Dat banketbakkersroom nog niet altijd even makkelijk is om te maken blijkt wel uit alle reacties op dit recept voor banketbakkersroom. Bij het maken van de croquembouche maakten we gebruik van een ander recept, deze was zo makkelijk dat het eigenlijk gewoon niet kan mislukken. Dit recept zit een beetje in tussen een zakje dat je aanlengt met water of melk en het recept met bloem. Dat klinkt al een stuk makkelijker nietwaar? Deze makkelijke banketbakkersroom is lekker stevig en ideaal om bijvoorbeeld te gebruiken voor de stroopwafeltaart, deze room maakt die vulling ook gelijk veel steviger.
Makkelijke banketbakkersroom
Ingrediënten
- 500 ml melk
- 50 gram custardpoeder
- 75 gram suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei
Instructies
-
Klop het ei met de helft van de suiker los in een kom. Voeg hier een bekertje melk (niet alles!) en de custardpoeder aan toe. Roer goed door.
-
Breng in een steelpan de rest van de melk met de andere helft van de suiker aan de kook. Voeg de kokende melk toe aan de kom met het custard mengsel. Roer goed door met een garde.
-
Giet het mengsel terug in de pan en zet deze op het vuur.
-
Laat het mengsel zachtjes doorkoken. Het wordt steeds een beetje dikker. In het begin zal je dit nog niet zo merken, maar let goed op want als het begint met indikken gaat het best snel. Laat doorkoken tot het dik genoeg is. Als je de garde uit de pan haalt moet het er ongeveer zo uitzien als op bovenstaande foto.
-
Giet de banketbakkersroom in een schaal of kom en dek deze af met folie om een velletje op de room te voorkomen.
-
Laat afkoelen in de koelkast.
Zie je wel. Makkelijk hè?!
Ik moet wel eerlijk toegeven dat de smaak van deze banketbakkersroom niet zo lekker is als het ‘echte’ recept maar dit is een heel goed alternatief. Zeker voor diegene die moedeloos wordt omdat zijn of haar banketbakkersroom maar niet wil lukken.
Ga jij dit recept voor makkelijke banketbakkersroom proberen?
Handig! Wat ziet het er altijd heerlijk uit ..
Ik ga hem vandaag maken met een pakje vanillesarama door de gele vla 😉
Hoe smaakt dat?
Heerlijk. We doen dat ook regelmatig op een wit bolletje. Mjammie. Iedereen hier vindt dat echt heerlijk.
Goed gelukt en hij is héérlijk, bedankt!
Deze ga ik echt eens uitproberen want de andere banketbakkersroom mislukt echt bij me. Heb juist de stroopwafeltaart weer gemaakt maar wel met de banketbakkersroom van dr. Oetker….. De stroopwafeltaart is hier echt favoriet nadat ik ‘em gemaakt had uit de Allerhande. Bedankt!
Groetjes Tineke
Roeren door opgeklopte slagroom maakt het wat luchtiger! Jammie!
klopt inderdaad, dan maak je Zwitserse room. Heel erg lekker!
Bedankt voor dit lekkere en heerlijke recept. De room is goed gelukt en in een bladerdeeghapje en vers fruit heel smakelijk!
kan het ook gewoon met de dr.Oetker banketbakkers room? of is dat minder lekker? ik wil hem graag maken maar ik heb niet zoveel tijd om de room te maken.
Je kan ook banketbakkersroom maken met het zakje van dr. oetker. Dan moet je gewoon de instructies op de verpakking volgen. Ik vind deze wel wat lekkerder en je hebt hem ook redelijk snel gemaakt. Je moet alleen wat geduld hebben voor het afkoelen.
Wanneer doe je de vanillesuiker er doorheen? Op het laatst als hij al ingedikt is of eerder?
tegelijk met de gewone suiker 🙂
Hi,
Hoelang is de taart houdbaar?
banketbakkersroom kun je een paar dagen in de koelkast bewaren, doe dit wel in een afgesloten bak.
ziet er super lekker uit! ik vraag me af waar ik dit allemaal voor kan gebruiken!
Vorige 2 keren zakte mijn stroopwafeltaart in. Ik ga hem nu nog eens proberen. De bodem wat grover hakken en met de room van hier boven.
3x is scheepsrecht 😉 Veel succes en plezier met het maken van de taart!
Echt heerlijk die room smul ervan
Deze room is inderdaad makkelijk om te maken! En het belangrijkste : ze vonden het hier super heerlijk!!!! Wij hadden van de room puddingbroodjes gemaakt.
Ik wil de crogue em bouche maken, hoeveel heb ik dan nodig van de ( makkelijke) banketbakkersroom?
Dat is helemaal afhankelijke van het aantal soesjes, ik zou gewoon een heel recept maken. Als je meer nodig hebt kun je altijd bijmaken of er Zwitserse room van maken door slagroom op te kloppen.
Hij staat nu af te koelen!
Kleine tip: je moet hem niet doorkoken als hij weer op het vuur staat, maar wel langzaam aan de kook brengen. Hij wordt al heel dik voordat het echt goed kookt. Dus ik was niet helemaal voorbereid dat hij al zo snel zou indikken, maar het is wel gelukt.
Vraagje: ik maak soesjes voor over 2 dagen, wanneer kan ik ze het beste vullen? Vandaag al, of wachten tot het laatste moment?
Ik zou zou lang mogelijk wachten, dan blijven de soesjes het lekkerst (knapperig)
Ik zou zou lang mogelijk wachten, dan blijven de soesjes het lekkerst (en knapperig)
Deze room al is gemaakt, en hoewel ik niet van eigengemaakte vla ofzo houd is dit zalig.Morgen ga ik voor het eerst soesjes maken en hiermee vullen.Om dan na 24:00 met een schaal naar buiten ga, in me nieuwe buurt: een lekker soesje voor iedereen.
Fijne jaarwisseling, en bedankt voor een culinair inzicht en de vele tips.
Ik ga nu dit proberen uit nood, Zag net dat ik geen bloem in huis heb maar wel custardpoeder dus dit maar proberen. Kan je dit ook een paar dagen bewaren?
ja hoor, je kunt het wel een paar dagen afgesloten in de koelkast bewaren.
Hoi Laura,
Wat is een paar dagen..?
Kan ik het woensdagavond maken en dan zondag nog eten?
Dankjewel voor je reactie alvast!
Groetjes Marieke
Goed afgesloten zou het 4-5 dagen goed moeten blijven. Wel zorgen dat zondag alles opgaat dus 😉
Is gelukt!!!!
Super simpel recept!!
Bedankt
Ik weet niet hoe ik het voor elkaar gekregen heb, maar deze is bij mij mislukt! Vanmorgen uit de koelkast gehaald (afgedekt met plastic folie) en hij was als pudding zo dik. Er viel jammer genoeg niets mee te beginnen. Ik heb ‘m nodig voor de stroopwafeltaart.
Te lang laten doorkoken?
Als hij te dik is heb je hem inderdaad te lang door laten koken. Flink los kloppen zou het misschien nog iets werkbaarder kunnen maken.
Gelukt! Ik heb een weer iets aangemaakt met een scheutje melk, flink geroerd, en toen was het goed!
De banketbakkersroom maken is op zich niet moeilijk. Wat ik nog wel een probleem vind, is dat er na gebruik vocht op komt. Bijvoorbeeld bij een roombroodje. Zodra die even (in de koelkast) staat, dan zit er een laagje vocht op de room. Weet iemand hoe je dit voorkomt?
Overigens heb ik t hier wel over room die bereid is met melk, eidooier, suiker, vanille en wat bloem en een klein beetje maizena. Bij het bewaren zijn de roombroodjes afgedekt met een folie. En dus toch vocht op de room…
Waarschijnlijk condens dat zich vormt door het verschil in temperatuur? Dan zou je de folie direct op de room moeten aanbrengen, dat er geen lucht tussen zit.
HALLO IK HEB EEN VRAAG KUN JE OOK ,
DE MIX VAN BOTERCREME DOOR DE CUSTARDVLA DOEN?
Ik heb hier geen ervaring mee, je zou het zeker kunnen proberen.
Waar kan ik custardpoeder kopen? 🙂
Gewoon in de supermarkt 🙂
zou dit ook goed gaan met amandelmelk?
Geen ervaring mee, maar ik denk dat het ook lukt hoor 🙂
Kun je ook aardbeien door de banketbakkersroom mengen als vulling voor een met marsepein beklede taart?
Ja hoor, hartstikke lekker zelfs.
Het staat nu lekker af te koelen, en dan zometeen lekker op de taartbodem doen, wat vruchtjes erop doen, en klaar ben ik?
Hey Laura,
Vraagje, welke melk heb jij hiervoor gebruikt? (volle of halfvolle?)
Gr Charissa
halfvolle melk
Super! Dank je wel Laura!
In jou recept komt het zakje vanillesuiker nergens in terug….
Ik heb hem zonder gemaakt en vind hem best lekker!
Kan ik het in de diepvries bewaren?? Is voor een feestje namelijk..
Ja hoor, geen probleem
Hallo Laura,
Ik wil graag aardbeiengebakjes maken met bladerdeeg (randjes eraf snijden en op het bladerdeeg leggen, zodat je een bakje krijgt). Nu wil ik deze vullen met gele room. Ik maak vijf gebakjes. Heb ik dan al genoeg als ik 250 ml melk gebruik? Dus jouw recept delen door twee? Of heb ik dan te weinig. Ik vind dat lastig om in te schatten. Alvast bedankt!
Ik denk dat je dat wel redt, mits de bakjes niet te groot/diep worden.
Beste Laura,
Graag zou ik uw bladerdeeg bakjes maken (deze kleinere variant: http://www.laurasbakery.nl/bladerdeeg-bakjes-maken/) met daarin banketbakkersroom en vers fruit. Hoeveel van die bakjes kunnen gevuld worden met dit recept? Graag zou ik namelijk 48 bakjes maken. Is dan één recept banketbakkersroom genoeg?
Alvast bedankt!
Pfoe, dat durf ik je niet te zeggen. Je komt een eind, maar ik twijfel of je de 48 haalt. Zou het voor de zekerheid x 1,5 doen
Is het mogelijk om het ei in dit recept weg te laten of te vervangen door iets anders?
Voor banketbakkersroom is ei een vereiste, ik zou niet weten hoe je het zonder kunt maken.
Hoi Laura, ik heb deze banketbakkersroom nu voor de 3e keer gemaakt.. eerste x te lang door laten koken: vervelend! 2e x dacht ik dat hij goed was, Maar toen het afgekoeld was zaten er allemaal piepkleine korreltjes in (merk je alleen wanneer je het proeft).. 3e x heb ik daarom de custardpoeder gezeefd en voordat ik het liet mengen met de melk echt super goed opgeklopt en na het mengen met de gekookte melk met suiker wederom geklopt als een malle.. Maar toch weer piepkleine korreltjes nu ik het proef. Heb ik dan toch niet goed genoeg geklopt of hoort dit zo?? Wat doe ik verkeerd?
Is de custardpoeder nog wel goed? Het lijkt aan de poeder te liggen, ik heb dit zelf alleen nog nooit gehad.
Hoi Laura,
Kun je banketbakkersroom ook roze kleuren?
Dit lijkt mij leuk voor een geboorte taart die ik wil maken. Maar na veel googlen kan ik t niet vinden.
Ja hoor dat kan, maar houd er rekening mee dat de room geel is en dat het dus lastig is om mooi roze te krijgen.
Dank voor je antwoord. Misschien dan toch beter iets anders nemen.
Zat te denken aan een sloffentaart, en dacht dan is gele room wel lekker. En vind de kleur roze leuk omdat we een meisje verwachten.
Gele room is zeker heel lekker bij een sloffentaart. Je zou het roze ook alleen kunnen gebruiken in de decoraties, smaak is tenslotte ook belangrijk 😉
Goede morgen Laura,
Allereerst een compliment voor je site gebruik veel van je recepten tips en weetjes.
Ik ga de appel-kruimel roomcake maken.
Hoeveel van deze variant op banketbakkersroom heb ik dan nodig?
Ga hem overigens wel op waterbasis maken, of maakt dat niet uit
Met melk is echt het lekkerst. En je zult een paar eetlepels vol nodig hebben.
Dank je wel
Goede morgen Laura,
Allereerst een compliment voor je site gebruik veel van je recepten tips en weetjes.
Ik ga de appel-kruimel roomcake maken.
Hoeveel van deze variant op banketbakkersroom heb ik dan nodig?
Ga hem overigens wel op waterbasis maken
dank je wel
Haai Laura
Weer eens een vraagje. Vandaag heb ik sloffen gebakken en ik had gisteren al de banketbakkersroom gemaakt en in de koelkast gezet. Toen ik deze er vandaag uit haalde was het dikker geworden maar ik las dat je het dan even door kunt mixen. Dus dat gedaan maar toen werd het veel dunner. Moet ik dan juist langer mixen of wat ging er fout? Groetjes en dank je wel alvast! Femke
Ik spatel het gewoon altijd even door (of mixen op een hele lage stand). Het wordt dan wat losser, dat het dikker/steviger wordt in de koelkast hoort namelijk zo.
Dank je wel. Maar als het dan te dun wordt heb ik het dan niet lang genoeg laten koken?
Dat is waarschijnlijk inderdaad het geval.
Banketbakkersroom gemaakt een paar dagen geleden. Heb deze afgesloten in een bak in de koelkast bewaard (met folie direct op de room). Zag gisteren dat deze stevig/dikker was geworden in de koelkast en heb toen losgeklopt. Vandaag uit de koelkast gehaald om te gebruiken en zie dat vloeibaar is geworden. Wil voor vanavond gebruiken. Is deze nog te redden?
Hoi Laura,
Ik wil vandaag graag de stroopwafeltaart gaan maken. Kan ik de banketbakkersroom ook vandaag maken? Of moet de room altijd een dag van te voren gemaakt worden?
Kan ook prima op de dag zelf, maar zorg wel dat de room kan afkoelen en daarmee ook steviger worden.
Kun je dit recept ook gebruiken om een vlaai mee te vullen? En dan ook meebakken of alleen in een afgebakken vlaaibodem?
op beide manieren kan 🙂
Moet je tijdens het koken ook blijven roeren?
Ja, ook dan goed blijven roeren.
Banketbakkersroom gemaakt een paar dagen geleden. Heb deze afgesloten in een bak in de koelkast bewaard (met folie direct op de room). Zag gisteren dat deze stevig/dikker was geworden in de koelkast en heb toen losgeklopt. Vandaag uit de koelkast gehaald om te gebruiken en zie dat vloeibaar is geworden. Wil voor vanavond gebruiken. Is deze nog te redden?
Dat is vervelend zeg, ook de eerste keer dat ik dit hoor. Ik vrees dat er nu niks meer aan te doen is. Heb je het misschien met een mixer te hard/snel losgeklopt? Even met een spatel doorroeren is voldoende namelijk (en dit doe ik zelf ook pas op het moment dat ik het weer wil gebruiken).
Hoi Laura, ik wil graag een kruimel roomvlaai maken. Kan ik na het maken van deze banketbakkersroom de vorm hiermee vullen en dit geheel afbakken? Og krijg ik dan echt gebakken vla…?
Hoor graag van je, lijkt me ideaal mer deze custardroomvulling.
Alvast bedankt, groetjes Margriet
Kun je meebakken hoor, heb ik ook eens gedaan in een vlaai.
Ik ga deze morgen maken voor de traktatie van mijn dochter als vervanging van botercreme. Ben heel benieuwd.
Dank je wel alvast voor het recept
Gaat vast helemaal goedkomen, veel bakplezier!
Dit was mijn enige echte zwangerschapscraving! Nu eet ik het nog steeds met enige regelmaat als toetje, erg lekker maar ook machtig!
Haha wat goed zeg! Heerlijk zo uit een kommetje inderdaad.
Dat ei is absoluut overbodig geeft eerder weer kans op klontjes door het stollen van het ei
Hoeveel is ‘1 zakje’ vanillesuiker?
En hoe lang moet de room afkoelen in de koelkast?
een zakje is 16 gram, en afkoelen tot het koud is maar langer kan ook.
Hoi Laura, dank voor je antwoord! Ik heb de room gisteren gemaakt voor een zomerfruittaart en de room was goed gelukt en de taart heel lekker. De taart viel echter bij het aansnijden compleet uit elkaar. Omdat de bodem wel goed hard was, vermoed ik dat ik niet alle room eroverheen had moeten gieten (dit was namelijk nogal veel). Als ik maar de helft van dit recept wil maken, kan ik dan gewoon de helft van alle ingrediënten gebruiken?
Je kunt dit recept inderdaad gewoon prima halveren.
Dank !!
Zo kan ik dus lactose vrije room maken voor mijn kids , sloffen deeg met plantaardige boter en tadaaaaaaaa 👌🏼
Kleine tip ik vul mijn sloffenbodems altijd met een mengsel van banketbakkersroom met daar doorheen spijs 😉
Altijd lekker dit! Normaal gesproken gaat dit goed, alleen laatst had ik toch last van klontjes. De room was helemaal glad toen ik hem maakte en liet afkoelen, maar daarna roerde ik m door en zaten er allemaal hele kleine klontjes in. Enig idee hoe dat kon gebeuren? Hoor het graag!
Vandaag gemaakt om verder te verwerken voor Zwitserse room, goed laten afkoelen met plastic erop. Alleen was het daarna niet een luchtig zalfje maar 1 gelatine achtige bal en niet meer te verwerken. Nog geprobeerd met de mixer maar het werden allemaal stukjes. Jammer
Wat jammer om te horen, dan ben ik bang dat er ergens in het proces toch iets mis is gegaan.
Hey vraagje kan ik een biscuit maken met slangroomvulling en fondant afwerking een dag vooraf?
Je bedoelt zoals een slagroomtaart maar dan met fondant er omheen? In principe kan de slagroomvulling vanwege het vocht de fondantlaag beschadigen, dus dat zou ik niet aanraden tenzij je een dijkje van 1:1 botercrème aan de rand spuit ter bescherming. Lees er hier meer over: https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-vullen-en-bekleden/
Yep ik zou een dijkje zetten maar biscuit is voor morgen middag mag ik deze dan vandaag al volledig afwerken
Ja hoor, dat moet kunnen.
Hey Laura! Bedankt voor je recept. Ik ga het gebruiken voor een croquembouche met nieuwjaar 🙂 Nu vroeg ik me af, kan ik variaties maken op dit recept wanneer ik een hele portie van deze banketbakkersroom heb? Bijvoorbeeld wat cacao of gesmolten chocolade eraan toevoegen voor een chocoladesmaak, espresso voor een mokkasmaak of confituur voor aardbei? Of mag ik niet zomaar dingen toevoegen aan dit basisrecept 😀 super bedankt, fijn eindejaar!
Zeker wel! Een aantal variatie tips:
– https://www.laurasbakery.nl/mokkacreme/
– https://www.laurasbakery.nl/sinaasappel-soesjes/
– https://www.laurasbakery.nl/zwitserse-room/
Had niet genoeg eieren om de “echte” bakkersroom te maken, maar altijd custard in huis:) prima recept en lekker makkelijk te maken. Smaakte echt lekker, was vulling voor mini tompouce.
Hoi, de smaak kan verbeterd worden met de melk te infuseren met een stok kaneel en de huid van een citroen of een sinaasappelsap. Groetjes en dank voor zo lekkere recepten!!