Wat is bladerdeeg?
Bladerdeeg is een getoerd deeg en daardoor is het gelaagd. Het wordt gemaakt door het basisdeeg steeds opnieuw op te vouwen met een laag roomboter ertussen, dat proces noem je toeren. Door deze vouwmethode ontstaan die heerlijke knapperige lagen die bladerdeeg zo lekker maken.
Als je zelf aan de slag wilt met het maken van bladerdeeg dan heb ik twee mogelijkheden voor je. De eerste is de klassieke Franse methode; deze methode duurt relatief lang, maar het resultaat is het helemaal waard. Sowieso is dit erg leuk om eens te proberen, je gaat vers bladerdeeg er een stuk meer door waarderen.
Maar zoals jullie van mij gewend zijn heb ik ook een snellere en makkelijkere methode ontwikkeld om bladerdeeg te maken. Deze is naar mijn mening ook ontzettend lekker!
Waar kun je bladerdeeg kopen?
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je bladerdeeg kant-en-klaar te kopen, dit doe ik zelf ook regelmatig. Bladerdeeg is volop te koop in elke supermarkt. In het diepvriesschap vind je de kleinere vierkante plakjes en in het versschap (bij het pizzadeeg) vind je rollen vers bladerdeeg. Voor dit recept ben ik voor deze laatste optie gegaan.
De afmetingen van een rol vers bladerdeeg zijn 40 x 24 cm, dit is handig om in het achterhoofd te houden als je bijvoorbeeld met zelfgemaakt bladerdeeg aan de slag wil voor dit recept, maar wel dezelfde afmetingen aan wil houden.
2 reacties