Omdat je dit jaar misschien niet heel veel zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan voor Pasen, is het fijn om wat makkelijke recepten te hebben. Deze volkoren kwarkbroodjes zijn ontzettend snel gemaakt. Je hoeft het deeg niet te kneden en ook rijzen is niet nodig. Gewoon een kwestie van de ingrediënten door elkaar roeren, vormen, eventueel in wat zaden en pitten dopen en dan kunnen ze de oven in. Kwarkbroodjes hebben iets weg van scones, je zou ze daarom ook prima met clotted cream en jam kunnen serveren. Maar geloof mij dat ze ook heerlijk zijn met een plakje kaas.
Volkoren kwarkbroodjes
Volkoren kwarkbroodjes
Broodjes bakken voor het ontbijt? Deze kwarkbroodjes heb je zo gemaakt, dat wordt smullen!
Porties: 14 stuks
Ingrediënten
- 150 gram bloem
- 150 gram volkoren meel
- 2 tl bakpoeder
- snuf zout
- 1 tl fijne kristalsuiker
- 0,5 ei (M)
- 150 gram kwark
- 60 ml melk + extra voor bestrijken
- 60 ml zonnebloemolie
- handje pitten en zaden naar keuze
Instructies
-
In een droge kom voeg je de droge ingrediënten samen: bloem, volkoren meel, bakpoeder, zout en suiker. Roer met een spatel door elkaar.
-
In een aparte kom doe je de overige ingrediënten bij elkaar, kluts met een garde goed door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge en gebruik een spatel (of eventueel handmixer) tot het een deeg wordt. Kneed het laatste stukje met de hand. Je hoeft niet lang door te kneden, zodra het een soepel en egaal deeg is kun je stoppen.
-
Verdeel het deeg in 14 delen en draai er bolletjes van. Dip ze even in het zaden- en pittenmengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de broodjes met wat melk.
-
Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren
De broodjes zijn het lekkerst als je ze gelijk (warm) opeet. Buiten de koelkast blijven ze goed verpakt 2-3 dagen goed, in de vriezer tot 3 maanden.
Hoi Laura, zou je de kwark ook kunnen vervangen door een plantaardig variant? Gr. Keetie
Ik denk het wel, maar heb het niet getest.
Hi Laura!
Kan je de zonnebloemolie ook weglaten uit het recept?
Dat zou ik niet doen.
Hoi Laura,
Wat een leuk recept! Is het lekker om (magere) vanille kwark te gebruiken of raad u aan om een naturel kwark te gebruiken? Gebruikt u in dat geval de magere, milde of volle variant?
Alvast bedankt voor uw reactie.
Vanille kwark lijkt me juist erg lekker!
Hoi Laura, zou je de kwark ook kunnen vervangen door een lactosevrij product? gr. Marian
Het lijkt me wel als het er qua structuur op lijkt, maar ik heb het niet getest.
Volkorenbrood bevat geen gewone bloem, alleen volkoren… 🙂
Stuur je boeken astublieft op naar America.
BVD Marjolein
Hahaha, wie weet!
Wat een heerlijke en toegankelijke recepten heb je steeds: heel erg bedankt.
Dank voor je liever compliment!
Is het ook mogelijk alleen bloem te gebruiken? (dus geen meel)
https://www.laurasbakery.nl/kwarkbroodjes/
Laura jouw broodjes zien er heerlijk uit.
Ik heb ze gebakken met Griekse joghurt onder. En ze zijn ook goed gelukt.
Groetjes sofie
Ik heb ze gebakken met lactosevrije kwark (AH huismerk) en ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept Laura!
Vandaag een 2de batch gemaakt (nu alleen de olie vergeten, kijken hoe dat wordt…) ze zijn erg lekker!
Ik had alleen geen bloem meer maar wel zelfrijzend bakmeel. Aangezien er ook bakpoeder wordt gebruikt, kom je hier wel redelijk mee uit als vervanging van bloem.
Daarnaast had ik niet goed gelezen en volle yoghurt gebruikt ipv kwark, en ook dat werkt prima!
Haha fijn om te lezen dat je er alle kanten mee opkunt!
Ik heb ze vanmorgen gemaakt met Kwarq (plantaardig van appie). Was een heel plakkerig deeg, dus wat meer bloem gebruikt. Het resultaat was erg lekker!
Ah top dit!
Hoi Laura ,
Vanochtend heeft mijn zoon als onderdeel van een school opdracht deze bolletjes helemaal zelf gebakken. Waar wij wonen is er geen volkoren meel alleen Rogge meel en ook geen kwark dus Griekse yogurt gebruikt. Ze waren erg goed gelukt! Super recept!
Dank
Wat goed zeg! Dank voor het delen!
Hoi Laura!
Ik heb deze broodjes gemaakt en wauw ze waren echt super lekker! Heel blij met dit recept, bedankt 🙂
Ik heb ze trouwens gemaakt met alleen maar volkorenmeel ipv bloem en Griekse yoghurt, ging prima.
Zou je er ook grotere broodjes van kunnen bakken? Ter grootte van een kaiserbroodje bijvoorbeeld? En zo ja hoe lang zou je ze dan bakken?
Groetjes van Inge
Dat moet zeker kunnen! Ik zou dan gaan voor 5-10 minuten langer, maar dat is een gok.
Hoi Laura, echt een super recept!
Heb het gemaakt voor het paas ontbijt.
Vandaag heb ik het anders gemaakt, ik heb er een heel brood van gemaakt. Geheel volkoren meel gebruik, de kwark aangepast naar magere yoghurt en de zonnebloem olie vervangen voor sesamolie. Net even een andere twist, maar super lekker voor bij vers gemaakte paprikasoep.
Groet van Olivier 🙂
Oeh dat klinkt ook zalig. Hoelang heb je het gebakken? In een 25/30 cm cakeblik?
Hier ben ik ook heel benieuwd naar 🙂
Zalig was het zeker 😉 ik heb het op 35 minuten gebakken op 175 graden. Ik heb er een vloerbrood van gemaakt.
Top! Bedankt voor het delen!
Dag Laura, wat een leuk recept! Wil het proberen maar vroeg me af of ik 300 gr volkorenmeel mag gebruiken (van soubry voor volkorenbrood)? en de zonnebloemolie mag vervangen door arachideolie? Dat heb ik nl alle2 in huis 🙂
Ik heb het nog niet eerder geprobeerd met alleen maar volkorenmeel, de olie lijkt me geen probleem. Ik hoor graag hoe ze gelukt zijn!
Bedankt voor het antwoordje. Welke bloem moet het dan zijn? Ik heb ook patisseriebloem of zelfrijzende bloem. Of nog andere? Ik heb trouwens vandaag je volkoren keizersbroodjes gemaakt, die waren heerlijk!!!
Patentbloem of tarwebloem, of zoals jij het noemt: patisseriebloem.
Hoi Laura, wat een leuk recept! Bij jou zien de broodjes er bruin uit, maar die van mij zijn veel lichter. Ik gebruik gewoon volkoren tarwemeel. Weet jij hoe het komt dat die van mij zo licht van kleur zijn?
Misschien heb ik ze gewoon iets langer/warmer afgebakken? Verschilt soms per oven.