Sinterklaas cheesecake voor 4 personen

Gepost: 19 november 2021 Laatst bewerkt: 22 oktober 2025
Sinterklaas cheesecake voor 4 personen

Een schandalig lekkere Sinterklaas cheesecake voor een kleiner gezelschap: een vierpersoons speculaas cheesecake.

Sinterklaas cheesecake maken

Is het al aftellen geblazen? Ik kan niet wachten tot het Sinterklaas is, zodat ik deze lekkere cheesecake met speculaas weer kan maken. Het recept voor deze taart is lekker makkelijk en ideaal als je met een kleiner gezelschap Sinterklaas viert.

De bodem van deze cheesecake maakte ik met speculaasjes en bovenop vind je een heerlijke laag speculoospasta en lekkere tumtummetjes.

Als je met een groter gezelschap bent kun je de taart gemakkelijk omrekenen naar een grotere springvorm via de handige omrekentool in de receptkaart.

Ingrediënten voor een cheesecake met speculaas

Als je aan de slag gaat met deze cheesecake, hou dan rekening met de volgende eigenschappen van de ingrediënten:

  • Speculoosjes. Je kunt de speculaas zelf bakken, maar ik gebruikte kant-en-klare koekjes uit de supermarkt in combinatie met roomboter om de bodem te laten opstijven.
  • Roomkaas. Vaak kies ik voor Philadelphia roomkaas, maar elk (huis)merk naturel roomkaas volstaat. Zelf kies ik vaak voor Philadelphia roomkaas.
  • Speculoospasta. Wil je dit liever weglaten? Voor de topping is dat geen probleem, maar in de vulling vervang je het voor: 35 gram suiker, 10 gram bloem en 2 tl kaneel.
  • Zure room. Dit is in elke supermarkt te vinden, soms onder de naam sour cream, maar kan eventueel door crème fraiche worden vervangen.

Als decoratie koos ik voor slagroom, speculaasjes en tumtum snoepjes, ronduit zalig bij deze taart kan ik je vertellen. Natuurlijk je dit naar smaak vervangen.

BAKTIP: Voor het bakken van cheesecake gebruik ik altijd een springvorm met een losse bodem. Voor deze kleinere cheesecake gebruikte ik dit formaat bakvorm.

Sinterklaas cheesecake met speculaas

Het verschil tussen speculoos en speculaas

Het allergrootste verschil tussen speculoos en speculaas, is dat speculoos enkel kaneel bevat en niet de rijke kruidenmix die je in speculaas terugvindt. Speculaas is een typisch Nederlands koekje en krijgt zijn smaak van verschillende specerijen die gebruikt worden in de speculaas kruidenmix.

Speculooskoekjes komen uit België en zijn vroeger ontstaan als ‘koekjes zonder speculaaskruiden’. In Nederland kennen we ze vooral van het merk Lotus, dat naast de koekjes ook een speculoospasta produceert. De smaak komt van kaneel in combinatie met gekaramelliseerde suiker.

Lees ook eens mijn artikel over de verschillen tussen speculoos en speculaas, inclusief een duik in de geschiedenis.

Sinterklaas cheesecake bewaren

Als een cheesecake is afgekoeld en opgesteven, dan kun je deze prima bewaren zolang je de cheesecake luchtdicht verpakt. Daarvoor gebruik ik graag deze voorraaddozen.

Hoelang blijft deze cheesecake met speculaas goed?

In een goed afgesloten voorraaddoos kun je een speculaas cheesecake 2-3 dagen in de koelkast bewaren.

Sinterklaas cheesecake invriezen

Gebakken cheesecakes bewaar je het liefst per punt. Elk stukje verpak je luchtdicht door het in vershoudfolie te wikkelen en daarna (eventueel samen met andere stukjes ) in een diepvriesdoos te plaatsen. Op deze manier is het maximaal een maand houdbaar in de vriezer.

Ontdooien doe je het beste een dag van tevoren in de koelkast. Eventuele extra topppings zoals de snoepjes, koekjes of slagroom voeg je pas na het ontdooien toe.

Sinterklaas speculaas cheesecake

Sinterklaas taart recepten

Een taart is hét spektakelstuk op Sinterklaasavond. Perfect om te delen met familie en vrienden, naast alle andere lekkernijen. Een zelfgebakken Sinterklaas taart maakt het extra feestelijk en zorgt voor een zoete afsluiting van de avond. Hieronder vind je een heerlijke selectie Sinterklaas taart recepten om van te genieten:

Nog niet uitgebakken? Hier vind je volop extra inspiratie voor Sinterklaas gebak recepten!

Tips: speculaas cheesecake maken

Hoe moet ik de Speculoospasta uitsmeren?

Dit kan (zeker in de winter) aan de stevige kant zijn. Dan helpt het om het even au bain-marie of heel kort in de magnetron te verwarmen.

Kan ik het ook in een grotere springvorm maken?

Dat kan zeker, gebruik hiervoor de ‘recept omrekenen’ knop in de receptkaart. Of gebruik mijn basisrecept voor cheesecake en maak je eigen Sinterklaas cheesecake.

Wanneer is mijn cheesecake gaar?

Zodra de randen stevig aanvoelen, maar de binnenkant nog een beetje wiebelig is. Bij een kleine cheesecake valt dit wiebelige overigens mee. Tijdens het (af)koelen zal de cheesecake in z’n geheel stevig worden.

Zo bak je de perfecte cheesecake

Tips voor het bakken van de perfecte cheesecake vind je hier.

Het Feestdagen Bakboek 

Ben jij net als ik dol op de feestdagen en dan eigenlijk vooral op het maken van leuke baksels daar omheen? Dan is Het Feestdagen Bakboek echt wat voor jou. Met dit boek bak je het hele jaar door voor de feestdagen en zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en prachtige taarten, voor ieder moment vind je een geschikt recept. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Sinterklaas cheesecake voor vier personen met speculaas, slagroom en tumtum

Opslaan
Recept afdrukken

4.41 van 5 stemmen
Recept omrekenenBakstand

* Bakstand voorkomt dat je scherm uit gaat

Sinterklaas cheesecake recept

Een schandalig lekkere Sinterklaas cheesecake met speculoospasta, speculaas en tumtummetjes.
Voorbereiding30 minuten
Bereiding1 uur
koeltijd4 uur
Porties: personen
Voor een 15 cm springvorm

Ingrediënten

Bodem

  • 140 gram speculaasjes
  • 60 gram ongezouten roomboter

Cheesecake

  • 250 gram roomkaas
  • 35 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren S
  • 50 gram zure room
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 gram Speculoospasta

Decoratie

  • 100 gram Speculoospasta
  • slagroom opgeklopt met suiker
  • tumtum snoepjes
  • speculaasjes

Instructies

  • Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Maal de speculaasjes fijn. Smelt de boter en roer de koekkruimels door de gesmolten boter tot een kruimelig en plakkerig mengsel. Stort het in een met bakpapier beklede springvorm en druk stevig aan op de bodem.
  • Maak de vulling, oftewel het beslag, voor de cheesecake. Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot deze zijn opgenomen. Roer de vanille-extract samen met de zure room en voeg al mixend toe. Voeg 50 gram speculaaspasta toe en klop tot een glad geheel, maar niet te lang.
  • Giet het beslag op de koekbodem en strijk glad met een spatel. Bak de cheesecake in 40 minuten gaar op 150 °C in een voorverwarmde oven (boven- en onderwarmte).
  • Zet na het bakken de oven uit en laat de cheesecake afkoelen met de ovendeur op een kier. Zodra de cheesecake op kamertemperatuur is zet je deze in de koelkast en laat je deze minstens 4 uur opstijven.
  • Smeer de bovenkant van de cheesecake voor het serveren in met de resterende 100 gram speculoospasta en versier met toeven slagroom, stukken speculaaskoekjes en tumtummetjes.
Tips

Kan jouw ovendeur niet op een kier blijven staan, stop er dan een houten pollepel tussen.

Versier de taart pas met de speculaasjes en snoep vlak voor het serveren. De koekjes worden anders taai en de snoepjes minder lekker.

Bewaren

Voor 3-4 dagen in de koelkast. Invriezen kan ook. Verpak individuele punten goed in met folie bewaar voor maximaal 1 maand in de vriezer. Laat in de koelkast ontdooien.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

8 reacties

  1. Neeltje schreef:

    Waar blijft de speculoospasta?
    Het staat wel tussen de benodigheden maar komt in de bereidingswijze niet terug.

  2. Laura's Bakery schreef:

    Dank voor je scherpe oog! We hebben het aangepast in het recept.

  3. Wendy schreef:

    Hoihoi,
    Klinkt heeeel lekker, maar… Hoeveel zou jij gebruiken bij een springvorm van 25cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kan hiervoor de omreken tool bij het recept gebruiken.

  4. Liza schreef:

    Moet de speculaaspasta niet eerst een beetje vloeibaar gemaakt worden in een pannetje? Is best dik denk ik om uit te smeren?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Als je speculoospasta te stevig is om te smeren dan kun je dat doen (au bain-marie of kort in de magnetron), het was in mijn geval niet nodig.

  5. Linda schreef:

    Waarom staat er bij benodigdheden een 24 cm bakvorm, terwijl er eerder in het recept 15 cm wordt gebruikt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed gezien! Het moet 15 cm zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept