Kaiserschmarrn met warme kersen

Gepost: 21 februari 2018 Laatst bewerkt: 25 juli 2023

Een recept dat ik nu dan eindelijk van mijn lijst kan afstrepen: kaiserschmarrn! Hoewel ik (helaas) nog nooit op wintersport ben geweest, weet ik wel dat voor velen kaiserschmarrn daar echt bij horen. Ik heb lang gedacht dat het gewoon een soort roerei van pannenkoekenbeslag was, maar dat is dus niet zo. Het beslag heeft wel wat weg van pannenkoekenbeslag, maar dit beslag maak je met stijfgeklopte eiwitten. Dat maakt het superluchtig waardoor het weer lijkt op het beslag van een biscuit. Vervolgens bak je een wat dikkere pannenkoek in de pan die je vervolgens met twee spatels uit elkaar trekt in kleine stukjes. Ik heb mij laten vertellen dat kaiserschmarrn met warme kersen fantastisch lekker zijn, dus ik trok een pot kersen uit de kast en verwarmde deze even kort in een pannetje. En jawel, dat is dus echt zalig! Nu wil ik alleen al op wintersport om tussen de besneeuwde bergen van kaiserschmarrn te smullen.

BAKTIP: Mocht het ontpitten je tegenhouden om verse kersen te gebruiken: met een kersenontpitter gaat dit heel makkelijk! Je kunt kersen ook ontpitten met een mesje of rietje. Zorg er altijd voor dat je dit in een wasbak doet met een schort om, want het kan spetteren.

Opslaan Recept afdrukken
4.78 van 9 stemmen

Kaiserschmarrn met warme kersen

Kaiserschmarrn met warme kersen, een heerlijk nagerecht. Dit Oostenrijkse toetje zullen velen die op wintersport gaan vast en zeker bekend voorkomen.
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 eieren (M)
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 125 gram bloem
  • 125 ml melk
  • boter om in te bakken

Instructies

  • Splits als eerst de eieren. In een kom klop je de eidooiers met de suiker tot deze licht en romig is. Ik heb zelf zo’n 5 minuten gemixt op een vrij hoge snelheid, je zit het mengsel steeds lichter en romiger worden.
  • Voeg de bloem en melk toe aan dit mengsel en mix rustig tot een glad mengsel. In een aparte kom klop je de eiwitten stijf. Voeg de eiwitten toe aan het andere mengsel en spatel dit door het beslag. Spatel tot je een egaal beslag hebt, maar spatel dit er wel rustig doorheen zodat het luchtig blijft.
  • Smelt een klontje boter in de pan, giet daarna een deel van het beslag in de pan. Afhankelijk van hoe groot je pan is deel je het op in 4-6 porties. Draai de ‘pannenkoek’ om zodra de onderkant goudbruin is en bak hem ook aan de andere zijde goudbruin.
  • Met twee spatels scheur je de kaiserschmarrn als het ware in stukken. Bak eventueel nog even kort in de pan als ze nog wat langer nodig hebben.
  • Serveer de kaiserschmarrn met een beetje poedersuiker en warme kersen.
  • Eet smakelijk!
Tips
Maak de kom voor de eiwitten eerst vetvrij met citroensap, zo is het makkelijker om de eiwitten stijf te kloppen.
Bewaren
Bewaar goed afgesloten (en los van elkaar) maximaal twee dagen in de koelkast, wel weer even verwarmen voor je het opnieuw serveert.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

18 reacties

  1. Carinja schreef:

    In Oostenrijk serveren ze dit gerecht met appelmoes. Erg lekker, nog 2 weekjes wachten en ik mag weer aan de keizersmarrn in de besneeuwde bergen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Klinkt ook heerlijk!

  2. Mirjan Poelstra schreef:

    Perfect recept!
    In Oostenrijk zitten er ook vaak rozijnen door. In dit recept kun je 2 eetlepels rozijnen aan het beslag toevoegen voordat je het in de pan doet. Als je na het uit elkaar scheuren een beetje kristalsuiker erover strooit krijg je een heerlijke karamel smaak.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik las het inderdaad, ben zelf alleen niet zo dol op rozijnen dus heb ze er niet in gedaan 😉

  3. Ilse schreef:

    Leuk Laura! Dit ga ik zeker binnenkort maken; mijn kinderen vinden dit altijd heerlijk op wintersport. Bedankt!

  4. amber schreef:

    in oostenrijk severen ze het met pruimen of appelmoes en natuurlijk met poedersuiker 😉

  5. Annie schreef:

    Nog nooit gegeten en het lijkt me heerlijk en ga het zeker maken. Maar eet je de kaiserschmarrn koud? (met warme kersen)
    Dan kan ik het van tevoren klaar maken, Wel zo handig

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan beide, vond het zowel warm als koud erg lekker. Maar warm vond ik toch wel het lekkerst.

  6. Adriana schreef:

    Dankjewel! Ik moest ze meteen proberen. We hebben ze als voorgerecht gegeten? Wat een superlekker recept. Heel blij mee en volgens de proevers ook een blijvertje!

  7. Fleur Sophia schreef:

    Mmm zo lekker, kaiserschmarrn! Ik heb ze 2 weken geleden nog in Oostenrijk gegeten!

  8. Esther van Kooten schreef:

    Ook lekker met jam en slagroom.

  9. Mirjam schreef:

    Sodeju heerlijk! Ook met boekweitmeel glutenvrije versie van te maken. Echt lekker

  10. Esther schreef:

    Lijkt me super lekker, maar eet je dit nou als ontbijt, lunch, avondeten, of bij de koffie???

    1. Laura Kieft schreef:

      Het wordt vooral als ontbijt en lunch gegeten, maar wat mij betreft is het op ieder moment heerlijk 😉

  11. Melanie schreef:

    Jum! Kaiserschmarrn! eet ze elke dag tijdens de lunch op wintersport, dus ga dit recept zeker proberen. Heb je tips voor het bakken? heb namelijk wel eens van die kant en klare mixen meegenomen en hoewel ze prima smaken gaat het bakken in de pan altijd mis met omdraaien.

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik met dit recept geen problemen mee gehad, al kan het natuurlijk ook aan de pan liggen. Daarnaast is het niet heel erg als het stuk gaat, uiteindelijk scheur je het sowieso in stukjes 😉

  12. Karine schreef:

    Jummie, ze smaakten heerlijk! Recept door vieren gedeeld, zo had ik een mooie eenpersoonsportie. Als extra heb ik nog 30 gram rozijnen toegevoegd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept