Flammkuchen deeg

5 maart 2018 Laatst bewerkt: 15 juli 2022
149

Sinds ik mijn eerste flammkuchen een aantal jaren geleden maakte heb ik al vele verschillende variaties uit de oven getoverd. Er is echter een ding dat steeds hetzelfde blijft, en dat is de bodem. Daar gebruik ik altijd mijn basisrecept flammkuchen deeg voor. Omdat ik gek ben op basisrecepten, besloot ik het recept voor deze bodem eens los met jullie te delen. Voorzien van extra tips voor het maken van het deeg voor deze bodem, maar ook met tips voor het variëren in de toppings voor flammkuchen.

Recept afdrukken
4.93 van 14 stemmen

Flammkuchen deeg

Het dit basisrecept voor flammkuchen kun je alle kanten op. Het flammkuchen deeg kun je beleggen met alles wat jij lekker vindt.

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant droge gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist toe. Zorg dat ze nog niet met elkaar in aanraking komen, dus doe deze elk aan een eigen kant in de kom. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Om een mooi soepel deeg te krijgen is het kneden heel erg belangrijk. Ik kneed in de staande mixer het deeg 10-15 minuten op een middelhoge stand. Met een handmixer kan het misschien nog wel langer duren, en met de hand ben je nog langer bezig.
  • Het deeg moet elastisch en soepel zijn, maar mag nog wel een heel klein beetje plakkerig zijn. Ik test het deeg door een klein stukje te pakken en hier een vliesje van te trekken. Eigenlijk alsof je een stukje kauwgom zo ver mogelijk uit probeert te rekken zonder dat het scheurt of breekt. Als het vliesje transparant begint te ogen weet je dat je goed genoeg gekneed hebt.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen. Dit zorgt voor een knapperige bodem.
  • Eenmaal uitgerold kun je de toppings aanbrengen, daar zal ik zo nog wat tips voor geven.
  • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C (boven- en onderwarmte).

Toppings

Tips

Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.
Bewaren
Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Jou kost het niets extra.

Laura Kieft

17 reacties

  1. Jolande schreef:

    Kun je ook een paar recepten glutenvrij maken, bijvoorbeeld flammkuchen?
    Of gewone koekjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik bak vrijwel nooit glutenvrij, maar je kunt natuurlijk met vervangers experimenteren. Glutenvrije koekjes staan wel online, onder recepten > allergieën

  2. Lieke schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik ze binnenkort ook maar eens ga maken.

  3. Zorah schreef:

    Hoi Laura,

    Zojuist ben ik begonnen met het deeg maken met de gedachte dat ik dan vanavond de flammkuchen kan maken. Nu lees ik onderaan het recept dat ongebakken bewaren niet gaat, betekent dit dat ik het deeg op zichzelf ook niet kan bewaren tot vanavond een uur of 5?

    1. Lian van Rens schreef:

      Als je het na het rijzen doorkneed en dan enkele uren in de koelkast bewaart, zou het moeten gaan. Het rijst natuurlijk door, maar minder hard. Haal het deeg een half uurtje voor het afbakken uit de koelkast en kneed door en vervolg de stappen.

  4. Saskia schreef:

    Ziet er heel goed uit. Kun je het deeg ook voorbakken en dan later nog even met de topping afbakken?

  5. Sjoerd van Wesel schreef:

    Echt een heel goed recept, daardoor waren de flammkuchen echt super lekker!

  6. Thérèse schreef:

    Hallo,
    Kan ik het meel ook vervangen door 250 g havermeel en 250 g boekweitmeel?

    Groetjes Thėrèse

    1. Laura Kieft schreef:

      Durf ik je niet te zeggen, ik bak nooit brooddeeg met deze meelsoorten. Er zullen dan aanpassingen gedaan moeten worden.

  7. Sonja schreef:

    Hi Laura,
    Ik heb gisteren met kleindochter Janne (11) Flammkuchen gebakken. Jouw bodem onze topping:
    dunne plakjes knoflook, dunne plakjes rode aardappel (rauw), slagroom erover gieten, zout en peper uit de molen, dan reepjes spek en wat rondjes bosui.
    Iedereen was er dol op en we gaan Sinterklaasavond zeker weer aan de slag. Bedankt voor het recept. Ik was een poos op zoek naar een bodem die lijkt op mijn jeugdherinneringen.
    Deze is het! Heerlijk!
    Groetjes Sonja

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oh wat leuk zeg! Doen jullie ook mee met de Bakstrijd van deze maand? Wie weet winnen jullie er nog een prijsje mee! https://www.laurasbakery.nl/de-bakstrijd-november-2020/

      1. Sonja schreef:

        Ik zag het vanmorgen en heb het geplaatst op FB. Weet alleen niet of ik het goed weg heb gezet ivm haastwerk.
        Ik denk dat je daar nog vaker iets van ons zult zien:)

  8. Yatti schreef:

    Hej Laura,

    Ik wil deze graag maken voor een kleine pizza oven. Dus ik zou er kleine rondjes uitsteken, kan dat van te voren? Of zal het ook nog rijzen?
    Bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik zou de rondjes uitsteken en met een bak papiertje ertussen bewaren in de koelkast (wel goed afgedekt) of gewoon pas uitsteken als je ze gaat bakken!

  9. Yatti schreef:

    Bedankt! 😊

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *