pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom

98

Het is eindelijk weer zover! 1 December, en wie Laura’s Bakery minimaal een jaar volgt weet wat dat betekent: de advent gaat weer van start! Voor de 5e keer alweer dit jaar. Tot en met 24 december komt er elke dag een kerstartikel online, een soort digitale advent dus waar op elke dag een fijn recept of ander leuk artikel tevoorschijn komt. Dit jaar kun je weer heerlijke nieuwe recepten verwachten in verschillende categorieën: ontbijtjes, borrelhapjes, koekjes, taarten, gebak, drankjes en meer. Ik kan ook vast verklappen dat er zeer binnenkort een fantastische winactie online komt die ik het liefst zelf zou winnen. Het belooft dus weer een fantastische decembermaand te worden op Laura’s Bakery.

Vandaag starten we met het allereerste recept. Een hartig hapje omdat het vrijdag is. Ik maakte vorig jaar al deze pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom voor de kerstdagen. Heel erg simpel om te maken, maar wat ziet hij er leuk uit. En niet te vergeten, hij is natuurlijk ook ontzettend lekker. Ik serveerde hem bij een soort buffet met allerlei heerlijke hapjes, daarbij kon iedereen een ‘tak’ van de boom trekken om te smullen. Voordat ik het wist was hij helemaal op.

Pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom

Op zoek naar inspiratie voor kerst-recepten? Deze pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom is in ieder geval een hele leuke en smaakt hartstikke lekker!

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 100 gram roomkaas
  • 4 tl groene pesto
  • 1 ei (voor insmeren)
  • Italiaanse kruiden

Instructies

  • Door een beetje slim gebruik te maken van de lap bladerdeeg, hoef je maar 1 rol te gebruiken en heb je weinig restjes over. Bepaal aan de smalle kant het midden voor de punt van de kerstboom. Vanuit hier snijd je in een schuine lijn de vorm van de kerstboom uit. De grote driehoeken die je er nu afsnijdt, gebruik je straks als bodem. Snijd ook een stam uit. Van de restjes maak je ook een stam.
  • Leg de twee grote driehoeken samen met de extra uitgesneden stam op een met bakpapier beklede bakplaat. Lat de verschillende delen iets overlappen en druk stevig aan.
  • Roer de roomkaas en pesto door elkaar en smeer de bladerdeeg kerstboom hier mee in. Leg vervolgens de hele uitgesneden kerstboom bovenop de vulling.
  • Snijd vanuit de zijkanten van de boom naar het midden toe, maar zorg dat je in het midden een strook heel laat. De stam als het ware, deze houdt de kerstboom van bladerdeeg bij elkaar. Er ontstaan zo losse strookjes.
  • Pak het uiteinde van zo’n strookje vast en draai deze een paar keer rond zodat er een mooie twist in komt. Doe dit bij alle strookjes.
  • Smeer de kerstboom in met een geklutst eitje en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. De restjes bladerdeeg die je nog hebt, kun je eventueel gelijk als kleine hapjes meebakken.
  • Bak de pesto-roomkaas bladerdeeg kerstboom in 20-25 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

Je kunt hem zowel warm als koud serveren. Over het bewaren en opwarmen van bladerdeeghapjes lees je hier meer.

Je kunt hem zowel warm als koud serveren. Over het bewaren en opwarmen van bladerdeeghapjes lees je hier meer.

Zie ik je morgen weer terug, op de tweede dag van de advent?

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

24 reacties

  1. Linda schreef:

    Leuk denk dat ik het ga maken voor de kinderen hun kerstdiner op school!

  2. Dorien schreef:

    Jaa wat leuk!
    Ik ben helemaal blij dat de advent weer start, wordt mijn baklijst nog ietsje langer maar dat maakt niet uit 😉
    Ik word er altijd zo vrolijk van om elke dag een recept of artikel op jouw blog te zien 🙂

  3. Yolanda schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Fijn dat je advent is begonnen, kijk er elk jaar weer naar uit.

  4. Jennifer schreef:

    Wat ziet dit er super leuk en origineel uit!

    Ik ga dit zeker maken voor tijdens de kerst.
    Onwijs bedankt!

  5. Chantalle schreef:

    Hoi Laura. Welke roomkaas zou ik het beste kunnen gebruiken? Zou het ook smaken met rode pesto? Verheug me op de rest van de advent. Ieder jaar weer goede ideetjes voor de feestdagen.

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik zelf het liefst Philadelphia roomkaas om te bakken. Met rode pesto zal het ook heerlijk worden.

  6. Arja schreef:

    Dit feestbrood had ik vanavond moeten hebben (lol) ben vandaag jarig 🙂
    Dus gaan we het deze maand zeker eens maken.
    De feestmaand begint al goed.

  7. Jolanda schreef:

    Hai Laura,
    Ziet er super lekker uit! Een vraagje welk merk bladerdeeg heb je gebruikt?
    (I.v.m. de maat)
    Groetjes Jo

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik gebruik bij een rol meestal van het AH huismerk of Tante Fanny, volgens mij hebben die (nagenoeg) dezelfde maat. Weet niet meer welk merk ik hiervoor gebruikte helaas.

  8. Martine schreef:

    Heel leuk!
    Denk dat ik deze ga maken voor het kerstontbijt op school ?

  9. Lisette Meijers schreef:

    Een super leuk idee voor de kerstlunch op het werk. Gelijk geprobeerd afgelopen week en geproefd met collega’s. Een groot succes! Bedankt voor het leuke recept.

    Ps: super handige tip dat de boom van één plak bladerdeeg gemaakt kan worden. Andere gelezen recepten gebruiken twee plakken en daardoor veel restjes bladerdeeg.

  10. Yvette Plugge schreef:

    Hallo Laura, kun dit recept ook een dag van te voren maken? Lijkt me leuk om te maken voor de kerstborrel op mijn werk maar dan moet ik het een dag van te voren al maken.

    Groet, Yvette

    1. Laura Kieft schreef:

      Zeker! Bladerdeeg kan wel wat zachter worden, dus even opwarmen is dan een oplossing.

  11. Floor schreef:

    Hi Laura,
    Ik neem aan dat je een naturel roomkaas gebruikt en hem zelf kruidt met de pesto?
    Groet, Floor

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat klopt, als ik roomkaas met een smaakje gebruik staat dit altijd bij de ingrediënten.

      1. Floor schreef:

        Dank je wel 🙂
        Ik denk zelf bij roomkaas altijd meteen aan de gekruide variant… my bad.
        Hij komt op tafel met kerst!!

  12. Hanneke schreef:

    Hoi Laura,

    Bij mij in het dorp is geen vers bladerdeeg te koop helaas.
    Kan ik het ook met plakjes uit de diepvries maken, en zo ja, kan ik die dan het beste ‘aan elkaar’ plakken of juist opstapelen en uitrollen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Met plakjes kan ook. Ik zou dan de randjes goed stevig aan elkaar vastmaken.

  13. Kirsten schreef:

    hallo Laura,
    Ik heb hem gemaakt voor het kerstbuffet. Hij is super goed gelukt en was heerlijk. Iedereen heeft er van gesmuld en was vol lof.
    Bedankt voor dit heerlijke recept

  14. Laura schreef:

    Leuk idee en heel duidelijk uitgelegd, we hebben gesmuld!

  15. Désirée schreef:

    Hallo Laura

    Ik wil deze maken voor het kerstontbijt op school.
    Ik heb nog nooit pesto gekocht, welke merk pesto raad je aan?

    Groetjes

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik koop zelf meestal van Grand Italia, maar andere merken kunnen ook prima.

  16. Rosie schreef:

    Hiervan hebben wij vorig jaar met de hele familie geweldig genoten. Echt een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *