Met dit makkelijke recept maak je het lekkerste volkorenbrood bomvol zaden en pitten.
Porties: 1brood
Ingrediënten
500gramvolkorenmeel
7graminstant (droge) gist
10gramfijne kristalsuiker
10gramzout
30gramongezouten roomboterzacht
125mlmelklauwwarm
200mlwaterlauwwarm
50grammix van zaden en pitten+ extra ter decoratie
Instructies
Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer. Met een handmixer of met de hand zul je het deeg langer moeten kneden.
Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Vorm het deeg tot een mooie bol. Dip de (uiteindelijke) bovenkant van het brood in de zaden en pittenmix.
Leg de bol deeg in een met bloem bestoven rijsmandje (kant met zaden naar beneden) of op een met bakpapier beklede bakplaat (kant met zaden naar boven). Dek het deeg af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
Indien je een rijsmandje gebruikt, keer je deze voorzichtig om op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je deeg hierop komt te liggen. Nu is ook het moment om je brood in te snijden met een scherp mesje.
Bak het brood in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) of tot het gaar en goudbruin is.
Tips
Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
Het rijsmandje dat ik gebruik heeft een diameter van 22 cm.
Bewaren
Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.