Kerstmuts Schuimpjes

Gepost: 15 december 2013 Laatst bewerkt: 14 december 2023
Kerstmuts Schuimpjes
28

Naast dat schuimpjes heel erg lekker zijn, kun je ze ook nog eens heel leuk maken. Kijk maar eens naar deze kerstmuts schuimpjes. Dat jullie schuimpjes ook leuk vinden is wel duidelijk, want de sneeuwpoppen van dit jaar vielen goed in de smaak maar ook de kerstbomen van vorig jaar worden weer goed bekeken. Inspiratie voor schuimpjes heb ik genoeg, er ligt namelijk al een lijstje met nog meer ideetjes voor leuke schuimpjes klaar. Maar nu eerst: deze leuke kerstmuts schuimpjes :).

BAKTIP: Voor het spuiten van deze schuimpjes gebruik ik wegwerp spuitzakken en twee verschillende spuitmondjes: een glad spuitmondje (1A) en een kartel spuitmondje (1M).

kerstmuts schuimpjes 2a
kerstmuts schuimpjes 3a
kerstmuts schuimpjes 4a

 

Recept afdrukken

4 van 2 stemmen

Kerstmuts schuimpjes

Maak deze leuke kerstmuts schuimpjes dit jaar voor Kerst. Zal bij groot en klein in de smaak vallen.
Porties: 18 kerstmutsen

Ingrediënten

 • 4 eiwitten
 • 125 gram kristalsuiker
 • 125 gram poedersuiker
 • 10 gram maïzena
 • Rode kleurstof
 • Spuitmondjes (gladde ronde (1A Wilton) en kartel (1M Wilton))

Instructies

 • Klop de eiwitten en kristalsuiker tot je stevige pieken kunt trekken van het schuim. Spatel dan voorzichtig de poedersuiker en maïzena door het mengsel heen.
 • Verdeel het schuim in twee delen, kleur één deel rood. Ik koos ervoor om het niet knal rood te maken door de grote hoeveelheid kleurstof maar ook omdat het rood anders in het witte door kan trekken. Ook moet je vaak veel langer bakken omdat er meer vocht in het schuim zit en ze dan makkelijk klef blijven. Een beetje zacht van binnen is goed, maar het moet niet teveel zijn of dat zelfs de buitenkant zacht wordt (ik spreek uit ervaring ;)). Doe het schuim in spuitzakken, voor het witte schuim gebruik je een glad spuitmondje en voor het rode schuim de gekartelde.
 • Spuit met het witte schuim ringen op het bakpapier. Zet in het midden van de ring de spuitzak met het rode schuim. Maak een mooie toef op de ring. Let op: maak deze toef niet zoals een gewone toef door een draaiende beweging. Beweeg de spuitzak langzaam recht naar boven. Als de toef groot genoeg is stop je met knijpen en trek je de spuitzak weg. Verwijder de puntjes van de toeven met een theelepeltje zodat de bolletjes beter blijven zitten. Maak van het witte schuim kleine bolletjes bovenop de muts.
 • Bak de schuimpjes af in 2 uur op 100 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

In een trommel en vrij van vocht 1-2 weken houdbaar. Ik zet ze altijd in een bakje in de oven om te bewaren.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

 1. Flora schreef:

  Moeten ze bij een hete lucht oven ook op 100 graden gebakken worden?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Bij hetelucht zou ik ze op 80-90 graden zetten, misschien dat ze iets langer moeten. Maar het is zonde als ze te bruin worden.

  2. Marja schreef:

   Over het algemeen , ook met cake en koek e.d. 10% lager zetten. Tenzij het recept gebaseerd is op hetelucht. Maar dan staat het er meestal bij. Suc6!

 2. Mirne schreef:

  Supertof! Dat ga ik ook maken!

 3. Marja schreef:

  Hoi Laura, ik heb een vraag je……Als ik ze iets roder wil, hoe lang moeten ze dan in een heteluchtoven? Een uur langer? Of minder? Misschien meer?….Ik heb echt geen idee. Bij voorbaat dank voor het beantwoorden! Fijne kerstdagen, groetjes. 🙂 😉

  1. Laura's Bakery schreef:

   Als je ze roder wilt moet je meer kleurstof toevoegen. De temperatuur zorgt dat ze mooi hun kleur behouden, bij een hogere temperatuur (of langere tijd) komt er een bruine gloed overheen.
   Liefs, Laura

 4. Marja schreef:

  Dank je, maar ik vroeg dat omdat jij schreef dat ze dan langer moeten bakken om dat er dan meer vocht in zit. Vandaar mijn vraag! En dat vraag ik dan nu dus weer! Sorry…ik wil geen zeurpiet zijn maar ik wil ze gewoon perfect maken! Vandaar.
  Liefde, Marja. 😉

  1. Laura's Bakery schreef:

   Oh op die manier, dat had ik even helemaal niet door. Sorry! Ik zou ze dan een half uur langer bakken en het daarna gewoon even controleren en misschien nog wat langer. Ik kies meestal het lelijkste schuimpje uit om te controleren 😉
   Liefs, Laura

 5. Mireille schreef:

  Hallo Laura,
  Ik heb van de week de sneeuwmannen op de slee gemaakt als traktatie, wat een klus, maar wat een geweldige reacties!
  Ook heb ik de kerstbomen schuimpje getracht te maken, maar nadat ik de kleurstof had toegevoegd zakte ze een beetje in. Ik had de ingredienten uit mijn hoofd gedaan 4 eiwitten en 250gr suiker. En niet dezelfde ingredienten als jou gebruikt.
  Ze waren overigens ook heerlijk hoor, maar niet in de goede vorm van een kerstboom.

 6. Weronika Ignacy schreef:

  hoorde er geen zout bij?

  1. Laura's Bakery schreef:

   nee, dat gaat niet in de schuimpjes

 7. Ingrid schreef:

  Hoi Laura,
  Ik wil deze graag voor kerst maken maar aangezien ik zelf druk ben is die oventijd dus wel een beetje lastig. Kan ik het schuim nu maken en dan opspuiten en dan vanavond in de oven zetten of zakt het dan helemaal uit?
  Groetjes ingrid

  1. Laura schreef:

   Als je je schuim goed stevig hebt geklopt zou het kunnen. Alleen gaat wel al het laagje nu aan de lucht uitdrogen. Het schuim is zo opgeklopt, dus ik zou het zo kort mogelijk van tevoren doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *