Sinds ik mijn eerste flammkuchen een aantal jaren geleden maakte heb ik al vele verschillende variaties uit de oven getoverd. Er is echter een ding dat steeds hetzelfde blijft, en dat is de bodem. Daar gebruik ik altijd mijn basisrecept voor. Omdat ik gek ben op basisrecepten, besloot ik het recept voor deze bodem eens los met jullie te delen. Voorzien van extra tips voor het maken van die bodem, maar ook met tips voor het variëren in de toppings.
INGREDIËNTEN FLAMMKUCHEN
VOOR 1 GROTE FLAMMKUCHEN (OF 2 KLEINERE)
- 300 gram bloem
- 4 gram instant gist (droge gist)
- snuf zout
- 180 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
TIP: Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.
Bereiding
Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat ze nog niet met elkaar in aanraking komen, dus doe deze elk aan een eigen kant in de kom. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg.
Om een mooi soepel deeg te krijgen is het kneden heel erg belangrijk. Ik kneed in de staande mixer het deeg 10-15 minuten op een middelhoge stand. Met een handmixer kan het misschien nog wel langer duren, en met de hand ben je nog langer bezig.
Het deeg moet elastisch en soepel zijn, maar mag nog wel een heel klein beetje plakkerig zijn. Ik test het deeg door een klein stukje te pakken en hier een vliesje van te trekken. Eigenlijk alsof je een stukje kauwgom zo ver mogelijk uit probeert te rekken zonder dat het scheurt of breekt. Als het vliesje transparant begint te ogen weet je dat je goed genoeg gekneed hebt.
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Dit zorgt voor een knapperige bodem.
Eenmaal uitgerold kun je de toppings aanbrengen, daar zal ik zo nog wat tips voor geven.
Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 graden.
Toppings
Als topping gebruik ik vrijwel altijd crème fraîche, voor deze hoeveelheid deeg heb je daar ongeveer 200 gram van nodig. Je kunt eventueel de crème fraîche al op smaak brengen door er bijvoorbeeld kruiden of pesto door te roeren.
De klassieke flammkuchen top je na de crème fraîche af met spek en rode ui. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Dit zijn de flammkuchen die ik zelf al hebt gemaakt:
- flammkuchen met spek en rode ui
- flammkuchen met appel en spek
- flammkuchen met peer en geitenkaas
- flammkuchen met prosciutto
- caprese flammkuchen
Bewaren
Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 graden.
Ongebakken bewaren gaat niet, omdat het gist in de bodem blijft werken.
Kun je ook een paar recepten glutenvrij maken, bijvoorbeeld flammkuchen?
Of gewone koekjes
Ik bak vrijwel nooit glutenvrij, maar je kunt natuurlijk met vervangers experimenteren. Glutenvrije koekjes staan wel online, onder recepten > allergieën
Ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik ze binnenkort ook maar eens ga maken.
Hoi Laura,
Zojuist ben ik begonnen met het deeg maken met de gedachte dat ik dan vanavond de flammkuchen kan maken. Nu lees ik onderaan het recept dat ongebakken bewaren niet gaat, betekent dit dat ik het deeg op zichzelf ook niet kan bewaren tot vanavond een uur of 5?
Als je het na het rijzen doorkneed en dan enkele uren in de koelkast bewaart, zou het moeten gaan. Het rijst natuurlijk door, maar minder hard. Haal het deeg een half uurtje voor het afbakken uit de koelkast en kneed door en vervolg de stappen.
Ziet er heel goed uit. Kun je het deeg ook voorbakken en dan later nog even met de topping afbakken?
Echt een heel goed recept, daardoor waren de flammkuchen echt super lekker!