Flammkuchen met appel en spek

15 januari 2018
62

Ik weet niet wat het is met flammkuchen, maar deze witte pizza’s blijven toch een soort van aantrekkingskracht hebben op mij. De basis met spekjes en rode ui vind ik het lekkerst, maar ik heb inmiddels ook al heel wat variaties geprobeerd. Deze flammkuchen met appel vond ik ook een groot succes. De spekjes kon ik niet achterwege laten, gelukkig gaan die ook heel goed samen met appel. De ricotta had ik over van een ander recept en bij wijze van experiment voegde ik deze ook toe. Met een geslaagd resultaat kan ik je vertellen, prima toevoeging. Ik geef je het recept, zo kun je hem zelf ook eens proberen.

Recept afdrukken
Nog geen beoordeling

Flammkuchen met appel en spek

Zoet en hartig gaan perfect samen. Deze Flammkuchen met appel en spek bewijst dat mooi eventjes, want hij is ontzettend smaakvol!
Porties: 1 grote (of twee kleine)

Ingrediënten

 • 300 gram bloem
 • 4 gram instant gist
 • snuf zout
 • 180 ml lauwwarm water
 • 2 el olijfolie

Topping

 • 200 gram crème fraîche
 • 1 appel
 • 125 gram spekreepjes
 • paar eetlepels ricotta
 • peper en zout
 • rucola

Instructies

 • Doe de bloem, zout en gist in een kom. Voeg water en olie toe en kneed in 10-15 minuten tot een soepel deeg. Het deeg moet elastisch zijn, maar mag nog een heel klein beetje plakken.
 • Laat het deeg ongeveer een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
 • Rol het deeg uit, ik doe zelf dit gelijk op een vel bakpapier dat ik daarna gelijk op de bakplaat kan schuiven. Probeer het deeg zo dun mogelijk uit te rollen.
 • Smeer de crème fraîche gelijkmatig uit over het deeg. Beleg de flammkuchen met plakjes appel, spekreepjes en wat ricotta. De ricotta kun je uitsmeren, maar ik verdeelde gewoon kleine beetjes/hoopjes over de flammkuchen. Breng op smaak met peper en zout.
 • Bak de flammkuchen 15-18 minuten op 230 °C (boven- en onderwarmte).
 • Eenmaal uit de oven garneer je hem met rucola. Snijd hem in punten en je kunt hem zo op tafel zetten bij een borrel. Als avondeten zou het ook kunnen, al zou ik er dan persoonlijk misschien ook nog een salade bij serveren.
Tips

Ik krijg vaak de vraag of er een speciaal soort bloem gebruikt moet worden. Zelf gebruik ik altijd patent- of tarwebloem en daarmee lukt het iedere keer weer perfect.

Bewaren

Flammkuchen kun je gelijk serveren, maar je kunt het ook een dag eerder maken en voor gebruik opwarmen. De gebakken flammkuchen bewaar je dan (afgedekt) in de koelkast. Om hem op te warmen bak je hem 10-15 minuten op 230 °C.

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

1 reactie

 1. Marja schreef:

  Klinkt ook erg lekker met appel en spek. Ik denk dat ik er persoonlijk een heel klein beetje honing oid over zou drizzelen. Past bij appel, bij spek en bij Ricotta. Dan is het net weer even een andere variatie. Misschien is hij dan wel lekker bij de thee of koffie? Wie weet….ik ga het proberen.
  Bedankt voor het recept.
  Een hartelijke groet,
  Marja

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *