Koffiecake met glazuur

8 januari 2014
27

koffie cake 1a

Zoals de meesten van jullie wel weten ben ik geen liefhebber van koffie. Ik heb het al op vele verschillende manieren geprobeerd te drinken maar kan er niet enthousiast van worden. Geef mij maar thee, daar drink ik liters van weg! Op een of andere manier vind ik koffie in gebak meestal wel lekker. Zo ook in deze heerlijke koffiecake. Perfect plakje cake voor bij een grote kop thee. Of koffie, dat kan natuurlijk ook :).

koffie cake 2a

Koffiecake met glazuur

Een lekker recept voor een eenvoudige maar heerlijke koffiecake met koffieglazuur.
Porties: 25 cm vorm

Ingrediënten

Ingrediënten cake

  • 225 ml melk
  • 3 el oploskoffie
  • 300 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 150 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 250 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder

Ingrediënten glazuur

  • 175 gram poedersuiker
  • 2 el water
  • 2 tl oploskoffie

Instructies

Bereiding cake

  • Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte).
  • Los de koffie op in de melk.
  • In een kom mix je de eieren en suiker tot een luchtige massa. Voeg de boter toe en meng tot een glad geheel.
  • Voeg de bloem, bakpoeder en ‘koffiemelk’ afwisselend in delen toe aan het mengsel.
  • Giet het beslag in de vorm en bak deze in 55 minuten op 170 °C (boven- en onderwarmte) gaar.

Bereiding glazuur

  • Los de koffie op in het water. Voeg dit toe aan de poedersuiker en roer tot een dik glazuur. Schep het glazuur over de cake wanneer deze is afgekoeld.
Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

koffie cake 3a

Ook zonder glazuur is de cake heerlijk, maar dat mooie bruine glazuur geeft de cake net dat beetje extra. Qua smaak én uiterlijk!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

51 reacties

  1. Marja schreef:

    Ik ben anders dan jij, helemaal gek van koffie! Ik drink er liters van weg! En dan een koffie cake……hmmm verrukkelijk! Ik had het al eens geprobeerd met koffie extract maar dat was het nét niet. Dus ik ga deze zeker proberen! Ik watertand nu al! Bedankt voor je heeeeeerlijke recept! Wel apart ….dat jij als theelover een koffie cake maakt! En zo heb ik, koffie lover, een recept voor een thee cake! Hahahaha Grappig hoor! Fijne dag vandaag! <3. 😉

  2. Katleen schreef:

    Ik doe altijd nog twee eetlepels Cointreau in mijn koffiecakebeslag en nog een lepel bij het glazuur. Dat is ook een lekkere variant.

  3. Jiska schreef:

    Ziet er heerlijk uit! Ik ga deze zeker proberen binnenkort. Bij de ingrediënten staat melk en later koffiemelk. Welke gebruik jij? Super leuke site heb je trouwens. Ik heb al heel wat recepten gemaakt, en die vallen allemaal in de smaak!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Met de koffiemelk bedoel ik de melk waarin je de oploskoffie hebt opgelost 😉
      Leuk om te horen dat je al verschillende recepten hebt gemaakt!

  4. Carina schreef:

    Ik heb hem vanmiddag gemaakt en ik zal tot vanavond moeten wachten om hem te proeven. maar hij ruikt heerlijk.

  5. geja schreef:

    28-11-2014

    Vanmiddag heb ik deze heerlijke koffie-cake gemaakt.
    Vanavond heb ik er heerlijk van zitten genieten met een kopje koffie.
    Ik kreeg ook het compliment dat ik deze cake toch vaker moest maken,want het smaakt naar meer.
    Tevens geef ik het recept door aan mijn wandelvrienden, die zochten al een tijd naar het recept van koffie-cake. Nog bedankt voor dit fantastische recept

  6. Anouk schreef:

    Ik heb net deze cake gemaakt, maar dan in kleine tulband vormpjes gedaan. 18 minuutjes in de oven 🙂 En hij is echt eerlijk 😀

  7. Marloes schreef:

    Gisteren de cake gemaakt en zojuist aangesneden. De structuur was nogal stevig en het midden was vrij donker. Moet hij dan de volgende keer nog langer de oven in of hoort dat bij deze cake zo?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Was hij wel gaar? Dat kun je controleren door er een prikker in te steken, als hij er schoon uitkomt dan is hij goed. Hier wordt hij in ieder geval nooit stevig of donker in het midden, misschien inderdaad nog niet gaar of te lang/kort gemixt, dat zou kunnen verklaren waarom hij zo stevig is.

  8. Iris schreef:

    Gisteren gebakken, heerlijk! Ik heb er een nieuwe favoriet bij!

  9. Karolien schreef:

    Overheerlijk! Echt superlekker!

  10. Esther schreef:

    Ziet er lekker uit! Tegenwoordig bak ik alleen nog maar met recepten van jouw site, aangezien die me altijd lukken haha 🙂 Bedankt voor je leuke recepten! Kan ik deze cake ook in een gewone cakevorm bakken? Verandert er dan nog iets aan de baktijd?

    1. Laura schreef:

      Wat leuk om te horen! Je kunt hem ook in een normale cakevorm bakken hoor, bereiding blijft hetzelfde 🙂

      1. Marcel schreef:

        Kan ik er ook meerdere maken en dan invriezen?

  11. A Scholte Heins schreef:

    Ziet er heerlijk uit iedere vrijdag bak ik voor mijn kinderen een taart of cake, nu ga ik deze maken.
    Gedankt weer voor dit heerlijke recept
    groetjes Anne Scholte
    ik ben 84 jaar en ik bak graag

  12. Anke schreef:

    Nee, deze krijg ik niet voormekaar… Okay ik moet een beetje proberen met mn hete lucht oventje maar de laatste 10 recepten zijn moeiteloos gelukt. Deze niet. 1e x kleine tulband en een restje in een kleine vorm misschien 2-3 cm beslag erin. 60 min tegen 170graden aan. (ervaring tot nu toe is niet teveel eraf ivm hete lucht). wel droge prikker maar totaal niet gaar, nog helemaal donker alleen de korst was goed.
    Okay dus te hoge temperatuur, korst snel hard binnenkant niet meer garen, dus poging 2.
    zelfde systeem want ik zou voor iemand bakken, denk dat laagje apart kan ik mooi als tester gebruiken. 70 min 155 graden. prikker droog, tester eruit nee hoor… na 100 min oven toch maar weer wat hoger 165 ongeveer en ja krijg ik weer harde korst maar de binnenkant na 120 min nog niet gaar.
    Heb ik het opgegeven, ovenschotel moest er ook nog in…

  13. Hayet schreef:

    Hy Ziet er heeeerlijk uit…. Ben benieuwd!!… Heb hem nu in de oven en kan nie wachten… Ben gek op cake met een koffiesmaak?. Klopt het dat het beslag van deze cake wat dunner is dan ik gewend ben van andere cake recepten?? Bedankt voor het delen van al je recepten.. Heb het een en ander al gemaakt met groot succes☺️

    Groetjes hayet

    1. Laura schreef:

      dit beslag is iets dunner inderdaad 🙂

  14. Inge schreef:

    Hey Laura,
    Ik heb geen tulbandvorm en vind het als arme student overbodig om er een te kopen als ik een cakevorm heb;) Moet ik voor een normale cakevorm meer/minder maken en blijft de baktijd hetzelfde?
    Groetjes!

  15. Charlotte schreef:

    Geweldig lekker!! Cake kan nogal snel uitdrogen maar deze is echt perfect en helemaal niet te zwaar. Ook de echte koffiesmaak komt goed door. Ik heb hem gevuld met mokka meringue botercrème en het was een succes!

  16. Manon schreef:

    de cake ziet er echt super lekker uit, maar ik ben op het moment op zoek naar een cake voor een spectakel taart met koffie smaak
    denk je dat ik de cake ook zou kunnen bakken in een springvorm zodat ik een aantal lagen ga kunnen stapelen met een creme ertussen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan prima.

  17. Malika schreef:

    Kun je de boter in dit recept ook vervangen door zonnebloemolie?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het is wel mogelijk.

  18. Malika schreef:

    Kan ik de boter in dit recept ook vervangen door zonnebloemolie?

  19. Maya schreef:

    Lekkere cake & een simpel recept. Wat wil je nog meer 😉

  20. Birgit schreef:

    Dag Laura,

    Lijkt me superlekker deze cake, wil ik graag eens proberen!
    Heb je enig idee of de oploskoffie kan vervangen worden door espressopoeder en door hoeveel?
    Ik gebruik altijd het poeder voor mokka botercrème.

    Alvast bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, ik zou het toevoegen naar smaak. Espressopoeder is sterker, dus je hebt wellicht wat minder nodig.

  21. Judith schreef:

    Deze tulband lijkt mij als echte koffie liefhebber super lekker. Zou ik hem ook in mijn Nordic Ware tulbandvorm van 2,4 l kunnen bakken. Misschien de ingrediënten keer 1 1/2 of verdubbelen?

    1. Laura Kieft schreef:

      ik zou inderdaad x1,5 doen (al zal het dubbele waarschijnlijk ook wel passen)

  22. Roelie schreef:

    Kan ik de oploskoffie ook vervanger voor vloeibare koffie? Een expresso bijv?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk wel, maar dan moet je die hoeveelheid vloeistof weer weglaten van de melk, anders wordt het te nat. En hoeveel het precies omgerekend is naar een espresso durf ik niet te zeggen.

  23. Amber schreef:

    Ik heb deze cake vandaag gebakken. Vond het deeg wel erg vloeibaar! Er had van mij wel iets meer oploskoffie in gemogen (of misschien de volgende keer espressopoeder, dat is nl. sterker van smaak) want het smaakte niet echt naar koffie.
    Ik ben een echte koffieleut, dus ik houd van een sterkere smaak.
    Desondanks was het een mooie stevige cake met een heerlijke knapperige buitenkant.
    Ik heb het glazuur niet gemaakt. Als topping heb ik witte chocolade gesmolten plus een beetje zure room en dat erover gegoten. Paar frambozen erop. Perfect!
    Vond er wel een beetje veel suiker in gaan. 🙄
    Had, denk ik, ook wel met de helft toegekund.
    Maar het is een prima recept om snel even een lekkere cake te presenteren! 👍👍

  24. Esther schreef:

    Ik heb niet genoeg donkere basterdsuiker, kan ik de rest ook aanvullen met kristalsuiker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat geeft wel een ander effect maar zou geen probleem moeten zijn!

  25. Ria schreef:

    Je geeft aan als maat…kleine tulband. Mijn vraag is hoe groot is de kleine tulband?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Mijn gok is een 2L tulband vorm, maar ik kan het helaas niet controleren (het was niet mijn bakvorm, sorry!)

  26. Ria schreef:

    Inmiddels gemaakt volgens recept, maar heb de helft van de ingrediënten gebruikt, dat is precies voldoende voor een kleine tulband van de Lidl met een inhoud van 1,2 liter (gemeten tot de rand).
    Had wel espressokoffiepoeder gebruikt, maar dat is naar verhouding met gewone oploskoffie veel te sterk. De cake is ook erg vast, geen idee hoe dat komt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Espressopoeder is inderdaad een flinke slag sterker qua smaak. Als de cake erg vast was heb je het beslag misschien te lang gemixt?

  27. Brenda schreef:

    Hoi! Ik heb 2 vragen:
    Is dit recept voor een tulbandvorm van 25 cm?

    Kan ik lichtbruine basterdsuiker gebruiken in plaats van de donkerbruine?

    Groetjes en alvast bedankt!

  28. Susan schreef:

    Hoi Laura, we zijn fan van deze cake, nu krijgen we komend weekend bezoek van mensen met een melkalllergie, kan ik de melk door iets anders vervangen denk je?
    Groetjes, Susan

    1. Laura Kieft schreef:

      Je zou het kunnen proberen met plantaardige melk, amandelmelk of iets op soja basis bijvoorbeeld.

  29. Corry schreef:

    Dit is een heerlijke cake en vooral het glazuur
    Maar ik miste wel het zout . Ik denk dat hij dan nog lekkerder is

  30. Kevin schreef:

    Hoi Laura. Mooi recept. Maar welke maat eieren moet ik gebruiken. L of M.

    Groetjes Kevin.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Altijd M, tenzij anders vermeld.

  31. Kevin schreef:

    Dank je wel Laura. Fijn dat ik hem ook in een normale cakevorm kan bakken.

    Waarom doe je niet mee volgend seizoen met Heel Holland Bakt.
    Je maakt vast kans om te winnen en het is goed voor de reclame Lauras Bakery.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Die vraag krijg ik jaarlijks, al zo lang als Heel Holland Bakt bestaat haha. Ik heb er geen interesse in en gelukkig heeft het blog dat ook niet nodig qua promotie 🙂

  32. Christian schreef:

    Heerlijk recept en nu voor de derde keer met succes gemaakt.
    Omdat ik weinig zelf in de keuken sta volg ik altijd trouw de recepten op de letter.
    Toch vraag ik me af waarom zou je niet alle ingrediënten tegelijk bij elkaar doen en goed mixen ipv eerst eieren met suiker, daarna de boter erbij doen en daarna de rest.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dit is allemaal om de juiste structuur als eindresultaat te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *