Pecan-karamel boterkoek

Gepost: 5 september 2020 Laatst bewerkt: 7 januari 2023
Pecan-karamel boterkoek

Boterkoek, je kunt me er bijna voor wakker maken. Bijna, want ik word liever helemaal niet wakker gemaakt, ook niet voor eten. Maar een stukje van deze pecan-karamel boterkoek bij het ontbijt vind ik absoluut geen straf kan ik je vertellen. Ik heb iets met de combinatie van pecannoten en karamelblokjes de laatste tijd, ik stop ze graag in allerlei baksels. In deze smeuïge boterkoek was deze smaakcombinatie in ieder geval een groot succes. Ik deel het recept met jullie zodat jij hem ook kunt maken!

Pecan-karamel boterkoek-2a

 

Opslaan
Recept afdrukken

4.82 van 11 stemmen

Pecan-karamel boterkoek

Dol op boterkoek? Dan wil je deze variant met pecannoten en karamelblokjes écht proberen!
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 100 gram karamelblokjes eventueel fijner gesneden
  • 75 gram pecannoten fijngehakt
  • losgeklopt ei voor insmeren, rest van halve ei
  • ter decoratie: 16 pecannoten

Instructies

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Voeg dan de blokjes karamel en stukjes pecannoten toe. Kneed/mix tot ze gelijkmatig door het deeg verdeeld zijn.
  • Neem een 20×20 cm vorm (of ronde 24 cm springvorm), bekleed deze met bakpapier en verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem. 
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken. Leg de pecannoten bovenop, zo dat na het aansnijden ieder stukje voorzien is van een noot.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat afkoelen en snijd in blokjes.
Tips

Karamelblokjes koop je bij (online) bakwinkels, maar je kunt ook grote blokjes uit de supermarkt fijnsnijden.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

17 reacties

  1. Jimmy1955 schreef:

    Zoeter heel erg lekker uit, maar waar koop ik die karamelblokjes?

    1. Marloes schreef:

      In de supermarkt hebben ze fudge blokjes in diverse smaken die als je ze fijn snijd heb je het zelfde als karamelblokjes.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ik koop ze online, maar je kunt ook grotere blokjes fudge in de winkel kopen en deze fijnsnijden.

  2. sam schreef:

    Zou ik de karamel kunnen vervangen door appels?

    1. AvD schreef:

      Als je boterkoek bakt met de helft zelfrijzend bakmeel en dan de appels in partjes erover heen doen. Licht indrukken en bestrijken met ei.

    2. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, er staan toevallig ook al een boterkoek met appel online, misschien heb je daar wat aan 🙂

  3. Anneke schreef:

    Moet je gezouten of ongezouten pecannoten gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongezouten, maar ik ben ook benieuwd hoe het met gezouten zou smaken 😉

    2. Femke schreef:

      Oh, deze was heerlijk! Net wat minder zwaar dan die met stroopwafel en karamel. Ik wilde wat bewaren in de vriezer, maar hij heeft de vriezer niet eens gehaald ?

  4. Mirjam schreef:

    Bedankt voor dit recept! Ik heb het verdubbeld en gemaakt als afscheid op mijn werk, voor ik met zwangerschapsverlof ging. Bij het eerste kopje koffie in de ochtend konden mijn eerste collega’s zich al niet meer inhouden om te gaan proeven! Wat een hit. Dit ga ik zeker vaker maken. Lekker makkelijk en super lekker resultaat.

  5. Karin schreef:

    Afgelopen week werd ik door mijn nichtje van 11 verrast met deze heerlijke boterkoek. Wat een overheerlijke verrassing was dat, die smaak is zó lekker! Natuurlijk heb ik meteen geïnformeerd waar ze dit recept vandaan had en natuurlijk kwam ik weer op jouw site terecht. Volgend weekend ga ik de boterkoek zelf maken en er anderen mee verrassen, het kan niet anders dan dat die ook enthousiast zijn.

  6. Judith Kroeders schreef:

    Gemaakt voor mijn verjaardag. Was heerlijk van smaak en lekker smeuïg.

  7. Maaike de Geus schreef:

    Hoi, heb hem nu aantal keer gemaakt, en mijn weegschaal vindt het helemaal niets.. ik wel 😀

    Maar nu heb ik hem weer gemaakt en ja in een nieuwe vorm…ligt heel m’n gloednieuwe oven onder de boter na half uur..je snap ramen open, afzuigkap op standje benjegek, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt… zeg je nu gelijk, gooi die nieuwe vorm maar weg, of zeg je, nou mss was het deeg te zacht of zo? Denk dat ik serieus wel 30 gr boter in vloeibare vorm weg heb gehaald…

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat gek! Ik denk dat de vorm sowieso niet goed is. Hij hoort natuurlijk nooit te lekken! Ik gok dat als de vorm heel was geweest er niets uit de boterkoek was gelopen en het gewoon goed was gegaan. Hopelijk viel de oven nog een beetje schoon te maken?

  8. Yvonne Vernooij-Martens schreef:

    Héérlijk recept! Ik heb de koek vandaag voor de derde keer gemaakt, hij valt goed in de smaak hier thuis. Zelf karameliseer ik de pecannoten voordat ik ze hak en door het deeg meng. (Met suiker en een snuf zout zachtjes verhitten in een koekenpan totdat de suiker kleurt, smelt en een laagje vormt om de noten).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept