welke van die twee standen kan ik dan het beste doen?

    1. Ellen schreef:

      En hoe koel is afgekoeld? 😉 mag het helemaal niet meer warm zijn?

      1. Laura schreef:

        Ik houd meestal kamertemperatuur aan, hooguit een beetje lauw. Als het te heet is gaat het ei gelijk stollen en dat wil je niet.

    2. Laura schreef:

      dan zou ik 180 doen en eventueel iets langer bakken mocht dat nodig zijn.

    3. Nicole schreef:

      Goedemorgen, hoe lang kan je de brownies bewaren? Kan ik deze donderdagavond maken en zijn ze zaterdag dan nog lekker?

  58. Kim schreef:

    Heb de brownies nu in de oven staan, maar mijn deeg is een stuk droger dan ik hier op t plaatje zie. Gieten is er ook echt niet bij… ik moest scheppen. Heb de ingrediënten nog een keer gecheckt, maar dat gaat goed volgens mij. Wat heb ik verkeerd gedaan?

    1. Laura schreef:

      Als je chocolademengsel verder is afgekoeld wordt het beslag ook dikker, dit heb ik zelf ook vaak. Dat is geen probleem hoor 🙂

      1. Vengel schreef:

        Haha dit had ik ook. Fijn dat t geen probleem dus, brownies staan nu in de oven dus ben benieuwd hoe ze eruit komen;)

  59. Chantal schreef:

    Kan ik ipv bloem en bakpoeder ook zelfrijzend bakmeel gebruiken?

    Ik ben met door mijn bakpoeder heen maar heb nog wel zelfrijzend bakmeel.

    Ben benieuwd hoe ze smaken ☺️

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan

      1. Chantal schreef:

        Vandaag de brownies gemaakt! Heerlijk! Ik weet zeker dat dit niet de eerste keer is!
        Dit wordt een van de favorieten hier in huis!
        En het ging prima met zelfrijzend bakmeel

  60. lies schreef:

    Mmm net al een stukkie geproefd. Ze zijn goed gelukt. Bedankt voor het recept!

  61. Marijke schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben helemaal enthousiast over je kookboek! Heb nu de brownies met dulche de leche geprobeerd. Langer in de oven gelaten, omdat de prikker er niet droog uitkwam. Nu helaas een te droge brownie… las je baktip net over wanneer een brownie gaar is. Jammer dat dit niet in je kookboek bij het recept genoemd staat… maar nu weet ik het in elk geval voor de volgende keer

    Groeten, Marijke

    1. Laura Kieft schreef:

      Dit staat wel degelijk in het boek, namelijk aan het begin van het brownie hoofdstuk 🙂

      1. Marijke schreef:

        Thanx! Ik had vooral bij de algemene tips voorin gekeken. Dan moet ik dat stuk dus nog eens nalezen. Mooi dat het er wel in staat dan. Sorry!

  62. Anne schreef:

    Mijn mengsel au bain marie blijft een soort deeg, het smelt niet. Wat kan ik hier aan doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Eventueel kan het ook direct in de pan, maar zet het vuur dan laag.

  63. Bettina schreef:

    Bestaat er een gouden tip die er voor zorgt dat zowel de binnen als buitenkant van de brownie lekker smeurig is? Mijn brownies waren langst de buiten kanten nogal droog.
    hoelang kan je verse brownies bewaren? luchtdichte doos en in of uit de koelkast?
    kan je nadien je brownie opnieuw opwarmen als je hem liever warm eet? zoja, hoe?
    Mijn eerste baksel was al redelijk geslaagd op de hard buitenkant na
    Groeten Bettina

    1. Laura Kieft schreef:

      Waarschijnlijk is je brownie dan iets te heet of te lang gebakken. Overigens is het normaal dat het buitenste randje iets meer gebakken is door de bakvorm uiteraard. Opwarmen in de oven zou ik niet doen, want dan bak je hem ook weer verder.

  64. Britt schreef:

    Ik heb ze nu voor de tweede keer gemaakt en mijn beslag wordt bij lange na niet zo glad als dat van jou.. Het is veel steviger en er zitten echt nog suikerkorrels in (ik denk van de basterdsuiker?). Ik smelt het altijd op laag vuur in een pannetje. Moet ik het dan nog langer laten smelten in de pan?
    De bovenkant is nu namelijk helemaal niet glad en lijkt wel vol kraters te zitten haha..

    1. Laura Kieft schreef:

      Suikerkorrels zijn niet erg. Dat het steviger is zou kunnen komen omdat je het langer hebt laten afkoelen. En als het verspreiden met de spatel niet 100% lukt is het niet heel erg hoor, in de oven door de hitte zal het ook weer wat uitspreiden.

  65. Jessica schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb je recept geprobeerd en ik vind ze inderdaad super lekker, goed van smaak en lekker plakkerig. Wat ik me afvroeg, is het mogelijk om het met iets minder suiker te maken zodat ze ook iets minder zoet worden? Of mislukt het recept dan?

    Groetjes,

    Jessica

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat heb ik nog niet geprobeerd. Je zou het kunnen testen, maar houd rekening met een ander resultaat.

  66. Patricia schreef:

    Hoi Laura,

    Misschien een domme vraag, maar wat bedoel je met stroop? Gewoon de (rinse) appelstroop die je ook op brood kunt smeren? Of schenkstroop (voor over de pannenkoeken)? Of ahornsiroop? Of …..?

    Groetjes,
    Patricia

    1. Laura Kieft schreef:

      Hier bedoel ik pannenkoekenstroop mee.

  67. Loïs schreef:

    Hoi ik heb het gemaakt en het is echt super lekker maar ik vroeg me af of je het ook met meer cacao kan doen in plaats van chocola.
    Groetjes:Loïs

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je proberen, maar mijn ervaring is dat het minder lekker wordt (meer cake ipv brownie)

  68. Ilse schreef:

    Hoi Laura!
    Is het mogelijk om de brownies in te vriezen of verandert dit de consistentie te erg (droog etc)? Groetjes, Ilse

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt ze prima invriezen hoor, verpak ze dan wel goed luchtdicht.

      1. Aya schreef:

        Hallo, ik wil dit recept vandaag maken. Mijn bakvorm is 23 x 14 cm en ik ben bang dat het door de vorm helemaal gaat mislukken. Ik heb het geprobeerd om te rekenen op jouw website alleen staat er dan dat ik 1.61 ei moet gebruiken. Heeft u misschien een andere oplossing voor mij?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Als je gewoon 1,5 ei gebruikt dan is dat prima. Even een eitje klutsen in een kommetje en dan door de helft (of nét iets meer als dat je lukt ;))

  69. KimF schreef:

    Hallo Laura,

    Dank je wel voor je recept! Ik heb flink gezocht naar een goed recept en een aantal recepten geprobeerd, maar deze is perfect! Ik heb het afgelopen week 3x op verzoek gemaakt. Als topping had ik er dulce leche op gedaan en een deel ervan bestrooid met zeezout. Dat was een geweldige combinatie. Ik kom graag nog een kijkje nemen op je website.

    Groetjes Kimberley

  70. Inge schreef:

    Hey laura,
    Ik ga ze vandaag uittesten, heel erg benieuwd ? !!
    Nog twee vraagjes, pannekoekstroop kennen we hier in belgie niet, althans niet onder die naam, is dat honing ?
    En hoe bewaar je de brownies eens ze afgekoeld zijn ?
    Dank alvast,
    Groetjes,
    Inge

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is een suikerstroop 🙂

  71. Eline schreef:

    Hoi Laura,

    Wat ziet dit recept er heerlijk uit! Ga het zondag maken! Vandaag de boodschappen al gedaan. Kon alleen geen vanille extract vinden maar wel vanille Aroma van dr. Oetker. Heb jij enig idee of ik dan dezelfde hoeveelheid kan aanhouden als het vanille extract?

    Alvast bedankt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Je kunt dezelfde hoeveelheid aanhouden.

  72. Piet Vervloed schreef:

    Eindelijk gelukt. Met combi oven 30 min op 180 gr daarna 10 min afgedekt met folie op 190 gr. Yeah! Zakte wel wat in elkaar toen ik er na 30 min aan schudde maar is heerlijk. Volgende project met dulce.

  73. Marieke schreef:

    Jummie! Ook heel lekker met iets minder suiker (100 gr gewone en 70 gr bruine) en gemengde noten. Top recept, dank je wel!

    1. :) schreef:

      Hey Laura! Allereerst super leuke blog, ik hou ervan. En dan heb ik een vraag. Kan je dit recept ook in een kop doen? Zoals een mug cake. Ik heb al weken zin in brownies, maar ik heb geen tijd om ze te bakken. Kan ik het in de magnetron doen? Zo ja hoeveel graden etc. Doeidoei!!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Het kan vast en zeker ook in een mok, op de rest van je vragen heb ik helaas geen antwoord!

  74. Mark schreef:

    Wow dit waren de lekkerste brownies ooit! Mijn vrouw en ik hebben hier echt van genoten! Ik ben heel benieuwd naar je andere recepten 🙂
    Toppie 🙂

  75. Cheyenne schreef:

    Heey mijn naam is cheyenne ik heb een vraagje mijn brownies zijn best ver omhoog gekomen inplaats dat ze wat dunner zijn is dat erg ? En hoe komt dat eigelijk ?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het is logisch dat ze wat rijzen in de oven, als het heel veel is kan het zo zijn dat je het beslag te luchtig hebt geklopt.

  76. Patricia schreef:

    Vandaag deze brownies gemaakt en hoewel het beslag echt super stevig was en niet glad zoals op de foto’s (en ik dus even dacht dat dit ging mislukken), zijn ze echt super goed gelukt! Lekker smeuïg van binnen en krokanter aan de buitenkant. Van mij zouden ze alleen wat minder zoet mogen zijn.. Hoeveel suiker zal ik dan van het recept af kunnen halen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik zelf geen ervaring mee, maar je zou natuurlijk wat kunnen experimenteren.

  77. Marieke schreef:

    Ik heb dit recept al eens eerder gemaakt, en toen een aantal dingen weggelaten, zoals; 75gr bruine basterd suiker, ipv 150gr witte tafelsuiker 125gr witte basterdsuiker gebruikt en geen stroop er doorheen gedaan. Toen was het beslag mooi glad en had het de juiste viscositeit.
    Dit keer heb ik het recept gevolgd en nu was mijn beslag niet glad (suiker korrels waren duidelijk zichtbaar) en het was heel dik, ik kon het niet schenken.
    Heb ik iets fout gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je hebt niks verkeerd gedaan hoor. Het is prima als de suikerkorrels nog zichtbaar zijn en hoe meer het afkoelt, hoe dikker het wordt.

  78. Yasmine schreef:

    Wat een super slecht recept, precies alles gevolgd, chocolade suiker mengsel smelt voor geen meter. Eerste en laatste keer voor mij op deze blog

  79. Cindy schreef:

    Hoi!
    Ik wil dit recept graag gaan proberen en heb nog geen bakvorm. Goede reden om er een aan te schaffen, ?. Nu zie ik vierkante vorm van 24×24 of rechthoekig van 28×18 (bestel het online bij de supermarkt). Welke kan ik dan het beste nemen? Ik zie in het recept namelijk 20×20 staan. En ik heb een combi oven, misschien dat dat ook nog uit maakt.
    Hoor het heel graag!

    1. Laura Kieft schreef:

      Beide kan, wat jij prettig vind. Ik zou echter aanraden verder te kijken (online of in winkels) voor een 20×20 cm vorm aangezien dit een veelgebruikt formaat is. En dan hoef je ook niet om te rekenen 🙂

  80. Elise schreef:

    Hallo Laura, gisteren deze gemaakt en perfect gelukt. Ik vind hem alleen te zoet. Kan ik de volgende keer minder suiker gebruiken of heeft dat invloed op het bakproces?

    1. Laura Kieft schreef:

      Het kan, maar het heeft natuurlijk ook invloed. Heb er zelf geen ervaring mee in dit recept, maar je kunt er uiteraard wat mee experimenteren.

    2. Dennis schreef:

      Je kan misschien ook chocolade met een hoger cacao-gehalte (en dus een lager suikergehalte) gebruiken. Ik heb zelf chocolade met 85% cacao gebruikt. Extra diepe chocoladesmaak! Standaard puur is geloof ik iets van 56% (?).

  81. Tessa schreef:

    Ik ben van plan dit recept morgen te maken en dan in te vriezen voor de verjaardag van zaterdag. Kan dat? Of is het beter om niet in te vriezen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor zo’n korte periode zou ik ze niet invriezen. Gewoon goed luchtdicht verpakken.

  82. Esther van der Mout schreef:

    Vandaag voor de allereerste keer deze brownies gemaakt met mijn zoon van 7. Wat een heerlijke brownies, precies het recept gevolgd en ze waren precies goed qua smeuïgheid! Wat een toprecept!!!!

  83. Irene schreef:

    Laura!! ik vind je een topper! Jouw eerste boek heb ik al, en nu druk aan het sparen voor jouw tweede boek (hallo geldcrisis!) Vraagje, is deze brownie ook de maken in een glazen ovenschaal als je niet zo’n bakvorm hebt? groetjes! Irene

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat leuk om te horen! In een glazen schaal kan ook, maar het kan dat hij iets langer in de oven moet. Glas geleidt de warmte anders dan metaal namelijk.

      1. Hanna schreef:

        Ik ga het zo maken maar ik heb een combioven die niet hoger kan dan 180 graden. Heb je nog tips hoe lang en hoe hij dan in de oven moet? Alvast bedankt!

        1. Laura Kieft schreef:

          Qua tijd zal het dan ongeveer wel gelijk zijn.

  84. Hoi schreef:

    Ik ga meteen beginnen
    ??
    Alleen een vraagje:
    Hoe lang is het houdbaar?

    1. Laura Kieft schreef:

      maximaal een week, goed verpakt 🙂

  85. bloem schreef:

    hallo
    nog een tip: bak de brownies met pure tony chocolonely.
    dan wordt het luchtiger.
    dit is een goed recept, mijn complimenten. de brownies worden altijd lekker

  86. Sjoerd de Vries schreef:

    Mooi recept, zeer goede smaak. Bij mij was het wat hoog geworden aan de randen, waarna het daarna behoorlijk inzakte. Ik ga het zeker nog een keer proberen. Als je suiker wilt smelten zou ik dat eerst doen, voor je chocolade erbij doet. Chocolade moet je niet te heet laten worden. Zoals jij het doet is het handiger en sneller, maar dan zou je in het recept aan kunnen geven dat het best wat korreliger mag zijn. Liever korrelig dan de chocolade verpesten. Dat staat wel in reacties, maar daar leest men snel overheen.

    Ben benieuwd naar je boek, ik heb al vaker recepten geprobeerd van je blog en ze zijn goed in balans, mooi beschreven en goed gefotografeerd. Complimenten!

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb even een toevoeging gemaakt in de receptuur, was in de veronderstelling dat dit er al stond maar niet dus. Thanks 🙂 En dank voor je complimenten!

  87. Noa schreef:

    Hoi, ik vond zelf dat er wel erg veel suiker in gaat. Ik heb zelf wat minder toegevoegd, maar alsnog wel zoet. Verder was het bij goed gelukt en was het heel erg lekker??

  88. Caroline schreef:

    Hoi Laura,
    Kan ik de stroop weg laten bij de smeuïge brownies?

    Groetjes Caroline

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar je krijgt dan natuurlijk wel een iets ander effect.

  89. lieke schreef:

    heyy,
    echt een top recept! ik wou altijd al brownies zelf maken, maar ik kon nooit een goed recept vinden. het leek altijd meer op een cake, dan een brownie.
    het enige wat jammer was is dat de brownie een flinke kuil kreeg, maar dat komt denk ik door de vorm die te klein was en ook omdat ik de brownie te snel uit de oven heb gehaald. het rook ook zo lekker in huis. Dit recept ga ik zeker vaker maken!
    groetjes!

    1. Laura Kieft schreef:

      Het zou ook kunnen dat je beslag te luchtig was, misschien in combinatie met de kleinere vorm en te snel uit de oven. Een beetje inzakken is niet gek namelijk.

  90. Carola schreef:

    Kan ik chocolade van 74% gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, geen probleem.

  91. Chantal schreef:

    Beste Laura,
    Mijn man heeft een gluten- en lactose allergie, dus ik heb rijstbloem en plantaardige boter gebruikt. Ook heb ik extra pure chocolade gebruikt. Het recept was super lekker! Hij had nog nooit zulke lekker brownies gehad. Ik ga ze zeker vaker maken! 😁

  92. Elise schreef:

    Hoi Laura, wat is er gewijzigd in het recept? Vond het oude recept heerlijk en lukt ook altijd goed. Is er een speciale reden dat het is aangepast?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bijna niets hoor, maar zo wordt hij net iets beter (en meer stukjes ipv de 9 die er voorheen in stonden).

  93. Noor van Wendel schreef:

    Hee Laura! Mijn complimenten voor dit gruwelijk lekkere recept, wat een topper!

    1. Laura Kieft schreef:

      Thanks, leuk om te horen! 😀

  94. Yael schreef:

    Oehh! Vandaag heerlijke brownies gemaakt! Wel erg zoet, iets té zoet wat mij betreft en ik had al minder suiker gebruikt! Maar echt een heerlijke smaak!

  95. Trijnie schreef:

    Hoi Laura! Ik maak al een hele poos jouw brownies en iedereen vindt ze geweldig ! de karamel is mijn favoriet! ik kom graag op jouw site en heb al heel veel receptjes van je geprobeert. Bedankt voor je inspiratie

    1. Lian van Rens schreef:

      Leuk om te horen en graag gedaan!

  96. Milou schreef:

    Hoii!
    Als eerste wil ik even zeggen dat ik je blog echt super leuk vindt! Ik heb er al veel heerlijke recepten af gehaald. Maar nu vroeg ik me af of je die stroop proeft? want die vindt ik echt heeel vies 😜 Bedankt x

    1. Laura Kieft schreef:

      Die proef je niet terug 😉

  97. Job schreef:

    Wow, dat was top. Met mijn dochters gemaakt, alleen nog niet helemaal afgekoeld voor het tijd was voor een toetje. Dus scheurde wat uit elkaar, maar heerlijk warm, stroperig en een knapperige bovenkant. Met een bolletje vanilleijs ernaast was het helemaal hemels. Dank!

  98. Elise schreef:

    Hi Laura,

    Ik zie staan 50 min op 190 graden maar om welke ovenstand gaat het dan? Hetelucht of een andere?

    Wil hem graag maken dit weekend!

    Groetjes, Elise

    1. Job schreef:

      Er staat 25 min op 190 graden. Dat is op standje hetelucht.

      1. Laura Kieft schreef:

        Dat is voor boven- en onderwarmte. Hetelucht is 10-20% lager (het is standaard dat in recepten de temperatuur voor boven- en onderwarmte staat).

    2. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte. En 25 ipv 50 minuten 😉

  99. Job schreef:

    Ter info. Drie keer de hoeveelheden is precies goed voor een 35×24 vorm. Mocht je zoals wij een feestje hebben.

    1. Imke schreef:

      Welke oventijd heb je hiervoor aangehouden?

  100. Natasja schreef:

    Hoi Laura, als je de smeuïge brownie in een springvorm wilt bakken (om in punten te snijden), welke formaat springvorm moet ik dan gebruiken bij deze hoeveelheden ingrediënten? En kan ik gewoon dezelfde baktijd en temperatuur aanhouden?

    1. Laura Kieft schreef:

      zou 24 cm nemen, rest blijft hetzelfde.

      1. Heleen schreef:

        Nou ik krijg helaas maar de helft van m’n springvorm goed gevuld. Denk dat het recept dan wel keer 2x kan.

  101. Heidi schreef:

    Beste Laura,

    Ik wil dit recept eens proberen maar heb een vraagje. De stroop is dat gewone siroop, zoals bv Luikse siroop? Wat je op pannenkoeken smeert?
    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      suikerstroop, ook wel pannenkoekenstroop inderdaad (geen siroop, dat is veel dunner).

      1. Heidi schreef:

        Kan je de stroop ook door iets anders vervangen?

        1. Laura Kieft schreef:

          je kunt het weglaten, maar ik vind het lekkerder met.

          1. Denise schreef:

            Hoi Laura,

            Ik heb geen bakvorm voor brownies. Ik vroeg me af of het ook in een ovenschaal kan?

          2. Laura Kieft schreef:

            Ja hoor dat kan ook prima. Afhankelijk van het materiaal is de baktijd dan misschien enkele minuten langer.

  102. Kees de Roode schreef:

    Hey Laura, zojuist het browniebeslag in een zg zeeuwse knop-vorm (24cm) gegoten en gebakken. Goed laten afkoelen, valt ie er makkelijk uit. Ziet er prachtig uit, smaakt heerlijk. Superkleverig, zoet en sjoko top. En oja: handje grof gehakte wal- okker- of pecannoten door het beslag, daar wordt ze niet minder van!

    1. Leah schreef:

      Hey Laura,
      Ik heb even een vraagje: zou ik er (blauwe) kleurstof bij kunnen gooien of mislukt het beslag dan meteen?
      Groetjes

      1. Laura Kieft schreef:

        Je hebt wel heel erg veel kleurstof nodig wil je deze donkerbruine brownie enigszins blauw laten worden, als er überhaupt al iets van te zien is. Dat zou ik dus niet doen.

  103. Nanda schreef:

    Heb je hem ook al eens gemaakt zonder suiker? Ik wil dat eens proberen misschien met dadels, guavesiroop of zo

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee nog nooit, maak hem altijd op deze manier.

  104. Jip schreef:

    Had laatst even geen zin om zelf te bakken, heb toen besteld bij thebrowniebox . Gelukkig heb ik jouw pagina gevonden! Waanzinnig recept, bedankt :-). Heb zelf nog caramel toegevoegd, heerlijk voor de tandartsrekening, haha.

  105. Marjolein schreef:

    Wat een heerlijk recept! Ik heb de brownies al meerdere keren gemaakt. Vaak vervang ik de 125 gram pure chocolade door nutella. Heerlijk!

    1. Marjolein schreef:

      Oja en ook zonder stroop blijven ze erg smeuïg 🙂

  106. Bianca schreef:

    Kan ik het deeg maken enkele uren op voorhand en nadien als dessert gwn afbakken ? Grtj

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd, zou het dan wel al in de vorm doen om te voorkomen dat het door afkoelen te stevig wordt.

  107. Suzanne schreef:

    Zou ik het ook kunnen bakken in cupcake cups?
    En zo ja, zou ik dan dezelfde hoeveelheid ingrediënten aan moeten houden voor 16 personen, het lijkt zo weinig??

    1. Laura Kieft schreef:

      Brownies zijn heel machtig, maar als je het in cupcakevormpjes bakt heb je wellicht iets minder. Houd er wel rekening mee dat de papiertjes waarschijnlijk wel vast zullen zitten en niet heel makkelijk loskomen bij dit recept.

  108. Bianca schreef:

    Hey welke bloem gebruik je ? Zelfrijzend pf gwn ? Grtj

    1. Laura Kieft schreef:

      Als er bloem staat heb je gewoon normale bloem nodig. Als er zelfrijzend bakmeel nodig is staat dit erbij.

  109. Linda schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb hem gisteren gebakken. Echt super lekker! Helaas bleef de brownie in het midden van de vorm nog veel te zacht… zou hij iets langer in de oven moeten? Hoeveel zou ik kunnen proberen?
    Ik heb hem in een glazen ovenschaal gedaan, zou dat het probleem kunnen zijn?
    Alvast bedankt!

  110. Marjolein schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb helaas geen bruine suiker…. hoe kan ik dit vervangen?
    Bruine suiker is hier niet verkrijgbaar vandaar 😉

    Bedankt voor je tijd en fijne recepten!

    Groetjes,

    Marjolein

    1. Een jongen van 15 schreef:

      Hallo Marjolein,

      Volgens mij is het verschil tussen witten en bruine basterdsuiker dat er bij bruine karamel zit. Dit weet ik niet zeker maar misschien als je witte basterdsuiker kan kopen en iets van karamel erbij doet dat het geen tot bijna geen invloed heeft op de smaak. (vraag dit nog even na aan iemand die niet toevallig een recept voor zijn moeder opzoekt en snel reageert)

    2. Laura Kieft schreef:

      Je zou wat extra stroop kunnen toevoegen, heeft natuurlijk wel wat invloed op het resultaat.

  111. Melanie schreef:

    Ik heb het bakblik op t rooster gezet in t midden vd oven. Is dit de meest ideale omstandigheid?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je bakt inderdaad altijd in het midden van de oven.

  112. Melanie schreef:

    Wat is de beste plek in de oven? Ik heb op een rooster gezet

  113. Angela schreef:

    Hi,

    ik heb deze brownie gemaakt alleen is bij mij de buitenkant heel hard geworden en de binnenkant was nog helemaal vloeibaar..
    wat kan hier de oorzaak van zijn?
    Ik heb hier al vaker last van gehad tijdens het maken van brownies en heb een elektrische oven, kan het misschien daar aan liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Als het een combimagnetron is zou dat zeker kunnen. Je bakt hem wel in het midden van de oven?

      1. Alma schreef:

        Ik heb ook een elektrische oven. Hoe kan ik dit voorkomen?

      2. Angela schreef:

        Nee ik bak hem echt in de oven, niet in de magnetron..

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat snap ik, ik zeg ook een combimagnetron. Een magnetron dus die ook een ovenfunctie heeft 😉

  114. Esmeralda schreef:

    Ik vind wel dat ze in een 20×20 bakblik erg laag zijn. Wel lekker en smeuïg, maar ik vind het er een beetje karig uitzien. Of heb ik dan iets verkeerd gedaan?

    1. Laura Kieft schreef:

      Zonder verdere info lastig te zeggen of je iets verkeerd hebt gedaan 😉 Misschien snijd je te grote stukken waardoor ze er in verhouding laag uitzien?

  115. Marjolijn schreef:

    Ha Laura, wat n super recept…
    Ik heb m gemaakt met glutenvrije bloem en ghee i.p.v. roomboter, zodat je toch.die lekkere roombotersmaak hebt… En hij was echt verrukkelijk… Dus, wow!! Glutenvrij, lactosevrij en koemelkvrij… N waar feestje waar iedereen van genoot, ook die geen last hebben van die allergieën of intolerantie…

  116. Gineke schreef:

    Ik heb helaas geen vanille-extract. Kan ik dat ook weg laten?

  117. Margie schreef:

    Hoi Laura,

    Ze staan in de oven en het ruikt heerkijk!!!
    Alleen even een vraagje over het mixen.. er staat ” mixen totdat alles opgenomen is”.
    En ik zie dat vaker staan bij recepten. Of er staat “kort mixen op lage snelheid”. Maar wat is kort.. 1 minuut, 4 minuten?
    Lees dit ook vaker bij cupcake recepten.

    Alvast bedankt!
    Groetjes Margie.

    1. Laura Kieft schreef:

      Tot de droge ingrediënten zijn opgenomen dus, niet langer 😉

  118. Melanie schreef:

    Ik heb dubbele hoeveelheid gemaakt maar hoe lang moet die dan in de oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      Hangt ook af van het formaat van je bakvorm. Hier lees je hoe je kunt zien of hij gaar is: https://handigebaktips.nl/tips-voor-de-perfecte-brownie/

  119. Caroline schreef:

    Afgelopen weekend dit recept voor het eerst geprobeerd, lekker van smaak maar niet echt smeuïg 🙁 en de structuur was nog echt korrelig/zanderig (ik denk van de niet gesmolten suiker?) heb jij enig idee wat ik anders had moeten doen? Dank je wel!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder verdere informatie lastig te zeggen. Misschien te lang gebakken of de chocola/suiker te heet verhit.

      1. Caroline schreef:

        Dank voor je reactie; wrs te heet in de oven dan, hetelucht moet altijd 10% eraf heb je een keer geschreven vlg mij? Nouja goede reden om ze nog een keer te maken 😉

        1. Laura Kieft schreef:

          Klopt inderdaad, 10-20% lager.

  120. Rivka schreef:

    Dit is echt een super relaxed recept, ik heb hem ondertussen zo vaak gemaakt dat ik het recept kan dromen. Ik maak hem nooit voor mezelf maar altijd voor andere.

    Het is echt een recept waar je vrienden mee maakt ;).

  121. Aisha schreef:

    Sorry, maar er is echt een probleem met dit recept. De hoeveelheden kloppen niet.

    Het is namelijk nooit genoeg, de hoeveelheden moeten op zijn minst verdubbeld worden. Hij is namelijk veels te lekker. 😉

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha, dat probleem is herkenbaar 😛

  122. Kevin schreef:

    Ik heb het gevoel dat mijn mixer wat te sterk is, want zelf op de laagste stand en zo kort mogelijk mixen zakken ze in nadat ik ze uit de oven haal.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat ze een beetje inzakken is niet heel erg vreemd hoor. Maar je kunt het ook spatelen als je dat prettiger vindt.

  123. Femke schreef:

    Hallo, kun je dit recept ook maken zonder bakpoeder?
    Of zijn er enkele vervangers?

    1. Laura Kieft schreef:

      Een beetje baking soda zou kunnen.

  124. Hatice schreef:

    Boven de ingredienten staat dat deze brownie voor 16 personen is. Is dat niet teveel of krijgt eenieder 1cm3 stuk brownie? :)) ik ga zo dit recept maken, ben benieuwd.

    1. Laura Kieft schreef:

      De bakvorm is voor 20×20 cm, dus met 16 stukjes is dat 4×4 cm per brownie. Aan jou of dat groot genoeg is 😉

  125. Eva schreef:

    Ik heb ze vandaag gemaakt en ze zijn echt heerlijk geworden! Precies het recept en de baktijd gevolgd, goed laten afkoelen en daarna aangesneden. Heerlijk dat de bovenkant kraakt en breekt bij het snijden, en dat de binnenkant nog mooi smeuïg is. Top! PS. ze zijn heerlijk maar 1 stuk is toch echt genoeg, haha!

    1. Laura Kieft schreef:

      Haha wat een fijne reactie dit! Top dat ze zo goed gelukt zijn.

  126. Timmermans01 schreef:

    Vandaag dit recept uitgeprobeerd. En wat smaakt de brownies heerlijk. Ik denk dat ik nog een stukje pak. 🤫🤭😋😉

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed idee 😀 geniet ervan!

  127. Margreet schreef:

    Ik heb al meerdere malen dit recept gemaakt en vindt het heerlijk, alleen een beetje dun 😜
    Als ik het recept verdubbel en een bakblik van 20×20 gebruik, welke bereidingstijd en hoogte van de oven raadt je aan?

  128. Heleen schreef:

    Vandaag dit recept geprobeerd dat ook in het mooie boek staat. Als extra heb ik er nog stukjes witte chocolade en walnoten doorheen geroerd voor het de oven in ging. Eerlijk gezegd vind ik dit niet een top recept. De stroop maakt het voor mij te plakkerig. Volgende keer ga ik toch het brownie recept met de witte chocolade en walnoten op Laura’s website maken. Dat is echt (een van) mijn favoriet. Die is zelf misschien iets te zacht nog en kan wat langer in de oven, maar mega lekker en altijd en succes!

  129. Eline schreef:

    Wat een heerlijke brownies zijn dit! Echt smullen! Ik gebruikte al vaak je recepten op de website. Maar nu ik 2 weken geleden met mijn verjaardag jouw bakboeken heb gehad, bak ik helemaal wat af! Zelfs mijn zoontje van 2 jaar pakt jouw bakboek om samen te lezen ipv zijn eigen leesboekjes :p

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha dat is zo ontzettend leuk om te lezen! In mijn volgende boek dus ook maar wat extra bakverhaaltjes schrijven 😉

  130. Eline schreef:

    Haha dat is zeker een goed idee! En misschien in de toekomst een kinderbakboek? 😁😇 Je hebt hier in ieder geval een zeer grote kleine fan!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wie weet! Ik stroom over van de ideeën, dus daar ligt het niet aan 😉

  131. Laura schreef:

    Hallo!! Ik ben ook Laura en 13 ik hou van bakken ik wilde gewoon zeggen ik gebruik altijd jou recepten!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah wat superleuk Laura 😀

  132. Laura schreef:

    Met boter, kan ik dan roomboter gebruiken?

  133. Janneke schreef:

    Hoi Laura, kan ik in plaats van fijne kristalsuiker ook poedersuiker gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd. Zou in principe moeten kunnen, maar zal makkelijker door het beslag worden opgenomen waardoor wellicht een klein verschil in structuur ontstaat. Hou je me op de hoogte als je het probeert?

      1. Janneke schreef:

        Hey, ik heb jouw recept keer anderhalf gedaan (grote vorm). Het chocomengsel werd met de poedersuiker nogal dik. Uiteindelijk heb ik nog 40 gram roomboter erdoor gedaan, en hij is heerlijk! Niet zo sticky bij mij, maar wel lekker zacht van binnen.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Ja, dat komt doordat de poedersuiker extra snel opgenomen wordt door het vocht denk ik. Fijn dat het resultaat goed was! Volgende keer toch weer gewone suiker?

  134. iris schreef:

    hoi Laura,
    wat voor stoop gebruik jij gewoon schenk stroop, keuken stroop of iets anders??

  135. Myne Spijkerman schreef:

    Ik zag in de reacties dat je op iemand had gereageerd dat de boter, siroop, chocolade en suiker au bain-marie gesmolten moet worden. In het recept staat gewoon in een pannetje. Dus op welke van de 2 manieren moet het?

    1. Laura's Bakery schreef:

      it artikel heeft in april 2018 een update gekregen. De receptuur is een heel klein beetje aangepast, net als de bereiding (geen au Bain Marie meer). Reacties van voor deze tijd hebben betrekking op het oude recept.

  136. Mariee schreef:

    Hallo!
    Ik wilde deze vandaag gaan uitproberen 🥰, maar moet je echt persee basterdsuiker gebruiken? Of kan je dat vervangen door gewone, fijne, witte suiker?
    Groetjezzz x

    1. Laura's Bakery schreef:

      Witte suiker kan ook, maar witte basterd suiker geeft het beste, lekkerste resultaat.

  137. Anoniem schreef:

    Heerlijk recept! Ik heb er sap van een halve sinaasappel doorheen gedaan en de rasp van de schil. Hemels.

  138. Muffim schreef:

    Mijn brownie is helaas mislukt😭 het was echt superhard en niet smeuig

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oei, dan heeft ‘ie te lang in de oven gestaan denk ik, of je oventemperatuur was te hoog.

  139. Zayn noor schreef:

    Ik heb je brownie ook gemaakt, 1e x volgens recept zelfs mijn man vond hem te zoet 😱 ik heb de fijne suiker weg gelaten wat meer chocolade (160 gram) hij was nog steeds smeuïg en zo vond ik hem super lekker 👌🏼

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, lekker aanpassen naar eigen smaak inderdaad!

  140. Lohe schreef:

    Ik en mijn vriendin hebben dit geprobeerd dit is bij ons gewoon mislukt. De binnenkant is rauw en de buitenkant is verband. Wij hebben het recept precies gevolgd. Wat kan het probleem hier van zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je misschien een combimagnetron, bij dit soort ‘ovens’ gebeurt dit namelijk vaak.

      1. Lohe schreef:

        Neen, we hebben een gewone oven gebruikt.

  141. Anoniem schreef:

    Ik heb zelf het recept aan gepast door geen vanille extract er in te doen maar 1 zakje vanillesuiker en door meer chocolade er in te doen en minder suiker dus:
    175 g Chocolade
    125 g Suiker
    62 g Basterdsuiker

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bedankt voor het delen!

      1. Jolijn schreef:

        Hoi hoi Laura! Ik had een vraagje, klopt het dat het een soort van boterkoek deegje is geworden?Of heb ik iets verkeerd afgewogen? Tis niet vloeibaar maar ik kon er een bol van maken☺️☺️

        1. Laura's Bakery schreef:

          Haha ohjee, zo dik hoort het in principe niet te zijn nee. Zou het kunnen dat de chocolade al volledig gestold was bij je? Komt in de oven vast weer goed!

          1. Jolijn schreef:

            Oepss was verkeerd gegaan met het afwegen van het bloem… :/ khad de bak op de weegschaal gezet en toen weer op nul gezet, maar heb er blijkbaar te snel bloem in gegooid waardoor hij wel op 100 gram stond maar er eigenlijk 200 tot 300 gram in zat… 🙄. Ik ga hem zekerrr nog een keer proberen!

  142. Gerry schreef:

    Hoi Laura,
    Ik heb je al meerdere keren mijn complimenten gegeven voor je heerlijke en duidelijk omschreven recepten.
    Ik geef je nu ook mijn complimenten voor het geduld dat je op kan brengen om al die ‘onnozel’ gestelde vragen te beantwoorden. Het is allemaal zó duidelijk vermeld in het recept. Dus ik zou zeggen: “Lees het recept eens goed”!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha thanks voor je lieve bericht Gerry. Ik doe het allemaal graag!

  143. susan schreef:

    Kan ik de chocola vervangen door alleen cacaopoeder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat kan helaas niet in dit recept.

  144. Gertrude van de Vosse-Steller schreef:

    Hoi Laura,

    Weet je toevallig nog wat het oude recept was? Met het au Bain Marie?
    Ik zou hem heel graag nog eens zo maken!

    Groetjes,

    Gertrude

    1. Laura's Bakery schreef:

      Helaas heb ik dat recept niet meer, maar dit is echt de verbeterde versie hoor 🙂

  145. anoniem schreef:

    Hoi,

    ik ga ze denk ik ze ga maken. Heb je nog een tip voor minder mislukking van de brownies.

    Vriendelijke groet anoniepje

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je het recept opvolgt dan gaan ze heus niet mislukken. Komt goed, succes!

  146. Femke schreef:

    Wat kan ik het best gebruiken als ik geen 20 x 20 bakvorm heb? Ik heb wel eentje van 22 bij 25 cm of een springvorm

    1. Celine schreef:

      hey Femke,

      ik heb een hartjes vorm gebruikt. daar kan hij prima in.
      je kan denk ik wel een springvorm gebruiken hoor.

      doei!!

  147. Celine schreef:

    hoi! ik heb de brownies gemaakt. ze zijn echt super goed gelukt!! ik heb ze voor de high thea gemaakt.

  148. Celine schreef:

    mijn zusje vroeg zich ook al af waarvoor je de stroop moest gebruiken. ik had dus in 1 van de berichten gelezen dat de stroop echt nodig was.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn dat ze zo goed gelukt waren! De stroop soort voor de juiste mate van smeuïgheid wat brownies zo lekker maakt 🙂

  149. Celine schreef:

    hey! ik heb ze net geproefd. ze waren echt zooooooo lekker!!!!
    ze vonden ze wel een beetje stroperig. maar dat hoort zo dus…………
    ze waren echt heeeeeelllllllllllll lekker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hahaha wat goed! Ja ze horen extreem smeuïg te zijn 😉

  150. Rianne jansen schreef:

    Laura, ik kan je website zeer waarderen!!!
    De brownie heb ik al zo vaak gemaakt dat ik t bijna uit mn hoofd doe….iedereen smult ervan!!!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat leuk Rianne! Thanks voor deze leuke reactie.

  151. Irma schreef:

    Hoi! Ik heb ze vaker gemaaky en altijs goes gelukt maar brownie bleef altijd vrij laag (iets lager dan de helft van t brownie blik) nu heb ik een dubbele dosis gemaakt, en na 40 min 190 graden is die nog steeds nat van binnen. Hoe kan ik dit oplossen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Irma, gebruikte je altijd de juiste maat bakvorm? Gezien je aangeeft dat de brownie te laag bleef? En gebruikte je bij het verdubbelen van het recept dan wel een twee keer zo grote bakvorm als in het recept aangegeven?

      1. Irma schreef:

        Yes! 20×20. Nee heb gewoon 20×20 cm gebruikt, alles 2x gedaan. Hoe hoog moet die komen wanneer je enkelvoudig recept gebruikt?

        1. Laura's Bakery schreef:

          Dan is het inderdaad niet zo gek dat je brownie niet gaar was. In principe zou de brownie ongeveer 2-2,5 cm hoog moeten zijn.

  152. Celine schreef:

    hoi! ik heb pas de brownies samen met mijn vriendin gemaakt, zij vind bakken niet echt leuk, en vond dus dit maken ook veel te ingewikkeld. dat was wel grappig om te zien. haaha!!

  153. Esther schreef:

    Hoi! Lijkt me heerlijk, wil deze brownies graag maken maar heb een bakvorm van 20×30. Zou je mij kunnen vertellen wat de verhoudingen dan zijn (is dat dan 1/3 meer?) en of het invloed heeft op de baktijd?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het recept hier omrekenen en dan inderdaad een wat langere baktijd aanhouden: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

  154. Nina schreef:

    Hoi zou je het ook kunnen maken zonder de chocola
    Met misschien wat meer cacao ??

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest.

  155. Simone schreef:

    Dit is mijn favoriete brownie recept, ik maak hem altijd in een dubbele portie en roer er op het laatst nog een reep grof gehakte witte chocolade door het beslag, voor hij de oven in gaat. Dan is hij nog lekkerder!

  156. marjolein schreef:

    Deze brownies zijn echt GEWELDIG. Iedereen die ze proeft is er verzot op. Ik heb ook al allerlei varienten geprobeerd, gewoon alles toevoegen wat je maar wil (noten, ferrero, koek,…)

    Denk je trouwens dat deze ook zouden werken als je ze in muffin vormpjes giet?

    Dankje alvast voor het recpet:)
    Hierdoor heb ik ook je boek gekocht!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat superleuk! Je kunt ze zeker ook in muffinvormpjes bakken, dan geldt wel een andere baktijd die ik zo even niet in durf te schatten. Iets korter in ieder geval.

      1. Eva schreef:

        Dat is een leuk idee voor een feestje ofzo. Dat ga ik eens uitproberen 🙂

  157. Barbara Brouwer schreef:

    Tip: Ik had geen chocola, wel cacao. Heb de chocola dus vervangen door 100gr extra roomboter en 75 gr cacao. Recept gevolgd (behalve aan het eind weer 25 gr cacao toevoegen). Superheerlijke brownies geworden thx voor recept🥰.

  158. Mollie schreef:

    Kan ik de eieren vervangen voor iets anders?

    1. Simone schreef:

      Daar heeft Laura een aparte post over gemaakt:
      https://www.laurasbakery.nl/eieren-vervangen-bij-het-bakken/

    2. Laura's Bakery schreef:

      Waarom wil je deze vervangen? Ik denk dat het hele recept dan aangepast moet worden.

  159. Mollie schreef:

    Ik kan niet tegen ei…

  160. Mariette schreef:

    Deze brownies zijn echt mijn favoriet!! Ik heb wel een vraag.. 2 eigenlijk ☺ hoe kan het dat de randjes van de brownie bij mij eigenlijk altijd hoger zijn dan de binnenkant en hoort dat? En de bovenlaag is vrij donker. Moet ik dan korter bakken of de temperatuur verlagen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt omdat de randjes verder gaar bakken dan het midden, daarom blijft het midden ook zo lekker smeuïg. Dat laatste vind ik lastig inschatten, bak je op hetelucht?

      1. Mariette schreef:

        Aha.. Top!! zoiets dacht ik al!! Ik heb alleen boven en onder warmte.

  161. Celine schreef:

    Ik maak elke week de brownies maar elke keer mislukken ze. Heb je een idee hoe dat kan?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat mislukt er? Verander je iets aan het recept of de ingrediënten?

      1. Celine schreef:

        Er komen klontjes suiker in die zijn keihard en soms zakt tie helemaal in, en ik doe alles goed

        1. Laura's Bakery schreef:

          Wat gek zeg, ik durf niet te zeggen wat er dan toch misgaat bij je.

          1. Celine schreef:

            Ik ga ze deze week nog een keertje maken dan zal ik het heeeell goed lezen en als het dan nog mis gaat weet ik het ook niet meer

  162. Babette schreef:

    Hi Laura, vandaag deze brownies gemaakt. Na het afkoelen gelijk aangesneden. Maar helaas, hij lijkt echt nog niet gaar vanbinnen. Ik heb precies het recept gevolgd. Wat kan ik de volgende keer doen om hem iets meer gaar te krijgen? Gewoon langer in de oven laten? Of misschien toch hetelucht?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dan heeft hij in jouw oven gewoon nog wat langer nodig.

  163. Ashley schreef:

    Hoi!

    3 keer jouw recept en handleiding gevolgd maar het blijft mislukken. Ik heb zelfs een nieuwe bakvorm aangeschaft maar na gisteren 25 min en vandaag na het proberen aan te snijden nog eens 2×5 min te hebben gebakken, is het nog helemaal vloeibaar van binnen. Super lekker wel, maar ik moet het haast met een lepel uit de vorm scheppen. Waar zou dit aan kunnen liggen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Wat voor soort oven heb je? Als het na die baktijd nog vloeibaar is klinkt het alsof dat een oorzaak zou kunnen zijn. Verder moet een brownie wel helemaal afkoelen voordat hij wat steviger wordt en aangesneden kan worden (maar vloeibaar zou hij niet meer moeten zijn)

      1. Ashley schreef:

        Hoi Laura,

        Wij hebben een hete lucht, welke vaak ook wat harder gaat dan andere ovens. Hiermee bedoel ik dat een pizza bij ons geen 13 min maar 10 min hoeft bij wijze van. Echter heeft de brownie dus extra lang erin gestaan. Mijn ouders lepelen de bakvorm toevallig nu leeg bij de koffie en vinden het wel heerlijk smaken haha

  164. Corry schreef:

    Kan je dit in plaats van vanille aroma te doen ook met vanillesuiker maken?

  165. Nele schreef:

    Hoi! Kan je ook deels melkchocolade gebruiken? Hier zijn ze geen fan van al te pure dingen….

    1. Corry schreef:

      Ik denk het wel

    2. Laura's Bakery schreef:

      De pure chocolade proef je niet terug. Je kunt natuurlijk melkchocolade gebruiken, maar dan worden de brownies wel nog zoeter.

  166. Emke schreef:

    Dit recept is geweldig !!! ik heb deze al zo vaak gemaakt en iedereen is er steeds verliefd op 🙂 dankjewel!!

  167. Lynn schreef:

    Hoi Laura, tweemaal je recept geprobeerd, tweemaal mislukt helaas. Recept tot de letter gevolgd. Bij het smelten in de pan wordt het een egale massa, de suiker smelt wel niet echt, vloeit mee in de boter en de chocola, dit proef ik ook echt in de brownie dat het precies een suikerstuk is. De bovenkant van de brownie wordt helemaal hard en vanbinnen blijft die te vochtig. Lees dat meerdere mensen het hebben, geen idee hoe het komt. Ik bakte op boven en onderwarmte zoals aangegeven in recept.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hmmm dat is niet fijn! De brownies zijn wel van zichzelf wat smeuïg aan de binnenkant, vandaar dat ze misschien vochtig lijken?

  168. Lynn schreef:

    Hoi Laura, nee het is echt te vochtig en ook niet lekker. Heb een ander recept van vriendin geprobeerd dat toch heel andere samenstelling heeft en die lukte wel gelijk goed. Was eerste recept van je dat niet goed ging, alle andere overigens wel top!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat gek. Zat er een groot verschil tussen de droge (bv: bloem) of natte (bv: boter) ingrediënten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *