Zodra de zon zich laat zien, is het tijd om de barbecue aan te steken! In dit artikel verzamel ik de lekkerste smaakmakers voor bij de barbecue: van zelfgemaakte sauzen tot frisse salades en smeersels voor op stokbrood. Deze recepten geven jouw zomerse etentjes nét dat beetje extra.

Heerlijke BBQ sauzen, smeersels en meer

Een barbecue is geen barbecue zonder gegrilde groenten of vlees. Maar minstens zo belangrijk zijn de smaakmakers eromheen. Zelf maken is vaak veel lekkerder dan kant-en-klaar, en het is zó gedaan.

Zelfgemaakte sauzen geven net dat beetje extra pit of romigheid aan je gerecht en je maakt ze helemaal naar eigen smaak. Heerlijke smeersels zoals kruidenboter of tapenade mogen niet ontbreken op stokbrood.

Binnen de kortste keren zet je een frisse salade op tafel die perfect past bij de bbq. Hiermee maak je van een eenvoudige barbecue een echt feestmaal!

Het Borrelhapjes Bakboek 

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. Van bladerdeeghapjes en quiches tot gehaktballetjes en spiesjes. De sauzen, dips en spreads komen ook ruim aan bod!

Bestel hier!

Afbeelding

Zelf BBQ sauzen (en meer) maken: zo begin je

Zelf aan de slag gaan met sauzen, smeersels en salades is echt eenvoudiger dan je denkt. Veel recepten beginnen met simpele basisingrediënten die je standaard in huis hebt, zoals yoghurt, mayonaise, ketchup of olijfolie.

Voeg daar vervolgens kruiden of smaakmakers aan toe, zoals knoflook, mosterd of verse kruiden. Zo heb je in een handomdraai een heerlijke saus, spread of salade op tafel staan.

Maak je sausjes bij voorkeur op de dag zelf, dan zijn ze het lekkerst. Wat overblijft en niet op tafel heeft gestaan bij de bbq, kun je in een goed afgesloten potje of bakje in de koelkast nog enkele dagen bewaren.

De houdbaarheid is per recept verschillend en staat in elk recept apart beschreven.

BAKTIP: Proef tussendoor en pas de smaken aan naar jouw voorkeur. Houd je van pittig? Voeg dan wat extra chilivlokken of zwarte peper toe. Liever een lichtere of gezondere variant? Vervang een deel van de mayonaise door yoghurt of magere kwark.

Mijn beste BBQ sausjes

Deze sauzen maak ik het liefst zelf als er gebarbecued wordt. Ze zijn makkelijk te bereiden, goed van tevoren te maken en smaken echt veel beter dan de kant-en-klare varianten.

1
Cocktailsaus zelfgemaakt
Cocktailsaus

5 van 2 stemmen
Cocktailsaus maken is lang niet zo moeilijk als je misschien denkt. Pas de hoeveelheid whiskey aan afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt.

Naar het recept

2
Tzatziki met pitabrood maken
Tzatziki met pitabrood

5 van 1 stem
Zelf tzatziki maken is absoluut niet moeilijk, lees dit recept maar eens! Nog lekkerder is om tzatziki met pitabrood te serveren als voorgerecht of snack.

Naar het recept

3
bbq saus recept
Barbecuesaus

5 van 2 stemmen
Heerlijk om je vlees in te marineren, maak zelf je barbecuesaus!

Naar het recept

4
Mayonaise recept
Mayonaise recept

5 van 1 stem
Zelf de allerlekkerste mayonaise maken is hartstikke eenvoudig. Je maakt het met slechts een paar ingrediënten binnen enkele minuten.

Naar het recept

5
makkelijke Knoflooksaus
Knoflooksaus

5 van 2 stemmen
De lekkerste knoflooksaus maak je zelf met dit eenvoudige recept.

Naar het recept

6
Pindasaus
Zelf pindasaus maken

4.41 van 5 stemmen
Een goede pindasaus mag natuurlijk niet ontbreken in je receptenboek. Lekker voor bij de BBQ, de gourmet, bij saté of natuurlijk bij je nasi.

Naar het recept

7
Mosterd-mayo dip

4.75 van 4 stemmen
Een heerlijk frisse mosterd dip waarmee je elke borrel naar een hoger niveau tilt.

Naar het recept

Frisse BBQ salades voor erbij

Een paar goede salades mogen niet ontbreken bij de barbecue. Ze zorgen voor een frisse tegenhanger van al dat grillwerk en maken het geheel lichter en gevarieerder.

8
AARDAPPELSALADE MET SPEKJES
Aardappelsalade met spekjes

4.67 van 3 stemmen
Deze heerlijke frisse aardappelsalade met spekjes is perfect voor bij de barbecue of een picknick deze zomer. Eenvoudig te maken en gemakkelijk te delen.

Naar het recept

9
Watermeloen met feta en basilicum recept
Watermeloen-feta salade recept

5 van 5 stemmen
Het klinkt misschien een beetje als een vreemde combinatie, maar geloof me, het is ontzettend lekker! Deze salade met watermeloen, feta en basilicum is ontzettend lekker bij de bbq of gewoon als snack.

Naar het recept

10
Frisse koolsalade
Frisse koolsalade

4.29 van 28 stemmen
Een frisse koolsalade is de perfecte basis van een broodje pulled pork, maar met een paar extra toevoegingen ook een heerlijk bijgerecht tijdens een BBQ.

Naar het recept

11
komkommersalade
Komkommersalade

4.60 van 5 stemmen
Een lekkere, frisse komkommersalade voor bij de borrel of als bijgerecht. Makkelijk om te maken en heerlijk van smaak!

Naar het recept

Onmisbare smeersels voor op stokbrood

Bij de BBQ hoort stokbrood – en dat smaakt natuurlijk het lekkerst met zelfgemaakte smeersels. Of je nu gaat voor romig, kruidig of juist fris: met deze spreads zit je altijd goed.

12
Kruidenboter recept
Kruidenboter recept

4.75 van 4 stemmen
Zelf kruidenboter maken is hartstikke simpel en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare bakjes uit de supermarkt. Probeer dit makkelijke recept maar eens uit!

Naar het recept

13
Olijventapenade

5 van 1 stem
Een erg makkelijk én erg lekker recept voor olijventapenade. Heerlijk met een stokbroodje als tussendoortje. 

Naar het recept

14
Zelf hummus maken
Hummus

5 van 1 stem
Hummus is hartstikke lekker als dipje, maar ook op een boterham of een cracker. Met dit recept maak je zelf de lekkerste hummus.

Naar het recept

15
Zelfgemaakte tomaten tapenade in een schaaltje
Tomaten tapenade

4.34 van 18 stemmen
De lekkerste tapenade maak je natuurlijk helemaal zelf. Wat dacht je van deze heerlijke tomaten tapenade. Eenvoudig te maken en hartstikke lekker bij de borrel.

Naar het recept

Tips: BBQ sauzen, salades en smeersels

Hoeveel heb ik nodig per persoon?

Reken op ongeveer 100 ml saus, 2–3 eetlepels smeersel en ongeveer 150-200 gram salade per persoon, afhankelijk van wat je nog meer serveert en van het soort salade. Een aardappelsalade is bijvoorbeeld zwaarder dan een komkommersalade.

Serveer bij voorkeur 3 tot 4 verschillende sauzen of smeersels, zodat iedereen iets naar zijn smaak kan kiezen. Vaak is één salade voldoende. Al zet ik zelf graag twee verschillende op tafel (bijvoorbeeld de aardappelsalade en de watermeloen met feta).

Welke BBQ saus of smeersel is snel en makkelijk om te maken?

Cocktailsaus, knoflooksaus of een simpele kruidenboter heb je binnen 5 minuten klaar. Je hoeft alleen maar de ingrediënten toe te voegen en te roeren.

Eigenlijk zijn alle recepten uit dit lijstje snel en makkelijk om te maken.

Moet ik mijn smaakmakers aanpassen aan vlees of groenten?

Dat is niet per se nodig, maar het kan natuurlijk wel leuk zijn. Zo past een pittige barbecuesaus goed bij allerlei soorten vlees, terwijl een frisse yoghurtspread perfect combineert met gegrilde groenten.

Je kunt je smaakmakers ook in een thema houden, bijvoorbeeld mediterraans met tzatziki en olijventapenade, of Aziatisch met pindasaus en een frisse komkommersalade.

Wat zijn kindvriendelijke sauzen, smeersels of salades voor bij de BBQ?

Kinderen houden vaak van milde, zachte smaken. Denk aan een simpele mayonaise, kruidenboter, een roomkaasspread met komkommer of een klassieke aardappelsalade.

Laat scherpe kruiden, rauwe ui en extra chili liever achterwege.

Waar vind ik nog meer lekkere sauzen, smeersels of salades?

Op mijn website vind je nog veel meer inspiratie natuurlijk, kijk maar eens bij de sauzen en dips. Of blader eens door het Borrelhapjes Bakboek, daar staan ook heerlijke recepten die perfect passen bij een zomerse BBQ.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *