Makkelijke banketbakkersroom die niet kan mislukken

179

makkelijke banketbakkersroom 1a

Dat banketbakkersroom nog niet altijd even makkelijk is om te maken blijkt wel uit alle reacties op dit recept voor banketbakkersroom. Bij het maken van de croquembouche maakten we gebruik van een ander recept, deze was zo makkelijk dat het eigenlijk gewoon niet kan mislukken. Dit recept zit een beetje in tussen een zakje dat je aanlengt met water of melk en het recept met bloem. Dat klinkt al een stuk makkelijker nietwaar? Deze makkelijke banketbakkersroom is lekker stevig en ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken voor de stroopwafeltaart, deze room maakt die vulling ook gelijk veel steviger.

makkelijke banketbakkersroom 2a

makkelijke banketbakkersroom 3a

makkelijke banketbakkersroom 4a

Makkelijke banketbakkersroom

Dit recept voor makkelijke banketbakkersroom kan simpelweg niet mislukken. Geen excuus meer dus, duik gelijk die keuken in!
Porties: 1 schaal vol

Ingrediënten

  • 500 ml melk
  • 50 gram custardpoeder
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 ei

Instructies

  • Klop het ei met de helft van de suiker los in een kom. Voeg hier een bekertje melk (niet alles!) en de custardpoeder aan toe. Roer goed door.
  • Breng in een steelpan de rest van de melk met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custard mengsel. Roer goed door met een garde.
  • Giet het mengsel terug in de pan en zet deze op het vuur.
  • Laat het mengsel zachtjes doorkoken. Het wordt steeds een beetje dikker. In het begin zal je dit nog niet zo merken, maar let goed op want als het begint met indikken gaat het best snel. Laat doorkoken tot het dik genoeg is. Als je de garde uit de pan haalt moet het er ongeveer zo uitzien als op bovenstaande foto.
  • Giet de banketbakkersroom in een schaal of kom en dek deze af met folie om een velletje op de room te voorkomen.
  • Laat afkoelen in de koelkast.
Bewaren

Banketbakkersroom kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, doe dit wel in een afgesloten bak.

makkelijke banketbakkersroom 1a

Zie je wel. Makkelijk hè?!

Ik moet wel eerlijk toegeven dat de smaak van deze banketbakkersroom niet zo lekker is als het ‘echte’ recept maar dit is een heel goed alternatief. Zeker voor diegene die moedeloos wordt omdat zijn of haar banketbakkersroom maar niet wil lukken.

Ga jij dit recept voor makkelijke banketbakkersroom proberen?

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

99 reacties

  1. Anoeska schreef:

    Handig! Wat ziet het er altijd heerlijk uit ..

  2. Desiree schreef:

    Ik ga hem vandaag maken met een pakje vanillesarama door de gele vla 😉

    1. Sazonina schreef:

      Hoe smaakt dat?

      1. Desiree schreef:

        Heerlijk. We doen dat ook regelmatig op een wit bolletje. Mjammie. Iedereen hier vindt dat echt heerlijk.

  3. Christie schreef:

    Goed gelukt en hij is héérlijk, bedankt!

  4. Deze ga ik echt eens uitproberen want de andere banketbakkersroom mislukt echt bij me. Heb juist de stroopwafeltaart weer gemaakt maar wel met de banketbakkersroom van dr. Oetker….. De stroopwafeltaart is hier echt favoriet nadat ik ‘em gemaakt had uit de Allerhande. Bedankt!
    Groetjes Tineke

  5. willy schreef:

    Roeren door opgeklopte slagroom maakt het wat luchtiger! Jammie!

    1. Laura's Bakery schreef:

      klopt inderdaad, dan maak je Zwitserse room. Heel erg lekker!

  6. carmen schreef:

    Bedankt voor dit lekkere en heerlijke recept. De room is goed gelukt en in een bladerdeeghapje en vers fruit heel smakelijk!

  7. bettine schreef:

    kan het ook gewoon met de dr.Oetker banketbakkers room? of is dat minder lekker? ik wil hem graag maken maar ik heb niet zoveel tijd om de room te maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan ook banketbakkersroom maken met het zakje van dr. oetker. Dan moet je gewoon de instructies op de verpakking volgen. Ik vind deze wel wat lekkerder en je hebt hem ook redelijk snel gemaakt. Je moet alleen wat geduld hebben voor het afkoelen.

  8. de Koekenbakker schreef:

    Wanneer doe je de vanillesuiker er doorheen? Op het laatst als hij al ingedikt is of eerder?

    1. Laura's Bakery schreef:

      tegelijk met de gewone suiker 🙂

  9. Jildou schreef:

    Hi,
    Hoelang is de taart houdbaar?

    1. Laura's Bakery schreef:

      banketbakkersroom kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, doe dit wel in een afgesloten bak.

  10. sharon schreef:

    ziet er super lekker uit! ik vraag me af waar ik dit allemaal voor kan gebruiken!

  11. Desiree schreef:

    Vorige 2 keren zakte mijn stroopwafeltaart in. Ik ga hem nu nog eens proberen. De bodem wat grover hakken en met de room van hier boven.

    1. Laura's Bakery schreef:

      3x is scheepsrecht 😉 Veel succes en plezier met het maken van de taart!

  12. Pipo schreef:

    Echt heerlijk die room smul ervan

  13. Inge schreef:

    Deze room is inderdaad makkelijk om te maken! En het belangrijkste : ze vonden het hier super heerlijk!!!! Wij hadden van de room puddingbroodjes gemaakt.

  14. Mirjam schreef:

    Ik wil de crogue em bouche maken, hoeveel heb ik dan nodig van de ( makkelijke) banketbakkersroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is helemaal afhankelijke van het aantal soesjes, ik zou gewoon een heel recept maken. Als je meer nodig hebt kun je altijd bijmaken of er Zwitserse room van maken door slagroom op te kloppen.

  15. Fienkeees schreef:

    Hij staat nu af te koelen!
    Kleine tip: je moet hem niet doorkoken als hij weer op het vuur staat, maar wel langzaam aan de kook brengen. Hij wordt al heel dik voordat het echt goed kookt. Dus ik was niet helemaal voorbereid dat hij al zo snel zou indikken, maar het is wel gelukt.

    Vraagje: ik maak soesjes voor over 2 dagen, wanneer kan ik ze het beste vullen? Vandaag al, of wachten tot het laatste moment?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou zou lang mogelijk wachten, dan blijven de soesjes het lekkerst (knapperig)

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou zou lang mogelijk wachten, dan blijven de soesjes het lekkerst (en knapperig)

  16. Arja schreef:

    Deze room al is gemaakt, en hoewel ik niet van eigengemaakte vla ofzo houd is dit zalig.Morgen ga ik voor het eerst soesjes maken en hiermee vullen.Om dan na 24:00 met een schaal naar buiten ga, in me nieuwe buurt: een lekker soesje voor iedereen.

    Fijne jaarwisseling, en bedankt voor een culinair inzicht en de vele tips.

  17. Saskia schreef:

    Ik ga nu dit proberen uit nood, Zag net dat ik geen bloem in huis heb maar wel custardpoeder dus dit maar proberen. Kan je dit ook een paar dagen bewaren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      ja hoor, je kunt het wel een paar dagen afgesloten in de koelkast bewaren.

      1. Marieke schreef:

        Hoi Laura,

        Wat is een paar dagen..?
        Kan ik het woensdagavond maken en dan zondag nog eten?

        Dankjewel voor je reactie alvast!
        Groetjes Marieke

        1. Laura's Bakery schreef:

          Goed afgesloten zou het 4-5 dagen goed moeten blijven. Wel zorgen dat zondag alles opgaat dus 😉

  18. Frank Lammers schreef:

    Is gelukt!!!!
    Super simpel recept!!

    Bedankt

  19. Mo schreef:

    Ik weet niet hoe ik het voor elkaar gekregen heb, maar deze is bij mij mislukt! Vanmorgen uit de koelkast gehaald (afgedekt met plastic folie) en hij was als pudding zo dik. Er viel jammer genoeg niets mee te beginnen. Ik heb ‘m nodig voor de stroopwafeltaart.
    Te lang laten doorkoken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als hij te dik is heb je hem inderdaad te lang door laten koken. Flink los kloppen zou het misschien nog iets werkbaarder kunnen maken.

      1. Mo schreef:

        Gelukt! Ik heb een weer iets aangemaakt met een scheutje melk, flink geroerd, en toen was het goed!

  20. revave schreef:

    De banketbakkersroom maken is op zich niet moeilijk. Wat ik nog wel een probleem vind, is dat er na gebruik vocht op komt. Bijvoorbeeld bij een roombroodje. Zodra die even (in de koelkast) staat, dan zit er een laagje vocht op de room. Weet iemand hoe je dit voorkomt?

    1. revave schreef:

      Overigens heb ik t hier wel over room die bereid is met melk, eidooier, suiker, vanille en wat bloem en een klein beetje maizena. Bij het bewaren zijn de roombroodjes afgedekt met een folie. En dus toch vocht op de room…

      1. Laura's Bakery schreef:

        Waarschijnlijk condens dat zich vormt door het verschil in temperatuur? Dan zou je de folie direct op de room moeten aanbrengen, dat er geen lucht tussen zit.

  21. STIEN schreef:

    HALLO IK HEB EEN VRAAG KUN JE OOK ,

    DE MIX VAN BOTERCREME DOOR DE CUSTARDVLA DOEN?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb hier geen ervaring mee, je zou het zeker kunnen proberen.

  22. Joanne schreef:

    Waar kan ik custardpoeder kopen? 🙂

    1. Laura schreef:

      Gewoon in de supermarkt 🙂

  23. marinda schreef:

    zou dit ook goed gaan met amandelmelk?

    1. Laura schreef:

      Geen ervaring mee, maar ik denk dat het ook lukt hoor 🙂

  24. Sanne schreef:

    Kun je ook aardbeien door de banketbakkersroom mengen als vulling voor een met marsepein beklede taart?

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, hartstikke lekker zelfs.

  25. Marlène schreef:

    Het staat nu lekker af te koelen, en dan zometeen lekker op de taartbodem doen, wat vruchtjes erop doen, en klaar ben ik?

  26. Charissa schreef:

    Hey Laura,

    Vraagje, welke melk heb jij hiervoor gebruikt? (volle of halfvolle?)

    Gr Charissa

    1. Laura schreef:

      halfvolle melk

      1. charissa schreef:

        Super! Dank je wel Laura!

  27. Angelique schreef:

    In jou recept komt het zakje vanillesuiker nergens in terug….
    Ik heb hem zonder gemaakt en vind hem best lekker!

  28. Senna schreef:

    Kan ik het in de diepvries bewaren?? Is voor een feestje namelijk..

    1. Laura schreef:

      Ja hoor, geen probleem

  29. Hans schreef:

    Hallo Laura,

    Ik wil graag aardbeiengebakjes maken met bladerdeeg (randjes eraf snijden en op het bladerdeeg leggen, zodat je een bakje krijgt). Nu wil ik deze vullen met gele room. Ik maak vijf gebakjes. Heb ik dan al genoeg als ik 250 ml melk gebruik? Dus jouw recept delen door twee? Of heb ik dan te weinig. Ik vind dat lastig om in te schatten. Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je dat wel redt, mits de bakjes niet te groot/diep worden.

  30. Jenske schreef:

    Beste Laura,
    Graag zou ik uw bladerdeeg bakjes maken (deze kleinere variant: http://www.laurasbakery.nl/bladerdeeg-bakjes-maken/) met daarin banketbakkersroom en vers fruit. Hoeveel van die bakjes kunnen gevuld worden met dit recept? Graag zou ik namelijk 48 bakjes maken. Is dan één recept banketbakkersroom genoeg?
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Pfoe, dat durf ik je niet te zeggen. Je komt een eind, maar ik twijfel of je de 48 haalt. Zou het voor de zekerheid x 1,5 doen

  31. Wim schreef:

    Is het mogelijk om het ei in dit recept weg te laten of te vervangen door iets anders?

    1. Laura Kieft schreef:

      Voor banketbakkersroom is ei een vereiste, ik zou niet weten hoe je het zonder kunt maken.

  32. Petra L. schreef:

    Hoi Laura, ik heb deze banketbakkersroom nu voor de 3e keer gemaakt.. eerste x te lang door laten koken: vervelend! 2e x dacht ik dat hij goed was, Maar toen het afgekoeld was zaten er allemaal piepkleine korreltjes in (merk je alleen wanneer je het proeft).. 3e x heb ik daarom de custardpoeder gezeefd en voordat ik het liet mengen met de melk echt super goed opgeklopt en na het mengen met de gekookte melk met suiker wederom geklopt als een malle.. Maar toch weer piepkleine korreltjes nu ik het proef. Heb ik dan toch niet goed genoeg geklopt of hoort dit zo?? Wat doe ik verkeerd?

    1. Laura Kieft schreef:

      Is de custardpoeder nog wel goed? Het lijkt aan de poeder te liggen, ik heb dit zelf alleen nog nooit gehad.

  33. Leonie schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je banketbakkersroom ook roze kleuren?
    Dit lijkt mij leuk voor een geboorte taart die ik wil maken. Maar na veel googlen kan ik t niet vinden.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor dat kan, maar houd er rekening mee dat de room geel is en dat het dus lastig is om mooi roze te krijgen.

      1. Leonie schreef:

        Dank voor je antwoord. Misschien dan toch beter iets anders nemen.
        Zat te denken aan een sloffentaart, en dacht dan is gele room wel lekker. En vind de kleur roze leuk omdat we een meisje verwachten.

        1. Laura Kieft schreef:

          Gele room is zeker heel lekker bij een sloffentaart. Je zou het roze ook alleen kunnen gebruiken in de decoraties, smaak is tenslotte ook belangrijk 😉

  34. chenefleur schreef:

    Goede morgen Laura,

    Allereerst een compliment voor je site gebruik veel van je recepten tips en weetjes.
    Ik ga de appel-kruimel roomcake maken.
    Hoeveel van deze variant op banketbakkersroom heb ik dan nodig?

    1. chenefleur schreef:

      Ga hem overigens wel op waterbasis maken, of maakt dat niet uit

      1. Laura Kieft schreef:

        Met melk is echt het lekkerst. En je zult een paar eetlepels vol nodig hebben.

  35. chenefleur schreef:

    Goede morgen Laura,

    Allereerst een compliment voor je site gebruik veel van je recepten tips en weetjes.
    Ik ga de appel-kruimel roomcake maken.
    Hoeveel van deze variant op banketbakkersroom heb ik dan nodig?
    Ga hem overigens wel op waterbasis maken
    dank je wel

  36. Femke schreef:

    Haai Laura
    Weer eens een vraagje. Vandaag heb ik sloffen gebakken en ik had gisteren al de banketbakkersroom gemaakt en in de koelkast gezet. Toen ik deze er vandaag uit haalde was het dikker geworden maar ik las dat je het dan even door kunt mixen. Dus dat gedaan maar toen werd het veel dunner. Moet ik dan juist langer mixen of wat ging er fout? Groetjes en dank je wel alvast! Femke

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik spatel het gewoon altijd even door (of mixen op een hele lage stand). Het wordt dan wat losser, dat het dikker/steviger wordt in de koelkast hoort namelijk zo.

      1. Femke schreef:

        Dank je wel. Maar als het dan te dun wordt heb ik het dan niet lang genoeg laten koken?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat is waarschijnlijk inderdaad het geval.

          1. Maria schreef:

            Banketbakkersroom gemaakt een paar dagen geleden. Heb deze afgesloten in een bak in de koelkast bewaard (met folie direct op de room). Zag gisteren dat deze stevig/dikker was geworden in de koelkast en heb toen losgeklopt. Vandaag uit de koelkast gehaald om te gebruiken en zie dat vloeibaar is geworden. Wil voor vanavond gebruiken. Is deze nog te redden?

  37. Mariska schreef:

    Hoi Laura,
    Ik wil vandaag graag de stroopwafeltaart gaan maken. Kan ik de banketbakkersroom ook vandaag maken? Of moet de room altijd een dag van te voren gemaakt worden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan ook prima op de dag zelf, maar zorg wel dat de room kan afkoelen en daarmee ook steviger worden.

  38. Tina schreef:

    Kun je dit recept ook gebruiken om een vlaai mee te vullen? En dan ook meebakken of alleen in een afgebakken vlaaibodem?

    1. Laura Kieft schreef:

      op beide manieren kan 🙂

  39. Rozanne de Jonge schreef:

    Moet je tijdens het koken ook blijven roeren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja, ook dan goed blijven roeren.

  40. Maria schreef:

    Banketbakkersroom gemaakt een paar dagen geleden. Heb deze afgesloten in een bak in de koelkast bewaard (met folie direct op de room). Zag gisteren dat deze stevig/dikker was geworden in de koelkast en heb toen losgeklopt. Vandaag uit de koelkast gehaald om te gebruiken en zie dat vloeibaar is geworden. Wil voor vanavond gebruiken. Is deze nog te redden?

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is vervelend zeg, ook de eerste keer dat ik dit hoor. Ik vrees dat er nu niks meer aan te doen is. Heb je het misschien met een mixer te hard/snel losgeklopt? Even met een spatel doorroeren is voldoende namelijk (en dit doe ik zelf ook pas op het moment dat ik het weer wil gebruiken).

  41. Margriet schreef:

    Hoi Laura, ik wil graag een kruimel roomvlaai maken. Kan ik na het maken van deze banketbakkersroom de vorm hiermee vullen en dit geheel afbakken? Og krijg ik dan echt gebakken vla…🤔
    Hoor graag van je, lijkt me ideaal mer deze custardroomvulling.
    Alvast bedankt, groetjes Margriet

    1. Laura Kieft schreef:

      Kun je meebakken hoor, heb ik ook eens gedaan in een vlaai.

  42. Miriam schreef:

    Ik ga deze morgen maken voor de traktatie van mijn dochter als vervanging van botercreme. Ben heel benieuwd.
    Dank je wel alvast voor het recept

    1. Laura's Bakery schreef:

      Gaat vast helemaal goedkomen, veel bakplezier!

  43. Fabienne schreef:

    Dit was mijn enige echte zwangerschapscraving! Nu eet ik het nog steeds met enige regelmaat als toetje, erg lekker maar ook machtig!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha wat goed zeg! Heerlijk zo uit een kommetje inderdaad.

  44. Johan schreef:

    Dat ei is absoluut overbodig geeft eerder weer kans op klontjes door het stollen van het ei

  45. Femke schreef:

    Hoeveel is ‘1 zakje’ vanillesuiker?

    1. Femke schreef:

      En hoe lang moet de room afkoelen in de koelkast?

      1. Laura Kieft schreef:

        een zakje is 16 gram, en afkoelen tot het koud is maar langer kan ook.

        1. Femke schreef:

          Hoi Laura, dank voor je antwoord! Ik heb de room gisteren gemaakt voor een zomerfruittaart en de room was goed gelukt en de taart heel lekker. De taart viel echter bij het aansnijden compleet uit elkaar. Omdat de bodem wel goed hard was, vermoed ik dat ik niet alle room eroverheen had moeten gieten (dit was namelijk nogal veel). Als ik maar de helft van dit recept wil maken, kan ik dan gewoon de helft van alle ingrediënten gebruiken?

          1. Laura Kieft schreef:

            Je kunt dit recept inderdaad gewoon prima halveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *