Toen we een tijd geleden een soezen bakdag op het programma hadden staan moest er natuurlijk ook een Bossche bol worden gemaakt. Even heel kort door de bocht: dat is een grote soes, gevuld met slagroom en voorzien van een laagje chocoladeglazuur. Verwar de Bossche bol vooral niet met een chocoladebol (voorheen moorkop, lees hier waarom die niet meer zo heet) want naast dat die vaak een slagje kleiner is, heeft een chocoladebol ook een toefje slagroom bovenop, iets wat je bij een echte Bossche bol niet zult zien. Dat is natuurlijk niet het enige verschil, maar wel waar je een Bossche bol het snelst aan herkent.

Wil je nog meer soezen maken, probeer dan eens deze recepten:

 

BOSSCHE BOL

Opslaan
Recept afdrukken

4.32 van 22 stemmen

Bossche bol

Maak zelf deze heerlijke Bossche bol met ons basisrecept voor soesjes, slagroom en een overheerlijk chocoladeglazuur.
voor 8-10 soezen

Ingrediënten

chocoladeglazuur

  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 150 ml water
  • 15 gram cacaopoeder
  • 275 gram pure chocolade

Instructies

  • Bereid het soezendeeg volgens recept.
  • Doe het deeg in een spuitzak met gladde ronde spuitmond. Spuit grote soezen met een doorsnede van ongeveer 10 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg voor meer dan genoeg tussenruimte op de bakplaat. Ik verdeelde het over twee platen.
  • Bak de soezen in 25-30 minuten op 200 °C (boven- en onderwarmte).
  • Wanneer de soezen volledig zijn afgekoeld, klop je de slagroom met de vanillesuiker stijf. Vul een spuitzak met een klein rond spuitmondje met de room.
  • Vul de Bossche bollen via een kleine opening aan de onderkant met de slagroom. Je kunt dit gaatje prikken met de spuitmond, maar je kunt ook met een mesje een kleine inkeping maken. Zet de Bossche bollen in de koelkast.
  • Maak nu het chocoladeglazuur. In een pannetje verwarm je suiker, water en cacaopoeder tot de suiker is gesmolten. Blijf regelmatig roeren.
  • Wanneer de suiker is gesmolten haal je de pan van het vuur. Voeg de chocolade toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
  • Je kunt nu de Bossche bollen gelijk dippen, zelf vind ik het fijner om het glazuur iets af te laten koelen zodat het wat dikker wordt. Als je gelijk dipt kan het zijn dat ze twee laagjes nodig hebben. Iets afgekoeld zou 1 keer dippen voldoende moeten zijn.
  • Doe de chocolade in een schaaltje voor het dippen. Als je niet meer genoeg glazuur hebt voor de laatste Bossche bollen, kun je het er ook overheen gieten.
  • Zet de Bossche bollen op een bord op plaat en laat het glazuur even stollen. Zet de Bossche bollen daarna in de koelkast tot je ze serveert.
Bewaren

afgedekt in de koelkast 3-4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

25 reacties

  1. Wesley schreef:

    Lekker! Vorige week toevallig op de site hier gezocht naar een recept voor de Bossche Bol en toe was die er nog niet, dus ik word op mijn wenken bediend! Deze staan voor volgende week op het programma om te proberen, maar dan met een oranje glazuur in verband met Koningsdag. Het valt me overigens op dat in het recept wel steeds over ‘moorkoppen’ wordt gesproken!

    1. Laura Kieft schreef:

      Klopt, daar kwam ik net ook achter, was er wel consequent in zag ik haha. Inmiddels aangepast 😉 . En leuk oranje Bossche bollen!

      1. Wesley schreef:

        Hahaha 🙂

      2. Cornelia schreef:

        Ik geniet elke keer weer van al dat lekkers.en al veel gemaakt ?

  2. Sanne schreef:

    Ook leuk denk ik om hier een verrassings-gender-reveal bossche bol van te maken! In principe kun je dan denk ik gewoon kleurstof toevoegen aan de slagroom, toch?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker. Leuk idee!

      1. Sarah schreef:

        Ik zou deze graag willen maken voor koningsdag. Kan ik voor het chocolade glazuur ook witte chocolade gebruiken zodat ik er oranje van kan maken met kleurstoffen? Of heb je hier een andere tip voor?

        1. Laura Kieft schreef:

          Dat kan, maar je hebt wel speciale kleurstof op oliebasis nodig om chocolade te kleuren. Anders zijn oranje sprinkles natuurlijk ook nog een optie.

  3. Bianca schreef:

    Hallo, lekker!
    Ik ben al een tijdje op zoek naar Bossche bollen recept maar dan met een harde glazuurlaag (ik vind zachte ganache heet dat geloof ik, echt niet lekker).
    Dus de vraag is, is dit een harde of zachte glazuur en moet er echt zoveel suiker doorheen of kan dat ook met minder/geen?
    Verder, doorsnede 10 cm voor grote soes is duidelijk, maar hoe hoog spuit ik dan ongeveer (ongebakken nog)?
    Ik krijg vaak een brede onderkant en daar bovenop een smaller deel, lijkt uit twee lucht gevulde vakken te bestaan, hoe voorkom ik dat zodat het één grote holte wordt en redelijk rond?

    Dank voor je reactie weer. Neus graag rond op je site voor heerlijke (verrassende) recepten, al pas ik de hoeveelheid suikers vaak wel naar beneden/gaan aan.

    1. Laura Kieft schreef:

      Bossche bollen hebben een zacht glazuur, zonder suiker zou ik niet doen maar iets minder kun je proberen. Qua hoogte, ik gok dat ze bij mij zo’n 4-5 cm hoog waren. Hoe gelijkmatiger je gespoten soes is van vorm, hoe mooier ze ook rijzen.

  4. Ster schreef:

    Hoe moet je de soezen opspuiten? Moet je gewoon een rondje van 10 cm maken en daarbovenop het deeg als een toef spuiten? Ik ga ze zeker proberen! Erg leuk!

    1. Laura Kieft schreef:

      Je houdt de spuitzak stil en zet net zolang druk tot hij groot genoeg is.

  5. Judith schreef:

    Ik had erg zin in dit recept (vooral het opeten ervan ;)) maar het is ergens niet helemaal goed gegaan. Het soezendeeg liep enorm uit in de oven en ik heb nu meer pancakes 😉 Wat kan er verkeerd zijn gegaan? De smaak was overigens wel prima.

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat is zo zonder info en op afstand lastig te zeggen helaas, maar het klinkt alsof je beslag niet dik genoeg was. Dan moet je het nog langer laten doorkoken. Waarschijnlijk waren ze (daardoor) ook nog niet gaar.

  6. Molly schreef:

    Kan ik dit recept ook gebruiken om moorkoppen te maken? En is dan het enige verschil de soes iets kleiner en slagroom bovenop?

    1. Laura Kieft schreef:

      Er zijn nog wel wat meer verschillen, het chocoladeglazuur is bijvoorbeeld anders, maar je kunt dit zeker als basis gebruiken.

  7. Monique schreef:

    De echte Bosschenaar noemt het wel ´n sjokladebol 🙂

  8. Ann Versyck schreef:

    U verwijst naar AH en Jumbo, maar daar is geen mix voor soezenbeslag of is er ook een basisrecept voor soezendeeg

    1. Laura's Bakery schreef:

      De AH en Jumbo knop dienen ervoor om alle ingrediënten van dit recept meteen in het mandje toe te voegen! Er staat een recept voor soesjes online: https://www.laurasbakery.nl/soesjes-recept/

  9. Monique schreef:

    Juist zo fijn dat je geen mixen nodig hebt voor deze prima recepten. Ik woon in het buitenland en daar zij al die pakjes niet te verkrijgen. Met basisingrediënten leren bakken en dat is zoveel lekkerder! Al jaren is deze site mijn bron!

  10. Johannes Link schreef:

    Geweldig recept, en toch even een klein beetje
    feedback aangezien jezelf spreekt van een
    Bosche bol en niet van een chocoladebol.
    Een bosche bol word gemaakt met een glazuurlaag
    gemaakt van pure Belgische chocolade.
    En niet zoals die supermarkt meuk gedipt in chocoladefondant

  11. Gerty Van Bergen schreef:

    De bossche bollen zijn super gelukt; maar qua hoeveelheid was 80-80-80 ruim voldoende voor 9 bollen. Wel 500 ml slagroom gebruikt. Verder: toprecept.

  12. Gio schreef:

    Ik heb ze gemaakt . Maar ze komen heel mooi uit de oven . Zet ze op het aanrecht en 7 minuten later xijn ze nog maar de helft zo hoog. . Ja ze zijn gaar want elke oven verschilt dus zelfs langet in gelaten. Doet nix onder aan de smaak hoor!!!! Zijn lekker !

  13. Maarten Beetz schreef:

    Dit recept is niet helemaal duidelijk betreft het opspuiten van de soezen. 10 cm is echt veel groot. Bovendien klopt de baktijd en temperatuur instelling dan niet. Mijn eerste batch is dan ook mislukt. Na 30 minuten ware. Ee soezen te donker, niet gaar en zakte direct in elkaar. Ik die het zo: hanteert 7 cm. En ook goed in de hoogte opspuiten . De eerste 20 min bij 200°C en de oven daarna op 160 terugzetten en nog eens 20 minuten. Eindresultaat is nu perfect.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goed dat je het hebt aangepast naar hoe het voor jou werkt. Ongeveer 10 cm kan uiteraard ook 7 cm zijn als je dat fijner vindt. De baktijd en temperatuur klopte voor mij (en vele anderen) wel zo, maar ook dat kan uiteraard verschillen per oven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept