Appel-kruimel muffins

Gepost: 21 oktober 2019 Laatst bewerkt: 29 december 2023
Appel-kruimel muffins

Muffins, nog steeds een van mijn favoriete baksels om even tussen door in elkaar te draaien. Voor het najaar besloot ik een paar van mijn favorieten te combineren in één muffin. Wie mij al langer volgt weet dat appel met kaneel mijn favoriete smaakcombinatie van deze donkere maanden is. Die twee gingen dus in deze muffins. En crumble, nog zo’n favoriet. Combineer alles met elkaar en je krijgt deze fantastisch lekkere appel-kruimel muffins. 

Hoewel ik vrijwel al mijn gemaakte baksels uitdeel na een stukje te proeven, vormen muffins meestal een uitzondering. Ik verpak ze per stuk of per twee stuks en vries ze dan in. Dan kan ik op een later moment eentje ontdooien voor bij een kop thee. Vaak worden ze er ook nog iets kleffer van, vind ik stiekem nog het lekkerst!

BAKTIP: Ik verdeel het beslag over de vormpjes met een ijsbolknijper. Mocht je deze niet in huis hebben, kan je dit ook met twee lepels doen. 

appel-kruimelmuffins-1a

 

Appel-kruimel muffin recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.67 van 6 stemmen

Appel-kruimel muffins

Deze muffins met appel zijn ontzettend snel gemaakt, je hebt niet eens een mixer nodig, en ze smaken heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie of thee.
Porties: 10 stuks

Ingrediënten

  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baksoda
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 250 ml melk
  • 120 ml zonnebloemolie
  • 2 kleine appels of één grote

Voor de kruimellaag

  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram bloem
  • 50 gram havermout

Instructies

  • Doe de lichtbruine basterdsuiker, bloem, kaneel, bakpoeder, baking soda en zout bij elkaar in een kom, roer even door.
  • Doe in een andere kom de eieren, melk en zonnebloemolie bij elkaar. Klop dit met een garde door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en spatel door elkaar tot één geheel, dit mag best een beetje klonterig zijn.
  • Schil nu de appel(s), verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes. Roer kort door het beslag.
  • Neem een muffinvorm die je bekleed met muffin- of cupcakepapiertjes. Verdeel het beslag over de vormpjes. Dit gaat het makkelijkste met een ijslepel. Vul ze tot ongeveer één centimeter onder de rand.
  • Voor het maken van de kruimellaag doe je de boter, suiker, bloem, havermout en het zout in een kom en wrijf met je vingers tot er een kruimelmengsel ontstaat. Verdeel dit over de muffins.
  • Bak de muffins in 20-22 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Geen fan van havermout in je kruimeltopping? Vervang dit dan door bloem.
Bewaren

Afgesloten in een koektrommel 2-3 dagen bewaren óf bewaar ze voor maximaal drie maanden in de vriezer voor een langere houdbaarheid.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

36 reacties

  1. Tiziana schreef:

    Zou je ook zelfrijzend bakmeel kunnen gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan, maar dan moet je ook aan bakpoeder en baking soda sleutelen. Voor het gemak raad ik dus gewoon bloem aan.

  2. Marja schreef:

    De printversie kan ik niet meer vinden. Klopt dat? Heel erg jammer hoor als dat zo is.

    1. Laura Kieft schreef:

      In de receptkaart staat een knop ‘recept printen’

  3. Jildou Jongedijk schreef:

    Wat voor soort appels zijn lekker om te gebruiken?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik vaak jonagold, maar een ander ras kan ook.

  4. Paulien schreef:

    Hi! Is het mogelijk om de geraffineerde suikers te vervangen? Groeten, Paulien

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb ik geen ervaring mee, maar kun je uiteraard proberen.

  5. Anouk schreef:

    Lijkt me heerlijk! Warm je de muffins op nadat ze uit de vriezer komen of zijn ze koud ook lekker?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee dan warm ik ze niet op, koud ook heerlijk.

  6. Marieke schreef:

    Wat is de verhouding als ik dit als cake wil maken?:) lijkt me heerlijk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik denk dat je met dit recept prima een cake van ongeveer 25 cm kunt maken.

  7. Angela schreef:

    Ze staan in de oven om morgen op werk op te trakteren!

  8. Rianne schreef:

    Vandaag meteen gemaakt.
    Ze zijn supermooi geworden en qua structuur echt perfect!
    Mag van mij alleen wel een stuk zoeter.
    Ik vries ze in voor als de visite komt van de week.

  9. Lysette schreef:

    Ziet er heelijk uit, staat op mijn to-do-lijstje 😉
    Mag ik vragen waar je die leuke muffinbakjes vandaan hebt?
    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik kocht ze bij Makro, maar (online) kookwinkels hebben ze ook vaak.

  10. Ezra schreef:

    Welke soort havermout gebruik u? Fijn of grof

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan allebei! Ik gebruikte fijne.

  11. Ezra schreef:

    En nog een vraag waarom blijft de cupcake klefen aan mij cupcakes vorm ik heb tie van action gebruik
    Papier cupcake vormpjes

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waren de cupcakes wel gaar van binnen? En je hebt het beslag in de papieren cupcake vormpjes gegoten en daarin afgebakken, maar alsnog zaten de cupcakes aan je bakvorm vast?

  12. Janny schreef:

    Kun je de zonnebloemolie ook vervangen? Ik kan er nl. niet zo goed tegen…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, je kunt een andere neutrale olie gebruiken!

  13. Laura van der Linden schreef:

    Afgelopen weekend gemaakt.
    Helaas waren ze tegen het droge/taaie aan, roken erg lekker maar toch weinig smaak, en cakeje zat nattig aan het papieren vormpje geplakt? jammer…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer dat ze niet naar jouw smaak waren! Ze waren dus nattig en droog tegelijk..? Dat is niet de bedoeling..

  14. Merel schreef:

    Super lekkere muffins! Bedankt voor weer een lekker recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn, graag gedaan 🙂

  15. Hetty schreef:

    Jammie vanmiddag gemaakt met de kinderen. Erg lekker. Denk dat ik er de volgende keer ook wat hazelnoten doorheen doe. Voor de echte herfst smaak!

  16. Mariëlle schreef:

    Hoi Laura,
    Bij mij zijn deze een beetje sponzig en droog geworden. Baktijd maakte daarbij niet heel veel uit. Heb jij misschien een idee wat ik verkeerd heb gedaan?
    Groetjes, Mariëlle

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi Mariëlle, heb je niks aan de ingrediënten veranderd? Dan moet het te lang of te heet in de oven hebben gestaan.

  17. Willemijn schreef:

    Deze zijn echt super om te maken! Ze staan alleen niet in je muffin categorie!

    Ze zijn nog mooier geworden dan op het plaatje, weer super bedankt voor dit goede recept!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor je tip! Ik heb ze er meteen aan toegevoegd.

  18. Marit schreef:

    Heb ze gemaakt voor een bruiloft van een goede vriendin! Ze waren een grote hit 🙂

  19. Jan De Jongh schreef:

    Kan je bij dit muffinrecept de bastaardsuiker vervangen door Stevia? En hoeveel gram gebruik je er dan van?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest dus durf ik je niet precies te zeggen, maar je kunt het uiteraard proberen! Hier lees je meer over suiker vervangen: https://www.laurasbakery.nl/vervangers-voor-suiker/

  20. Sofie van Elten schreef:

    Hi, misschien is het al gevraagd en lees ik over de reacties heen. Is het handig om de melk op kamertemperatuur te laten komen of kan ik deze gewoon ook koud gebruiken? Wat doe jij?

    Groetjes, Sofie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Alle ingrediënten op kamertemperatuur tenzij anders vermeld. 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept