Of je nu glutenvrij eet of niet, van deze glutenvrije chocolate chip cake wordt iedereen blij. De cake bevat bovendien ook nog eens een bijzonder ingrediënt: bananenmeel! Dat kun je gelukkig gewoon in de supermarkt kopen, Koopmans heeft het nu namelijk in het assortiment. Omdat Koopmans Bananenmeel een nieuw product is en de meesten van jullie hier nog niet bekend mee zullen zijn, heb ik het een en ander uitgeprobeerd en opgezocht. Alle informatie zet ik voor jullie op een rij. Van wat bananenmeel is, tot hoe je het gebruikt en welke lichamelijke voordelen het heeft.
Glutenvrije chocolate chip cake (met bananenmeel)
Wat is bananenmeel?
Zelf had ik weleens van bananenmeel gehoord, maar ik wist nog niet precies wat het was, dat heb ik dus eens uitgezocht. Bananenmeel is gemaakt van groene, onrijpe bakbananen. Hierdoor is het meel glutenvrij en rijk aan vezels.
Bananenmeel in recepten
Bananenmeel heeft een neutrale smaak. Het meel zelf ruik je wel en dat geldt ook voor het beslag, maar eenmaal gebakken is hier niets van over. Net als dat je in het ongebakken beslag wel de banaan heel licht proeft, maar in het gebakken resultaat niet meer.
Ook belangrijk, je kunt bananenmeel niet zomaar 1:1 vervangen door tarwe- of patentbloem. Bananenmeel neemt namelijk meer vocht op, wanneer je het wel in gelijke hoeveelheden vervangt zou dit hele droge baksels tot gevolg hebben. De oplossing is gelukkig heel eenvoudig: meer vocht toevoegen in het recept, of de hoeveelheid meel wat minderen. Het zal verschillen per recept, maar zo’n 60-80% van de originele hoeveelheid bloem is genoeg.
Voordelen van bananenmeel
Ik noemde net al even dat bananenmeel lichamelijke voordelen heeft, naast dat het glutenvrij en tarwevrij is. Het meel bevat zogenoemde resistente zetmeel granules. In het Engels is wordt dat resistant starch genoemd en daardoor afgekort tot RS2. Het staat bekend als de nieuwe goede koolhydraten. Deze koolhydraten worden niet door spijsverteringsenzymen afgebroken en komen onverteerd in je dikke darm terecht.
Dat heeft meerdere voordelen: je stoelgang verbetert, je darmen worden beter beschermd, mineralen en vitaminen worden beter opgelost en eiwitten worden beter afgebroken. Een extra voordeel is dat RS2 niet wordt afgebroken tot glucose eenheden, handig dus als je op je suikerinname let.
Meer glutenvrije melen
Koopmans bananenmeel is dus glutenvrij en hier kun je heerlijke recepten mee maken. Naast dit meel hebben ze ook nog andere glutenvrije melen in het assortiment, namelijk Koopmans Zelfrijzend Amandelbakmeel en Koopmans Boekweitmeel. Deze koop je bij AH in het glutenvrije schap en bij PLUS en Jumbo in het bakschap.
Naast het recept voor deze heerlijke cake, zijn er nog meer glutenvrije recepten te maken. Een overzicht met heerlijke recepten zonder tarwe vind je op Koopmans.com/recepten/bakken-zonder-tarwe.
Meer bakken met banaan
Zoals ik al zei: los zal ik geen banaan eten, maar verwerken in recepten doe ik maar al te graag. Hier deel ik enkele recepten van het blog met banaan erin. Zowel verantwoord als niet zo verantwoord 😉 .
Glutenvrije chocolate chip cake (met bananenmeel)
Ingrediënten
- Ingrediënten
- 200 gram ongezouten roomboter
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 4 eieren M
- 2 tl vanille-extract bijvoorbeeld van Dr. Oetker
- 100 ml halfvolle melk
- 200 gram Koopmans Bananenmeel
- 2 tl bakpoeder bijvoorbeeld Dr. Oetker Backin
- Snuf zout
- 150 gram chocolate chips + extra ter decoratie
Instructies
-
Mix boter en suiker in enkele minuten licht en romig.
-
Voeg de eieren een-voor-een toe. Voeg de volgende pas toe als het eerste helemaal is opgenomen. Voeg tegelijk met het laatste ei ook vanille-extract toe
-
Roer bananenmeel, bakpoeder en zout in een kom door elkaar.
-
Voeg melk en het meelmengsel afwisselend toe aan het botermengsel terwijl je rustig blijft mixen.
-
Als alle ingrediënten opgenomen zijn, is het beslag bijna klaar. Voeg de chocolate chips toe en spatel deze gelijkmatig door het beslag.
-
Stort het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm, strooi er nog een handje extra chocolate chips overheen.
-
Bak de cake in ongeveer 60 minuten in de elektrische oven op 180 graden (boven- en onderwarmte), bij een heteluchtoven is dit 10 tot 15 graden lager.
Dit artikel is een samenwerking met Koopmans, lees mijn disclaimer voor meer informatie.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Oehhh leuk! Ik ga dit recept uitproberen! Ik werk komende week met een collega die een glutenallergie heeft. Zo kan ze hopelijk lekker mee genieten in de pauze!
Ik heb het recept uitgeprobeerd! Ik ben ontzettend positief! Het smaakt werkelijk naar cake, ondanks dat het glutenvrij is. De structuur is heel goed! De cake valt niet uit elkaar tijdens het snijden. Daarnaast proef je niet echt een bananen smaak. Zeker het proberen waard!
Wat leuk om te horen dat je ook enthousiast bent!
Oh , leuk wij hebben een bewoner met een glutenvrij dieet. Ga ik es even proberen voor haar?
Hallo, bananenmeel kan ik hier nergens vinden van koopmans wat ik wel jammer vindt zou wel graag het recept willen maken maar helaas.
Dat is zeker jammer, je zou het nog even kunnen navragen bij jouw supermarkt. Misschien kunnen ze het voor je bestellen.
Bij de ecoplaza verkopen ze het ook.
Holland & Barrett heeft het ook, daar kun je ook online bestellen eventueel.
Hoi, als ik een cake met verse fruitstukjes maak, kan ik dan voorkomen dat het beslag te nat wordt door een deel van de bloem te vervangen door bananenmeel?
Dat durf ik je niet met zekerheid te zeggen helaas, ik denk dat je dan nog steeds zult houden dat het rondom stukjes fruit te vochtig kan zijn en niet goed gaar wordt. Zeker wanneer er veel fruit doorheen gaat.
Ik kon een pakje Bananenmeel van 200 gram scoren bij Jumbo én ik had nog pure chocolade haasje liggen. Man eet sinds kort glutenvrij, dus ik dacht: ik probeer deze eens. Ik gebruik altijd de helft van de suiker. De kinderen (19 en 23) vonden hem heerlijk! Wel vooral de eerste dag, toen was ’t net ‘lava-cake’, want nog warm, heerlijk. Een dag later moesten we de cake al dunner snijden, want hij is toch droger dan gewone cake. Toen proefde ook mijn man, maar was helaas minder enthousiast.
Met slagroom (zonder suiker) is het nog steeds een prima cake! Bedankt voor het recept!
Hoi Laura hoe is het. Ik heb een vraagje kan je ook een keer recepten maken zonder gluten en lactose. Want ik wil graag je recepten maken allen ik kan het bijna niet omdat dit er vaak in zit
Groetjes
Er staan zeker glutenvrije en lactosevrije recepten op het blog. Zie: https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/glutenvrij/ en https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/allergieen/lactosevrij/
Zou je dit dan ook in cupcake vormpjes kunnen doen en zo ja hoe lang moeten ze dan in de oven?
Dat lijkt me van wel. Ik heb het zelf niet getest, maar gok dat het rond de 20 minuten zal zijn.