Ga terug
+ brood
luchtig volkoren brood recept
Opslaan Recept afdrukken
4.62 van 21 stemmen

Volkorenbrood met zaden en pitten

Met dit makkelijke recept maak je het lekkerste volkorenbrood bomvol zaden en pitten.
Porties: 1 brood

Ingrediënten

  • 500 gram volkorenmeel
  • 7 gram instant (droge) gist
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram zout
  • 30 gram ongezouten roomboter zacht
  • 125 ml melk lauwwarm
  • 200 ml water lauwwarm
  • 50 gram mix van zaden en pitten + extra ter decoratie

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kom en kneed in ongeveer 15 minuten tot een soepel deeg (zie tip). Ik gebruikte een staande mixer. Met een handmixer of met de hand zul je het deeg langer moeten kneden.
  • Leg de bal deeg in een licht ingevette kom en dek af met een schone doek. Laat op een warme plek 60 minuten rijzen of tot het deeg verdubbeld is in hoeveelheid.
  • Stort het deeg op je aanrecht en druk de lucht eruit. Vorm het deeg tot een mooie bol. Dip de (uiteindelijke) bovenkant van het brood in de zaden en pittenmix.
  • Leg de bol deeg in een met bloem bestoven rijsmandje (kant met zaden naar beneden) of op een met bakpapier beklede bakplaat (kant met zaden naar boven). Dek het deeg af met een schone doek en laat 45-60 minuten rijzen.
  • Indien je een rijsmandje gebruikt, keer je deze voorzichtig om op een met bakpapier beklede bakplaat, zodat je deeg hierop komt te liggen. Nu is ook het moment om je brood in te snijden met een scherp mesje.
  • Bak het brood in 25-30 minuten op 220 °C (boven- en onderwarmte) of tot het gaar en goudbruin is.

Tips

  • Om te kijken of het deeg soepel genoeg is, neem je een klein bolletje en probeer je dit uit te rekken tot een dun vliesje ontstaat zonder te scheuren (denk aan kauwgombellen blazen, het moet heel dun worden).
  • Het rijsmandje dat ik gebruik heeft een diameter van 22 cm.
Bewaren
Goed verpakt 3-4 dagen houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.