Sinaasappel spritsen

Gepost: 19 april 2024 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Sinaasappel spritsen

Deze sinaasappel spritsen zijn niet alleen erg lekker, het zijn ook ontzettend leuke koeken om voor Koningsdag te bakken! Met dit recept bak je ze gemakkelijk zelf en ik deel al mijn tips om spritsen te maken met je.

Sinaasappel spritsen maken

Spritsen zijn bijzondere koekjes, want je maakt ze met een ‘wrijfdeeg’ en je spuit ze met behulp van een spuitzak op de bakplaat. Voor het maken van spritsen is het heel belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is. Met te koude boter kun je misschien wel een wrijfdeeg maken, maar het daadwerkelijk spuiten van de spritsen is onmogelijk.

Klassieke spritsen maak je met een beetje citroenrasp, die je door het deeg mengt. Dit proef je niet uitgesproken in het eindresultaat terug, maar het draagt wel bij aan de volledige smaakbeleving. Met deze sinaasappel spritsen is dat wel anders, want daarin wil je de sinaasappels natuurlijk juist wél terug proeven. De witte chocolade en de sprinkles maken het helemaal af! Echt een feestelijk koekje.

BAKTIP: Om de typische banen van de sprits te krijgen, gebruik je een spuitzak en spuitmondje (bijvoorbeeld 1M).

koningsdag koeken recept

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding

Koningsdagkoeken

Koekjes met sinaasappel zijn op zichzelf al perfect voor Koningsdag, maar spritsen des te meer omdat het een Oer-Hollands koekje is. Je decoreert de koekjes met een beetje witte chocolade, dat past erg goed bij de brosse koekjes en de subtiele sinaasappelsmaak. Daarnaast is de witte chocolade ook erg handig, omdat je daar vrolijke sprinkles op vast kunt plakken. Ik koos voor oranje sprinkles, dat past goed bij de sinaasappel en is een kleine knipoog naar Koningsdag.

Meer sinaasappel recepten

Bakken met sinaasappel is erg lekker. Vooral de rasp van de sinaasappel wordt vaak gebruikt, omdat dit veel smaak geeft. Het sinaasappelsap is heerlijk om te drinken, maar in de meeste baksels kun je beter niet zoveel vocht toevoegen. Wees dus zuinig op de schil en zorg er in dit geval voor dat je biologische sinaasappels gebruikt. Nog een paar lekkere sinaasappel recepten som ik hieronder voor je op:

Sprits koekjes met sinaasappel bakken

Sinaasappel koekjes recepten

Spritsen met sinaasappel bakken

Help, mijn spritsen zijn zacht!

Koekjes moeten eerst volledig afkoelen en uitharden na het bakken, daarna zijn ze pas echt knapperig. Als jouw spritsen eenmaal volledig afgekoeld nog niet knapperig of bros zijn, dan waren ze wellicht nog niet gaar.

Welk opzetstuk voor de mixer heb ik nodig?

Een vlindergarde (of platte menghaak). Je kunt dit opzetstuk even bekijken in dit artikel. Daarin lees je ook meer over welke opzetstukken voor welk beslag of deeg bedoeld zijn.

Mijn boter is niet op kamertemperatuur.

Oei, dat is een probleem bij het maken van spritsen. Zachte boter (tenminste op kamertemperatuur) is essentieel voor het maken van een zalvig wrijfdeeg. Daarover lees je meer in het basisrecept voor spritsen. Om dit snel op te lossen kun je de föhn kort op de beslagkom zetten, maar let op dat de boter niet smelt.

Hoeveel is 25 gram ei?

Dit is grofweg een half medium ei, maar het wrijfdeeg voor het maken van spritsen komt nauw. Daarom raad ik aan om het ei te klutsen, waarna je het gemakkelijk kunt afwegen in een kommetje op een weegschaal.

De vorm van de spritsen verdwijnt tijdens het bakken.

Dat is niet de bedoeling. In dit geval kan het zijn dat je boter te zacht of zelfs gesmolten was toen je het door het wrijfdeeg mengde. Daardoor kunnen de spritsen uitlopen en verdwijnt de karakteristieke vorm.

 

sinaasappel spritsen recept

Opslaan
Recept afdrukken

4.34 van 3 stemmen

Sinaasappel spritsen recepten

Sinaasappel spritsen; klassieke Oer-hollandse koekjes gecombineerd met appeltjes van oranje. Ontzettend lekker en leuk voor Koningsdag!
Porties: 15 Koeken

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter tenminste op kamertemperatuur of nog iets zachter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 25 gram losgeklopt ei
  • 200 gram bloem Zeeuws bloem of tarwebloem
  • snuf zout

Decoratie

  • 50 gram witte chocolade
  • sprinkles naar keuze optioneel

Instructies

  • Voor spritsen maak je een wrijfdeeg. Dit kan met de hand op je aanrecht, maar het kan ook met de mixer met een platte menghaak of vlindergarde. Ik koos voor het laatste.
  • Doe de boter en de basterdsuiker in de kom van een staande mixer en mix tot het geheel wittig is geworden en zalvig aanvoelt, dat duurt zeker 3 minuten, misschien wel langer.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe en mix nogmaals voor enkele minuten tot alles vermengd is en je een samenhangend deeg hebt.
  • Doe het deeg in de spuitzak met gekartelde spuitmond (1M bijvoorbeeld, de spuitmond moet in ieder geval groot genoeg zijn) en spuit jouw gewenste vorm sprits op een met bakpapier beklede bakvorm.
  • Gebruik voor iedere sprits hetzelfde formaat en dezelfde vorm, zodat de baktijd voor ieder koekje gelijk is. Ik spoot twee lijnen van zo’n 8-10 cm tegen elkaar aan. Maar je kunt natuurlijk ook de bekende s-vorm spuiten.
  • Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin op 180 C° (boven- en onderwamte). De baktijd is afhankelijk van het formaat, maar een goed gebakken sprits herken je aan de randjes die mooi goudbruin zijn geworden en het koekje zelf goudgeel is.
  • Laat de koekjes volledig afkoelen.
  • Hak de witte chocolade fijn, doe de fijngehakte chocolade in een nieuwe spuitzak en zet de spuitzak met de dichte kant in een glas heet water. Hierdoor zal de witte chocolade snel smelten.
  • Knip een klein puntje van de spuitzak en streep de witte chocolade over de sinaasappel spritsen. Decoreer met sprinkles en laat de chocolade uitharden.
Tips

Je kunt i.p.v. losse spritsen ook 3 lange stroken van het deeg zigzaggend op de bakplaat spuiten. Na het bakken moet je de stroken dan meteen met een (palet)mes snijden tot het gewenste formaat koek.
Bewaren

Net zoals de meeste koekjes kun je spritsen 4 – 6 weken bewaren in een afgesloten trommel. Lees alles over het bewaren van koekjes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

7 reacties

  1. Koekenbakker schreef:

    Hoi Laura,
    Waar koop jij je biologische sinaasappels? Ik heb er best moeite mee om die te vinden….

    1. Laura's Bakery schreef:

      Bij de AH hebben ze die hier. Maar ook bij sommige groenteboeren.

  2. Koekenbakker schreef:

    Bedankt. Ik ga eens kijken.

  3. Denise schreef:

    Hi, kun je de spritsen met witte chocola en sprinkels invriezen of is het handiger om dit pas te doen wanneer je ze ontdooit? Lijkt me een lekker koekje voor kraambezoek met blauwe muisjes dus wil er het liefst zo min mogelijk werk aan 😅

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik denk dat het wel kan hoor! Voor de zekerheid zou je het ook eens kunnen testen van tevoren.

  4. Keukenprinsess schreef:

    3 sterren
    Hey Laura ik heb mijn spirits net in de oven gezet, maar ze zijn helemaal aan elkaar gesmolten en heb ik een gigantische koek in mijn oven. Wat had ik beter moeten doen?

    1. Laura Kieft schreef:

      Op afstand is dat soms moeilijk te zeggen, maar wellicht heb je je spritsen te dicht op elkaar gespoten zodat ze niet genoeg ruimte hadden voor uitlopen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept