Welke soort bloem heb je nodig?
Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.
Met dit recept voor flammkuchen deeg kun je iedere soort flammkuchen maken die je maar wilt. Ga jij voor de echte klassieke, of ga je lekker variëren in toppings? Alles is mogelijk en ik geef je een flinke portie inspiratie mee.
Sinds ik mijn eerste flammkuchen een aantal jaren geleden maakte heb ik al vele verschillende variaties uit de oven getoverd. Er is echter een ding dat steeds hetzelfde blijft, en dat is de bodem. Daar gebruik ik altijd mijn basisrecept flammkuchen deeg voor. Omdat ik gek ben op basisrecepten, besloot ik het recept voor deze bodem eens los met jullie te delen. In dit artikel voorzie ik jullie van alle handige baktips die nodig zijn bij het maken van een flammkuchen bodem, maar ook duik ik in de uitgebreide wereld van ingrediënten waarmee je die bodem lekker kunt beleggen. Er is onwijs veel mogelijk!
BAKTIP: Niet alleen bij pizza, maar ook bij het het snijden van flammkuchen is het ontzettend handig om een pizzasnijder te gebruiken. Van alle varianten die ik door de jaren heen heb gebruikt, is deze pizzasnijder mijn favoriet.
Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.
Als basis topping gebruik ik vrijwel altijd crème fraîche, voor deze hoeveelheid deeg heb je daar ongeveer 200 gram van nodig. Je kunt eventueel de crème fraîche al op smaak brengen door er bijvoorbeeld kruiden of pesto door te roeren. De klassieke flammkuchen top je na de crème fraîche af met spek en rode ui. Maar er is nog zoveel meer mogelijk. Dit zijn de flammkuchen die ik zelf al hebt gemaakt:
In onderstaande baktips vind je ook nog enkele vegetarische flammkuchen recepten en inspiratie om zelf de lekkerste combinaties te maken. Denk hierbij aan een combinatie tussen één of twee soorten groenten en een soort vlees, vis of kaas. De smaakmakers kunnen het geheel nog helemaal afmaken, maar let op dat je niet teveel smaken combineert:
De smaakmakers voeg je vaak pas na het bakken toe, maar dat geldt ook voor sommige andere ingrediënten zoals burrata, Parmezaanse kaas, gerookte zalm of gerookte forel. Met deze verschillende ingrediënten kun je eindeloos veel combinaties maken! Laat in de reacties onder het recept vooral even weten welk beleg bij jullie thuis favoriet is.
Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.
Dat kan zeker. Dat kan door kleinere stukjes van het uitgerolde deeg te snijden, of ze uit te steken met een ronde uitsteker. Hou wel rekening met een iets kortere baktijd. Op bovenstaande foto zie je mijn kleinere flammkuchen met asperge en tomaat, hierbij hield ik een baktijd van 12 minuten aan.
Ondanks dat de klassieker met spek, ui en crème fraiche wordt gemaakt, is het ontzettend makkelijk en lekker om vegetarische flammkuchen te maken. De spekjes kun je uiteraard simpelweg vervangen door een vegetarische vleesvervanger, maar kleine stukjes halloumi smaken er bijvoorbeeld ook goed bij.
Op bovenstaande foto’s zie je nog twee lekkere voorbeelden van een vegetarisch beleg. De variant met asperges en tomaat uit Het Borrelhapjes Bakboek en de caprese flammkuchen. Onderstaand basisdeeg gecombineerd met crème fraiche en gegrilde groenten vind ik in de basis al heerlijk, maar als je tussen het rijtje smaakmakers kijkt vind je meer dan genoeg inspiratie om de meest smaakvolle combinaties te maken. Denk hierbij aan lekkere kazen, nootjes, kappertjes, vijgen of verse kruiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een flammkuchen met gegrilde druiven, venkelzaad en verse burrata? Die gaat hier op de baklijst. 😉
Ik krijg regelmatig de vraag of het deeg met bijvoorbeeld glutenvrije meelsoorten of volkorenmeel gemaakt kan worden. Hier kan ik uit eigen ervaring helaas geen tips over geven, maar hopelijk willen andere lezers hier wel hun tips over delen in de reacties onder het recept.
Een andere manier om te variëren met het flammkuchen deeg is door er gedroogde kruiden doorheen te mengen, zoals rozemarijn of tijm. Zo heb je al een ontzettend smaakvolle basis op zichzelf, waar je qua toppings alleen nog maar crème fraiche en gegrilde groenten aan toe hoeft te voegen (of eventueel een lekkere kaas).
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Kun je ook een paar recepten glutenvrij maken, bijvoorbeeld flammkuchen?
Of gewone koekjes
Ik bak vrijwel nooit glutenvrij, maar je kunt natuurlijk met vervangers experimenteren. Glutenvrije koekjes staan wel online, onder recepten > allergieën
Ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik ze binnenkort ook maar eens ga maken.
Hoi Laura,
Zojuist ben ik begonnen met het deeg maken met de gedachte dat ik dan vanavond de flammkuchen kan maken. Nu lees ik onderaan het recept dat ongebakken bewaren niet gaat, betekent dit dat ik het deeg op zichzelf ook niet kan bewaren tot vanavond een uur of 5?
Als je het na het rijzen doorkneed en dan enkele uren in de koelkast bewaart, zou het moeten gaan. Het rijst natuurlijk door, maar minder hard. Haal het deeg een half uurtje voor het afbakken uit de koelkast en kneed door en vervolg de stappen.
Ziet er heel goed uit. Kun je het deeg ook voorbakken en dan later nog even met de topping afbakken?
Echt een heel goed recept, daardoor waren de flammkuchen echt super lekker!
Hallo,
Kan ik het meel ook vervangen door 250 g havermeel en 250 g boekweitmeel?
Groetjes Thėrèse
Durf ik je niet te zeggen, ik bak nooit brooddeeg met deze meelsoorten. Er zullen dan aanpassingen gedaan moeten worden.
Hi Laura,
Ik heb gisteren met kleindochter Janne (11) Flammkuchen gebakken. Jouw bodem onze topping:
dunne plakjes knoflook, dunne plakjes rode aardappel (rauw), slagroom erover gieten, zout en peper uit de molen, dan reepjes spek en wat rondjes bosui.
Iedereen was er dol op en we gaan Sinterklaasavond zeker weer aan de slag. Bedankt voor het recept. Ik was een poos op zoek naar een bodem die lijkt op mijn jeugdherinneringen.
Deze is het! Heerlijk!
Groetjes Sonja
Oh wat leuk zeg! Doen jullie ook mee met de Bakstrijd van deze maand? Wie weet winnen jullie er nog een prijsje mee! https://www.laurasbakery.nl/de-bakstrijd-november-2020/
Ik zag het vanmorgen en heb het geplaatst op FB. Weet alleen niet of ik het goed weg heb gezet ivm haastwerk.
Ik denk dat je daar nog vaker iets van ons zult zien:)
Hej Laura,
Ik wil deze graag maken voor een kleine pizza oven. Dus ik zou er kleine rondjes uitsteken, kan dat van te voren? Of zal het ook nog rijzen?
Bedankt!
Ik zou de rondjes uitsteken en met een bak papiertje ertussen bewaren in de koelkast (wel goed afgedekt) of gewoon pas uitsteken als je ze gaat bakken!
Bedankt! 😊
Hallo Laura,
Er staat dat bloem in het recept gebruikt wordt. Kun je hier ook tarwemeel voor gebruiken? (Ik weet nooit echt het verschil tussen deze en heb hier nog veel van in huis omdat ik mij eerder ook al in bloem/tarwemeel vergist had)
Alvast hartelijk dank,
Dat kun je niet zomaar vervangen in dit recept. Hier lees je er meer over: https://www.laurasbakery.nl/wat-is-het-verschil-tussen-meel-en-bloem/