Het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Gepost: 2 mei 2022 Laatst bewerkt: 10 maart 2023
Het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg

Is filodeeg hetzelfde als bladerdeeg? Nee! Daar kan ik heel kort over zijn, ook al zijn er wel enkele overeenkomsten. Het zijn twee heerlijke deegsoorten waar je de lekkerste zoete en hartige hapjes mee kunt maken. Vandaag duik ik iets dieper met je in de materie en leg ik je uit wat het verschil is tussen bladerdeeg en filodeeg, hoe je het kunt maken, wat je ermee kunt maken en waar je het kunt kopen. Daarvoor is het handig dat we eerst gaan bekijken wat bladerdeeg is én wat filodeeg is.

Wat is bladerdeeg?

Bladerdeeg is een klassiek Frans deeg dat, de naam zegt het eigenlijk al, ‘bladert’ als je het hebt afgebakken. De basis van het deeg bestaat uit bloem, water, boter en zout. Het heeft z’n gebladerde structuur te danken aan het ’toeren’ van het basisdeeg. Dat betekent dat je het steeds opnieuw opvouwt met een laag boter ertussen. En zo ontstaat dat prachtige gelaagde deeg, dat heerlijk knapperig wordt na het afbakken en mooi bladert.

Hoe maak je bladerdeeg?

Bladerdeeg komt van origine uit de Franse keuken en daarbij hoort natuurlijk ook het klassieke Franse recept. Let wel dat dit recept wat vraagt van je geduld, want je moet drie dagen wachten tot je met je heerlijke bladerdeeg aan de slag kan. Omdat ik dat geduld vaak niet kan opbrengen, heb ik een snellere manier bedacht om net zulk lekker bladerdeeg te creëren. Het is aan jou met welke methode je aan de slag gaat:

Wat kun je maken met bladerdeeg?

Bladerdeeg wordt gebruikt voor vele Franse klassiekers, zoals tarte tatin, palmiers en millefeuille. In Nederland eten we maar al te graag oranje tompouces met bladerdeeg, kaasvlinders en appelflappen.

Je kunt er dus ontzettend veel kanten mee op, maar heus niet alleen de zoete kant. Als je eenmaal aan de slag bent gegaan met één van bovenstaande basisrecepten voor bladerdeeg, dan kun je bijvoorbeeld de gerookte zalm bladerdeeg hapjes van de foto hieronder maken of wat dacht je van quiche lorraine kaasbroodjes? Za-lig! Ik ben gek op hartige bladerdeeg hapjes, dus daarom vulde ik al eerder een artikel vol met hartige bladerdeeg hapjes inspiratie waarmee je je hart kunt ophalen.

Alles over het bewaren van bladerdeeg hapjes lees je hier.

Gerookte zalm bladerdeeg hapje-1a
Quiche lorraine kaasbroodjes (2)

Wat is filodeeg?

In tegenstelling tot bladerdeeg komt filodeeg niet uit de Franse keuken, maar uit de Midden-Oosterse, Griekse en Turkse keuken. Ook in de balkanlanden wordt filodeeg veel gebruikt. De naam ‘filo’deeg is fonetisch gezien afgeleid uit het Grieks, waar het woord φύλλο (phyllo) ‘blad’ betekent. Het deeg is namelijk zo dun als een blad van de boom. Je koopt het in flinterdunne vellen die gestapeld zijn in een verpakking.

Waar is filodeeg van gemaakt?

Filodeeg wordt gemaakt van bloem, water, olie en zout. Filodeeg is dus lactosevrij en vegan, maar niet glutenvrij. Check dit voor de zekerheid wel altijd op de verpakking, in sommige gevallen worden vellen filodeeg afgeborsteld met een hele lichte hoeveelheid boter, zodat ze niet uitdrogen tijdens het invriezen.

Waar koop je filodeeg?

Filodeeg kun je tegenwoordig in bijna elke supermarkt in het vriesvak vinden. Je kunt natuurlijk ook naar de toko bij jou in de buurt, daar hebben ze het zeer waarschijnlijk ook. Ook zie je het steeds vaker in het koelvak van de supermarkt, bij de verse pizza- en bladerdegen.

Wat kun je maken met filodeeg?

Er worden ontzettend veel verschillende soorten baklava met filodeeg gemaakt. Baklava is een zoete lekkernij die bestaat uit gelaagde vellen filodeeg met fijngehakte nootjes en honing ertussen, ontzettend lekker. Ook maakte ik al eens mini apfelstrudels met filodeeg.

Maar je kunt ook heerlijke hartige hapjes maken met filodeeg, zoals deze feta-honing filodeeg rolletjes, Griekse spanakopita (spinazie-feta filodeeg hapjes) of deze lekkere vegetarische mini loempia’s.

Over het algemeen frituur je hapjes met filodeeg, omdat dit de beste manier is om het filodeeg lekker krokant te maken. Toch is het ook mogelijk om in de oven hapjes met filodeeg te maken, kijk maar eens naar mijn recept voor  mini loempia’s uit de oven.

En al die lekkere filodeeg rolletjes die je op onderstaande foto ziet? Die zijn allemaal te vinden in Het Borrelhapjes Bakboek.

Hoe ontdooi je filodeeg?

Het beste kun je bevroren filodeeg ontdooien in de koelkast. Verplaats het dus niet direct vanuit de vriezer naar je aanrecht. Terwijl je bezig bent met het maken van hapjes met filodeeg kun je het beste een vochtige theedoek over je vellen filodeeg leggen, dit voorkomt dat het uitdroogt.

Het Borrelhapjes Bakboek - Het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg - filodeeghapjes

Wat is het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg?

Terug naar de hoofdvraag. 😉 Er zijn veel verschillen tussen bladerdeeg en filodeeg, maar het belangrijkste verschil is de smaak en textuur. Bladerdeeg heeft een echte roombotersmaak, is dikker en gelaagd. Filodeeg is flinterdun en daardoor veel minder zwaar dan bladerdeeg. Daarnaast wordt filodeeg meestal gefrituurd, wat ook weer zorgt voor een verschil in smaak en structuur. Opgesomd zijn dit de belangrijkste verschillen:

  • Bladerdeeg en filodeeg worden beiden in andere keukens gebruikt.
  • Bladerdeeg is gelaagd en filodeeg bestaat uit een enkele laag.
  • Filodeeg is lactosevrij en vegan, bladerdeeg is dit niet omdat het gemaakt wordt met roomboter.
  • Filodeeg bevat minder vet dan bladerdeeg.
  • Bladerdeeg bak je af in de oven, terwijl je filodeeg meestal frituurt.

Toch zijn er ook een aantal overeenkomsten tussen filodeeg en bladerdeeg. Zowel filodeeg als bladerdeeg zijn in de basis niet glutenvrij en daarnaast kun je met beide deegsoorten heerlijke zoete én hartige hapjes maken. Ik zou niet kunnen zeggen wat mijn favoriet is. In Het Borrelhapjes Bakboek heb ik een flink aantal lekkere hapjes met zowel bladerdeeg, als met filodeeg voor jullie uitgeschreven. Zoals de bakjes die bovenaan dit recept staan, maar ook onderstaande lekkere bladerdeeghapjes. Heb jij wel een favoriet?

Het Borrelhapjes Bakboek -Bladerdeeg - sticks, pizza, spiraal-1

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

1 reactie

  1. Sandy schreef:

    Zo handig dit overzicht met gelijk linkjes naar recepten. Super duidelijk uitgelegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *