Kleine speculaas appeltaartjes

28 november 2020
Kleine speculaas appeltaartjes
107

Combineer speculaas, appeltaart en amandelspijs met elkaar en je hebt de ultieme winterse traktatie als je het mij vraagt. Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Gelukkig kwam er bezoek langs, want ik kon er maar moeilijk vanaf blijven.

Met het heerlijk avondje in het vooruitzicht leek het me een mooi moment om het recept voor deze kleine speculaas appeltaartjes met jullie te delen. Hoe gezellig is het om samen deze appeltaartjes te maken en er ’s avonds van te kunnen genieten bij het Sinterklaasjournaal! Als je liever aan de slag gaat met een grote taart, kijk dan eens bij dit recept voor speculaas appeltaart.

Kleine speculaas appeltaartjes

Deze kleine speculaas appeltaartjes met spijs zijn echt verrukkelijk. Lekkerder dan dit wordt het eigenlijk niet in de winter.
Porties: 8 personen
MUFFIN BAKVORM

Ingrediënten

Deeg

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • 5 gram speculaaskruiden (volgens recept)
  • snuf zout
  • 0,5 ei (S)
  • 1 tl vanille-extract

Vulling

Extra

  • 1 el melk voor het afsmeren

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed tot een stevig deeg. Verdeel in drie delen, gebruik twee delen voor de volgende stap en leg het derde deel even opzij.
  • Vet een muffin bakvorm in en bestuif deze met bloem. Rol de twee delen deeg uit en steek er met een grote bakring (of een kom) rondjes deeg uit, deze rondjes moeten groot genoeg zijn om de bodem en zijkant van elke muffinvorm te bedekken. Bekleed zoveel mogelijk muffinvormpjes tot het deeg op is.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in blokjes. Doe alle blokjes appel in een grote kom. Meng de suiker en speculaaskruiden erdoor.
  • Kneed de andere helft van het ei door het amandelspijs. Verdeel dit over de bodems, gevolgd door de appelvulling. Belangrijk is dat de blokjes appel er zo compact mogelijk in zitten. Druk de vulling stevig aan en verschuif eventueel hier en daar wat appeltjes.
  • Rol het resterende stuk deeg opnieuw uit en snijd er dunne stroken van. Snijd ze op maat en leg kruislings bovenop de taartjes.
  • Smeer de bovenkantjes af met de melk en bak de speculaas appeltaartjes in 40 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de taartjes afkoelen in de vorm zodat ze steviger worden. Ze zijn zalig als ze nog warm zijn, maar ook de volgende dagen koud niet te versmaden. De speculaaskruiden komen na een dag nog beter tot hun recht.
Tips

Ik maakte de taartjes in een vrij hoge muffin bakvorm. Als je een lagere bakvorm gebruikt of lagere taartjes maakt dan kun je er misschien meer dan 8 maken met dit recept.

Bewaren

Afgedekt buiten de koelkast 4-5 dagen houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura's Bakery

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

36 reacties

  1. Lisa schreef:

    Deze lijken me heerlijk. Wel een vraag: kun je amandelspijs (vanwege allergie) ergens door vervangen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het gewoon weglaten!

  2. Patricia schreef:

    Hoeveel amandelspijs gebruik je in dit recept?

  3. Maartje schreef:

    Hoi Laura,

    Kun je ook cupcake papieren vormpjes gebruiken in de bakvorm ipv invetten en bloem.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik eigenlijk niet getest, ik weet niet of dat werkt met appeltaartdeeg.

    2. Maaike schreef:

      Maartje, heb je het inmiddels al uitgeprobeerd ? Ik ben benieuwd, wilde het ook al vragen. Ik krijg ze er nooit zo mooi uit, ben ik bang (weet ik eigenlijk wel zeker..)

  4. Anne schreef:

    ooohhhhhh, weer super, super, super, super. dank!

  5. Maarten schreef:

    Weer een lekker speculaasrecept! Ik haalde 12 kleine muffins uit je recept en vond bij voorbaat 500 gram appel (2 grote) wel genoeg :).

    1. Demi schreef:

      Ik had ook veel stukjes appel over! Denk dat 500 gram inderdaad eerder in de buurt komt.

      1. Laura's Bakery schreef:

        Had je ze misschien geschild en zonder klokhuis gewogen? Ik bedoel echt de gehele appels in het recept.

  6. Iris schreef:

    Moet de boter voor het deeg koud zijn of zachter?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als het niet vermeld staat, dan altijd op kamertemperatuur

  7. Kyra schreef:

    Als je kant en klare speculaaskruiden gebruikt, mag dit dan in dezelfde verhouding als wanneer je het zelf maakt?

  8. Nathalie schreef:

    Hoe dik moet je de amandelspijs leggen? En hoe dik is het laagje met de appelen? 50/50? Dank alvast voor de reactie!

    1. Nathalie schreef:

      Oja, hoe dun moet het deeg zelf uitgerold worden? 0,5 cm? Bedankt alvast!

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat is inderdaad een mooie dikte.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Eigenlijk kun je dat doen zoals je wilt. Maar ik vind het ’t lekkerst als je meer appel hebt dan spijs.

      1. Nathalie schreef:

        Bedankt!

  9. Germaine schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb in de minicupcakevorm speculaasdeeg gedaan wel afgewogen en gevuld met amandelspijs en weer dichtgemaakt met deeg maar het lukt mij niet om het mooi en gelijkmatig in de vorm te krijgen heb jij een tip?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maak je handen vluchtig nat onder de kraan, daarmee kun je het deeg wat meer naar je zin ‘smeden’.

  10. Nina schreef:

    Hoi

    Had een vraagje
    Kan dit recept ook in glutenvrij gemaakt worden denk je?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vast wel! Ik heb alleen niet getest hoe precies, maar misschien heb je hier wat aan: https://www.laurasbakery.nl/glutenvrij-bakken-doe-je-zo/

  11. Margreet schreef:

    Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.

  12. Margreet schreef:

    Deze speculaas appeltaartjes gister gemaakt. Ze zijn echt geweldig. Super lekker. Zeker als je ook de amandelspijs zelf maakt. Dit recept blijft er echt in.

  13. Rosa schreef:

    Hoi Laura,
    Weet je misschien of je deze kleine appeltaartjes ook in papieren of siliconen cupcakevormpjes kan maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het niet getest, maar het kan vast. Zeker in siliconen vormpjes.

  14. John Borst schreef:

    Hoi Laura,
    Zojuist de appelmuffins gemaakt. Ze staan nu in de oven. Benieuwd naar het resultaat.
    Vroeg met alleen af of er in het recept geen stappen missen. Wat gebeurt er bijv. met de andere derde deeg. Ik heb het maar als dekseltje op de muffin gebruikt, maar weet niet of dat ook de bedoeling is. Daarnaast staat bij de ingrediënten 1 el melk voor het afsmeren. Ook daar vindt ik in het recept niets over.
    Bedankt voor het leuke recept 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Hi John, wat betreft het deeg staat het gewoon in het recept. De eerste twee delen gebruik je in de eerste stap en het laatst deel komt aan bod bij de zin “Rol het resterende stuk deeg..”. Het afsmeren kwam er inderdaad niet specifiek in terug, maar heb ik voor alle duidelijkheid nu ook toegevoegd. Hopelijk was het resultaat goed gelukt bij je!

      1. John Borst schreef:

        Hoi,
        Het resultaat was zeer geslaagd, beetje bruin, maar dat komt waarschijnlijk omdat mijn oven wat warmer is als gemiddeld.
        Dank je wel

  15. Lieke Engelen schreef:

    Hoi Laura
    Ik heb op de reepjes deeg bovenop, nog victoria beslag toegevoegd dat is lekker omdat in het taartje amandelspijs is gebruikt….

  16. Eva schreef:

    Hoi Laura!
    Kan je ook vanille suiker gebruiken voor dit recept of moet het perse vanille extract zijn?

    1. Laura Kieft schreef:

      suiker kan ook hoor

  17. Merel schreef:

    Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!

  18. Merel schreef:

    Heerlijk recept weer! Vandaag alweer voor de 2e keer gemaakt, en het zal zeker niet de laatste keer zijn. Bedankt hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *