Oreo oliebollen

Gepost: 27 december 2022 Laatst bewerkt: 28 februari 2023
Oreo oliebollen
7

Het is bijna zover, we mogen weer oliebollen eten tijdens de jaarwisseling. Met deze variatie op mijn basisrecept maak je overheerlijke Oreo oliebollen. Stel je maar eens een lekkere oliebol voor met stukjes chocolade erdoor, heerlijk!

Oreo oliebollen recept

Ieder oliebollenrecept begint met warme melk en gist. Zorg ervoor dat je de melk niet te warm maakt, want dat kan er namelijk voor zorgen dat de gist niet meer werkt. Maar als je melk de perfecte temperatuur heeft en je beslag is klaar, dan kan het flink gaan rijzen.

Stukjes Oreo voeg je als laatst toe aan het beslag, maar wel voordat je het laat rijzen. Zo kun je de stukjes koek goed door het beslag verdelen en heeft het vrijwel geen invloed op hoe het beslag zal rijzen.

Gebruik een ijslepel om je oliebollen lekker makkelijk te kunnen scheppen. Je kunt ook twee lepels gebruiken maar een ijslepel werkt wel echt het beste. Ik dip deze ook altijd even in de hete olie voordat ik er een oliebol mee schep, dan laten ze makkelijk los.

Oreo oliebollen-2a

Verschillende smaken oliebollen bakken

Als je net als ik het leuk vindt om meerdere smaken oliebollen te maken, moet je even nadenken over de volgorde. Als je begint met een oliebol met bijvoorbeeld stukjes chocolade, heb je daarna geen schone olie meer om in te bakken en dat kan invloed hebben op de andere oliebollen.

Begin met de meest neutrale oliebol, in mijn geval is dat altijd een lekkere bol zonder iets erdoor. Je eindigt met de oliebol die de olie het meest kan ‘vervuilen’. Omdat chocolade smelt bijvoorbeeld. Maar ook als je hartige oliebollen maakt, wil je hiermee eindigen.

Tips voor Oreo oliebollen

In welke olie bak je oliebollen?

Ik gebruik zelf altijd zonnebloemolie om mijn oliebollen in te bakken. Dat gaat al jaren goed en ik zal daar dus niet snel iets in veranderen. Ik gebruik daarbij altijd een braadpan om mijn oliebollen in te bakken.

Oliebollen bewaren

Oliebollen kun je 1-2 dagen bewaren, dan zijn ze het lekkerst. Invriezen kan ook, dan blijven ze 3 maanden goed.

Oreo oliebollen opwarmen

Zet ze een aantal seconden in de magnetron of gebruik de oven om je oliebollen op te warmen. Ik zet ze zelf altijd 10-20 seconden in de magnetron, afhankelijk van hoeveel ik er wil opwarmen.

Meer oliebollen recepten

Nadat ik mijn basisrecept voor oliebollen met jullie heb gedeeld, heb ik de smaak te pakken gekregen. Inmiddels staan er nog veel meer lekkere oliebollen op de site:

Oreo oliebol

Recept afdrukken

5 van 6 stemmen

Oreo oliebollen

Overheerlijke zelfgemaakte oliebollen met Oreo's door het beslag. Dat wordt een hele lekkere jaarwisseling.
Porties: 20 -25 stuks

Ingrediënten

 • 500 ml melk
 • 7 gram droge gist (1 zakje)
 • 2 el witte basterdsuiker (of meer naar smaak)
 • 500 gram bloem
 • snuf zout
 • 1 ei (M)
 • 150 gram Oreo's (in stukjes)
 • zonnebloemolie (om in te bakken)

Instructies

 • Verhit de melk tot deze lauwwarm is en haal van de warmtebron af, voeg gist en suiker toe en roer even door. Laat dit 5-10 minuutjes staan, je zult zien dat de gist gaat borrelen.
 • In een kom voeg je bloem en zout samen, roer even kort door. Voeg het ei toe en mix door de bloem, terwijl je mixt giet je het melkmengsel erbij. Blijf mixen tot er een glad beslag ontstaat.
 • Voeg de stukjes Oreo toe en spatel deze gelijkmatig door het beslag.
 • Dek de kom af met keukenfolie en laat het een uur rijzen op een warme plek tot het in volume is verdubbeld.
 • Zet 15-20 minuten voor het beslag klaar is je pan met olie op het vuur en verhit tot deze 180 °C is.
 • Oliebollen kun je maken met twee losse lepels waarmee je een bol vormt, of met een ijslepel. Die laatste is het makkelijkst. Dip de lepel even in de olie en schep 4-5 oliebollen in je pan.
 • Bak de oliebollen in 4-6 minuten goudbruin, keer ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.
 • Dip je ijslepel voor iedere ronde oliebollen weer even opnieuw in de pan met olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je oliebollen een hele vreemde vorm krijgen. Je hoeft je lepel niet na elke ronde schoon te maken.
 • Als je oliebollen klaar zijn leg je ze even in een vergiet dat je bekleedt met keukenpapier, verplaats ze daarna naar een plaat waar ook keukenpapier op ligt. Het papier neemt overtollig vet op en dat is wel zo fijn. Ververs het keukenpapier in het vergiet dan ook regelmatig.
 • Serveren met poedersuiker en smullen maar!
Tips

Hoeveel zonnebloemolie nodig is, hangt af van de grootte van je pan. Wij gebruikten een braadpan waar 2 liter olie in ging. Vul de pan niet tot aan de rand.
Bewaren

De oliebollen zijn het lekkerst als je ze binnen 1-2 dagen opeet. Invriezen kan eventueel ook, dan zijn ze tot 3 maanden houdbaar. De oliebollen warm je eenvoudig op in de oven of magnetron.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

2 reacties

 1. Esther schreef:

  Hoi Laura,

  Kan je deze ook maken in de oven? Dus het recept van de oven oliebollen aanhouden (met oreo’s uiteraard er aan toegevoegd)?

  Dank voor je reactie!

  Gr Esther

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ik heb het niet getest, maar dat lijkt me wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *