Nespresso Limited Editions 1a

Jarenlang kon ik niet genieten van een kopje koffie, het maakte niet uit wat voor soort koffie je voor mijn neus zette. Nu schijnt het zo te zijn dat je smaak eens in de zoveel jaar verandert en dus besloot ik een paar maanden geleden weer eens een kopje koffie te proberen. Baksels met koffiesmaak gingen er immers ook prima in bij mij. En jawel, ook een kopje koffie vond ik best oke. Even wennen nog, maar heel wat kopjes verder kan ik zeggen dat ik koffie lust en eigenlijk hartstikke lekker vind. Sinds ik dus zo af en toe een kopje thee afwissel met een kopje koffie, wilde ik wel eens echt koffie leren proeven. Focussen op de smaken dus. Of nouja, eigenlijk had ik geen idee hoe dat in zijn werk zou gaan. Ik was dus blij dat ik onlangs door Nespresso werd benaderd. Ik legde mijn ‘dilemma’ aan hen voor en van het één kwam het ander. Ik zou een heuse masterclass krijgen van Nespresso’s koffie conaisseur Ruurd Neurink ter ere van de nieuwste Limited editions! Een tijdje terug kwamen ze bij mij thuis voor de masterclass en we legden deze vast op film.

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal. Dank aan Aline Bouma voor het filmen en monteren van de video, vinden jullie hem ook niet ontzettend leuk geworden?

Limited editions

Benieuwd naar de nieuwe limited editions van Nespresso? Ik zet nog even wat informatie over deze twee nieuwe smaken voor je op een rij! (kun je ook gelijk even oefenen op de uitspraak als je ze straks in een Nespresso Boutique wilt bestellen 😉 )

Nespresso Limited Editions 2a

Tanim de chiapas
  • herkomst: Mexico
  • aroma’s van geroosterd brood en nootachtige tonen
  • kopgrootte: ristretto (25 ml) of espresso (40 ml)
  • intensiteit: 7
  • prijs: €4,50 per etui van 10 capsules
Umutima wa lake kivu
  • herkomst: Rwanda
  • heldere, sappige fruittonen, versterkt door een delicate afdronk.
  • kopgrootte: espresso (40 ml) of lungo (110 ml)
  • intensiteit: 6
  • prijs: €4,50 per etui van 10 capsules

De limited editions zijn voor een beperkte periode verkrijgbaar bij de Nespresso Boutiques en via Nespresso.com.

Dit artikel is een samenwerking met Nespresso, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Cake in een mok 1

Sinds ik een tijdje terug ben begonnen met het plaatsen van mug cakes (vanille en chocola) waren jullie gelijk enthousiast. Dat begrijp ik wel. Het is een ideaal cakeje dat je maakt op de momenten dat je ontzettende trek hebt, maar niet het geduld hebt om een cake te bakken. Je wilt nu meteen een stukje cake. Oplossing? De mug cake! Of cake in een mok, maar soms vind ik de Nederlandse namen nou net wat minder leuk. Ik noem ze dus mug cakes, maar het boek dat onlangs bij mij op de mat plofte heet Cake in een mok. Een boek met 40 verschillende recepten. Aangezien ik ontzettend vaak de vraag krijg of er een boek is over dit onderwerp, bedacht ik mij dat jullie een review wel leuk zouden vinden!

cake in een mok 2

De inhoudsopgave is kort maar krachtig, de recepten zijn opgedeeld in 4 categorieën. Voor een overzicht van alle recepten kijk je in het register. In de inleiding lees je meer over het principe van de cake in een mok, ook wordt verteld welke ingrediënten er worden gebruikt voor de basis. Ook vind je hier nog wat extra tips en trucs over mokken en verschillende soorten magenetrons.

Door naar de recepten. Het eerste hoofdstuk bevat klassiekers. Denk hierbij aan bekende taart- en cakerecepten, maar dan omgetoverd tot mug cake. Een wortelcake bijvoorbeeld, maar je vindt hier ook een brownie en bosbessen muffin. In het hoofdstuk fun cakes draait het voornamelijk om decoratie. een met fondant bekleed taartje bijvoorbeeld. Of juist een cakeje dat nog in de mok zit, maar is voorzien van een topping. Ik vind de kerstcake erg schattig, maar wel vind ik dat het idee van een snelle cake in een mok nu weg is.

Cake in een mok 3

Happy hour staat vol met recepten die geïnspireerd zijn op -je raadt het al- drankjes! Pina colada mug cake misschien? Een aantal alcoholhoudende drankjes, maar ook een cola cakeje mag niet ontbreken. In het laatste hoofdstuk toetjes en traktaties staan nog eens 11 recepten. Hier kun je kiezen uit lamingtons, toffeecake en citroen cheesecake

Cake in een mok 4

Wat vind ik ervan?

Het is een leuk en simpel boek met een grote variatie aan magnetron cakejes voor een leuke prijs. Er staan heel wat recepten in die ik best wel eens wil proeven. De indeling van de recepten vind ik niet helemaal logisch bij de namen van de hoofdstukken, maar op zich is dat niet een heel groot probleem. De receptuur is duidelijk en je hebt niet al te gekke ingrediënten nodig. Het enige -voor mij- onbekende ingrediënt dat ik vaker zie staan is demerarasuiker. Als ik foto’s zie denk ik dat je het gewoon kunt vervangen voor (riet)suiker. Verder is vrijwel elk recept voorzien van een foto, een stuk of 4 niet. Een leuk boek om cadeau te doen (of te krijgen!).

Dit boek telt 96 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

tortilla-s met limoen kip en avocado 1b

Ik had vorige week even de zomer in mijn bol toen ik deze tortilla’s met limoen kip en avocado maakte. Ook voor dit heerlijke recept gaan de credits naar Donna Hay toe, al serveer ik het wel ietsje anders (nog makkelijker). Ik zei al even dat ik door het boek van Donna Hay aan het bladeren was en daarom de frittata weer eens maakte. Deze tortilla’s stonden ook al tijden op mijn lijstje. Vorige zomer al, maar ik had eigenlijk geen zin om het nog langer uit te stellen. Dit is een simpele maaltijd die snel op tafel staat. Dat vond ik ideaal want ik was uiteraard weer veel te druk bezig en deed van alles tegelijk. Hoewel ik het een gerecht vind dat goed bij de zomer past, zou ik het zeker niet alleen maar bij hoge temperaturen maken. Daar is het namelijk te lekker voor!

tortilla-s met limoen kip en avocado 2b
Tortilla met kip en avocado

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Tortilla’s met limoen kip en avocado

Deze simpele tortilla’s met limoen kip en avocado staan in een mum van tijd op tafel en oh wat zijn ze lekker. Zeker uitproberen dus!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 4 tortilla’s
  • 2 kipfilets
  • 1 avocado
  • 1 groene peper
  • koriander (zo’n 10 steeltjes)
  • 2 el limoensap
  • zout en peper
  • zure room

Instructies

  • Zet een pan water op het vuur en kook de kipfilets in zo’n 10 minuten gaar.
  • Terwijl de kipfilets op het vuur staan bereid je de rest van de vulling vast voor. Snij de avocado in partjes en de peper in dunne ringetjes. Doe deze in een kom samen met de blaadjes koriander, limoensap, zout en peper.
  • Zodra de kip gekookt is, snij je deze in reepjes. Voeg deze toe aan het avocado mengsel en hussel het goed door elkaar.
  • Verwarm de tortilla’s even in de magnetron of de pan. Smeer er een laagje zure room op en verdeel de vulling van kip en avocado over de tortilla’s.
  • Je kunt ze eten terwijl de kip nog een beetje warm is, maar ook koud smaken ze prima. Dan kun je de kip ook al eerder koken als je wilt.

BTS januari 9

Januari begon ik rustig, ik had wel even zin in een rustig weekje. Maar hoe rustig de maand begon, zo druk eindigde hij. Na die eerste week reisde ik van hot naar her voor toffe afspraken, had ik opnames bij mij thuis en was ik ontzettend druk met bakken en bloggen. Het is weer tijd voor een behind the scenes van de maand januari!

BTS januari 3

De eerste week van januari had ik dus zoveel mogelijk vrijgehouden. Ik maakte wat recepten voor het blog, schreef artikelen uit en rommelde een beetje in huis. Best wel even lekker zo’n rustig weekje na alle hectiek van de laatste tijd. Aan het eind van de week bleef een vriendin eten en werd ons eten bezorgd door Deliveroo. Wow, wat was dat veel! Van de Kippenhal in Haarlem kregen we een onwijs uitgebreid menu bezorgd waar we van gesmuld hebben. We kregen niet alles op, dus de volgende dag had ik ook gelijk eten in huis. Ik vertel je er binnenkort meer over!

BTS januari 1

Daarna begon de drukte. Maandag werkte ik even flink vooruit voor mijn blog en plande berichten in op social media kanalen. De rest van de week zou ik daar namelijk geen tijd voor hebben. Dinsdag ging ik naar Amsterdam voor een gave afspraak. Ik had deze maand een aantal afspraken waar ik helaas nog niet veel over kan zeggen. Ik hoop je daar volgende maand meer over te kunnen vertellen. Op de terugweg liep ik even binnen bij HEMA waar ik deze paasartikelen spotte, dat maakte nogal wat los bij jullie op Instagram 😉 .

BTS januari 2

Woensdag was een blogdagje, ik maakte deze heerlijke plaattaart en werkte gelijk het artikel uit. Donderdag heb ik grotendeels in de trein gezeten. Ik ging dit keer naar Rijssen toe. Baktotaal is daar gevestigd en na vorig jaar al een paar keer samengewerkt te hebben, besloten we dat het leuk zou zijn om elkaar nu eens persoonlijk te spreken. Het werd een ontzettend gezellige middag! Ik kreeg een rondleiding door het bedrijf (altijd leuk zo’n kijkje achter de schermen) en we maakten leuke plannen voor nog meer samenwerkingen. De cake cerise is daar al een goed voorbeeld van!

Vrijdag had ik ook weer een toffe geheime afspraak, dit keer bij mij thuis. Het weekend werkte ik gewoon weer lekker verder. Doordat ik afgelopen week maar weinig thuis was, liep ik een beetje achter met wat werkzaamheden. Ik heb lekker gebakken, plannen uitgewerkt en begon met de administratie.

BTS januari 4

Maandag ging ik naar de kapper. Ik had voor de feestdagen nog willen gaan, maar dat kwam er niet van. Tijd dus voor een relaxte middag. Daarna ging ik nog even langs bij mijn ouders, deed wat boodschappen en ’s avonds had ik zin om te bakken. Ik dook dus de keuken in en maakte onder andere granola. Ik bak meestal overdag omdat ik dat het prettigst vind voor de stap-voor-stap foto’s, maar de laatste tijd heb ik ’s avonds steeds vaker zin om weer even lekker te bakken.

Ook dinsdagochtend had ik weer zin om te bakken, koekjes dit keer. Ik maakte mijn basisrecept met een kleine aanpassing om wat te testen. De ene helft van het deeg liet ik gewoon zo, aan de andere helft voegde ik abrikozen en witte chocola toe (recept staat al online!). Ik mag graag verschillende soorten koekjes tegelijk maken, zo is mijn koektrommel ook altijd gevuld met voldoende keuze.

BTS januari 5

Woensdagochtend maakte ik gauw het huis aan kant, want er kwam namelijk een hele groep mensen over de vloer voor een Nespresso masterclass. Ik sprak onlangs met de mensen van Nespresso dat ik de laatste tijd steeds vaker koffie drink en dat ik het wel eens zou willen leren proeven. Zo gezegd, zo gedaan en Nespresso’s koffie connaisseur kwam langs voor een proeverij. Dit was zó leuk! We maakten er een video van die binnenkort online komt!

BTS januari 6

Na de proeverij was ik mijn concentratie compleet kwijt. Werken zat er even niet in en dus ging ik naar de stad om nog wat dingen die ik nodig had te halen. Mijn laptop is aan vervanging toe en ik ging even langs bij de Apple Store om wat informatie in te winnen. Ook ging ik langs bij de Rituals Store voor een cadeau voor een vriendin en ik kocht voor mijzelf een fijne gezichtsscrub.

BTS januari 7

Donderdag maakte ik de administratie af. Vrijdag kwam namelijk Marjon langs die mij helpt met de boekhouding. Ik moest dus wel alles netjes op orde hebben. ’s Middags stond ik weer lekker in de keuken en maakte ik een frittata. Zo ziet het er achter de schermen uit als ik aan het koken ben. Alles staat al klaar voor de foto, dan hoef ik alleen nog maar het gerecht neer te zetten. Paar foto’s maken en dan lekker eten terwijl de maaltijd nog warm is.

Zaterdag werkte ik weer wat artikelen uit en maakte ik een planning voor artikelen de komende tijd. ’s Avonds at ik bij mijn ouders en keken we naar Wie is de mol. Ik vind dat altijd zo moeilijk, heb nog geen één jaar goed gezeten. Nu staan Rop, Klaas en Tim op mijn lijstje met verdachten. Op wie zit jij?

Zondag was ik eigenlijk van plan om heel productief te zijn, maar uiteindelijk had ik echt een ontzettend luie dag. Ik wilde namelijk bakken maar kwam tot de conclusie dat mijn bloem op was. Oeps! Ik had geen zin om naar de supermarkt te gaan, dus schoof ik mijn bakplannen op naar maandag.

BTS januari 8

Maandag was een fijne dag in de keuken. Ik maakte een cake cerise, wat leuk om te maken zeg! Ik kookte nog een recept en werkte nog wat artikelen uit. Heerlijk zo’n productieve dag. Dinsdag had ik weer een dag met geheime afspraken. Sorry jongens, maar ik kan er echt nog even niet zo veel over zeggen. Ik beloof dat ik jullie snel meer vertel! ’s Avonds kwamen mijn ouders langs en hing ik met mijn vader nog wat plankjes op mijn slaapkamer op. Zo kon ik de laatste dozen met boeken uitpakken, ziet er gelijk een stuk beter en gezelliger uit.

De rest van de week heb ik vooral veel achter de computer gezeten om artikelen te schrijven en recept ideeën uit te werken. Een paar avonden kwamen nog wat vrienden langs om gezellig samen te eten en bij te praten.

BTS januari 9

Zaterdag reisde ik naar Hilversum voor een gezellige middag met Rutger. We streken neer bij Your Coffee en genoten van een overheerlijke high tea. Het bord met lekkers dat op de foto staat was per persoon en ontzettend lekker (en ja, we kregen alles op 😉 ). Ook heel leuk; ik mocht Rutgers blog (per 1 maart online!) alvast zien, het ziet er al super uit! Zeker even kijken dus als hij straks live is! Daarna gingen we naar kookwinkel Oldenhof, wat een feest! Muren vol met bakvormen, om hebberig van te worden. Mijn verlanglijstje is weer een stuk langer geworden.

Februari wordt ook weer leuk! Mijn zusje komt terug van haar backpack avontuur, ik ga naar Maastricht met Lian en Mariette en ik hoop meer duidelijkheid te kunnen geven over mijn geheimzinnige afspraken 😉 . Volgende maand lees je er alles over, maar als je tussendoor al op de hoogte wilt blijven kun je mij natuurlijk volgen op Instagram!

cake cerise 1a

Eerder deze maand reisde ik af naar het mooie Rijssen om met de mannen van Baktotaal te kletsen over leuke en lekkere receptideeën voor op Laura’s Bakery. Toen ze mij vertelden dat ze een vorm hadden laten maken voor de cake cerise, was ik gelijk enthousiast. Het eerste recept was bedacht, dat wilde ik namelijk wel eens proberen! Misschien ken je deze cake wel als je het laatste seizoen van Heel Holland Bakt hebt gezien. Ik kon niet wachten om met hun recept aan de slag te gaan. De vorm lijkt een beetje op een sloffenring, alleen is deze bakring iets kleiner en hoger. En er zitten natuurlijk gaatjes in zodat je de kersen met een prikker mooi op één lijn kunt houden. Wat ik ook erg lekker vind aan deze cake is het laagje glaceerfondant bovenop. Dit is niet zomaar rolfondant en al helemaal geen simpel glazuur. Nee, dit kun je vergelijken met de topping van roze koeken en tompouces. Twee van mijn favoriete gebakjes, je begrijpt dat deze cake dus ook wel in de smaak viel bij mij.

cake cerise 2a

cake cerise 3a

cake cerise 4a

CAKE CERISE maken

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cake Cerise

Als je Heel Holland bakt hebt gekeken, komt cake Cerise je misschien wel bekend voor. Deze zoete lekkernij is niet alleen een lust voor het oog, maar ook ontzettend smakelijk.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 110 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 75 gram amandelspijs (hier te koop)
  • snuf zout
  • 80 gram eieren
  • 20 gram eidooier

Vulling en topping

  • 2 el abrikozenjam
  • 100 gram glaceerfondant (hier te koop)
  • 2 tl kersensiroop
  • ongeveer 24 amarena kersen

Extra nodig

Instructies

  • Voor deze cake maak je eerst twee afzonderlijke beslagjes, die voeg je later samen en meng je tot één geheel. Voor het eerste beslag doe je de roomboter en bloem in een kom, klop dit tot een romig geheel.
  • Voor het tweede beslag doe je de suiker, citroenrasp en amandelspijs in een kom. Mix door elkaar en voeg de eieren beetje bij beetje toe. Mix luchtig en romig, qua kleur moet het net zo licht zijn als het eerste beslag.
  • Voeg de twee beslagen samen en meng met een spatel tot een egaal beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, vet de bakvorm in en bekleed ook deze met bakpapier. Prik van binnenuit het bakpapier vast even door op de plek van de gaatjes. Kijk even naar de hoogte van de gaatjes, als je de vorm op de plaat zet moeten de gaatjes zo dicht mogelijk bij de plaat zitten.
  • Steek de satéprikker aan één kant door de vorm, houd hem omhoog en rijg de helft (ongeveer 12 stuks) van de kersen aan de prikker. Als ze er allemaal op zitten steek je het uiteinde van de prikker door het andere gaatje. Vul de spuitzak met het beslag en spuit dit eerst op de bodem, zo krijg je het ook een beetje onder de kersen. Daarna spuit je de rest ook in de vorm, zorg dat de kersen bedekt zijn.
  • Bak de cake in 45-50 minuten gaar op 145 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder de prikker en de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Wanneer de cake is afgekoeld, verwarm je de abrikozenjam in een pannetje tot het wat vloeibaarder is geworden. Smeer de jam met een kwastje op de bovenkant van de cake.
  • Verwarm ook de glaceerfondant in een pannetje tot dit dun en vloeibaar is. Voeg de kersensiroop toe zodat het mooi roze kleurt. Met een lepeltje bedek je de bovenkant met een laagje fondant. Belangrijk is dat je vlot werkt voor een mooie egale laag. Dat laatste ging bij mij minder vlot omdat ik ook foto’s wilde maken, omdat het behoorlijk snel stolt krijg je dan moeilijk een gladde laag.
  • Als laatst plaats je de overige kersen in een mooie rechte lijn bovenop de cake. Als je vlot bent, plakken ze nog mooi vast aan het laagje glazuur.
  • Zo leuk en lekker als ik deze cake cerise er op tv uit vond zien, zo leuk en lekker is het dus ook om hem te maken! Door de kersen in het midden en de decoratie krijg je misschien het idee dat het heel moeilijk is, maar dat is dus echt niet zo. En de smaak: verrukkelijk! Het is een wat compactere cake waar je een vleugje amandel in proeft en die lekker fris is door de kersen en het citroenrasp. De topping past er ook perfect bij.

cake cerise 5a

Mijn tip voor jou: bestel snel de benodigde spullen, ren naar de supermarkt voor de ingrediënten en ga aan de bak!

Dit artikel is een samenwerking met Baktotaal, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

bacon roomkaas spiralen 1a

Bladerdeeg is één van die dingen die ik altijd in huis heb. Zo kan ik op elk moment lekkere hapjes maken, van plaattaart tot borrelhapjes. Helemaal leuk vind ik het dan om iets lekkers te maken met dingen die ik nog in de (koel)kast heb liggen. In dit geval had ik nog een beetje roomkaas, geraspte kaas en wat plakjes bacon liggen. Tijd om deze ingrediënten te combineren en er bacon roomkaas spiralen van te maken!

BAKTIP: Op zoek naar nog meer bakinspiratie voor op de borrelplank? In Het Borrelhapjes Bakboek vind je nog veel meer verassende recepten.

bacon roomkaas spiralen 3
BACON ROOMKAAS SPIRALEN

Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Bacon roomkaas spiralen

Je hebt maar vier ingrediënten nodig om deze smakelijk bacon roomkaas spiralen op tafel te toveren. Lekker als snack of bij de borrel.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • roomkaas
  • plakjes bacon
  • geraspte kaas

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Eenmaal ontdooid plak je twee velletjes aan elkaar. Laat ongeveer een centimeter overlappen en druk goed vast met een vork. Doe dit ook met de twee andere plakjes. Je hebt nu twee langere stukken bladerdeeg waar je grotere spiralen van kunt maken.
  • Smeer een dun laagje roomkaas op het bladerdeeg en leg daar een paar plakjes bacon bovenop. Strooi wat geraspte kaas over de bacon en rol het bladerdeeg op. Begin aan de korte zijde.
  • Met een goed scherp mes snij je beide rollen in acht plakjes. Vervormt je rol teveel bij het snijden? Plaats ze dan even kort in de vriezer of -als je iets meer tijd hebt- een uurtje in de koelkast. Je zult zien dat het aansnijden dan veel beter gaat.
  • Leg de spiralen op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 12-15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

bacon roomkaas spiralen 2a

cinnamon roll pancakes 1a

De Amerikaanse zoete bloggers die ik volg, zijn er een kei in om een traditioneel gebakje om te toveren in allerlei andere soorten gebak. Neem nou de cinnamon rolls. Je kent ze wel, die heerlijke broodjes met een kaneelvulling. Als je ze niet kent, maak dan dit recept voor cinnamon rolls eens! Dan zul je ook gelijk begrijpen waarom de Amerikaanse bloggers dit concept steeds weer in een nieuw jasje steken. Ooit scrolde ik op Pinterest eens voorbij cinnamon roll pancakes. Geniale uitvinding al zeg ik het zelf. Dat moest en zou ik proberen. Ik ging aan de slag met mijn eigen pancake recept en gebruikte eenzelfde soort vulling (topping eigenlijk) zoals ik die bij de broodjes ook gebruikte. Resultaat: verrukkelijk! Oke, het zijn misschien niet moeders mooiste pancakes. In mijn gedachten zou je namelijk nog zo’n mooie spiraal zien na het bakken, maar dat was misschien een te mooie gedachte. De suiker smelt en karamelliseert natuurlijk in de pan. Minder mooi misschien, maar dat laagje gekarameliseerde kaneelsuiker maakt het wel onweerstaanbaar lekker. Genoeg gekletst, door naar het recept!

cinnamon roll pancakes 2a

CINNAMON ROLL PANCAKES

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Cinnamon roll pancakes

Cinnamon roll pancakes: de klassieke cinnamon rolls omgetoverd tot verrukkelijke pannenkoek. Ik zou zeggen, probeer zeker eens uit!
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 280 gram bloem
  • 16 gram bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl kaneel
  • snufje zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 30 gram ongezouten roomboter (gesmolten)
  • 300 ml melk

Vulling

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 80 lichtbruine basterdsuiker
  • 2 tl kaneel
  • extra nodig: spuitzak

Instructies

  • Begin met het maken van de vulling, smelt de boter en meng dit met de suiker en kaneel tot één geheel. Zet het mengsel opzij zodat het wat steviger wordt.
  • Voor het pancake beslag doe je bloem, bakpoeder, baking soda, kaneel, zout en suiker in een kom. In een andere kom doe je de eieren, boter en melk. Voeg de inhoud van de twee kommen bij elkaar en mix tot een mooi beslag. Dit beslag is overigens iets dikker dan ik normaal gebruik, ik wilde namelijk dat de pancakes iets steviger zouden zijn omdat je een vulling meebakt.
  • Als de vulling wat dikker is geworden doordat de boter afkoelt roer je het nog even door, schep het dan in een spuitzak.
  • Verwarm een beetje boter in een pan en schep (dit doe ik met een ijslepel) wat beslag in de pan. Knip het puntje van de spuitzak en zet een mooie spiraal in het beslag. Je zult de spiraal langzaam in de pancake zien zakken doordat de boter weer verder smelt. Bak de pancake aan beide zijden mooi goudbruin.
  • Haal tussen het bakken van de verschillende pancakes even een keukenpapiertje door de pan om te voorkomen dat achtergebleven beetjes karamel niet verbranden. Kijk uit, want de karamel is loeiheet!

cinnamon roll pancakes 3a

guilty pleasures 1

Ik loop een klein beetje achter met de reviews van nieuw uitgekomen (bak)boeken, het Guilty Pleasures kookboek van Sabine kwam namelijk al in november uit. Iets later dus dan gepland, maar dat maakt het boek zeker niet minder leuk! Guilty pleasures dus, de naam zegt het al: dit boek staat bomvol onweerstaanbare recepten waar je je misschien een beetje schuldig om voelt nadat je weer een recept hebt gemaakt en opgegeten. Al vind ik eigenlijk dat je je nooit schuldig moet voelen over wat je eet, genieten is het belangrijkste. En zoals voor alles geldt: met mate. Tijd voor een kijkje in het boek met al die lekkernijen die je dus niet te vaak moet maken.

guilty pleasures 2

Het boek is verdeeld in 8 hoofdstukken en in de inhoudsopgave zie je gelijk welke recepten onder die hoofdstukken vallen. Wie Sabine’s blog OhMyFoodness volgt, zal misschien al een paar bekende namen tussen de recepten zien staan. De guilty pleasures recepten van haar blog, waren namelijk de inspiratie om er een boek van te maken. Resultaat: een watertandend lekkere inhoudsopgave, ik krijg van alleen de namen al trek. Ja, zonder het zien van ook maar één foto dus!

guilty pleasures 3

Qua zoet en hartig is er een mooie verdeling in de recepten, ongeveer 50/50 als ik zo in de inhoudsopgave kijk. Zoet zijn voornamelijk baksels, hartig is een combinatie van bakken en koken. Zo worden bekende gerechten van grote fastfood ketens nagemaakt, staan er stoere mannengerechten in en nog meer lekker fastfood wat je zelf thuis kunt maken. Wat dacht je KFC’s Hot Wings, een bierkip uit de oven of lekkere zelfgemaakte frieten? Maar ook homemade kroketten en een meatlovers pizza mogen niet ontbreken in dit hartige deel.

Dan de zoete baksels, ook hier is meer dan genoeg keuze. Kies uit klassiekers als citroen-meringue taart en MonChou taart of ga voor variaties hierop. Wat dacht je van een appeltaart met Mars en Twix? Of een Kinder Bueno cheesecake? En als je dan toch al hebt genoten van zo’n heerlijke avondmaaltijd uit dit boek, dan hoort daar ook een goed dessert bij. Je raadt het al, ook die staan erin! Maak zelf Oreo-Nutella ijs, churros of een fijne crème brûlée.

guilty pleasures 4

Wat vind ik ervan?

Ik ben dol op lekker eten, helemaal als je niet let op voldoende groentes en andere gezonde dingen. Met dit boek kan ik mijn lol op! Het is een fijne verzameling van recepten die je graag maakt op de momenten dat je alleen maar aan lekkere dingen kan denken. Laat het vooral niet elke dag open in de keuken liggen, want ik kan niet garanderen dat je dan nog met mate kunt genieten. Genieten wel natuurlijk, maar het stukje ‘met mate’ wordt dan wat lastiger. De recepten zelf zijn allemaal voorzien van een foto, iets dat ik erg prettig vind. Ook zijn alle recepturen duidelijk uitgelegd met een helder overzicht van ingrediënten.

Dit boek telt 170 pagina’s en is onder andere hier verkrijgbaar.

frittata met chorizo, spinazie en ricotta 1a

Toen ik een paar jaar geleden het boek fast, fresh, simple van Donna Hay kreeg, maakte ik als eerst het allereerste recept dat in het boek stond. Dat was deze frittata met chorizo, spinazie en ricotta. Wauw, wat was dat lekker zeg. In al die jaren heb ik de frittata nooit meer gemaakt en dat vond ik eigenlijk best jammer. Afgelopen week zat ik weer eens te bladeren in het boek en ik kreeg gelijk ontzettend veel trek in de frittata. Zoveel, dat ik hem diezelfde dag nog maakte.

frittata met chorizo, spinazie en ricotta 2a

 

Frittata recept

Recept afdrukken

5 van 3 stemmen

Frittata met chorizo, spinazie en ricotta

Wanneer je een frittata maakt, kun je er helemaal je eigen draai aan geven. Maar om jullie wat inspiratie te geven is deze frittata met chorizo, spinazie en ricotta zeker aan te raden!
Porties: personen

Ingrediënten

  • 100 gram chorizo
  • 100 gram baby spinazie
  • 4 eieren (M)
  • 250 ml kookroom
  • 1 tl salie (gedroogd, je kunt ook wat verse blaadjes gebruiken)
  • zeezout en peper
  • 150 gram ricotta
  • brood voor erbij

Instructies

  • Belangrijk is dat je een pan gebruikt die ook in de oven kan. Heb je niet zo’n pan? Dan zou je de pan ook kunnen afdekken met een deksel om te garen (in plaats van hem onder de grill zetten). Je krijgt een iets ander resultaat en het duurt wat langer, maar het werkt prima.
  • Verwarm de pan en bak de in plakjes gesneden chorizo goudbruin en knapperig. Voeg de spinazie toe en laat deze slinken terwijl je het omroert.
  • In een kom klop je de eieren, kookroom, salie, zout en peper door elkaar. Zodra de spinazie is geslonken giet je dit mengsel erbij in de pan. Verdeel de ricotta over de frittata en draai het vuur wat lager. Laat zo’n 3 minuten op het vuur staan.
  • Zet de pan dan onder een hete grill, zo’n 2-3 minuten, tot de frittata goudbruin en net stevig is.
  • Serveer de frittata met een lekker brood.

abrikozen koekjes met witte chocola 1a

Dat abrikozen en koekjes goed samen gaan hebben de sticky abrikozenrepen al bewezen. Dit keer een variant die wat minder kleverig is, maar er zeker niet minder lekker van wordt. Ik gebruikte gedroogde abrikozen in het deeg en voegde daar ook nog stukjes witte chocola aan toe. Dat bleek een prima combinatie te zijn. Deze abrikozen koekjes zijn lekker bros, maar in het midden net een klein beetje zachter. De frisse stukjes abrikoos en de witte chocola maken er een smakelijk geheel van. Prima recept om het weekend mee te beginnen!

abrikozen koekjes met witte chocola 2a

ABRIKOZEN KOEKJES MET WITTE CHOCOLA

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Abrikozen koekjes met witte chocola

Abrikozen koekjes met witte chocola: Een heerlijk zoet koekje dat knapperig is aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Om te smullen!
Porties: tot 20 stuks

Ingrediënten

  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille extract
  • 300 gram bloem
  • snufje zout
  • 60 gram witte chocolade stukjes
  • 60 gram gedroogde abrikozen (in stukjes)

Instructies

  • Klop de boter en suiker romig, voeg dan de eidooier en het vanille extract. Mix tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg het bloem met het zout toe en kneed tot een mooi deeg. Als laatst voeg de de chocola en abrikozen stukjes toe, kneed dit gelijkmatig door het deeg.
  • Maak van het deeg een grote rol van zo’n 6 centimeter in doorsnede, verpak het deeg in folie en leg dit voor minimaal een uur in de koelkast.
  • Als het deeg goed gekoeld is, snij je het met een scherp mes in plakken. Leg de plakken deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de abrikozen koekjes in 16 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.

abrikozen koekjes met witte chocola 3a

sesam amandelen 1a

Afgelopen zomer ging ik met Lian en Mariette uit eten bij tapas restaurant Tia Rosa. Één van de gerechtjes die we daar bestelden was parmaham en dat werd geserveerd met een schaaltje amandelen. Deze amandelen waren een beetje plakkerig, zoutig en er zaten wat sesamzaadjes omheen. Ik had ze nog nooit eerder gegeten, maar wat was dat lekker zeg! Sindsdien zit in mijn hoofd dat ik zelf ook een keer sesam amandelen wilde maken. Na mijn granola avontuur, besloot ik gelijk door te gaan met de sesam amandelen. De bereiding is nagenoeg gelijk, alleen doe je deze amandelen natuurlijk niet door je yoghurt, deze zijn heerlijk als snack!

sesam amandelen 2a
Schaaltje sesam amandelen

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Sesam amandelen

Toen ik deze sesam amandelen voor eerst at was ik verkocht. Ze zijn ontzettend lekker voor bij de borrel of gewoon een handje vol als tussendoortje.
Porties: schaaltje vol

Ingrediënten

  • 175 gram ongezouten amandelen
  • 15 gram sesamzaad
  • 1 el honing
  • flinke snuf zeezout

Instructies

  • Ook weer zo heerlijk simpel: doe alle ingrediënten in een kom en roer goed door tot de sesamzaadjes gelijkmatig over de amandelen zijn verdeeld.
  • Schep het notenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en verspreid ze gelijkmatig over de plaat. Schuif de bakplaat in de oven voor zo’n 10-12 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de sesam amandelen afkoelen. Ze zullen nu een beetje aan elkaar plakken, maar je kunt ze eenvoudig van elkaar losbreken.
Granola maken

Een simpel en snel recept voor de liefhebber van cruesli en granola. Deze granola maak je precies zoals jij het lekker vindt! Dit is het basisrecept.

Granola maken

Of het nou muesli of cruesli is, als het door de yoghurt kan vind ik het lekker. Als ontbijt, lunch of een klein schaaltje als toetje. Ik kan het daadwerkelijk op elk moment van de dag eten.

Wel ben ik zo’n pietlut die de rozijnen eruit vist. Ik vind het vaak van die droge keiharde dingen en die maken mijn schaaltje yoghurt en nu niet bepaald lekkerder op. Daarom ging ik zelf aan de slag met een recept voor granola voor in mijn yoghurt.

Het fijne van zelf granola maken is dat je zelf bepaalt wat je erin doet. Die van mij zit boordevol noten, dat vind ik het lekkerst. En rozijnen vind je er bij mij niet in terug. 😉

BAKTIP: Met dit setje maatlepels kun je de kaneel, honing en olie in precies de juiste hoeveelheid afmeten. Ik gebruik ze bij vrijwel ieder baksel dat ik maak. Extra tip: meet eerst je olie af en daarna de honing, doordat je maatlepel nu licht is ingevet laat de honing heel makkelijk los van de lepel.

Recept granola maken

Recept granola

Als je aan de bak gaat, dan is het fijn om te weten waarom je bepaalde ingrediënten gebruikt. En dat vinden jullie ook merk ik aan de vragen die ik krijg. Ik loop de ingrediënten daarom even met je door:

  • Havervlokken en dan wel het liefst de grove vlokken, want die geven het meest knapperige resultaat. Meer weten over bakken met havermout? Dat lees je hier.
  • Gemengde ongezouten noten geven een diepere smaak aan je granola. Elke keer kies ik weer een andere combinatie, maar amandelen zitten er eigenlijk altijd bij.
  • Pitten en zaden. Als gezonde aanvulling op de havervlokken en noten, voeg ik graag pompoenpitten en zonnebloempitten aan het mengsel toe. Ze smaken er heerlijk bij, maar als je er niet van houdt kun je ze gemakkelijk weglaten of door extra noten vervangen.
  • Kaneel is een echte smaakmaker in dit recept. Je kunt het weglaten, maar ik zou het niet doen. Kies dan voor één van de andere smaakcombinaties die ik hieronder tip.
  • Honing geeft een lekkere zoete smaak, maar zorgt er daarnaast voor dat het lekker knapperig wordt en aan elkaar blijft plakken zodat je goede chunks krijgt.
  • Zonnebloemolie zorgt ook voor een goede, knapperige granola en is onmisbaar in dit recept.

En als je granola dan eenmaal klaar is, is het belangrijk dat je het goed luchtdicht bewaart. Anders gaat het knapperige er alsnog snel vanaf. Ik vind deze voorraadpotten altijd erg mooi en praktisch.

Basisrecept granola met yoghurt

Meer lekkere granola recepten

Geen bakje yoghurt zonder granola, dus ik schuif nogal eens een flinke plaat de oven in. Omdat ik van variatie hou, heb ik al heel wat soorten uitgeprobeerd. De ene lekkerder dan de ander, maar alleen de lekkerste recepten deel ik hier met jullie.

Ik dook in de statistieken van de website en zag dat dit jullie favorieten zijn:

Geldt dat ook voor jou, of welke smaakcombinaties maak jij het liefst? Misschien ga je vandaag wel voor het eerst aan de slag met dit recept, veel bakplezier!

Nieuwsgierig naar meer recepten met havermout? Bekijk hier alle recepten met havermout op Laura’s Bakery!

Zelf granola maken

 

Granola recept

Recept afdrukken

4.54 van 147 stemmen

Zelf granola maken

Wist je dat zelf granola maken helemaal niet zo moeilijk is? Het leuke ervan is dat je er alles in kunt doen wat jij lekker vindt. Onderstaand recept is mijn favoriet.
Porties: flinke pot vol

Ingrediënten

  • 150 gram havervlokken
  • 100 gram gemengde ongezouten noten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 tl kaneel
  • 4 el honing
  • 3 el zonnebloemolie

Instructies

  • Doe alles in een kom en roer dit door elkaar. Stort het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de granola 15-20 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte), schep de granola halverwege even om.
  • Laat de granola afkoelen voordat je het in een pot doet.