Sinaasappel en pure chocolade is een klassieke smaakcombinatie. Het is er ook eentje waar je van houdt of je houdt er niet van. De combinatie van pure chocolade en sinaasappel in deze havermoutkoekjes vind ik verrassend lekker. Verrassend, omdat ik eigenlijk geen liefhebber van die twee smaken samen ben. Toch denk ik dat vele van jullie hier wel al fan van zijn en dit koekje daarom heel erg lekker zullen vinden. Ook als je twijfelt zou ik zeggen probeer het eens uit. Juist door de robuustheid van deze sinaasappel chocolate chip havermoutkoekjes gaan de smaken heel goed samen.
BAKTIP: Voor dit recept gebruik je de rasp van een sinaasappel. Voor het raspen gebruik ik de rasp van Microplane. Deze heeft een goede grip en raspt erg fijn.
Ik koos ervoor om het basisrecept voor havermoutkoekjes nog een tikkeltje gezonder te maken door volkoren meel te gebruiken. Dit past heel goed bij de smaak van havermout.
Sinaasappel chocolate chip havermoutkoekjes
Ingrediënten
- 30 gram ongezouten roomboter
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei (M)
- rasp van 2 sinaasappels
- 100 gram volkoren bloem
- 65 gram havermout
- 1 tl bakpoeder
- snuf zout
- 50 gram pure chocolate chips
Decoratie
- 60 gram pure chocolade
Instructies
- Meng boter en beide soorten suikers tot één geheel. Voeg dan het ei en het sinaasappelrasp toe, mix tot een egaal mengsel.
- Voeg de volkoren bloem, havermout, bakpoeder en zout toe. Mix tot een mooi deeg. Kneed dan de pure chocolate chips door het deeg heen. Het deeg is nog ietwat plakkerig, dat is prima. Als je het te plakkerig vindt, kun je het even laten rusten in de koelkast. Dit is echter niet per se nodig bij dit recept.
- Draai balletjes van het deeg en leg deze op een plaat met een vel bakpapier. Druk de balletjes eventueel een klein beetje platter.
- Bak de sinaasappel chocolate chip havermoutkoekjes in 12-15 minuten op 190 °C (boven- en onderwarmte) of tot de randjes goudbruin kleuren.
- Laat de koekjes afkoelen en smelt ondertussen 40 gram chocolade. Zodra deze gesmolten is voeg je de overige 20 gram toe en blijf je roeren tot de chocolade afgekoeld is en weer begint te stollen.
- Dip een lepel of vork in de chocolade en ga hiermee heen en weer boven je koekjes. Je kunt er ook voor kiezen de helft van het koekje in de chocolade te dippen. Laat het koekjes met de chocolade stollen op een stuk bakpapier.
Tips
- Tip: Het volkoren bloem kun je ook vervangen door een gelijke hoeveelheid gewone bloem.
- Tip: Maak je handen licht vochtig, zo plakt het deeg niet aan je vingers en kun je mooie balletjes draaien.
Ze zien er erg lekker uit! Ik ga ze zeker eens proberen!
Vandaag uit geprobeerd. Ze zijn echt heel erg lekker!
Een echte aanrader dus!
Net gemaakt, wat een heerlijke koekjes! Absoluut niet te droog of te plakkerig.
Ik ben zeer grote fan van al jouw recepten, ze lukken telkens heel goed!