Zelf flammkuchen maken vind ik superleuk om te doen. Met de volgende flammkuchen recepten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel: van de klassieke variant tot frisse smaakcombinaties. Zodra je het deeg klaar hebt, kun je variëren met toppings en jouw favoriete flammkuchen maken.

Zelf lekkere flammkuchen maken

Zelf flammkuchen maken is helemaal niet moeilijk en vooral heel leuk om te doen. Je hebt maar een paar basisbenodigdheden nodig en je kunt het recept eenvoudig aanpassen naar eigen smaak.

Deze smaakvolle lekkernij komt oorspronkelijk uit de Elzas. Inmiddels is flammkuchen populair in heel Europa, dankzij de makkelijke bereidingswijze en eindeloze variatiemogelijkheden.

Alles over flammkuchen

In dit artikel vind je een verzameling met flammkuchen recepten. Je leest over de basis van de flammkuchen en de eindeloze variatiemogelijkheden. Daarnaast vertel ik voor welke momenten flammkuchen ideaal is en hoe je deze kunt bewaren en serveren. Ten slotte sluiten we af met handige baktips.

Flammkuchen deeg

Zoals jullie van mij gewend zijn ben ik gek op basisrecepten, want een goed begin is het halve werk. In dit flammkuchen deeg recept lees je precies hoe je zelf de traditionele dunne bodem maakt en voorzie ik jullie van allerlei handige baktips.

Je kunt ook flammkuchen deeg kopen als je snel aan de slag wilt. Kant-en-klaar deeg vind je meestal in de koeling bij de (grotere) supermarkten.

Voor welk moment

Flammkuchen past bij elk moment: in stukjes als hapje op de borrelplank, kleine flammkuchen voor een high tea, op zichzelf als lunch of als hoofdgerecht te serveren naast een salade of soep.

Flammkuchen recepten

Hier vind je een overzicht van de lekkerste flammkuchen recepten: van klassiek tot creatieve variaties en van snel tot vegetarisch. Alle recepten zijn eenvoudig te maken voor elke gelegenheid.

Mijn favoriete flammkuchen recepten

Hier vind je de klassieker en mijn persoonlijke favorieten die altijd smaken. Stuk voor stuk simpel en ideaal voor elk moment.

1
FLAMMKUCHEN MET SPEK EN UI maken
Flammkuchen met spek en ui

5 van 3 stemmen
Je hebt het misschien wel eens gegeten; flammkuchen met spek en ui. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Deze flammkuchen is echt overheerlijk!

Naar het recept

2
FLAMMKUCHEN MET PROSCIUTTO maken
Flammkuchen met prosciutto

5 van 7 stemmen
Deze Flammkuchen met prosciutto is bij mij favoriet. Je kunt er namelijk zo lekker mee variëren en hij voordat je het weet staat hij al op tafel.

Naar het recept

3
FLAMMKUCHEN MET APPEL EN SPEK maken
Flammkuchen met appel en spek

5 van 4 stemmen
Zoet en hartig gaan perfect samen. Deze Flammkuchen met appel en spek bewijst dat mooi eventjes, want hij is ontzettend smaakvol!

Naar het recept

Vegetarische flammkuchen

Deze vega flammkuchen variaties zijn erg smaakvol door de combinatie van groente en frisse toppings. Een goed alternatief voor de klassieke flammkuchen die lichter valt.

4
CAPRESE FLAMMKUCHEN maken
Caprese flammkuchen

4.50 van 4 stemmen
De traditionele flammkuchen vallen erg goed bij mij in de smaak, maar deze caprese flammkuchen mogen er ook zeker wezen!

Naar het recept

5
ASPERGE-TOMAAT FLAMMKUCHEN
Asperge-tomaat flammkuchen broodjes

Nog geen beoordeling
Een heerlijk recept uit Het Borrelhapjes Bakboek om zelf deze asperge-tomaat flammkuchen te maken. Door het kleine formaat perfect voor de borrel.

Naar het recept

6
FLAMMKUCHEN MET PEER EN GEITENKAAS
Flammkuchen met peer en geitenkaas

5 van 1 stem
Flammkuchen zijn eenvoudig om te maken en je kunt er geweldig mee variëren. Zo is deze flammkuchen met peer en geitenkaas hartstikke lekker.

Naar het recept

Snelle flammkuchen variaties

Voor wanneer je weinig tijd hebt maar toch iets lekkers wilt maken. Deze snelle flammkuchen met een verassende twist staan binnen no-time op tafel.

7
FLAMMKUCHEN BROODJES bakken
Flammkuchen broodjes

5 van 1 stem
Opgerolde flammkuchen met heerlijke topping. Waarom niet? Deze smeuïge flammkuchen broodjes zijn een superlekkere variant van de originele knapperige flammkuchen!

Naar het recept

8
Flammkuchen van tortilla
Flammkuchen tortilla

Nog geen beoordeling
Deze flammkuchen tortilla lijkt erg op een gewone flammkuchen, maar dan net even een stukje simpeler en sneller. Maar wel net zo lekker!

Naar het recept

Flammkuchen bewaren

Flammkuchen is vers uit de oven het allerlekkerst, maar is ook prima voor te bereiden.

Hoe lang blijft flammkuchen goed?

Flammkuchen kan je zonder problemen een 1-2 dagen van tevoren maken. Bewaar de gebakken flammkuchen afgedekt in de koelkast en warm hem voor het serveren 10-15 minuten op in de oven op 230 °C.

Je kunt er ook voor kiezen om alleen het deeg voor te bereiden of de bodem zonder toppings af te bakken. Ook dit blijft 1-2 dagen goed in de koelkast.

Kun je flammkuchen invriezen?

Als je flammkuchen deeg over hebt, kun je dit tot 3 maanden in de vriezer bewaren. Het betreft een gistdeeg, dus houd er wel rekening mee dat het resultaat soms iets anders kan zijn dan wanneer je het gelijk bakt. Ook een afgebakken flammkuchen bodem kun je prima invriezen.

Het invriezen van flammkuchen kan ook prima, het is wel het lekkerst om hem dan even op te warmen in de oven omdat de bodem na ontdooien zacht wordt.

Flammkuchen serveren

Snijd de flammkuchen met een pizzasnijder in punten voor bij een maaltijd of in kleine stukjes voor op de borrelplank of bij de high tea. Je kunt er ook voor kiezen om mini flammkuchen te maken door het deeg uit te steken met ronde uitstekers.

BAKTIP: Door het deeg uit te steken in kleine rondjes, kun je ze ook uitstekend beleggen met allerlei toppings en afbakken tijdens een gezellig avondje pizzarette.

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod! 

Bestel hier!

Afbeelding

Flammkuchen maken: tips

Hoe krijg ik een knapperige flammkuchen bodem?

Voor het deeg gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee krijg ik iedere keer weer een perfecte bodem. Pizza- of bloem voor brood bakken gebruiken kan ook.

Om een extra knapperige bodem te krijgen, bak je de flammkuchen op een pizzasteen.

Welke toppings passen goed op flammkuchen?

Je kunt eindeloos variëren met flammkuchen. Combineer 1-2 soorten groenten of fruit met vlees, vis of kaas en maak het af met smaakmakers. Hier een paar voorbeelden:

  • Groenten: pompoen, asperges, bieten, champignons, broccoli, tomaat, ui, venkel, artisjok, tuinbonen
  • Fruit: appel, peer, nectarines, vijgen, perziken, dadels, druiven, kaki
  • Vlees: salami, spek, prosciutto, ‘nduja, chorizo, parmaham, pancetta, pulled pork
  • Vis: ansjovis, (gerookte) zalm, tonijn, gerookte forel
  • Kaas: mozzarella, geitenkaas, halloumi, ricotta, burrata, Parmezaanse kaas, blauwschimmelkaas
  • Smaakmakers: noten, (verse) kruiden, olijven, rucola, lente-ui, kappertjes, kiemgroenten

Kun je flammkuchen ook vegan maken?

Ja, dat kan prima. Vervang de crème fraîche door een plantaardige variant en kies plantaardige toppings zoals groenten, fruit, noten of vegan kaas.

Als je gebruik maakt van een kant-en-klare bodem, let dan even op de ingrediënten. Een enkele keer bevat dit boter.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *