Flammkuchen met prosciutto

50

Flammkuchen met prosciutto 1a

Sinds ik voor het eerst zelf flammkuchen maakte ben ik om. Sindsdien zet ik hem met enige regelmaat op tafel, vooral in het weekend als onderdeel van de borrel met een lekker wijntje erbij. Het fijne eraan vind ik dat hij echt zo gemaakt is. Alle ingrediënten even kneden, laten rijzen, uitrollen, beleggen en in de oven. Zo simpel is het. Na de klassieke flammkuchen nu al heel wat keren gemaakt te hebben, besloot ik dat het tijd was voor een nieuwe versie. De spekjes verving ik door prosciutto, ook lekker een beetje zoutig. Verder vulde ik de ingrediënten voor de topping aan met mozzarella en zongedroogde tomaatjes. Flammkuchen met een Italiaanse twist.

flammkuchen met spek en ui 2a

Flammkuchen met prosciutto 2a

Flammkuchen met prosciutto

Deze Flammkuchen met prosciutto is bij mij favoriet. Je kunt er namelijk zo lekker mee variëren en hij voordat je het weet staat hij al op tafel.
Porties: 1 grote flammkuchen (of 2 kleine)

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Topping

  • 200 gram crème fraîche
  • 150 gram prosciutto
  • 1 rode ui
  • 1 bol mozzarella
  • 100 gram zongedroogde tomaatjes
  • peper en zout naar smaak
  • rucola

Instructies

  • Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
  • Smeer de crème fraîche gelijkmatig uit over het deeg. Beleg de flammkuchen met de plakjes prosciutto, stukjes mozzarella, uienringen en zongedroogde tomaatjes. Breng nog wat extra op smaak met peper en zout.
  • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C. Nadat de flammkuchen uit de oven komt verdeel je er wat rucola over.
Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.

Flammkuchen met prosciutto 3a

Je kunt deze witte pizza als avondeten maken, maar ik vind hem het lekkerst als snack bij een lekkere borrel. In punten snijden en serveren met een lekker drankje!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

14 reacties

  1. Ohh wat lekker zeg! Heb een keertje flammkuchen geproefd op een horeca beurs, sindsdien nooit zo’n lekkere versie gehad! Echt een keertje zelf maken, ben benieuwd.

  2. Margot schreef:

    Dat ziet er wel erg goed uit. Lekkere combinatie!

  3. Heleen schreef:

    Mmmm ziet er goed uit! Altijd lekker, prosciutto!

  4. Irma schreef:

    Mmmmm dat zit er lekker uit!!

  5. Judith schreef:

    Hoi Laura, ziet er heerlijk uit allemaal. Ik wil deze graag maken voor morgen maar dan heb ik geen tijd. Kan ik hem dan vanavond al maken?

    Groetjes Judith

    1. Laura schreef:

      Je kan hem van tevoren maken en dan weer even opwarmen.

  6. Beatrix schreef:

    Hallo Laura, kan ik kant-en-klare deeg gebruiken?

    1. Laura schreef:

      Als je kant-en-klaar flammkuchen deeg vind wel. Maar zelf maken is erg leuk en lekker 🙂

      1. Beatrix schreef:

        Is er veel verschil tussen flammkuchendeeg en pizza deeg?

        1. Laura schreef:

          Het heeft een andere samenstelling van ingrediënten (kijk maar eens naar mijn basisrecept voor een pizzabodem)

  7. Caroline schreef:

    Hoi Laura,
    Hoe en waar moet ik het deeg laten rijzen?
    Groetjes Caroline

    1. Lian van Rens schreef:

      Het deeg kun je het beste laten rijzen op een warme plek. Je dekt de kom af met een stuk vershoudfolie of met een licht-vochtige theedoek. Wat ik in de winter wel eens doe is de oven verwarmen op 40 graden en dan uitzetten, zodat die weer iets afkoelt en daar de kom in zetten om te rijzen. Dit omdat ik een koude keuken heb. Maar meestal vind je in de woonkamer of keuken wel een warm plekje voor je deeg.

  8. Lionne Stapper schreef:

    Kneed je het deeg met de hand of kan het ook goed in de staande mixer?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik doe het zelf in de staande mixer. Met de hand kan ook, maar dan moet je wel wat langer kneden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *