Je bent vast wel bekend met flammkuchen, vorig jaar was deze witte pizza ineens behoorlijk populair. Iedereen maakte ze en je kon ze zelfs kant en klaar in de supermarkt kopen. Ik zag ook steeds meer variaties op de standaard flammkuchen met spek en ui voorbij komen. Ook allemaal heel erg lekker, maar voordat ik zelf aan variaties ga beginnen wilde ik eerst eens een goede basis flammkuchen maken. Eentje met knapperige bodem uiteraard, dat is nu eenmaal het lekkerst. Die bodem was een ding waarvan ik had verwacht dat ik hem een paar keer moest testen, maar gelukkig was hij direct de eerste keer al perfect! Wat ik ook zo ideaal vind is dat ik in totaal maar 1,5 uur bezig was. Die tijd is al inclusief een uur rijzen, je bent dus maximaal een half uurtje bezig met kneden van het deeg, beleggen en bakken.
Flammkuchen met spek en ui
Ingrediënten
- 300 gram bloem
- 4 gram instant gist
- snuf zout
- 180 ml lauwwarm water
- 2 el olijfolie
Topping
- 200 gram crème fraîche
- 125 gram spekreepjes
- 1 rode ui
- peper en zout naar smaak
Instructies
-
Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
-
Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
-
Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
-
Smeer de crème fraîche op het deeg en verdeel de spekreepjes erover. Snij de ui in ringen en verdeel ook deze over het deeg. Breng nog wat extra op smaak met peper en zout.
-
Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C. Nadat de flammkuchen uit de oven komt verdeel je er wat rucola over.
In de Elzas aten wij zo’n flammkuchen, waar ook nog Munster-kaas op zat.
Heerlijke variant!
Wauw, ziet er echt fantastisch uit!
Ik heb flammkuchen al vaker voorbij zien komen, ziet er echt zo heerlijk uit!
Hoi hoi, ik heb al vaak de versie van je collega Pauline gemaakt, overheerlijk, maar d
Ook gauw maken… wilde ik dus zeggen.. ☺
Maar jij gebruikt dus geen zure room?
En instant gist, is dat te vervangen door gedroogde gist? Zo ja, in welke verhouding?
Groetjes
Nee, alleen crème fraîche. Dat is het meest standaard, maar je zou ook zure room kunnen gebruiken hoor. Instant gist is droge gist 🙂
Smaak het hetzelfde als je zure room gebruikt ipv crème fraîche?
Zure room is geschikter voor koude gerechten. Qua smaak lijken zure room en crème fraiche wel op elkaar, alleen is zure room minder vet.
Niet exact. Zure room is minder vet en dus frisser qua mondgevoel.
Dat ziet er goed uit! Het lijkt me leuk om dit een keer zelf te maken.
Ohhh lekker hoor! Ik heb deze een keer op een foodtruck festival gegeten. Staat op mijn lijstje om een keer te maken en nu dus ook gelijk het recept erbij! Thanx Laura!
Enne ik zie ook mogelijkheden voor de kids om hier een leuke variatie op te bedenken en ze zo te betrekken bij de bereiding.
Ja je kunt hier heel goed mee variëren! Lekker juist 🙂
Dit lijkt mij ook ontzettend lekker 🙂
Heerlijk gerecht wil hem snel gaan maken maar, klein vraagje want ik ben niet zovaak in de keuken te vinden. Moet je het deeg in of buiten de koelkast laten rijzen?
Beetje laat, maar misschien heb je er nog iets aan. Deeg laat je altijd buiten de koelkast rijzen, de koelkast is te koud waardoor het veel langzamer rijst.
Jaa, wauw dit ziet er verrukkelijk uit !
Ik moet bekennen dat ik het zelf nog nooit op hebt maar ik ga het zeker binnenkort eens zelf maken, ziet er heerlijk uit namelijk!
Hier maken wij het thuis regelmatig, heerlijk! De ‘saus’ maak ik altijd van kwark en slagroom en altijd wat gedroogde koriander, kleurt zo mooi en smaakt heerlijk.
Lekker genieten met een wijntje!
Lijkt me heerlijk om zelf te maken! Kan ik het deeg van te voren maken en 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast en dan uitrollen, beleggen en bakken?
Tegen die tijd is het gist al uitgewerkt. Zou het gewoon gelijk bakken (je kunt dan nog beter de gehele flammkuchen opnieuw opwarmen)
Wij, mijn man en ik hebben een pizza steen oven en sinds jouw recept voor flamkuchen bakken we er nooit meer pizza in maar over heerlijke flamkuchen. We eten er met zn 2en ruim van. Dun uitrollen en dan hebben. We er 4 jammie. Bedankt groetjes uit Friesland Jan en lydia
Hier in Duitsland zijn flammkuchen overal te verkrijgen, in de diepvries of vers, maar laatst zag ik er een met appel, dus die wilde ik zeker ook eens proberen, nou….heerlijk. Dus ook een variatiemogelijkheid. Met jouw recept ga ik deze zeker zelf maken want uit de diepvries is de bodem heel moeilijk knapperig te krijgen.
Kan je de bodem ook voorbakken, zodat je hem alleen hoeft te”versieren “
Dat kan, maar dan is het geen flammkuchen meer en alles wat erop gaat is rauw. Je wilt de bodem niet twee keer bakken.
Kan je deze ook goed opwarmen? Zo ja, hoe? Vindt t weer eens iets anders om mee te nemen naar een feestje waar iedereen wat mee neemt.
Ja hoor, dat kan. Gewoon weer 5-10 minuten in de oven zetten tot hij goed warm is.
Ziet er lekker uit! Zou je de bloem ook door speltmeel kunnen vervangen?
Daar heb ik geen ervaring mee. Je kunt het proberen, maar ik verwacht dat je dan wel andere verhoudingen zult moeten gebruiken.
Met wat rucola erop als ie uit de oven is oogt het ook nog eens een stuk fleuriger en smaakt ook nog wat lekkerder.
Gelezen en meteen gemaakt. Zoals zoveel van je recepten. Je recepten zijn telkens weer zo aantrekkelijk dat ik maar met moeite kan wachten om te beginnen. Dus de pasta die op de planning stond gisteren werd accuut vervangen door je Flammkuchen. En idd …. heerlijk. Fijn ook vooral dat je zo duidelijk uitlegt geeft over het deeg. Want als het deeg nog niet goed genoeg gekneed is krijg je dus nooit een bodem die lekker is.
Bedankt en blijf me inspireren!
Is de temperatuur voor een elektrische oven?
boven- en onderwarmte
Dankje wel! Hij was heerlijk
Is de slagroom licht opgeklopt of gewoon lopend, recht uit het flesje? De oven op warme lucht?
Je gebruikt geen slagroom, maar crème fraîche. Dat zit in een bakje en kun je smeren.
Beste Laura,
Mooi recept! Ik heb de Flamme Kuche leren kennen in de Elzas, toen ik daar werkte.
Hij wordt ook wel Tarte Flambeé genoemd.
Ik geef je graag een tip, als je het pizzameel van AH gebruikt (van zachte, zuidelijke granen) en je bakt hem onderin je oven op onderwarmte, als het kan op een steen, dan wordt hij echt authentiek knapperig, dus minder hard als met Hollandse bloem!
groet Jan
Hoi hoi! Ik ben met de mini flammkuchen bezig, en heb het deeg nu in een kom staan om te rijzen. Klopt het dat ik het deeg niet echt in een bol kan kneden omdat het zo mega aan mn handen plakt ??
Had je misschien hele warme handen? Ik kneed meestal met de staande mixer en heb dan geen problemen.
Hmm dat zou kunnen , ik heb uiteindelijk wat meer bloem toegevoegd en toen werd het beter !
Kun je de flamkuchen bij een feestje in de avond ook al ’s midddags voorbereiden.
Oftewel; in de middag maken, laten rijzen, uitrollen, ingredienten erop, en in de koelkast, zodat je hem s avonds pas bakt? (Wil hem graag knapperig warm serveren)
Ik heb dat zelf niet getest, maar denk dat het wel moet kunnen! Zou het dag wel afdekken in de koelkast zodat het niet uitdroogt.
Ik wil komende zondag flammküchen gaan maken op de verjaardag van mijn zoontje. Ik vraag me af of je de spekjes eerst nog moet bakken voordat je ze op het deeg legt.
Nee dat hoeft niet! Tenzij je van erg knapperige spekjes houdt 😉
Haha dankje Laura! Ik was alleen bang dat ze anders niet gaar zouden worden 😊
Heerlijk recept, wat rozemarijn door het deeg en zo inmiddels hiervan diverse varianten van gemaakt waaronder rode ui bakken/smoren met balsamico en door de crème fraiche een goede lik (het liefst zelfgemaakte) pesto.