Hartige banketletter

47

Door Lian – Laten we eens iets hartigs bakken voor Sinterklaas en dan wel iets waaraan je gelijk ziet dat het voor deze Nederlandse feestavond is bedoeld. Wat begon met een idee voor een hartige banketstaaf, eindigde met een hartige banketletter. Ik ben niet per se heel erg fan van rookworst, maar bij een stamppot eet ik het maar al te graag. Nu ik weet hoe lekker rookworst in bladerdeeg smaakt ben ik helemaal om. Het leukste is nog wel de vorm van de hartige banketletter. Die je trouwens makkelijker maakt dan je denkt. 

Hartige banketletter

Een hartige banketletter is weer eens wat anders dan een zoete banketletter met amandelspijs. Deze variant wordt gemaakt met rookworst. Lekker voor bij de stamppot dus!

Ingrediënten

  • 2 rookworsten
  • 1 rol vers bladerdeeg
  • panko of paneermeel
  • verse zuurkool naturel
  • 1 ei (los geklopt)
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Neem de twee rookworsten en snijd de uiteinden eraf zodat je twee krommingen hebt die tegen elkaar aan een S vormen.
  • Omdat je de worst in het bladerdeeg wilt draaien heb je een rechte worst nodig. Dit creëer je door de worst aan de binnenkant van de kromming op meerder plekken in te snijden, alsof je stukjes wilt snijden, maar waarbij je de worst niet volledig doorsnijd. Hieronder zie je hoe ik de inkepingen heb gemaakt en ik de rookworst nu redelijk recht kan neerleggen.
  • Rol je plak bladerdeeg uit en snijd horizontaal 1/3 van je bladerdeeg af. Bewaar dit om er iets anders mee te maken, bijvoorbeeld deze bladerdeegschelpen.
  • Maak op het bladerdeeg een bodempje voor je rookworst van panko of paneermeel en leg hier wat zuurkool op. De twee rookworsten plaats je daar weer op.
  • Rol de worsten in het bladerdeeg en vouw de uiteinden netjes dicht. De sluiting kun je met een vork stevig aandrukken.
  • Vorm nu de letter S door de rookworsten weer in hun oorspronkelijk vorm te duwen. Het bladerdeeg zal meerekken.
  • Maak een golvende inkeping over de bovenkant van de S.
  • Smeer de hartige banketletter in met het ei en strooi wat sesamzaadjes over de bovenkant. Bak de letter gaar en goudbruin in een voorverwarmde oven van 200 °C (boven- en onderwarmte) voor 30 minuten.

Tips

  • Wil je geen volledige open bovenkant, dan kun je er voor kiezen kleine inkepingen te maken in plaats van een hele grote.
Tips

Controleer dat de worsten goed liggen om er zometeen een S mee te vormen, anders krijg je de letter O.

Je kunt deze hartige banketletter natuurlijk ook gewoon als avondeten serveren bij de stamppot, maar in stukjes gesneden op de borrelplank is ook lekker. Waar je ook voor kiest, laat het smaken en veel bakplezier gewenst.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Lian van Rens

Lian is groot fan van de Amerikaanse keuken en ze is vooral gek op brownies, cheesecake en cinnamon rolls. Favoriete bezigheid als het regent? Verschillende variaties chocolate chip koekjes bakken.

9 reacties

  1. Carla schreef:

    Goedemorgen, lijkt mij lekker voor pakjes avond, maar moet je de inkepingen in het bladerdeeg maken?
    Groetjes Carla

    1. Laura Kieft schreef:

      Een paar inkepingen zijn wel belangrijk in verband met het vocht van de zuurkool dat dan kan ontsnappen, anders wordt je bladerdeeg niet goed gaar.

    2. Lian van Rens schreef:

      Een paar kleine sneetjes of gaatjes met een vork prikken kan al voldoende zijn.

  2. Carla schreef:

    Dank je wel voor het antwoord, ik maak dan een paar kleine gaatjes.

  3. Daniëlle schreef:

    Wat een heerlijke vulling!

  4. Lisa schreef:

    Hallo! Is het ook mogelijk om dit een dag van te voren al helemaal klaar te maken?
    Groetjes.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, bladerdeeg wordt dan wel wat zachter.

  5. Nikki schreef:

    Hallo,

    Misschien een stomme vraag, maar gaat hier gewoon een rauwe rookworst in. Bv. Van Hema?

    Groetjes Nikki.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt inderdaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *