Volkoren kwarkbroodjes

Gepost: 10 april 2020 Laatst bewerkt: 22 januari 2024
Volkoren kwarkbroodjes

Omdat je dit jaar misschien niet heel veel zin hebt om uitgebreid in de keuken te staan voor Pasen, is het fijn om wat makkelijke recepten te hebben. Deze volkoren kwarkbroodjes zijn ontzettend snel gemaakt. Je hoeft het deeg niet te kneden en ook rijzen is niet nodig. Gewoon een kwestie van de ingrediënten door elkaar roeren, vormen, eventueel in wat zaden en pitten dopen en dan kunnen ze de oven in. Kwarkbroodjes hebben iets weg van scones, je zou ze daarom ook prima met clotted cream en jam kunnen serveren. Maar geloof mij dat ze ook heerlijk zijn met een plakje kaas.

BAKTIP: Om de broodjes met melk te bestrijken gebruik ik een bakkwast met siliconen kwast. Deze is eenvoudig schoon te maken en kan zelfs in de vaatwasser. 

Volkoren kwarkbroodjes-1a

 

VOLKOREN KWARKBROODJES maken

Opslaan
Recept afdrukken

4.50 van 4 stemmen

Volkoren kwarkbroodjes

Broodjes bakken voor het ontbijt? Deze kwarkbroodjes heb je zo gemaakt, dat wordt smullen!
Porties: 14 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 150 gram volkoren meel
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 tl fijne kristalsuiker
  • 0,5 ei (M)
  • 150 gram kwark
  • 60 ml melk + extra voor bestrijken
  • 60 ml zonnebloemolie
  • handje pitten en zaden naar keuze

Instructies

  • In een droge kom voeg je de droge ingrediënten samen: bloem, volkoren meel, bakpoeder, zout en suiker. Roer met een spatel door elkaar.
  • In een aparte kom doe je de overige ingrediënten bij elkaar, kluts met een garde goed door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge en gebruik een spatel (of eventueel handmixer) tot het een deeg wordt. Kneed het laatste stukje met de hand. Je hoeft niet lang door te kneden, zodra het een soepel en egaal deeg is kun je stoppen.
  • Verdeel het deeg in 14 delen en draai er bolletjes van. Dip ze even in het zaden- en pittenmengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de broodjes met wat melk.
  • Bak de kwarkbroodjes in 20-25 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte).
Bewaren

De broodjes zijn het lekkerst als je ze gelijk (warm) opeet. Buiten de koelkast blijven ze goed verpakt 2-3 dagen goed, in de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

42 reacties

  1. Keetie schreef:

    Hoi Laura, zou je de kwark ook kunnen vervangen door een plantaardig variant? Gr. Keetie

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk het wel, maar heb het niet getest.

    2. Femke schreef:

      Hi Laura!

      Kan je de zonnebloemolie ook weglaten uit het recept?

      1. Laura's Bakery schreef:

        Dat zou ik niet doen.

  2. Jenske schreef:

    Hoi Laura,
    Wat een leuk recept! Is het lekker om (magere) vanille kwark te gebruiken of raad u aan om een naturel kwark te gebruiken? Gebruikt u in dat geval de magere, milde of volle variant?
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Vanille kwark lijkt me juist erg lekker!

  3. Marian Kelder schreef:

    Hoi Laura, zou je de kwark ook kunnen vervangen door een lactosevrij product? gr. Marian

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het lijkt me wel als het er qua structuur op lijkt, maar ik heb het niet getest.

    2. Elma schreef:

      Volkorenbrood bevat geen gewone bloem, alleen volkoren… 🙂

  4. Marjolein vanderHulst schreef:

    Stuur je boeken astublieft op naar America.
    BVD Marjolein

  5. José schreef:

    Wat een heerlijke en toegankelijke recepten heb je steeds: heel erg bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dank voor je liever compliment!

  6. Marije schreef:

    Is het ook mogelijk alleen bloem te gebruiken? (dus geen meel)

  7. Sofie schreef:

    Laura jouw broodjes zien er heerlijk uit.
    Ik heb ze gebakken met Griekse joghurt onder. En ze zijn ook goed gelukt.
    Groetjes sofie

  8. Sophie schreef:

    Ik heb ze gebakken met lactosevrije kwark (AH huismerk) en ze zijn heerlijk! Bedankt voor het recept Laura!

  9. Anne schreef:

    Vandaag een 2de batch gemaakt (nu alleen de olie vergeten, kijken hoe dat wordt…) ze zijn erg lekker!
    Ik had alleen geen bloem meer maar wel zelfrijzend bakmeel. Aangezien er ook bakpoeder wordt gebruikt, kom je hier wel redelijk mee uit als vervanging van bloem.
    Daarnaast had ik niet goed gelezen en volle yoghurt gebruikt ipv kwark, en ook dat werkt prima!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Haha fijn om te lezen dat je er alle kanten mee opkunt!

  10. Keetie schreef:

    Ik heb ze vanmorgen gemaakt met Kwarq (plantaardig van appie). Was een heel plakkerig deeg, dus wat meer bloem gebruikt. Het resultaat was erg lekker!

  11. Urmila schreef:

    Hoi Laura ,
    Vanochtend heeft mijn zoon als onderdeel van een school opdracht deze bolletjes helemaal zelf gebakken. Waar wij wonen is er geen volkoren meel alleen Rogge meel en ook geen kwark dus Griekse yogurt gebruikt. Ze waren erg goed gelukt! Super recept!
    Dank

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat goed zeg! Dank voor het delen!

  12. Inge schreef:

    Hoi Laura!

    Ik heb deze broodjes gemaakt en wauw ze waren echt super lekker! Heel blij met dit recept, bedankt 🙂
    Ik heb ze trouwens gemaakt met alleen maar volkorenmeel ipv bloem en Griekse yoghurt, ging prima.
    Zou je er ook grotere broodjes van kunnen bakken? Ter grootte van een kaiserbroodje bijvoorbeeld? En zo ja hoe lang zou je ze dan bakken?

    Groetjes van Inge

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat moet zeker kunnen! Ik zou dan gaan voor 5-10 minuten langer, maar dat is een gok.

  13. Olivier schreef:

    Hoi Laura, echt een super recept!

    Heb het gemaakt voor het paas ontbijt.

    Vandaag heb ik het anders gemaakt, ik heb er een heel brood van gemaakt. Geheel volkoren meel gebruik, de kwark aangepast naar magere yoghurt en de zonnebloem olie vervangen voor sesamolie. Net even een andere twist, maar super lekker voor bij vers gemaakte paprikasoep.

    Groet van Olivier 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Oeh dat klinkt ook zalig. Hoelang heb je het gebakken? In een 25/30 cm cakeblik?

      1. Inge schreef:

        Hier ben ik ook heel benieuwd naar 🙂

      2. Olivier schreef:

        Zalig was het zeker 😉 ik heb het op 35 minuten gebakken op 175 graden. Ik heb er een vloerbrood van gemaakt.

        1. Laura's Bakery schreef:

          Top! Bedankt voor het delen!

  14. Katrien schreef:

    Dag Laura, wat een leuk recept! Wil het proberen maar vroeg me af of ik 300 gr volkorenmeel mag gebruiken (van soubry voor volkorenbrood)? en de zonnebloemolie mag vervangen door arachideolie? Dat heb ik nl alle2 in huis 🙂

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik heb het nog niet eerder geprobeerd met alleen maar volkorenmeel, de olie lijkt me geen probleem. Ik hoor graag hoe ze gelukt zijn!

      1. Katrien maes schreef:

        Bedankt voor het antwoordje. Welke bloem moet het dan zijn? Ik heb ook patisseriebloem of zelfrijzende bloem. Of nog andere? Ik heb trouwens vandaag je volkoren keizersbroodjes gemaakt, die waren heerlijk!!!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Patentbloem of tarwebloem, of zoals jij het noemt: patisseriebloem.

  15. Suzanne schreef:

    Hoi Laura, wat een leuk recept! Bij jou zien de broodjes er bruin uit, maar die van mij zijn veel lichter. Ik gebruik gewoon volkoren tarwemeel. Weet jij hoe het komt dat die van mij zo licht van kleur zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Misschien heb ik ze gewoon iets langer/warmer afgebakken? Verschilt soms per oven.

  16. Jans schreef:

    Net geprobeerd. Het was enorm plakkerig en heb alle juiste verhoudingen gebruikt. Heb alles in de prullenbak gegooid want was echt niet te doen, zelfs niet met extra meel. Helaas geen zonnebloemolie meer op voorraad, zou het ook met olijfolie lukken als ik een nieuwe poging wil wagen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat klinkt alsof de verhoudingen toch niet helemaal kloppen, wellicht heb je een groter ei gebruikt/grote eetlepels? Met extra bloem zou het minder plakkerig moeten worden. Je kunt olijfolie gebruiken, dat geeft alleen wel een andere smaak.

  17. Karin schreef:

    Kan je dit deeg al van te voren maken en naderhand bakken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar denk dat het wel kan! Dan zou ik het deeg in de koelkast bewaren.

  18. Guido schreef:

    Gisteren dit recept gemaakt. Lekkere broodjes maar wat aan de droge kant. Terwijl de deeg in eerste instantie erg plakkerig bleef. Hoe kan ervoor zorgen dat de broodjes minder droog zijn?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan meerdere oorzaken hebben. Te lang bakken of te kort kneden bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept