Volkorenbrood bakken met zaden en pitten

Gepost: 21 februari 2023 Laatst bewerkt: 20 februari 2024
Volkorenbrood bakken met zaden en pitten

Zelf volkorenbrood bakken hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit makkelijke recept maak je thuis het lekkerste volkorenbrood bomvol zaden en pitten.

Zelf volkorenbrood bakken

Vaak wordt gedacht dat zelf brood bakken heel ingewikkeld is. Oké, het kost natuurlijk meer tijd dan een vers brood bij de bakker halen, maar zeker niet alle broodrecepten zijn moeilijk. Dit volkorenbrood recept is een van de makkelijkere broodrecepten!

Je hebt, zoals bij de meeste broodrecepten, even geduld nodig tijdens het rijzen. Maar verder is dit volkorenbrood bakken echt niet moeilijk. Ik leg je stap voor stap uit hoe het moet en geef je uiteraard ook nog wat handige baktips.

Lekker brood met zaden en pitten

Op het blog vind je al veel broodrecepten, maar een volkorenbrood met zaden en pitten ontbrak nog. En dat terwijl ik juist dol ben op brood met lekker veel zaden en pitten.

Welke zaden en pitten je gebruikt is trouwens geheel naar eigen invulling. Maak zelf een mix van je favoriete zaden en pitten of koop een vooraf samengestelde mix, het kan allebei. Zo maak je zelf je eigen favoriete volkorenbrood.

zelf een volkoren brood bakken

recept volkoren brood

Makkelijk recept volkorenbrood

Voor dit volkorenbrood recept heb je geen broodbakmachine nodig en het meeste werk wordt eigenlijk gedaan door de keukenmachine die het deeg kneedt. Je kunt het deeg ook met de hand kneden, dan ben je alleen wel langer bezig.

Eigenlijk kan iedereen met een oven dit volkorenbrood maken en heb je hier weinig voor nodig. Maar met een keukenmachine en bijvoorbeeld een rijsmand maak je het jezelf wel makkelijker.

Brood bakken met of zonder rijsmand

Je zult je misschien afvragen: “Waarom zou je een rijsmand gebruiken voor dit volkorenbrood recept?”. Een rijsmand geeft steun tijdens het rijzen en zorgt ervoor dat het brood beter zijn vorm behoudt en niet inzakt. En dat resulteert in een hoger brood. Daar houd ik van, het ziet er prachtig uit.

Mocht je een rijsmand hebben of willen aanschaffen, dan zou ik dat zeker aanraden. Het is echter geen must, je kunt ook prima zonder mandje een heerlijk brood bakken.

recept voor volkoren brood met zaden en pitten

Tips voor zelf brood bakken

Natuurlijk heb ik nog meer tips voor je om het bakken van dit volkorenbrood met zaden en pitten zo makkelijk mogelijk voor je te maken. Hoe kun je bijvoorbeeld checken of het deeg goed is?

Dat kun je testen door een vliesje te trekken. Neem een klein bolletje deeg en trek dit uit elkaar, ontstaat er een dun vliesje zonder dat het al te makkelijk scheurt en waar licht doorheen komt (denk aan het blazen van een kauwgombel), dan weet je dat het deeg soepel genoeg is. Zo niet, kneed dan nog even door en herhaal de test.

Er kan van alles van invloed zijn op de duur van het kneden van het brooddeeg. Zoals de temperatuur, hoe oud het meel is en hoe actief je gist is. Het is dus zeker niet gek als het kneden van het deeg de ene keer veel sneller klaar is dan een andere keer.

Extra tip: activeer je gist

Bij recepten waar je gist gebruikt, is het altijd belangrijk dat je gist goed actief is. Daarvoor is het van belang dat de melk en het water lauwwarm is en niet te koud, maar ook zeker niet te warm. Ik houd vaak aan dat het ongeveer op lichaamstemperatuur is. Dat voel je makkelijk met je handen en dan hoef je geen thermometer tevoorschijn te halen.

Wil je zeker weten dat je gist actief is, dan kun je vooraf aan het recept de melk, het water, de gist en de suiker in een maatbeker doen, even doorroeren en wachten tot het gaat schuimen. Vervolgens voeg je het met de rest van de ingrediënten toe aan de kom van je mixer.

Zo, met al deze tips op zak ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met dit volkorenbrood. Laat je me weten hoe het gelukt is?

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding

Veelgestelde vragen over volkorenbrood

Kan ik dit brood ook eerder maken?

Dat kan! De eerste rijs van dit brood kun je namelijk ook in de koelkast doen. Dan heeft het deeg vaak één nacht nodig om in hoeveelheid te verdubbelen. Ik schreef er een informatief artikel over.

Hoe lang kan ik het volkorenbrood bewaren?

Goed verpakt is het brood 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. Je kunt het brood ook invriezen, dan blijft het 3 maanden goed.

Heb ik een broodbakmachine nodig voor dit brood?

Nee, voor dit brood heb je alleen een keukenmachine nodig (al kun je het ook met de hand kneden) en een oven. Een rijsmandje is handig, maar het kan ook zonder.

Hoe weet ik wanneer het deeg goed genoeg gekneed is?

Neem een klein bolletje deeg en probeer dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (zoals een kauwgombel, het moet heel dun worden). Dan weet je dat het deeg soepel genoeg is.

Waarom moet het brood twee keer rijzen?

De tweede rijs van het brood zorgt ervoor dat het deeg veel volume en luchtigheid krijgt. Sla je deze rijs over, is de kans aanwezig dat je een plat en zwaar brood krijgt.

volkoren brood met zaden en pitten

Meer volkorenbrood recepten

Dat ik dol ben op volkorenbrood blijkt wel, want je vind op het blog nog veel meer lekkere volkorenbrood recepten:

 

luchtig volkoren brood recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.64 van 19 stemmen

Volkorenbrood met zaden en pitten

Met dit makkelijke recept maak je het lekkerste volkorenbrood bomvol zaden en pitten.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter zacht
  • 125 ml melk lauwwarm
  • 200 ml water lauwwarm
  • 50 gram mix van zaden en pitten + extra ter decoratie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer. Met een handmixer of met de hand zul je het deeg langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Vorm het deeg tot een mooie bol. Dip de (uiteindelijke) bovenkant van het brood in de zaden en pittenmix.
  • Leg de bol deeg in een met bloem bestoven rijsmandje (kant met zaden naar beneden) of op een met bakpapier beklede bakplaat (kant met zaden naar boven). Dek het deeg af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
  • Indien je een rijsmandje gebruikt, keer je deze voorzichtig om op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je deeg hierop komt te liggen. Nu is ook het moment om je brood in te snijden met een scherp mesje.
  • Bak het brood in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) of tot het gaar en goudbruin is.

Tips

  • Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
  • Het rijsmandje dat ik gebruik heeft een diameter van 22 cm.
Bewaren

Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

  1. Marieke schreef:

    Hoi Laura,
    Waar haal je het volkorenmeel ? In de supermarkt ? Of is dat een groot verschil van de molen ?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Kan allebei!

  2. Rita schreef:

    Hallo Laura, welke zaden adviseer jij om in dit brood te verwerken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welke je lekker lijkt! Maak zelf een mix van je favoriete zaden en pitten of koop een vooraf samengestelde mix, het kan allebei.

  3. Birgit schreef:

    Is dit recept ook zonder de suiker te maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      De suiker is bedoeld om de gist beter te activeren, dus dat raad ik af.

  4. Aad schreef:

    Hallo Laura,

    Ik bak al een aantal jaren zelf mijn brood. Haal het bij de molenaar in de buurt. Maar ik gebruik nooit suiker en heb altijd prima broden. Kan dus prima zonder.
    Groeten, Aad

  5. Kathleen schreef:

    Ik heb het gisteren gemaakt, wat een lekker brood is dit. We zullen er tot de laatste kruimel van smullen. Komt bij mijn favorieten. Gr

  6. i.m. hollemans-siemers schreef:

    Ik doe er altijd een tarwebloem of spelt bloem door, anders wordt het zo’n zwaar brood.

  7. Gitte Schrijnemakers schreef:

    Heerlijk brood. Vandaag de tweede gemaakt. Volkorenmeel van de supermarkt.
    Ik zet hem op de kamado in de Dutch oven.
    Net de focaccia van jou recept op de kamado gezet.
    Dank Voor de inspiratie

  8. Bianca schreef:

    Hi, is het bij de tweede tijd nodig om nogmaals ten kneden of alleen de gereden bol omlaag drukken? Ik heb tot nu toe steeds een heel zwaar brood

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, je hoeft het niet nogmaals te kneden. Zorg dat je het deeg goed kneed aan het begin, hier vind je nog extra tips: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/

  9. Ellen jansen schreef:

    WAARDELOOS RECEPT VOOR BROOD
    Kan er een gat mee in de muur gooien
    Dit recept van laura’s bakery NOOIT WEER DIT GAAT DUSIN DE VUILNISBAK

    Mijn recept wat ik altijd gebruik voor brood bakken heb ik geen last dat is zacht knapperige korst en stijgt goed en smaakt uitstekend
    DE KEUZE IS DUS SNEL GEMAAKT IK BLIJF BIJ MIJN EIGEN OUDE RECEPT VAN MIJN MOEDER

    1. Laura's Bakery schreef:

      Jammer dat het niet bij je gelukt is Ellen, daar kunnen veel redenen voor zijn. Ik heb al vaak van dit volkorenbrood kunnen smullen. Misschien helpt dit een volgende keer: https://www.laurasbakery.nl/tips-voor-brood-bakken/

  10. Larissa schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb een kitchenaid mixer met broodbakkom gekocht. Werkt dit recept ook met deze kom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je zeker proberen.

  11. Shirley schreef:

    Hoi laura,

    Kan ik dit recept ook gebruiken voor in een broodmachine?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar kun je uiteraard eens proberen.

  12. Gaëtan schreef:

    Hey Laura

    Welke melk gebruik ik best, halfvolle of volle melk?

    Alvast bedankt!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Maakt niet zoveel uit in dit geval.

  13. Eddy schreef:

    He Laura.

    Na een mooie werkcarrière kwam het pensioen aan.
    Ik dacht , ik maak van bakken mijn hobby.
    Behoorlijk al wat onderzoek en testen achter de rug.
    Zelfs ingeschreven voor theoretische onlijn cursus om alle knepen onder de kie te krijgen . Dit alles met vallen en op staan want brood bakken thuis is anders dan bij de bakker die de nodige installatie heeft. Soms ging het goed en soms viel het . Met vallen en opstaan dus.
    Tot ik site tegen kwam.
    Ik ben dan aan de slag gegaan met uw recept van het volkorenbrood. Dit is voor mij het eerste brood recept dat ik volgens met de aangegeven hoeveelheden produucten en rijs tijden waar ik zelf later niets moet aan aanpassen . Dus perfect recept.

    Bij deze wil U bedanken voor uw inzet aan deze site.
    Hoop hier nog veel tel eren.

    Grtjs Eddy

  14. Dorien schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb het broodrecept gemaakt en is super lekker.
    Nu zit ik met een vraag, als je de zaadmix gebruikt, vallen deze na het bakken er allemaal af en wil een graag een korst met zaad. Hoe kan ik er voor zorgen dat deze beter blijven kleven op het deeg?

    Vriendelijke groeten
    Dorien

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het deeg met een beetje water of melk insmeren voordat je de zaden en pitten erop ‘plakt’ en proberen een beetje aan te drukken, maar het zal altijd relatief makkelijk los kunnen laten. Net als bij broden uit de winkel.

  15. Marlies schreef:

    Het brood staat nu in de oven. Ziet er prachtig uit en ruikt heerlijk. Ik heb het bijna helemaal gemaakt volgens recept, maar probeer eigenlijk steeds minder zuivelproducten te gebruiken. De boter heb ik vervangen voor neutrale olie, de melk vervangen durfde ik niet zo goed. Heb je een idee wat er zou gebeuren als ik de melk vervang voor extra water?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het zal invloed hebben op de smaak en mogelijk de textuur. Ik heb het zelf niet getest, maar zou het vooral eens proberen! Leuk als je laat weten hoe het gelukt is 🙂

  16. Guido schreef:

    Brood is uitstekend van smaak en structuur. Alleen de korst is wellicht iets te dik/bros waardoor het brood zich lastig laat snijden (krijgen geen sneden gemaakt zonder dan stukken eraf brokkelen). Zou ik het brood dan iets warmer maar korter moeten bakken? Het brood heeft nu 32min op 200 graden gebakken – eruit gehaald bij kerntemp van 94 graden)

    1. Laura's Bakery schreef:

      Fijn te horen! Het klinkt alsof het brood misschien net iets te lang is gebakken, maar het is niet zo gek dat stukjes van de korst los laten bij het snijden, zeker op de plekken waar het brood is ingesneden. Een goed en scherp mes maakt hierin vaak ook al verschil. En het brood laten afkoelen voordat je het aansnijdt maakt hierin ook verschil (bij warm brood is dat lastiger en zal de korst ook sneller brokkelen).

  17. guido schreef:

    Ps het brokkelen gebeurd overigens op de plekken waar het brood is ingesneden voordat t de oven ingaat.

  18. Paul schreef:

    Beste Laura,
    Ik spray ook water (een paar keer tijdens het bakproces) in de oven. Zorgt voor nog voller brood en meer knapperigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept