Volkoren cheddar sodabroodjes

Volkoren cheddar sodabroodjes
31

Ik heb regelmatig restjes over, daar zal ik vast niet de enige in zijn. Eens per week loop ik de koelkast door om te kijken wat ik met mijn restjes kan maken. Vaak kan ik nog een maaltijd roerbakken, maar soms bedenk ik ook iets lekkers om te bakken. In dit geval had ik cheddar gekocht voor hamburgers, maar daar gebruik ik niet het hele pakje voor. Karnemelk had ik ook nog staan van een ander recept, en aangezien ik karnemelk om te drinken niet lekker vind was het makkelijk: ik ging volkoren cheddar sodabroodjes maken! Ik kan je vertellen: ze waren een groot succes. En het leuke aan sodabread vind ik dat je het echt binnen een kwartier in de oven hebt staan. Je hoeft het deeg niet te kneden en laten rijzen is ook niet nodig. En bovendien is het resultaat gewoon hartstikke lekker.

Volkoren cheddar sodabroodjes

Brood bakken zonder dat je het deeg hoeft te kneden of te laten rijzen. Ideaal! En deze volkoren cheddar sodabroodjes zijn ook gewoon heel erg lekker.
Porties: 10 broodjes

Ingrediënten

 • 500 gram volkoren meel
 • 10 gram zout
 • 1,5 tl baking soda
 • 400 ml karnemelk
 • 180 gram cheddar in stukjes

Instructies

 • Voeg volkoren meel, zout, baking soda en cheddar samen in een kom, roer even door met een spatel.
 • Giet de karnemelk erbij en mix tot een samenhangend deeg. Je deeg zal wat plakkerig zijn, dat hoort zo.
 • Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet je handen in met olie. Dan plakt het deeg niet zo erg aan je handen.
 • Verdeel het deeg in 10 delen en vorm hier bolletjes van, dit hoeft niet perfect. Leg ze op de bakplaat met voldoende tussenruimte.
 • Bak de broodjes in 15-20 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin.
Tips

Je zou ook nog (verse) kruiden toe kunnen voegen aan het deeg.

Bewaren

Luchtdicht verpakt buiten de koelkast ongeveer 3 dagen houdbaar.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

2 reacties

 1. Rebecca schreef:

  Hoeveel peper heb je gebruik het staat namelijk niet bij de ingrediënten

  1. Laura Kieft schreef:

   Oh foutje, dat hoor hier ook niet in. Ik pas het even aan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *