Toen ik laatst het artikel schreef over de lekkerste dips en smeersels hier op het blog, realiseerde ik mij dat we nog geen recept voor olijventapenade hadden. Logisch eigenlijk ook, want ik houd niet zo van olijven. Maar ik kan me voorstellen dat jullie het heerlijk vinden, op een stukje brood met een goed wijntje erbij. Het maken van olijventapenade is niet heel erg ingewikkeld. Zeker niet als je dit recept volgt. Met een keukenmachine en voldoende olijfolie bij de hand, maak je met mijn recept de smeuïgste tapenade nu gewoon lekker zelf.
BAKTIP: Nog niet voldoende inspiratie na het lezen van het artikel over de lekkerste dips en smeersels? In Het Borrelhapjes Bakboek staan nog veel en veel meer sauzen, dips en spreads.
Olijventapenade
Ingrediënten
- 100 gram zwarte olijven zonder pit
- 3 ansjovis filets
- 1 teen knoflook
- rasp van 1/2 citroen
- 10 gram kappertjes
- 2-3 el olijfolie
- peper en zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten, behalve de olijfolie en peper en zout in een keukenmachine. Voeg 1 el olijfolie toe en maal zo fijn mogelijk. Voeg nogmaals 1 el olijfolie toe en mix. Indien gewenst voeg je nog een keer 1 el olijfolie toe voor een smeuïg resultaat. Blijft jouw tapenade droog? Voeg gerust nog een eetlepel olijfolie toe.
- Breng jouw olijventapenade verder op smaak met een beetje peper en eventueel nog wat zout.
Tips
- Bewaren: de tapenade is afgedekt in de koelkast zo’n 3-4 dagen te bewaren. Serveer op kamertemperatuur voor de beste smaak.
Leuk!
Vind ik ook altijd zo super lekker…
Dank voor het recept!