Tips voor zelf brood bakken
Natuurlijk heb ik nog meer tips voor je om het bakken van dit volkorenbrood met zaden en pitten zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Hoe kun je bijvoorbeeld checken of het deeg goed is?
Dat kun je testen door een vliesje te trekken. Neem een klein bolletje deeg en trek dit uit elkaar, ontstaat er een dun vliesje zonder dat het al te makkelijk scheurt en waar licht doorheen komt (denk aan het blazen van een kauwgombel), dan weet je dat het deeg soepel genoeg is. Zo niet, kneed dan nog even door en herhaal de test.
Er kan van alles van invloed zijn op de duur van het kneden van het brooddeeg. Zoals de temperatuur, hoe oud het meel is en hoe actief je gist is. Het is dus zeker niet gek als het kneden van het deeg de ene keer veel sneller klaar is dan een andere keer.
Extra tip: activeer je gist
Bij recepten waar je gist gebruikt, is het altijd belangrijk dat je gist goed actief is. Daarvoor is het van belang dat de melk en het water lauwwarm is en niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Ik houd vaak aan dat het ongeveer op lichaamstemperatuur is. Dat voel je makkelijk met je handen en dan hoef je geen thermometer tevoorschijn te halen.
Wil je zeker weten dat je gist actief is, dan kun je vooraf aan het recept de melk, het water, de gist en de suiker in een maatbeker doen, even doorroeren en wachten tot het gaat schuimen. Vervolgens voeg je het met de rest van de ingrediënten toe aan de kom van je mixer.
Zo, met al deze tips op zak ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met dit volkorenbrood. Laat je me weten hoe het gelukt is?
Hoi Laura,
Waar haal je het volkorenmeel ? In de supermarkt ? Of is dat een groot verschil van de molen ?
Kan allebei!
Hallo Laura, welke zaden adviseer jij om in dit brood te verwerken?
Welke je lekker lijkt! Maak zelf een mix van je favoriete zaden en pitten of koop een vooraf samengestelde mix, het kan allebei.
Is dit recept ook zonder de suiker te maken?
De suiker is bedoeld om de gist beter te activeren, dus dat raad ik af.
Hallo Laura,
Ik bak al een aantal jaren zelf mijn brood. Haal het bij de molenaar in de buurt. Maar ik gebruik nooit suiker en heb altijd prima broden. Kan dus prima zonder.
Groeten, Aad
Ik heb het gisteren gemaakt, wat een lekker brood is dit. We zullen er tot de laatste kruimel van smullen. Komt bij mijn favorieten. Gr
Ik doe er altijd een tarwebloem of spelt bloem door, anders wordt het zo’n zwaar brood.
Heerlijk brood. Vandaag de tweede gemaakt. Volkorenmeel van de supermarkt.
Ik zet hem op de kamado in de Dutch oven.
Net de focaccia van jou recept op de kamado gezet.
Dank Voor de inspiratie
Hi, is het bij de tweede tijd nodig om nogmaals ten kneden of alleen de gereden bol omlaag drukken? Ik heb tot nu toe steeds een heel zwaar brood
Nee, je hoeft het niet nogmaals te kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed aan het begin, hier vind je nog extra tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
WAARDELOOS RECEPT VOOR BROOD
Kan er een gat mee in de muur gooien
Dit recept van laura’s bakery NOOIT WEER DIT GAAT DUSIN DE VUILNISBAK
Mijn recept wat ik altijd gebruik voor brood bakken heb ik geen last dat is zacht knapperige korst en stijgt goed en smaakt uitstekend
DE KEUZE IS DUS SNEL GEMAAKT IK BLIJF BIJ MIJN EIGEN OUDE RECEPT VAN MIJN MOEDER
Jammer dat het niet bij je gelukt is Ellen, daar kunnen veel redenen voor zijn. Ik heb al vaak van dit volkorenbrood kunnen smullen. Misschien helpt dit een volgende keer: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/
Hoi Laura,
Ik heb een kitchenaid mixer met broodbakkom gekocht. Werkt dit recept ook met deze kom?
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen.
Hoi laura,
Kan ik dit recept ook gebruiken voor in een broodmachine?
Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard eens proberen.
Hey Laura
Welke melk gebruik ik best, halfvolle of volle melk?
Alvast bedankt!
Maakt niet zoveel uit in dit geval.
He Laura.
Na een mooie werkcarrière kwam het pensioen aan.
Ik dacht , ik maak van bakken mijn hobby.
Behoorlijk al wat onderzoek en testen achter de rug.
Zelfs ingeschreven voor theoretische onlijn cursus om alle knepen onder de kie te krijgen . Dit alles met vallen en op staan want brood bakken thuis is anders dan bij de bakker die de nodige installatie heeft. Soms ging het goed en soms viel het . Met vallen en opstaan dus.
Tot ik site tegen kwam.
Ik ben dan aan de slag gegaan met uw recept van het volkorenbrood. Dit is voor mij het eerste brood recept dat ik volgens met de aangegeven hoeveelheden produucten en rijs tijden waar ik zelf later niets moet aan aanpassen . Dus perfect recept.
Bij deze wil U bedanken voor uw inzet aan deze site.
Hoop hier nog veel tel eren.
Grtjs Eddy
Hoi Laura,
Ik heb het broodrecept gemaakt en is super lekker.
Nu zit ik met een vraag, als je de zaadmix gebruikt, vallen deze na het bakken er allemaal af en wil een graag een korst met zaad. Hoe kan ik er voor zorgen dat deze beter blijven kleven op het deeg?
Vriendelijke groeten
Dorien
Je kunt het deeg met een beetje water of melk insmeren voordat je de zaden en pitten erop ‘plakt’ en proberen een beetje aan te drukken, maar het zal altijd relatief makkelijk los kunnen laten. Net als bij broden uit de winkel.
Het brood staat nu in de oven. Ziet er prachtig uit en ruikt heerlijk. Ik heb het bijna helemaal gemaakt volgens recept, maar probeer eigenlijk steeds minder zuivelproducten te gebruiken. De boter heb ik vervangen voor neutrale olie, de melk vervangen durfde ik niet zo goed. Heb je een idee wat er zou gebeuren als ik de melk vervang voor extra water?
Het zal invloed hebben op de smaak en mogelijk de textuur. Ik heb het zelf niet getest, maar zou het vooral eens proberen! Leuk als je laat weten hoe het gelukt is 🙂
Brood is uitstekend van smaak en structuur. Alleen de korst is wellicht iets te dik/bros waardoor het brood zich lastig laat snijden (krijgen geen sneden gemaakt zonder dan stukken eraf brokkelen). Zou ik het brood dan iets warmer maar korter moeten bakken? Het brood heeft nu 32min op 200 graden gebakken – eruit gehaald bij kerntemp van 94 graden)
Fijn te horen! Het klinkt alsof het brood misschien net iets te lang is gebakken, maar het is niet zo gek dat stukjes van de korst los laten bij het snijden, zeker op de plekken waar het brood is ingesneden. Een goed en scherp mes maakt hierin vaak ook al verschil. En het brood laten afkoelen voordat je het aansnijdt maakt hierin ook verschil (bij warm brood is dat lastiger en zal de korst ook sneller brokkelen).
Ps het brokkelen gebeurd overigens op de plekken waar het brood is ingesneden voordat t de oven ingaat.
Beste Laura,
Ik spray ook water (een paar keer tijdens het bakproces) in de oven. Zorgt voor nog voller brood en meer knapperigheid.
Hoi Laura,
Ik heb voor het bakken van mijn eerste brood jou recept aangehouden. Nou is het brood alleen nog best zwaar/plat. Het brood is tijdens het insnijden voor het afbakken wel weer iets ingezakt. Hoe krijg ik het brood toch wat luchtiger?
Zal ik de volgende keer het brood nog langer moeten kneden? Of is het mis gegaan tijdens het insnijden?
Hoi Laura!
De link naar het rijsmandje in het recept is (volgens Amazon) niet meer actief. Heb je alternatieven qua rijsmandje? Als ik er zelf eentje zoek, zie ik door de bomen het bos niet meer. Dankjewel alvast!
Kan ik me voorstellen! Ik heb het linkje even een update gegeven, dat is een complete set. Maar vrijwel ieder rijsmandje dat erop lijkt (en dat zijn ze vrijwel allemaal) werkt prima.
Kan je het brood ook in de oven in een bakvorm bakken (gietijzer) zodat het wat meer vorm krijgt?
Ja hoor, dat lijkt me zeker mogelijk.
Heel lekker brood, goed gelukt hier!