Wie is er nu niet dol op een overheerlijke kersenvlaai? Wist je dat het helemaal niet moeilijk is om zelf een vlaai te bakken? Met dit recept maak je thuis je eigen klassieke kersenvlaai.
Zelf kersenvlaai maken
Voor een kersenvlaai begin je met het maken van een gistdeeg, dit is voor de bodem en het deksel van de vlaai. Na het rijzen van dit deeg kun je de taartbodem bekleden, ik gebruik voor vlaaien altijd een vlaaivorm van 25 cm. Bij deze kersenvlaai moet je wel zorgen dat je wat deeg overhoudt voor het raster bovenop.
Dat raster kun je op verschillende manieren maken. Je kunt stroken deeg op de vlaai leggen en deze ‘vlechten’, ik heb een handige how to gemaakt waarin ik uitleg hoe je zelf een vlaairaster kunt maken. Een alternatief is het gebruik van een vlaairuitenroller. Daarmee maak je eenvoudig een mooi raster. Rol je deeg eerst uit met een deegroller en vervolgens rol je er met de ruitenroller overheen. Deze maakt inkepingen in het deeg, trek het deeg daarna voorzichtig uit elkaar en je krijgt een prachtig raster voor je vlaai.
Hoi, het eerste wat mij opvalt aan dit recept is dat het genoeg is voor een vorm van 25 cm. Bij het recept voor de kersenvlaaivulling staat dat het ruim voldoende is voor een vorm van 25 cm. Waarom dan toch 1,5X de kersenvlaaivulling gebruiken?
Voor degene die een kant en klare gebruikt misschien?
Scherp 😉 Dat gaat bijvoorbeeld om de bovenste laag op een monchoutaart. Voor het vullen van een vlaai die wat hoger is heb je meer nodig. Maar zoals ook aangegeven in dit recept voor vlaai kun je ook minder gebruiken en een laag banketbakkersroom toevoegen.
Oké, bedankt dat je het hebt uitgelegd maar ik heb geleerd recepten eerst goed te lezen. Als ik het wil maken met banketbakkersroom heb ik dan een vol recept nodig denk je of zou ik genoeg hebben aan een halve? Gebruik meestal jouw recept voor makkelijke banketbakkersroom. Bedankt hoor!!
Ik heb het nog niet getest, maar ik denk een half recept.
Hoi Laura, Ik vraag mij af waarom het recept voor deze vlaai afwijkt van de abrikozenvlaai in je boek. Het zijn beide recepten voor een vlaaivorm van 25 cm. Is daar een bijzondere reden voor?
Ik heb daarna het recept iets aangepast zodat er meer deeg is. Ik merkte dat veel mensen net iets tekort kwamen. Verder geen verschil in receptuur hoor, alleen een iets grotere hoeveelheid dus.
Dit verdient echt 100 punten. 7 jarige zoon heeft het volkomen zelfstandig uitgevoerd. (Met mijn vragen, maar zonder mijn antwoorden) Lekker!
Wauw super!
Super recept! Dank.
Fantastisch. Echt ontzettend lekker, makkelijk te maken, en heel goed gelukt!! Super blij met dit recept 😁 Ik heb een iets grotere vlaaivorm dan 25cm, en heb het deeg verdubbeld. Had ruim voldoende om de bodem te vullen en een raster te maken. Maar liever iets teveel dan net niet genoeg.
Dag Laura,
Als ik de bodem afbak en er banketbakkersroom toevoeg, kan ik dan de taart nogmaals afbakken met de kersen en het raster erbij? Blijft dit dan dezelfde baktijd of minder?
Of kan ik alles in 1x afbakken zonder de bodem eerst vooraf af te bakken?
Bedankt! 😀
Je kunt de kersenvlaai (ook met een laagje banketbakkersroom) in zijn geheel afbakken zoals in het recept staat.
Hoi Laura,
Moet je de vlaai laten afkoelen in de vorm?
In eerste instantie in de vorm laten afkoelen (kwartier tot een half uur) en daarna uit de vorm verder laten afkoelen.
Dank je wel
Mijn deeg was echt super plakkerig, ik heb er behoorlijk wat extra bloem aan moeten toevoegen om het kneedbaar te maken.
Is het goed gelukt uiteindelijk?
Dankjewel voor het delen van jouw recept. Hoe haal je de taart uit de vorm?
Graag gedaan! De vlaaivorm heeft een losse bodem, dat gaat heel makkelijk.
Zien er goed uit de vlaaien!! Ik woon al 35 jaar in ZuidLimburg dus t wordt eens tijd dat ik ga bakken ipv naar de bakker te gaan😉, maar voor 12 p…. laat de Limburgers dat maar niet lezen…. voor 8p is n grote vlaai hier🙈 en dan natuurlijk 2 stukken… die traditie heb ik niet overgenomen hoor🤣🤣
Ziet er zeer lekker uit!
Zou je deze taart (afgebakken) ook kunnen invriezen?
Dat heb ik zelf niet getest, vermoed dat het wel kan maar mogelijk zal het wel allemaal zachter/natter worden.
In je recept geef je aan 4 eetlepels geklopt ei, maar hoeveel gram is dat? Nergens kan ik dat terugvinden ook op internet niet. Ik weeg alles af omdat dat nauwkeurige is.
Ik heb het zelf niet afgewogen, ik gebruik graag maatlepels in dit geval.
Voor de eerst keer gemaakt. Hé bij de kersenvlaaivuling 1 steranijs toegevoegd.
Echt heerlijk. Ga het zeker vaker maken!