Sinds ik voor het eerst zelf flammkuchen maakte ben ik om. Sindsdien zet ik hem met enige regelmaat op tafel, vooral in het weekend als onderdeel van de borrel met een lekker wijntje erbij. Het fijne eraan vind ik dat hij echt zo gemaakt is. Alle ingrediënten even kneden, laten rijzen, uitrollen, beleggen en in de oven. Zo simpel is het. Na de klassieke flammkuchen nu al heel wat keren gemaakt te hebben, besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe versie. De spekjes verving ik door prosciutto, ook lekker een beetje zoutig. Verder vulde ik de ingrediënten voor de topping aan met mozzarella en zongedroogde tomaatjes. Flammkuchen met een Italiaanse twist.
Flammkuchen met prosciutto
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 4 gram instant gist
- snuf zout
- 180 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
Topping
- 200 gram crème fraîche
- 150 gram prosciutto
- 1 rode ui
- 1 bol mozzarella
- 100 gram zongedroogde tomaatjes
- peper en zout naar smaak
- rucola
Instructies
-
Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
-
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
-
Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
-
Smeer de crème fraîche gelijkmatig uit over het deeg. Beleg de flammkuchen met de plakjes prosciutto, stukjes mozzarella, uienringen en zongedroogde tomaatjes. Breng nog wat extra op smaak met peper en zout.
-
Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C. Nadat de flammkuchen uit de oven komt verdeel je er wat rucola over.
Je kunt deze witte pizza als avondeten maken, maar ik vind hem het lekkerst als snack bij een lekkere borrel. In punten snijden en serveren met een lekker drankje!
Ohh wat lekker zeg! Heb een keertje flammkuchen geproefd op een horeca beurs, sindsdien nooit zo’n lekkere versie gehad! Echt een keertje zelf maken, ben benieuwd.
Dat ziet er wel erg goed uit. Lekkere combinatie!
Mmmm ziet er goed uit! Altijd lekker, prosciutto!
Mmmmm dat zit er lekker uit!!
Hoi Laura, ziet er heerlijk uit allemaal. Ik wil deze graag maken voor morgen maar dan heb ik geen tijd. Kan ik hem dan vanavond al maken?
Groetjes Judith
Je kan hem van tevoren maken en dan weer even opwarmen.
Hallo Laura, kan ik kant-en-klare deeg gebruiken?
Als je kant-en-klaar flammkuchen deeg vind wel. Maar zelf maken is erg leuk en lekker 🙂
Is er veel verschil tussen flammkuchendeeg en pizza deeg?
Het heeft een andere samenstelling van ingrediënten (kijk maar eens naar mijn basisrecept voor een pizzabodem)
Hoi Laura,
Hoe en waar moet ik het deeg laten rijzen?
Groetjes Caroline
Het deeg kun je het beste laten rijzen op een warme plek. Je dekt de kom af met een stuk vershoudfolie of met een licht-vochtige theedoek. Wat ik in de winter wel eens doe is de oven verwarmen op 40 graden en dan uitzetten, zodat die weer iets afkoelt en daar de kom in zetten om te rijzen. Dit omdat ik een koude keuken heb. Maar meestal vind je in de woonkamer of keuken wel een warm plekje voor je deeg.
Kneed je het deeg met de hand of kan het ook goed in de staande mixer?
Ik doe het zelf in de staande mixer. Met de hand kan ook, maar dan moet je wel wat langer kneden.