Chocolate chips vervangen
In alle chocolate chip cookies gaan -je verwacht het niet- chocolate chips! Oftewel:kleine stukjes chocolade. Deze kun je kant-en-klaar kopen, dan zijn ze vaak bakvast, maar je kunt ze ook vervangen.
Bakvaste chocolate chips zijn handig, omdat deze hun vorm behouden in de oven. Ze worden wel zacht door de hitte, maar eenmaal afgekoeld zijn het weer kleine, knapperige stukjes chocolade die niet van vorm zijn veranderd.
Een alternatief is er ook: hak een chocoladereep in stukjes en kneed deze door het koekdeeg. Deze zijn niet bakvast en behouden hun vorm dus ook niet zo goed, maar kunnen prima gebruikt worden. Na het bakken duurt het langer voordat ze weer hard zijn, het ligt aan de chocolade of ze ook weer zo knapperig zijn als de originele chocoladereep.
Tips voor de beste koekjes
Wil jij professioneel koekenbakker worden? Dan heb ik nog wat tips voor je. In dit artikel kun je ze uitgebreid lezen met uitleg over het hoe en waarom, maar hier volgen vast een paar snelle, korte tips:
- Laat je koekdeeg lang genoeg koelen
- Koekjesdeeg kun je ook bewaren (en dus voorbereiden)
- Koekjes komen altijd zacht uit de oven en worden tijdens het afkoelen pas steviger
Gevulde Oreo chocolate chip koeken
Een lekkere en smeuïge chocolate chip cookie met in het midden een Oreo. Een overheerlijke verrassing!
Porties: 12 stuks
- 100 gram ongezouten roomboter
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 1 ei (M)
- 1 tl vanille-extract
- 220 gram bloem
- snuf zout
- 1 tl baking soda
- 50 gram witte chocolate chips
- 50 gram pure chocolate chips
- 12 Oreo's
- extra chocolate chips ter decoratie
- extra stukjes Oreo ter decoratie
-
Doe boter, basterdsuiker en fijne kristalsuiker in een kom en mix tot een romig geheel. Voeg het ei en vanille-extract toe en mix tot een glad mengsel.
-
Voeg het bloem, zout en baking soda toe en zet de mixer uit zodra bloem is opgenomen. Kneed de chocolate chips gelijkmatig door het deeg.
-
Laat het deeg verpakt in keukenfolie minstens 2-3 uur rusten in de koelkast (maar het liefst de hele nacht), verdeel het deeg daarna in 12 gelijke stukken.
-
Het makkelijkst is om elk bolletje deeg in twee stukken te verdelen en hier plakjes van te maken. Op zo'n plakje deeg plaats je in het midden een Oreo, leg hier het tweede plakje deeg overheen. Knijp de randen goed dicht en 'draai' voorzichtig met je handen tot er weer een balletje ontstaat. Dit balletje zal niet helemaal rond worden door de Oreo die erin zit.
-
Leg de balletjes deeg met voldoende tussenruimte op de bakplaat, deze koeken lopen door de vulling namelijk meer uit in de oven dan andere koeken. Duw nog wat extra chocolate chips en stukjes Oreo in het deeg.
-
Bak in een voorverwarmde oven van 170 °C (boven- en onderwarmte) in ongeveer 14-16 minuten goudbruin. De koekjes zijn na het bakken nog een beetje zacht. Laat ze een paar minuten op de bakplaat afkoelen en verplaats ze daarna naar een rooster waar ze volledig af kunnen koelen.
Tips
Liever geen hele Oreo in de koek? Je kunt Oreo's ook in stukken hakken en door het deeg kneden. Maak balletjes van dit deeg en bak op dezelfde wijze af.
Bewaren
In een trommel buiten de koelkast blijven de koeken 1-2 weken goed.
Het deeg blijft heel plakkerig bij mij waardoor het me niet lukte de Oreo’s er mooi tussen te krijgen. Heb de oreo’s in stukjes gehakt en mee in het deeg gerold, wat op zich wel een goed alternatief was! Maar het gebeurt wel vaker dat mijn deeg te plakkerig is… Enig idee wat de oorzaak zou kunnen zijn?
Groetjes!
Slim opgelost! Hier vind je tips: https://www.laurasbakery.nl/droog-of-plakkerig-deeg-werkbaar-maken/
heel lekker dankjewel!
Hi, kan je de koeken ook kleiner maken? Met bijv de mini oreos. Hoelang mketen ze dan denk je in de oven??
Ja hoor dat lijkt me zeker mogelijk! De baktijd durf ik je niet precies te zeggen, even goed in de gaten houden, waarschijnlijk iets korter.