Zelf Bastogne boterkoek maken
In dit recept combineren we twee koekjes: de overheerlijke Bastogne koeken met de klassieke zelfgemaakte boterkoek. Resultaat: een kruidige brosse bodem met daarbovenop smeuïge boterkoek. Een perfecte combinatie als je het aan mij en mijn verjaardagsvisite vraagt.
De bodem maak je door Bastogne koeken fijn te malen en te vermengen met gesmolten boter. Druk dat stevig in een vorm en maak daarna de boterkoek zoals je gewend bent.
Het deeg voor de boterkoek verdeel je over de Bastogne bodem en smeer je uiteraard af met ei. Patroontje erin maken met je vork en de boterkoek kan de oven in. Hoef je daarna alleen nog maar geduld te hebben tot de Bastogne boterkoek is afgekoeld.
Hallo Laura.
De boterkoek is prima gelukt, zeker de smaak is heerlijk.
Maar wat kan de reden zijn dat het baksel rondom aan de rand een redelijk stuk hoger is dan het midden.
Zeg maar een rand van een cm of 2. (ik heb trouwens een vierkante vorm gebruikt, 18×18, ipv 20×20, want dat is de enige die ik heb in het vierkant)
Zou dat de reden kunnen zijn?
Groet John.
Dat komt doordat de boterkoek aan de randen sneller gaart dan in het midden. Aan de zijkant is de boterkoek daarom ook knapperiger dan in het midden. Met een kleinere vorm is dat effect nog wat extremer. In plaats van een 20×20 bakvorm kun je bijvoorbeeld ook een 10X30 of 15X25 cm bakvorm gebruiken.
Hoi Laura,
Ik heb gisteren dit recept gemaakt alleen was de bodem niet helemaal stevig geworden en kruimelde deze heel erg, moet het dat de volgende keer langer in de oven? De boterkoek was wel goed. Oh en ik had speculaasjes gebruikt ipv. bastogne koeken, kan het daar aan liggen?
Het kan inderdaad wel verschil maken. Elke soort koek vraagt om een andere verhouding met de boter. Had je het wel goed fijn gemalen?
Dat probleem had ik ook. Ik had een springvorm (ipv een dichte vorm) gebruikt, en kwam er nadien achter dat daardoor veel boter eruit gelopen was. Misschien dat het daar aan ligt. (ik vermoedt van wel)
Groet John.
Dat zou inderdaad goed kunnen. De bodem heeft die boter juist nodig om stevig te blijven.
De bodem was helemaal verkruimeld en liet los. Veel te droog. Moet er niet meer boter bij voor de onderkant?
Heb het precies zo gedaan als recept.
Bij mij waren deze verhoudingen zo perfect. Maar je kunt als je merkt dat het heel los is ook wat extra boter toevoegen natuurlijk.
Heel gek! Doe ik de volgende keer.
Dankjewel!
Deze valt in de smaak, die ga ik vaker maken.
Door gebruik van de fijne kristalsuiker wordt de koek heel mooi glad van structuur.
Hij was met behulp van het bakpapier omgekeerd op een bord makkelijk uit de vorm te halen. De koekjes bodem bleef goed zitten.
Ik heb een boterkoekvorm gebruikt met daarin 1 vel bakpapier op de bodem en bij de rand omhoog, heb de vorm niet extra ingevet.