Hoe moet ik de Speculoospasta uitsmeren?
Dit kan (zeker in de winter) aan de stevige kant zijn. Dan helpt het om het even au bain-marie of heel kort in de magnetron te verwarmen.
Een schandalig lekkere Sinterklaas cheesecake voor een kleiner gezelschap: een vierpersoons speculaas cheesecake.
Is het al aftellen geblazen? Ik kan niet wachten tot het Sinterklaas is, zodat ik deze lekkere cheesecake met speculaas weer kan maken. Het recept voor deze taart is lekker makkelijk en ideaal als je met een kleiner gezelschap Sinterklaas viert.
De bodem van deze cheesecake maakte ik met speculaasjes en bovenop vind je een heerlijke laag speculoospasta en lekkere tumtummetjes.
Als je met een groter gezelschap bent kun je de taart gemakkelijk omrekenen naar een grotere springvorm via de handige omrekentool in de receptkaart.
Als je aan de slag gaat met deze cheesecake, hou dan rekening met de volgende eigenschappen van de ingrediënten:
Als decoratie koos ik voor slagroom, speculaasjes en tumtum snoepjes, ronduit zalig bij deze taart kan ik je vertellen. Natuurlijk je dit naar smaak vervangen.
BAKTIP: Voor het bakken van cheesecake gebruik ik altijd een springvorm met een losse bodem. Voor deze kleinere cheesecake gebruikte ik dit formaat bakvorm.
Het allergrootste verschil tussen speculoos en speculaas, is dat speculoos enkel kaneel bevat en niet de rijke kruidenmix die je in speculaas terugvindt. Speculaas is een typisch Nederlands koekje en krijgt zijn smaak van verschillende specerijen die gebruikt worden in de speculaas kruidenmix.
Speculooskoekjes komen uit België en zijn vroeger ontstaan als ‘koekjes zonder speculaaskruiden’. In Nederland kennen we ze vooral van het merk Lotus, dat naast de koekjes ook een speculoospasta produceert. De smaak komt van kaneel in combinatie met gekaramelliseerde suiker.
Lees ook eens mijn artikel over de verschillen tussen speculoos en speculaas, inclusief een duik in de geschiedenis.
Als een cheesecake is afgekoeld en opgesteven, dan kun je deze prima bewaren zolang je de cheesecake luchtdicht verpakt. Daarvoor gebruik ik graag deze voorraaddozen.
In een goed afgesloten voorraaddoos kun je een speculaas cheesecake 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
Gebakken cheesecakes bewaar je het liefst per punt. Elk stukje verpak je luchtdicht door het in vershoudfolie te wikkelen en daarna (eventueel samen met andere stukjes ) in een diepvriesdoos te plaatsen. Op deze manier is het maximaal een maand houdbaar in de vriezer.
Ontdooien doe je het beste een dag van tevoren in de koelkast. Eventuele extra topppings zoals de snoepjes, koekjes of slagroom voeg je pas na het ontdooien toe.
Een taart is hét spektakelstuk op Sinterklaasavond. Perfect om te delen met familie en vrienden, naast alle andere lekkernijen. Een zelfgebakken Sinterklaas taart maakt het extra feestelijk en zorgt voor een zoete afsluiting van de avond. Hieronder vind je een heerlijke selectie Sinterklaas taart recepten om van te genieten:
Nog niet uitgebakken? Hier vind je volop extra inspiratie voor Sinterklaas gebak recepten!
Dit kan (zeker in de winter) aan de stevige kant zijn. Dan helpt het om het even au bain-marie of heel kort in de magnetron te verwarmen.
Dat kan zeker, gebruik hiervoor de ‘recept omrekenen’ knop in de receptkaart. Of gebruik mijn basisrecept voor cheesecake en maak je eigen Sinterklaas cheesecake.
Zodra de randen stevig aanvoelen, maar de binnenkant nog een beetje wiebelig is. Bij een kleine cheesecake valt dit wiebelige overigens mee. Tijdens het (af)koelen zal de cheesecake in z’n geheel stevig worden.
Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.
Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept.
Versier de taart pas met de speculaasjes en snoep vlak voor het serveren. De koekjes worden anders taai en de snoepjes minder lekker.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Waar blijft de speculoospasta?
Het staat wel tussen de benodigheden maar komt in de bereidingswijze niet terug.
Dank voor je scherpe oog! We hebben het aangepast in het recept.
Hoihoi,
Klinkt heeeel lekker, maar… Hoeveel zou jij gebruiken bij een springvorm van 25cm?
Je kan hiervoor de omreken tool bij het recept gebruiken.
Moet de speculaaspasta niet eerst een beetje vloeibaar gemaakt worden in een pannetje? Is best dik denk ik om uit te smeren?
Als je speculoospasta te stevig is om te smeren dan kun je dat doen (au bain-marie of kort in de magnetron), het was in mijn geval niet nodig.
Waarom staat er bij benodigdheden een 24 cm bakvorm, terwijl er eerder in het recept 15 cm wordt gebruikt?
Goed gezien! Het moet 15 cm zijn.