Flammkuchen met spek en ui

103

flammkuchen met spek en ui 1a

Je bent vast wel bekend met flammkuchen, vorig jaar was deze witte pizza ineens behoorlijk populair. Iedereen maakte ze en je kon ze zelfs kant en klaar in de supermarkt kopen. Ik zag ook steeds meer variaties op de standaard flammkuchen met spek en ui voorbij komen. Ook allemaal heel erg lekker, maar voordat ik zelf aan variaties ga beginnen wilde ik  eerst eens een goede basis flammkuchen maken. Eentje met knapperige bodem uiteraard, dat is nu eenmaal het lekkerst. Die bodem was een ding waarvan ik had verwacht dat ik hem een paar keer moest testen, maar gelukkig was hij direct de eerste keer al perfect! Wat ik ook zo ideaal vind is dat ik in totaal maar 1,5 uur bezig was. Die tijd is al inclusief een uur rijzen, je bent dus maximaal een half uurtje bezig met kneden van het deeg, beleggen en bakken.

flammkuchen met spek en ui 2a

flammkuchen met spek en ui 3a

Flammkuchen met spek en ui

Je hebt het misschien wel eens gegeten; flammkuchen met spek en ui. Maar heb je het ook al eens zelf gemaakt? Deze flammkuchen is echt overheerlijk!
Porties: 1 grote flammkuchen (of 2 kleine)

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Topping

  • 200 gram crème fraîche
  • 125 gram spekreepjes
  • 1 rode ui
  • peper en zout naar smaak

Instructies

  • Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
  • Smeer de crème fraîche op het deeg en verdeel de spekreepjes erover. Snij de ui in ringen en verdeel ook deze over het deeg. Breng nog wat extra op smaak met peper en zout.
  • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C. Nadat de flammkuchen uit de oven komt verdeel je er wat rucola over.
Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.

flammkuchen met spek en ui 4a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

40 reacties

  1. Tineke schreef:

    In de Elzas aten wij zo’n flammkuchen, waar ook nog Munster-kaas op zat.
    Heerlijke variant!

  2. Marlotte schreef:

    Wauw, ziet er echt fantastisch uit!

  3. Ellen schreef:

    Ik heb flammkuchen al vaker voorbij zien komen, ziet er echt zo heerlijk uit!

  4. Esther schreef:

    Hoi hoi, ik heb al vaak de versie van je collega Pauline gemaakt, overheerlijk, maar d

  5. Esther schreef:

    Ook gauw maken… wilde ik dus zeggen.. ☺
    Maar jij gebruikt dus geen zure room?
    En instant gist, is dat te vervangen door gedroogde gist? Zo ja, in welke verhouding?
    Groetjes

    1. Laura schreef:

      Nee, alleen crème fraîche. Dat is het meest standaard, maar je zou ook zure room kunnen gebruiken hoor. Instant gist is droge gist 🙂

      1. Sandra Gerbosch schreef:

        Smaak het hetzelfde als je zure room gebruikt ipv crème fraîche?

        1. Yvon schreef:

          Zure room is geschikter voor koude gerechten. Qua smaak lijken zure room en crème fraiche wel op elkaar, alleen is zure room minder vet.

        2. Laura's Bakery schreef:

          Niet exact. Zure room is minder vet en dus frisser qua mondgevoel.

  6. Margot schreef:

    Dat ziet er goed uit! Het lijkt me leuk om dit een keer zelf te maken.

  7. Ohhh lekker hoor! Ik heb deze een keer op een foodtruck festival gegeten. Staat op mijn lijstje om een keer te maken en nu dus ook gelijk het recept erbij! Thanx Laura!
    Enne ik zie ook mogelijkheden voor de kids om hier een leuke variatie op te bedenken en ze zo te betrekken bij de bereiding.

    1. Laura schreef:

      Ja je kunt hier heel goed mee variëren! Lekker juist 🙂

  8. Nicole schreef:

    Dit lijkt mij ook ontzettend lekker 🙂

    1. Denise schreef:

      Heerlijk gerecht wil hem snel gaan maken maar, klein vraagje want ik ben niet zovaak in de keuken te vinden. Moet je het deeg in of buiten de koelkast laten rijzen?

      1. Yvon schreef:

        Beetje laat, maar misschien heb je er nog iets aan. Deeg laat je altijd buiten de koelkast rijzen, de koelkast is te koud waardoor het veel langzamer rijst.

  9. Emma schreef:

    Jaa, wauw dit ziet er verrukkelijk uit !

  10. Rianne schreef:

    Ik moet bekennen dat ik het zelf nog nooit op hebt maar ik ga het zeker binnenkort eens zelf maken, ziet er heerlijk uit namelijk!

  11. Gerrina schreef:

    Hier maken wij het thuis regelmatig, heerlijk! De ‘saus’ maak ik altijd van kwark en slagroom en altijd wat gedroogde koriander, kleurt zo mooi en smaakt heerlijk.

    Lekker genieten met een wijntje!

  12. Anneloes schreef:

    Lijkt me heerlijk om zelf te maken! Kan ik het deeg van te voren maken en 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast en dan uitrollen, beleggen en bakken?

    1. Laura schreef:

      Tegen die tijd is het gist al uitgewerkt. Zou het gewoon gelijk bakken (je kunt dan nog beter de gehele flammkuchen opnieuw opwarmen)

  13. lydia schreef:

    Wij, mijn man en ik hebben een pizza steen oven en sinds jouw recept voor flamkuchen bakken we er nooit meer pizza in maar over heerlijke flamkuchen. We eten er met zn 2en ruim van. Dun uitrollen en dan hebben. We er 4 jammie. Bedankt groetjes uit Friesland Jan en lydia

  14. Gerda schreef:

    Hier in Duitsland zijn flammkuchen overal te verkrijgen, in de diepvries of vers, maar laatst zag ik er een met appel, dus die wilde ik zeker ook eens proberen, nou….heerlijk. Dus ook een variatiemogelijkheid. Met jouw recept ga ik deze zeker zelf maken want uit de diepvries is de bodem heel moeilijk knapperig te krijgen.

  15. Lia schreef:

    Kan je de bodem ook voorbakken, zodat je hem alleen hoeft te”versieren “

    1. Lian van Rens schreef:

      Dat kan, maar dan is het geen flammkuchen meer en alles wat erop gaat is rauw. Je wilt de bodem niet twee keer bakken.

  16. Wirna schreef:

    Kan je deze ook goed opwarmen? Zo ja, hoe? Vindt t weer eens iets anders om mee te nemen naar een feestje waar iedereen wat mee neemt.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan. Gewoon weer 5-10 minuten in de oven zetten tot hij goed warm is.

  17. LV schreef:

    Ziet er lekker uit! Zou je de bloem ook door speltmeel kunnen vervangen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Daar heb ik geen ervaring mee. Je kunt het proberen, maar ik verwacht dat je dan wel andere verhoudingen zult moeten gebruiken.

  18. Hanneke schreef:

    Met wat rucola erop als ie uit de oven is oogt het ook nog eens een stuk fleuriger en smaakt ook nog wat lekkerder.

  19. Flore schreef:

    Gelezen en meteen gemaakt. Zoals zoveel van je recepten. Je recepten zijn telkens weer zo aantrekkelijk dat ik maar met moeite kan wachten om te beginnen. Dus de pasta die op de planning stond gisteren werd accuut vervangen door je Flammkuchen. En idd …. heerlijk. Fijn ook vooral dat je zo duidelijk uitlegt geeft over het deeg. Want als het deeg nog niet goed genoeg gekneed is krijg je dus nooit een bodem die lekker is.

    Bedankt en blijf me inspireren!

  20. Thea schreef:

    Is de temperatuur voor een elektrische oven?

    1. Laura Kieft schreef:

      boven- en onderwarmte

      1. Thea schreef:

        Dankje wel! Hij was heerlijk

  21. Christine scheire schreef:

    Is de slagroom licht opgeklopt of gewoon lopend, recht uit het flesje? De oven op warme lucht?

    1. Laura Kieft schreef:

      Je gebruikt geen slagroom, maar crème fraîche. Dat zit in een bakje en kun je smeren.

  22. Jan Wisse schreef:

    Beste Laura,

    Mooi recept! Ik heb de Flamme Kuche leren kennen in de Elzas, toen ik daar werkte.
    Hij wordt ook wel Tarte Flambeé genoemd.
    Ik geef je graag een tip, als je het pizzameel van AH gebruikt (van zachte, zuidelijke granen) en je bakt hem onderin je oven op onderwarmte, als het kan op een steen, dan wordt hij echt authentiek knapperig, dus minder hard als met Hollandse bloem!
    groet Jan

  23. Laura schreef:

    Hoi hoi! Ik ben met de mini flammkuchen bezig, en heb het deeg nu in een kom staan om te rijzen. Klopt het dat ik het deeg niet echt in een bol kan kneden omdat het zo mega aan mn handen plakt ?🙈

    1. Laura's Bakery schreef:

      Had je misschien hele warme handen? Ik kneed meestal met de staande mixer en heb dan geen problemen.

      1. Laura schreef:

        Hmm dat zou kunnen , ik heb uiteindelijk wat meer bloem toegevoegd en toen werd het beter !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *