Mini MonChou galettes

Gepost: 20 mei 2017 Laatst bewerkt: 9 mei 2024

Lekker experimenteren in de keuken vind ik het leukst om te doen. Nieuwe smaakcombinaties proberen, nieuwe materialen testen of gewoon een heel nieuw soort gebak maken. Wat ik ook leuk vind is het variëren op klassiekers. In dit geval wilde ik eens iets anders proberen met de klassieke MonChou taart. Normaal gesproken heb je geen oven nodig voor deze taart, maar ik was toch wel erg benieuwd wat er zou gebeuren als je het wel zou bakken. Dus dat ging ik doen en maakte deze mini MonChou galettes. Kon ik ook gelijk een nieuw galette recept proberen dat op mijn to do list stond. En mocht jij je nou ook afvragen hoe een gebakken MonChou taart smaakt; verschrikkelijk lekker. Ik had serieus niet verwacht dat het resultaat zo ontzettend lekker zou zijn.

BAKTIP: Voordat je de galettes in de oven schuift, bestrijk je het deeg met een geklutst ei. Hiervoor kan je het beste een (siliconen) bakkwast gebruiken. Extra leuk én lekker om hier vervolgens wat rietsuiker overheen te strooien.

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 1 stem

Mini MonChou galettes

Deze mini MonChou galettes zijn ontzettend lekker en zijn zeker het uitproberen waard. De kleine gebakjes met MonChou zijn ook nog eens eenvoudig te maken.
Porties: 6 stuks

Ingrediënten

Deeg voor galettes

  • 200 gram bloem
  • 2 tl fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 150 gram ongezouten roomboter
  • 2-4 el koud water

Vulling

  • 125 ml slagroom
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract
  • 100 gram MonChou
  • blik kersen vlaaivulling (hier heb je iets meer dan de helft voor nodig)

Afwerking

  • 1 ei (geklutst)
  • rietsuiker

Instructies

  • Begin met het maken van het deeg voor de galettes. Roer in een kom bloem, suiker en zout door elkaar. Voeg de boter in blokjes toe en kneed (met de hand of een mixer) tot een kruimelig deeg.
  • Voeg dan 2 eetlepels koud water toe en kneed tot een samenhangend deeg. Mocht het wat droog blijven kun je nog 1-2 eetlepels toevoegen. Verpak het deeg in folie en leg minstens een half uur in de koelkast.
  • Maak ondertussen de MonChou vulling. Klop in een kom de slagroom stijf. In een andere kom spatel je de suiker, vanille extract en MonChou rustig door elkaar. Voeg de slagroom toe aan het MonChou mengsel en mix dit op een lage stand (of gewoon met de spatel) door elkaar. Zet de vulling in de koelkast tot je hem nodig hebt.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen, draai elk stukje deeg tot een balletje. Druk het met de hand een klein beetje platter en rol vervolgens uit op een met bloem bestoven werkblad. Rol uit tot het deeg ongeveer 2-3 mm dik is. Leg elk stuk deeg vast op een met bakpapier beklede bakplaat (niet op elkaar).
  • Schep op elk lapje deeg 1-2 eetlepels van de MonChou vulling, smeer gelijkmatig uit maar houd de randen goed vrij. Schep ongeveer een eetlepel van de vlaaivulling op elk taartje en vouw de randen over de vulling naar binnen.
  • Smeer het deeg in met het geklutste eitje en strooi wat rietsuiker over de taartjes.
  • Bak de MonChou galettes in 15-18 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Tips

Lekkerst is om ze nog (lauw)warm te serveren. Laat wel even afkoelen voordat je ze serveert, dan worden de randen lekker bros. Vooraf maken kan, maar houd er rekening mee dat de korst dan wat zachter wordt.

Je kunt overigens ook één grote galette maken in plaats van zes kleintjes. Bak de galette dan in ongeveer 25 minuten op 200 °C.

Bewaren

De MonChou galettes in zijn geheel kunnen 2-3 dagen in de koelkast worden bewaard. Het deeg alleen kan tot 3 dagen in de koelkast worden bewaard.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

23 reacties

  1. Carla schreef:

    Hoi Laura,

    Zou je ze ook weer even in de oven kunnen oppiepen?

    1. marinda schreef:

      Daar ben ik ook benieuwd naar..if je het opnieuw op kan warmen. Meestal staat het gebak even te wachten voordat het opgegeten wordt. En de randje worden dan ook taai of alleen minder knapperig?

      1. Laura Kieft schreef:

        Ze worden niet taai, puur minder knapperig. Ik heb zelf de volgende dag van eentje nog een hapje geprobeerd om het te testen en die was nog steeds heerlijk 🙂 Even opwarmen is verder wel mogelijk, maar ik zou het zelf niet doen.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat is mogelijk.

  2. Nienke schreef:

    Ha Laura,
    Misschien beetje rare vraag, maar waar heb jij deze schoteltjes gekocht?

    1. Laura Kieft schreef:

      Bij blokker ooit volgens mij.

  3. Jenske schreef:

    Hoi Laura,
    Zijn deze gebakjes ook lekker met een blik aardbeien vlaaivulling?
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan ook prima 🙂

  4. Laura schreef:

    Wat ziet dit er leuk uit zeg! Plus ik houd van deze combinatie!

  5. Raymond Tans schreef:

    Wat kan Ik heb zojuist de galettes geprobeerd te maken, maar ze werden niet echt gaar. Smaakten niet echt lekker. Deeg zag er goed uit. Plakte wel wat. Ik heb ze eerst 18 minuten in de oven gedaan (in het midden) en toen nog eens 5 minuten.
    Recept toegepast zoals door jou aangegeven. Wat kan ik nog proberen?
    Raymond

    1. Laura Kieft schreef:

      Het deeg zou niet heel plakkerig moeten zijn, eventueel kun je een beetje extra bloem gebruiken. Heb je verder wel alle juiste ingrediënten gebruikt, roomboter bijvoorbeeld en geen andere soort? En wat voor oven heb je?

  6. Daniëlle schreef:

    Mmm die lijken mij heerlijk!

  7. Leonore schreef:

    Kan dit ook met bladerdeeg? Een monchou flap ipv appelflap?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat moet zeker lukken, lijkt me ook heerlijk 🙂

  8. Mandyarjan schreef:

    Hoelang kan je dit gerecht bewaren. Kan dat 2 dagen van te voren malen.

  9. Anne schreef:

    Hi Laura.

    Kan ik het deeg een dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Zal dat geen effect hebben op de structuur van het deeg? Ik wil graag dat het deeg knapperig word.

    Bedankt!

  10. Yvonne schreef:

    Ik heb ze uitgeprobeerd en vindt ze te vlak van smaak. Ik ga ze nog een keer proberen met Citroen door de monchou en kaneel door het deeg misschien geeft dit meer smaak. Ik vind het idee wel heel leuk?

  11. Rinske schreef:

    Even een vraag, Als je ze een dag in de koelkast bewaard, gaat de knapperigheid er dan af?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wel een beetje ja. Je kunt ze altijd nog even opnieuw opwarmen.

  12. Anke schreef:

    Hallo,
    De monchou kan deze vervangen worden door iets anders?
    Blijkbaar alleen in nederland verkrijgbaar…
    Mvg

    1. Laura's Bakery schreef:

      Een stevige roomkaas 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept