Caprese flammkuchen

Gepost: 9 juni 2017 Laatst bewerkt: 2 augustus 2023
Caprese flammkuchen

Flammkuchen is iets wat ik wekelijks zou kunnen eten. Of misschien wel vaker. Ik doe het niet, maar o wat vind ik dit lekker zeg. De klassieke flammkuchen met spekjes en rode ui vind ik zalig, maar omdat ik het met enige regelmaat maak probeer ik ook iets meer te variëren. Dit keer probeerde ik een caprese flammkuchen uit, een heerlijke knapperige flammkuchen met mozzarella en tomaat. De basis van de bodem en de crème fraîche liet ik hetzelfde, dat vulde ik verder aan met groene pesto, tomaatjes en mozzarella. Wil jij flammkuchen maken? Probeer dan zeker dit recept eens uit!

Flammkuchen maken

Ook dol op flammkuchen? Inmiddels staan er nog meer lekkere recepten online waarbij je ook zelf flammkuchen deeg maakt. Ik zet mijn favorieten voor je op een rij:

caprese flammkuchen 3a

 

CAPRESE FLAMMKUCHEN maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 4 stemmen

Caprese flammkuchen

De traditionele flammkuchen vallen erg goed bij mij in de smaak, maar deze caprese flammkuchen mogen er ook zeker wezen!
Porties: 1 grote (of 2 kleines)

Ingrediënten

Flammkuchen deeg

  • 300 gram bloem
  • 4 gram instant gist
  • snuf zout
  • 180 ml lauwwarm water
  • 2 el olijfolie

Flammkuchen topping

  • 200 gram crème fraîche
  • 3-4 el groene pesto
  • handje cherry tomaatjes
  • 1 bol mozzarella
  • peper en zout

Instructies

  • Doe de bloem in een kom en voeg zout en gist beide aan een andere kant van de kom toe. Zorg dat ze nog niet met elkaar in aanraking komen. Voeg water en olie toe en kneed tot een soepel deeg. Ik heb zelf zo’n 10-15 minuten gekneed. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een klein beetje plakken.
  • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Rol het deeg uit, ik doe dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
  • Smeer de crème fraîche op het deeg en verdeel de groene pesto erover. Halveer de cherry tomaatjes en scheur de bol mozzarella in stukjes. Verdeel ook deze over het deeg. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de caprese flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

13 reacties

  1. karin schreef:

    Ik zou nog wat Italiaanse kruiden als tijm en oregano door het beslag doen. Ik vind flammkuchen zoveel lekkerder dan een pizza 😀

    1. Laura Kieft schreef:

      Kan heel goed inderdaad. Heb ik wel eens gedaan en dat is heerlijk 😀

  2. Margot schreef:

    Dit moet ik snel eens maken! Lekker!

  3. Corrien schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Gaat op het to-do lijstje!

  4. viactoria kookt schreef:

    ik vroeg me af hoe groot de flammkuchen is?

    1. Lian van Rens schreef:

      Zoals een ovale pizza.

  5. Loraine schreef:

    Zou je het overgebleven deeg een paar dagen in de koelkast kunnen bewaren?

    1. Laura Kieft schreef:

      Nee, door het gist blijft het rijzen, ook in de koelkast (al is het dan langzamer). Je zou dan beter de flammkuchen al kunnen bakken en deze bewaren.

  6. Lydia schreef:

    Hoi! wat een heerlijk recept. Waar zou ik de creme fresh mee kunnen vervangen? Ik hoor het graag.

    1. Laura Kieft schreef:

      zure room, of misschien roomkaas.

  7. Laura schreef:

    Heel goed gelukt, dankje voor het recept!

  8. Olivia schreef:

    Als ik het goed zag staat dit onder histamine arme recepten maar dit zou ik niet histamine arm noemen, gist, varkensvlees en tomaat zijn voor veel mensen met een histamine intolerantie echt af te raden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik weet niet waar je dat hebt gezien, maar niet hier op het blog, ik heb mijn recepten dat label nooit gegeven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept