Pecan-karamel boterkoek

Pecan-karamel boterkoek
142

Boterkoek, je kunt me er bijna voor wakker maken. Bijna, want ik wordt liever helemaal niet wakker gemaakt, ook niet voor eten. Maar een stukje van deze pecan-karamel boterkoek bij het ontbijt vind ik absoluut geen straf kan ik je vertellen. Ik heb iets met de combinatie van pecannoten en karamelblokjes de laatste tijd, ik stop ze graag in allerlei baksels. In deze smeuïge boterkoek was deze smaakcombinatie in ieder geval een groot succes. Ik deel het recept met jullie zodat jij hem ook kunt maken!

Pecan-karamel boterkoek

Dol op boterkoek? Dan wil je deze variant met pecannoten en karamelblokjes écht proberen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

 • 200 gram fijne kristalsuiker
 • 200 gram ongezouten roomboter
 • half ei (M)
 • 250 gram bloem
 • snuf zout
 • 100 gram karamelblokjes eventueel fijner gesneden
 • 75 gram pecannoten fijngehakt
 • losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei
 • ter decoratie: 16 pecannoten

Instructies

 • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
 • Voeg dan de blokjes karamel en stukjes pecannoten toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
 • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
 • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
 • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken. Leg de pecannoten bovenop, zo dat na het aansnijden ieder stukje voorzien is van een noot.
 • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
 • Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Tips

Karamelblokjes koop je bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook grote blokjes uit de supermarkt fijnsnijden.

Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

 1. Jimmy1955 schreef:

  Zoeter heel erg lekker uit, maar waar koop ik die karamelblokjes?

  1. Marloes schreef:

   In de supermarkt hebben ze fudge blokjes in diverse smaken die als je ze fijn snijd heb je het zelfde als karamelblokjes.

   1. Jimmy1955 schreef:

    👍

  2. Laura Kieft schreef:

   Ik koop ze online, maar je kunt ook grotere blokjes fudge in de winkel kopen en deze fijnsnijden.

 2. sam schreef:

  Zou ik de karamel kunnen vervangen door appels?

  1. AvD schreef:

   Als je boterkoek bakt met de helft zelfrijzend bakmeel en dan de appels in partjes erover heen doen. Licht indrukken en bestrijken met ei.

  2. Laura Kieft schreef:

   Ja hoor, er staan toevallig ook al een boterkoek met appel online, misschien heb je daar wat aan 🙂

 3. Anneke schreef:

  Moet je gezouten of ongezouten pecannoten gebruiken?

  1. Laura's Bakery schreef:

   Ongezouten, maar ik ben ook benieuwd hoe het met gezouten zou smaken 😉

  2. Femke schreef:

   Oh, deze was heerlijk! Net wat minder zwaar dan die met stroopwafel en karamel. Ik wilde wat bewaren in de vriezer, maar hij heeft de vriezer niet eens gehaald 😃

 4. Mirjam schreef:

  Bedankt voor dit recept! Ik heb het verdubbeld en gemaakt als afscheid op mijn werk, voor ik met zwangerschapsverlof ging. Bij het eerste kopje koffie in de ochtend konden mijn eerste collega’s zich al niet meer inhouden om te gaan proeven! Wat een hit. Dit ga ik zeker vaker maken. Lekker makkelijk en super lekker resultaat.

 5. Karin schreef:

  Afgelopen week werd ik door mijn nichtje van 11 verrast met deze heerlijke boterkoek. Wat een overheerlijke verrassing was dat, die smaak is zó lekker! Natuurlijk heb ik meteen geïnformeerd waar ze dit recept vandaan had en natuurlijk kwam ik weer op jouw site terecht. Volgend weekend ga ik de boterkoek zelf maken en er anderen mee verrassen, het kan niet anders dan dat die ook enthousiast zijn.

 6. Judith Kroeders schreef:

  Gemaakt voor mijn verjaardag. Was heerlijk van smaak en lekker smeuïg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *