Tips om de perfecte boterkoek te maken

Gepost: 28 februari 2023 Laatst bewerkt: 5 juli 2024
Tips om de perfecte boterkoek te maken

Zelf aan de slag met een boterkoek recept? Doen! Want het is ontzettend makkelijk en lekker. En met deze tips zul jij de perfecte boterkoek maken.

Tips om de perfecte boterkoek te maken

Boterkoek is een heerlijke Nederlandse lekkernij die vaak wordt gegeten bij een lekker koppie koffie of thee. Het is een ontzettend smeuïge koek die wordt gemaakt van maar enkele ingrediënten: bloem, boter, suiker en eieren.

Het basisrecept voor boterkoek is erg eenvoudig, maar om de perfecte boterkoek te bakken is het handig als je er net even wat meer vanaf weet. Hier vind je mijn tips voor het bakken van de perfecte boterkoek!

1. Gebruik kwalitatief goede ingrediënten.

Juist omdat boterkoek zo’n eenvoudig recept is, waar maar enkele ingrediënten voor nodig zijn, maakt de kwaliteit van de ingrediënten een verschil. De kwaliteit van de (ongezouten) roomboter is hierbij het meest van belang, maar ik verkies zelf ook fijne kristalsuiker boven gewone kristalsuiker, omdat deze beter en sneller wordt opgenomen door de boter.

Gember-citroen boterkoek-2a

2. Ingrediënten op kamertemperatuur

Dit is een ongeschreven regel bij het bakken, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Zorg ervoor dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn voordat je ze gaat verwerken. Als de boter op kamertemperatuur is laat deze zich veel beter vermengen met de suiker, waardoor de textuur van de boterkoek lekkerder wordt.

Lees al mijn ongeschreven bakregels eens door als jouw basis van het bakken een kleine opfriscursus kan gebruiken.

3. Boterkoek bakvorm

Je hebt geen speciale boterkoek bakvorm nodig om boterkoek te bakken. Ik bak mijn boterkoeken ofwel in een ronde springvorm met losse bodem of in een vierkante bakvorm (met bakpapier bekleed in beide gevallen). Beide bakvormen werken uitstekend, maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om wel een boterkoek bakvorm te gebruiken.

Je vindt de bakvormen in de juiste maat voor mijn recepten via onderstaande links:

Met een vierkante bakvorm kun je de boterkoek in gezellige vierkante boterkoek blokjes snijden, terwijl je met een ronde springvorm mooie punten van de boterkoek kunt snijden. Persoonlijk vind ik het leuk om dit af te wisselen. Op de foto’s hieronder zie je twee voorbeelden!

Amandel-citroen boterkoek tips recept

Pecan-karamel boterkoek stukjes - tips om de perfecte boterkoek maken

4. Afsmeren met ei

Door je boterkoek voordat deze de oven in gaat in te smeren met een beetje losgeklopt ei, krijgt je boterkoek in de oven een lichte glans en een mooie lichtbruine kleur. Ook kun je na het afsmeren met een vork een patroon tekenen op de bovenkant van de boterkoek, voor een extra decoratief effect.

5. Bak boterkoek niet te lang

Een boterkoek hoort lekker smeuïg en zacht te zijn en vooral niet droog. Dit bereik je door de boterkoek niet langer te bakken dan in het recept vermeld staat en de juiste temperatuur aan te houden.

Als je de boterkoek uit de oven haalt is de kans groot dat je denkt: die ziet er nog erg zacht / niet gaar uit. Dit hoort zo! Helaas is er geen simpele truc, zoals bij cake, waarmee je kunt testen of de boterkoek gaar is.

Vertrouw op het recept en laat de boterkoek volledig afkoelen. Idealiter laat je de koek nog een nachtje in een koele keuken opstijven, dan is de boter volledig uitgehard. Je zult zien, met een flinke portie geduld is jouw boterkoek perfect van smaak en textuur.

BAKTIP: Ook lekker, combineer smaken in een boterkoek! zoals bij onderstaande chocolate chip boterkoek. De chocolate chips die ik gebruik zijn van Callebaut en die kun je hier kopen.

Tips om de perfecte boterkoek te maken - chocolate chip boterkoek

6. Volg het recept

Boven alles is het belangrijk dat je het recept goed opvolgt. Hou de juiste hoeveelheden aan en laat je niet afschrikken door de flinke hoeveelheid boter en suiker. Deze heb je nodig om de lekkerste boterkoek in (en uit) de oven te kunnen schuiven.

Als je eenmaal wat ervaring hebt met boterkoek bakken kun je natuurlijk zelf variëren met het basisrecept voor boterkoek. Je kunt er lekkere smaakmakers (zoals smaakextracten) aan toevoegen, of de boterkoek combineren met een ander soort baksel.

Boterkoek recepten (variaties)

Volg je liever een recept? Dat komt mooi uit! Boterkoek is één van mijn favoriete baksels en dus heb ik bergen recept inspiratie voor je. Met boterkoek als recept op zich kun je al zoveel kanten op. Kijk maar eens:

Stroopwafel boterkoek

Lemon meringue boterkoek cheesecakE

Taarten met boterkoek bodem

Ik krijg soms de vraag of mijn inspiratie voor nieuwe recepten wel eens ‘op’ is. Nou, nee, mijn baklijst wordt eerder zo lang dat ik niet weet in welke tijd ik alles zou moeten uitproberen. 😉

Deze taarten met boterkoek bodem zijn een mooi voorbeeld van mijn eindeloze bakinspiratie. Het idee ontstond door het beste van twee werelden te combineren. Boterkoek op zichzelf is ontzettend lekker, maar wat als je het combineert met cheesecake? Of kwarktaart? Of lemon meringue taart?

En zo ontstonden deze geweldige taarten met boterkoek als bodem:

Heb jij één van mijn boterkoek recepten gemaakt en ben je enthousiast? Laat dit dan weten in een reactie onder het recept en laat een beoordeling achter in de receptkaart! Dat vind ik erg leuk om terug te zien en het is voor andere lezers ook fijn om te lezen.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

9 reacties

  1. Anita schreef:

    Walnoten er door is ook erggggg lekker! Word tijd dat ik weer eens 1 ga bakken!

  2. Anouk schreef:

    Hey Laura, ik heb 2 vragen nav je artikel. Ten eerste geef je aan dat ik moet vertrouwen op het recept voor de baktijd. Echter staan in je meeste boterkoek recepten een marge van 5 min. Zoals je al eerder aangaf kan 5 min te lang al invloed hebben op de smeuïgheid. Dus ik vroeg me af of er nog een risico is bij te kort bakken, als ik de onderkant van de marge neem.
    Dan mijn 2e vraag, ik heb gemerkt dat je in je verschillende recepten wisselend een half en een heel ei gebruikt. Is dit nog met een bepaalde logica gedaan? Lijkt mij namelijk ook invloed hebben op de smeuïgheid van de uiteindelijke boterkoek.
    Dank je wel alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Temperatuur kan afhangen van de gebruikte ingrediënten en wat ik daarbij zelf heb ervaren in de keuken. Wat betreft het ei. In oudere boterkoek recepten deed ik vaak een heel ei door het deeg, tegenwoordig meestal een halve. Ooit getest en gemerkt dat dit ook erg goed werkte (en scheelt weer een extra ei om alleen af te smeren). Beide is dus goed en werkt.

  3. Henk Hommes schreef:

    250 gr boter
    210 basterd
    210 patent bloem
    1/2 ei snufje zout
    175 gr 20 minuten
    Hmmmmmm.

  4. Jolijn schreef:

    Hi Laura,
    Ik vergat de timer te zetten en heb dus gegokt, maar dat pakte niet goed uit. Te kort. De koek is te zacht gebleven. Het wordt wel hard als ik hem in de koelkast zet, maar dat is niet lekker. Kan ik hem nu opnieuw in de oven zetten, denk je?
    Dank alvast!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, je kunt het proberen natuurlijk! Als je het snel doet nadat hij eruit is kan het eventueel nog wel. Ik weet niet of het erg droog wordt als je het later past weer in de oven doet.

  5. Jolijn schreef:

    Dank je! Ik heb het intussen geprobeerd, maar het werd er niet lekkerder op.
    Groetjes,
    Jolijn

  6. Wijbo Mebius schreef:

    Ik ben op zoek naar de boterkoek zoals mijn moeder die maakte. Keihard en eigenlijk mislukt, maar ik vond hem heerlijk. Hoe doe ik dat?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gok langer bakken dan eigenlijk nodig is. Misschien dat de verhoudingen van de ingrediënten ook anders waren, maar dat is zonder te proeven lastig om te zeggen helaas.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *