Het rabarberseizoen loopt alweer op zijn einde, maar dit simpele recept voor de allerlekkerste rabarbertaart met custard wil je niet missen. De friszure rabarber past perfect bij de romige vulling en knapperige koekbodem.

Rabarbertaart maken

Er zijn veel manieren waarop je een rabarbertaart kan maken. Zo bakte ik al eens een rabarber galette en ik combineerde rabarber met aardbeien in een ronde cake met crumble als topping. Stuk voor stuk om je vingers bij af te likken. Maar deze rabarbertaart met custard stond al enige tijd hoog op mijn baklijst. En dat bleek helemaal terecht, want och wat was dit een overheerlijke taart. Aan jou om te bepalen wat de lekkerste rabarbertaart is!

Dit heb je nodig

  • Zanddeeg. De knapperige bodem van deze taart maak je heel eenvoudig door suiker, bloem, boter, ei en wat zout te kneden tot een deeg.
  • Banketbakkersroom. De romige custardvulling bestaat uit een banketbakkersroom, die je afbakt samen met de rabarber.
  • Rabarber. Ik koos voor rode rabarber, die is net iets zoeter dan zijn groene broertje.

BAKTIP: Ik gebruik graag een quichevorm met losse bodem voor taartrecepten met zanddeeg. Op die manier kan ik de taart gemakkelijk uit de vorm halen na het bakken.

Stukje rabarbertaart met slagroom

Rabarbertaart met custard bewaren

Deze taart met rabarber en custard is perfect voor een feestje, want hij is geliefd bij velen. Dan weet je ook meteen zeker dat er niets van over zal blijven. Houd er wel rekening mee dat je de taart een dag eerder dan het feestje maakt, want de taart moet wel de nodige uurtjes afkoelen voordat deze aangesneden kan worden.

Hoe lang blijft rabarbertaart goed?

Houd je toch een paar stukjes taart over? Verpak het dan goed luchtdicht, op deze manier kun je rabarbertaart 3-4 dagen in de koelkast bewaren.

Kun je rabarbertaart invriezen?

Ik heb nog niet geprobeerd of de taart geschikt is om in te vriezen. Laat het even weten in een reactie onder het recept als jij dit wel hebt getest.

Meer recepten met rabarber

Als het rabarberseizoen is, moet je er ten volste van genieten, het is immers maar enkele maanden per jaar. Er zijn veel verschillende manieren om rabarber in recepten te verwerken. Ik zou zeggen, probeer ze allemaal!

Rabarbertaart met custard

Taart met rabarber recepten

Het complete basisbakboek

Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.

Bestel hier!

Afbeelding

Tips: rabarbertaart met custard

Kan ik de vanillepasta weglaten?

Vanille is echt de smaakmaker van de roomvulling en dus van belang in dit recept. Je kunt het niet weglaten, maar wel vervangen door vanille in een andere vorm. Ik heb gekozen voor vanillepasta omdat dit makkelijk toe te voegen is, maar wel zorgt voor de typerende vanillespikkels in het eindresultaat.

Lees hier meer over het vervangen van vanille.

Moet de rabarber geschild worden?

Over het algemeen is dat niet nodig. Ik heb dit nog nooit gedaan voor mijn recepten.

Waarom zijn de randen van mijn zandtaartdeeg naar beneden gezakt?

Het krimpen van zandtaartdeeg kan diverse redenen hebben:

  • Te lang kneden
  • De blindbakvulling was niet tot aan de bovenste rand van het deeg gevuld

Kun je rabarbertaart bewaren?

Serveer de taart idealiter binnen 24 uur. Overgebleven stukjes taart kunnen 3-4 dagen in de koelkast bewaard worden.

Zanddeeg taartbodem blind bakken
Rabarbertaart maken

 

Rabarbertaart recept

Opslaan
Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Rabarbertaart recept

Een simpel recept voor de lekkerste rabarbertaart met custard. De friszure rabarber past perfect bij de romige vulling en knapperige bodem.
Voorbereiding1 uur
Bereiding1 uur
Rusttijd6 uur
Porties: personen
Voor een 24 cm quichevorm

Ingrediënten

Direct in je mandje bij:

Instructies

  • Snijd de schoongemaakte stelen rabarber in plakjes van 1 cm dik en zet deze opzij.
  • Volg het recept voor zandtaartdeeg en bewaar het halve ei dat je overhoudt. Bak de taartbodem met een blindbakvulling 20 minuten net onder het midden van de oven, op 180 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder daarna de vulling en het bakpapier en smeer de bodem van de taart lichtjes in met wat geklutst ei. Zet de taart opnieuw in de oven en bak nog 5-8 minuten, totdat het midden lichtbruin kleurt.
  • Ondertussen bereid je de roomvulling. Meng suiker, vanillesuiker en eidooiers in een kom door elkaar. Voeg de bloem toe en roer door tot het helemaal is opgenomen. In een pan verhit je de slagroom en melk, zodra het begint te koken draai je het vuur uit. Voeg een scheutje toe aan het eimengsel en roer door tot de room/melk helemaal is opgenomen. Voeg de rest dan ook in delen toe en roer goed door tot het een egaal mengsel is.
  • Als de bodem voor de tweede keer uit de oven komt, verdeel je de rabarberstukjes erover. Giet daar voorzichtig de roomvulling overheen. Smeer de randen in met het resterende geklutste ei.
  • Zet de taart terug in de oven voor 45 minuten. Houd de taart tijdens het bakken goed in de gaten. Als het deeg te donker wordt, kun je de bovenkant het beste afdekken met aluminiumfolie (ik deed dit voor de laatste 20 minuten).
  • De taart is klaar als de vulling stevig is bij de randen, maar het midden nog een beetje wiebelt. Laat 20 minuten afkoelen in de vorm en verwijder de taart daarna voorzichtig uit de vorm en laat volledig afkoelen.
  • Laat de taart ten minste 4 uur (of een nacht) opstijven in de koelkast voor het serveren. Zowel met als zonder een toef slagroom heerlijk.
Bewaren

Afgedekt in de koelkast 4 dagen houdbaar.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept