Aardbeien plaatcake met mascarponeroom

Gepost: 3 augustus 2019 Laatst bewerkt: 22 januari 2024

AARDBEIEN PLAATCAKE MET MASCARPONEROOM

De abrikozen-yoghurtcake die ik voor Pasen maakte werd door jullie allemaal zó enthousiast ontvangen, dat ik nog eens met dit recept aan de slag wilde gaan. En natuurlijk ook gewoon omdat ik zelf deze cake zo fantastisch lekker vond. Omdat het beslag met yoghurt wordt gemaakt is de cake lekker fris en smeuïg. En daar helpen de aardbeitjes ook bij natuurlijk. Deze cake sneed ik niet in blokjes, maar in reepjes. Groot genoeg zodat er twee toefjes met mascarponeroom op passen. Wie van jullie gaat deze aardbeien plaatcake met mascarponeroom maken?

BAKTIP: Voor het spuiten van toeven, decoratieve randjes en meer gebruik ik dit formaat spuitmondjes van Wilton het meest.

AARDBEIEN PLAATCAKE MET MASCARPONEROOM

 

Aardbeien plaatcake met mascarponeroom

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Aardbeien plaatcake

Een heerlijke frisse cake die niet moeilijk is om te maken: aardbeien plaatcake. Met toefjes mascarponeroom erop is deze plaatcake helemaal onweerstaanbaar!
Porties: 12 personen
voor een vorm van ongeveer 18 x 25 cm

Ingrediënten

  • 180 gram bloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 150 ml yoghurt
  • 3 eieren (M)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 150 gram aardbeien + 1 el bloem

Voor de topping

  • 125 ml slagroom
  • 2 el vanillesuiker
  • 250 gram mascarpone
  • 6 aardbeien ter decoratie

Instructies

  • Bekleed een bakvorm of ovenschaal van ongeveer 16 x 25 cm met bakpapier.
  • In een kom doe je bloem, suiker, bakpoeder en zout. Roer door elkaar. In een tweede kom doe je yoghurt, eieren, vanille-extract en zonnebloemolie, roer ook door elkaar.
  • Voeg de inhoud van beide kommen samen en spatel tot een egaal beslag. Het is niet erg als hier nog wat kleine klontjes inzitten. Snijd de aardbeien in stukjes, meng met de eetlepel bloem en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de cake in 30-35 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmtgaar en goudbruin.
  • Ondertussen maak je de topping: doe (ongeklopte) slagroom, vanillesuiker en mascarpone in een kom en mix op een middelhoge tot hoge stand tot je een stevige room hebt. Bewaar de room in de koelkast tot je deze nodig hebt.
  • Wanneer de cake is afgekoeld snijd je deze in reepjes/blokjes. Vul een spuitzak met stervormige spuitmond met de room en spuit op elk stukje twee toeven, decoreer met een halve aardbei.
Bewaren

4-5 dagen in een afgesloten verpakking in de koelkast.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

29 reacties

  1. Rita schreef:

    Kan ik deze cake ook maken met amandel bloem of kokosbloem? Ik ben namelijk op keto diet.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk wel, maar dan moet je ook andere elementen van het recept aanpassen omdat die melen een heel ander effect hebben.

  2. Marja schreef:

    Hi Laura,
    Dit lijkt me heerlijk, lekker fris. Ik heb die van Pasen niet gemaakt omdat ik niet van abrikozen hou en omdat we toch niet thuis waren. Maar ik heb idd wel eens met yoghurt gebakken en dat geeft een heerlijke cake. En hij blijft wat langer vers doordat er olie gebruikt is ipv boter. Boter wordt weer hard en met olie blijft de cake smeuïg. Ik ga hem zeer zeker maken als mijn enkelblessure over is. Ik kan nu niet blijven staan. Nog even wachten dus.
    Bedankt voor het recept en tot een volgende keer.
    Hartelijke groetjes en nog een fijn weekend verder.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ah sterkte met de blessure, fijn vooruitzicht dat je dan deze cake weer lekker gaat maken.

    2. Demi schreef:

      Dit lijkt mij heerlijk om te maken! Even een vraagje, ik ga hem proberen te maken in mijn cakevorm van de airfryer. Moet je het beslag per se uitsmeren over een grotere vorm of kan je het ook gewoon in een cakevorm gieten en dat hij dikker is, zoals bij een normale cake/beslag. Alvast bedankt, groetjes Demi

      1. Laura's Bakery schreef:

        Ja hoor dat kan vast! Dan zal de baktijd alleen wel anders zijn (de cake wordt dan hoger en dikker en moet dus ook langer gebakken worden). Of je rekent het recept om: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/

        1. Demi schreef:

          Hij was heerlijk gelukt! Precies gemaakt met dezelfde ingrediënten en op dezelfde manier. In mijn cakeblik van de airfryer, voor 35 minuten op 180 graden. Geweldig!

  3. Karlien schreef:

    Hoi Laura,
    Ten eerste, wat ben ik altijd blij met jouw recepten, top site heb je hier gebouwd in al die tijd!
    Vraagje rondom dit recept maar waar ik vaak ook bij andere recepten over twijfel.
    Als je de cake nog wilt bewaren (in meerdere dagen op eet), spuit je dan de creme al volledig op de cake en zet je hem dan in de koelkast of laat ik deze beter in de spuitzak in de koelkast liggen en voor het serveren steeds er op spuiten? Alvast bedankt! Groetjes!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee hoor dat hoeft niet, het kan er gewoon al op en op die manier goed afgesloten in de koelkast bewaard worden. Maar de keus is aan jou 🙂

  4. Alice schreef:

    Hoi Laura, ik ruik en proef de zonnebloemolie nog goed na het bakken. Hoort dit? Weet jij een olie zonder blijvende geur/smaak of kan ik een x hoeveelheid boter gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      In principe is zonnebloemolie juist een neutrale soort olie. Probeer de helft anders eens te vervangen door roomboter, dat heeft wel een specifieke smaak van zichzelf waar de meeste mensen aan gewend zijn (en op gesteld, ik zelf ook ;)).

  5. Carolien schreef:

    Hoi Laura, zou ik dit beslag ook voor cupcakes kunnen gebruiken?
    Super fijne site heb je!
    Groetjes Carolien

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor! Iets kortere baktijd aanhouden wel.

  6. Brenda Andriese schreef:

    Heb deze vandaag gemaakt en we hebben er enorm van genoten. Wat een heerlijk recept! Dank je wel!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat fijn om te lezen, thanks 😀

  7. Ella Pelgrims schreef:

    Hi Laura!

    Ik ben op zoek naar een plaatcake recept met appel. Kan ik hier gewoon de aardbeien vervangen door appels?

    Bedankt!

  8. Anna schreef:

    Deze plaatcake vanmiddag gemaakt. Zag er bij het bereiden prima uit én de lucht uit de oven was ook prima! Tot hij na 40 minuten uit de oven kwam. Hij was helaas heel plat én rook naar zonnebloemolie. Toen we hem omkeerden bleek hij gedeeltelijk niet gaar te zijn. De smaak was niet om over naar huis te schrijven. Helaas. Jammer dat er zoveel smaakverschil in recepten zit. Vorige week heerlijke cakerol van deze site gemaakt, maar deze plaatcake durf ik niet aan mijn gasten te serveren..

    1. Laura Kieft schreef:

      Heb je alles wel goed afgewogen en geen andere aanpassingen gedaan? En wat voor soort oven hen je, een combimagnetron is bijvoorbeeld erg lastig om goede cakes mee te bakken.

  9. G.A.M. Keus schreef:

    Kan er wat vocht in de mascarponeroom?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat bedoel je hier precies mee?

  10. Iske schreef:

    Hoi! Heerlijke cake, hij blijft alleen zo bleekjes, hoort dat?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Het wordt inderdaad geen bruine cake. Je wil de cake ook niet te lang bakken want dan wordt het droog.

  11. Christa schreef:

    Ik vond de plaatcake niet lekker, kan het komen van de biologische zonnebloem olie? Deze heeft zeker geen neutrale smaak, je proeft het ook in de cake. De cake ziet er niet gaar uit maar heb het getest met houtenprikker,zat geen beslag aan…..Toch maar roomboter gebruiken…..

    1. Laura's Bakery schreef:

      Wat jammer om te horen, ik heb zelf niet eerder ervaren dat zonnebloemolie een smaakje afgeeft.

  12. Christof schreef:

    Hey Laura,

    gebruik je hier gewoon zelfrijzend bloem voor?
    En welke yoghurt gebruik je?

    Alvast bedankt.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, gewone patent bloem. Hier lees je meer over het verschil: https://www.laurasbakery.nl/bloem-vervangen-door-zelfrijzend-bakmeel/. Zelf gebruik ik graag volle yoghurt, maar andere yoghurt kan ook!

  13. ingrid schreef:

    kan ik deze plaatcake bakken in een ronde springvorm (vb van 18 of 22 cm)? Ik zou dan gebruik maken van de omrekentool, maar vraag me af of hoe ik de baktijd moet aanpassen?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept