Bastogne boterkoek

4 november 2022
Bastogne boterkoek
49

Eindelijk heb ik weer een recept van mijn baklijst af kunnen halen dat er al veel te lang op stond: Bastogne boterkoek! Ik zette dit recept idee al zo’n twee jaar geleden op mijn lijst met receptideeën en ik haalde hem er pas vanaf toen ik voor mijn verjaardag afgelopen september aan de bak ging.

Bastogne boterkoek op bord

Bastogne boterkoek close up

Zelf Bastogne boterkoek maken

In dit recept combineren we twee koekjes: de overheerlijke Bastogne koeken met de klassieke zelfgemaakte boterkoek. Resultaat: een kruidige brosse bodem met daarbovenop smeuïge boterkoek. Een perfecte combinatie als je het aan mij en mijn verjaardagsvisite vraagt.

De bodem maak je door Bastogne koeken fijn te malen en te vermengen met gesmolten boter. Druk dat stevig in een vorm en maak daarna de boterkoek zoals je gewend bent.

Het deeg voor de boterkoek verdeel je over de Bastogne bodem en smeer je uiteraard af met ei. Patroontje erin maken met je vork en de boterkoek kan de oven in.

Hoef je daarna alleen nog maar geduld te hebben tot de Bastogne boterkoek is afgekoeld.

Tips voor boterkoek

Bak boterkoek niet te lang

Boterkoek hoort zacht en smeuïg te zijn, bak je boterkoek dus niet te lang. Dat zorgt alleen maar voor een droog resultaat. Boterkoek stijft op tijdens het afkoelen, vergeet dat niet op het moment dat je denkt dat je boterkoek nog niet gaar is. Dat is hij dan dus -in de meeste gevallen- wel.

Een speciale boterkoekvorm is geen must

Ik heb al ontzettend veel boterkoeken gebakken, maar nog nooit in een boterkoekvorm. Die heb je dus niet per se nodig. Wil je wel graag een boterkoekvorm gebruiken, dan is dit exemplaar een aanrader.

Gebruik roomboter voor een boterkoek

De naam zegt het al: boter is een belangrijk ingrediënt in boterkoek. Voor het lekkerste en beste resultaat gebruik je daarom (ongezouten) roomboter.

Afsmeren met ei

Smeer je ongebakken boterkoek in met een beetje geklopt ei en trek er daarna met een vork een mooi patroon in, zo ziet jouw boterkoek er perfect uit.

Bastogne boterkoek-3a

Recepten met Bastogne koeken

Ik ben dol op Bastogne en heb deze koeken dan ook al in ontzettend veel recepten verwerkt. Ik zal een paar van mijn favorieten voor je op een rij zetten.

de lekkerste bastogne boterkoek

Recept afdrukken

4.94 van 16 stemmen

Bastogne boterkoek

Een kruidige brosse bodem met daar bovenop een zalige en smeuïge boterkoek, een perfecte combinatie van smaken en structuren.
Porties: 16 stukjes
vierkante 20 x 20 cm vorm of ronde 24 cm vorm

Ingrediënten

Bastogne bodem

  • 200 gram Bastogne koeken
  • 75 gram ongezouten roomboter

Boterkoek

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • half ei (M)
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • half ei (om in te smeren)

Instructies

Bastogne bodem

  • Maal de koeken fijn in een foodprocessor. In pan smelt je de boter. Giet de gesmolten boter bij de fijngemalen koeken en roer goed door.
  • Stort de koekkruimels in de met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel gelijkmatig en druk stevig aan met de bolle kant van een lepel.

Boterkoek

  • Mix de boter en suiker romig. Voeg het halve ei toe (de rest is voor het afsmeren) en mix tot deze is opgenomen. Bloem en zout kun je tegelijk toevoegen. Kneed tot een mooi deeg.
  • Verdeel het deeg gelijkmatig over de Bastogne bodem en druk stevig aan.
  • Met een bolle kant van een lepel kun je het deeg mooi glad strijken, maak hem eventueel een beetje vochtig.
  • Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei en gebruik eventueel een vork om een patroon in de boterkoek te maken.
  • Bak de boterkoek in 25-30 minuten goudbruin op 180 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat de Bastogne boterkoek volledig afkoelen en snijd daarna in blokjes.
Bewaren

Luchtdicht verpakt blijft de boterkoek buiten de koelkast zo’n 5-7 dagen goed. In de vriezer tot 3 maanden.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

6 reacties

  1. John schreef:

    Hallo Laura.

    De boterkoek is prima gelukt, zeker de smaak is heerlijk.
    Maar wat kan de reden zijn dat het baksel rondom aan de rand een redelijk stuk hoger is dan het midden.
    Zeg maar een rand van een cm of 2. (ik heb trouwens een vierkante vorm gebruikt, 18×18, ipv 20×20, want dat is de enige die ik heb in het vierkant)
    Zou dat de reden kunnen zijn?

    Groet John.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat komt doordat de boterkoek aan de randen sneller gaart dan in het midden. Aan de zijkant is de boterkoek daarom ook knapperiger dan in het midden. Met een kleinere vorm is dat effect nog wat extremer. In plaats van een 20×20 bakvorm kun je bijvoorbeeld ook een 10X30 of 15X25 cm bakvorm gebruiken.

  2. Kim schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb gisteren dit recept gemaakt alleen was de bodem niet helemaal stevig geworden en kruimelde deze heel erg, moet het dat de volgende keer langer in de oven? De boterkoek was wel goed. Oh en ik had speculaasjes gebruikt ipv. bastogne koeken, kan het daar aan liggen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het kan inderdaad wel verschil maken. Elke soort koek vraagt om een andere verhouding met de boter. Had je het wel goed fijn gemalen?

  3. John schreef:

    Dat probleem had ik ook. Ik had een springvorm (ipv een dichte vorm) gebruikt, en kwam er nadien achter dat daardoor veel boter eruit gelopen was. Misschien dat het daar aan ligt. (ik vermoedt van wel)

    Groet John.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat zou inderdaad goed kunnen. De bodem heeft die boter juist nodig om stevig te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *