Zelf aan de slag met een boterkoek recept? Doen! Want het is ontzettend makkelijk en lekker. En met deze tips zul jij de perfecte boterkoek maken.
Tips om de perfecte boterkoek te maken
Boterkoek is een heerlijke Nederlandse lekkernij die vaak wordt gegeten bij een lekker koppie koffie of thee. Het is een ontzettend smeuïge koek die wordt gemaakt van maar enkele ingrediënten: bloem, boter, suiker en eieren.
Het basisrecept voor boterkoek is erg eenvoudig, maar om de perfecte boterkoek te bakken is het handig als je er net even wat meer vanaf weet. Hier vind je mijn tips voor het bakken van de perfecte boterkoek!
1. Gebruik kwalitatief goede ingrediënten.
Juist omdat boterkoek zo’n eenvoudig recept is, waar maar enkele ingrediënten voor nodig zijn, maakt de kwaliteit van de ingrediënten een verschil. De kwaliteit van de (ongezouten) roomboter is hierbij het meest van belang, maar ik verkies zelf ook fijne kristalsuiker boven gewone kristalsuiker, omdat deze beter en sneller wordt opgenomen door de boter.
Walnoten er door is ook erggggg lekker! Word tijd dat ik weer eens 1 ga bakken!
Hey Laura, ik heb 2 vragen nav je artikel. Ten eerste geef je aan dat ik moet vertrouwen op het recept voor de baktijd. Echter staan in je meeste boterkoek recepten een marge van 5 min. Zoals je al eerder aangaf kan 5 min te lang al invloed hebben op de smeuïgheid. Dus ik vroeg me af of er nog een risico is bij te kort bakken, als ik de onderkant van de marge neem.
Dan mijn 2e vraag, ik heb gemerkt dat je in je verschillende recepten wisselend een half en een heel ei gebruikt. Is dit nog met een bepaalde logica gedaan? Lijkt mij namelijk ook invloed hebben op de smeuïgheid van de uiteindelijke boterkoek.
Dank je wel alvast!
Temperatuur kan afhangen van de gebruikte ingrediënten en wat ik daarbij zelf heb ervaren in de keuken. Wat betreft het ei. In oudere boterkoek recepten deed ik vaak een heel ei door het deeg, tegenwoordig meestal een halve. Ooit getest en gemerkt dat dit ook erg goed werkte (en scheelt weer een extra ei om alleen af te smeren). Beide is dus goed en werkt.
250 gr boter
210 basterd
210 patent bloem
1/2 ei snufje zout
175 gr 20 minuten
Hmmmmmm.
Hi Laura,
Ik vergat de timer te zetten en heb dus gegokt, maar dat pakte niet goed uit. Te kort. De koek is te zacht gebleven. Het wordt wel hard als ik hem in de koelkast zet, maar dat is niet lekker. Kan ik hem nu opnieuw in de oven zetten, denk je?
Dank alvast!
Dat heb ik zelf niet getest, je kunt het proberen natuurlijk! Als je het snel doet nadat hij eruit is kan het eventueel nog wel. Ik weet niet of het erg droog wordt als je het later past weer in de oven doet.
Dank je! Ik heb het intussen geprobeerd, maar het werd er niet lekkerder op.
Groetjes,
Jolijn
Ik ben op zoek naar de boterkoek zoals mijn moeder die maakte. Keihard en eigenlijk mislukt, maar ik vond hem heerlijk. Hoe doe ik dat?
Ik gok langer bakken dan eigenlijk nodig is. Misschien dat de verhoudingen van de ingrediënten ook anders waren, maar dat is zonder te proeven lastig om te zeggen helaas.