Extra smaakmakers
Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met rabarber. Deze kun je naar eigen smaak toevoegen aan de compote of ermee combineren, denk bijvoorbeeld aan:
- Aardbeien
- Sinaasappel
- Kardemom
- Gember
In mei leggen alle vogels een ei – en ik kijk dan reikhalzend uit naar verse rabarber in de supermarkt. Het perfecte moment om dit makkelijke recept voor rabarbercompote maken. Heerlijk in een bakje yoghurt in de ochtend, maar ook zalig om in een dessert te verwerken.
Rabarbercompote is misschien wel een van de populairste toepassingen van rabarber. Het leuke is dat het een zoet gerecht is, terwijl rabarber toch echt een groente is.
Om de compote te maken heb je enkel suiker, water en in stukjes gesneden rabarber nodig, die je samen aan de kook brengt tot de rabarber uit elkaar valt. Dit is je compote! Hartstikke simpel om te maken en vooral erg lekker.
Wacht niet te lang met het maken van je rabarbercompote, want voordat je het weet is deze fijne groente alweer uit het seizoen. Je hebt maar enkele ingrediënten nodig, die ik hieronder wat verder toelicht.
BAKTIP: Als je niet alle compote direct gebruikt, bewaar het dan in gesteriliseerde inmaakpotten.
Ter variatie op dit recept kun je ook eens het recept voor compote van rabarber en aardbeien proberen. Ook een rabarbercake is een echte aanrader en extra lekker met een flinke crumblelaag. Er zijn eindeloos veel lekkere recepten met rabarber te maken:
Rabarbermoes is vergelijkbaar met rabarbercompote. Een compote bevat vaak grovere stukjes, terwijl een moes meestal een fijne structuur heeft. Wat betreft de ingrediënten verschillen ze nauwelijks.
Jam is daarentegen een ander verhaal, omdat er pectine en/of geleisuiker aan wordt toegevoegd. Door het geleermiddel wordt de een rabarberjam lekker stevig en goed smeerbaar. Over het algemeen is jam ook zoeter, omdat er een grotere hoeveelheid suiker nodig is om de jam langer houdbaar te maken.
Deze lekkere frisse rabarbercompote kun je op diverse manieren bewaren. Geopende potjes bewaar je in de koelkast, maar voor de lange termijn kies je het beste voor het inmaken van de compote. Dan kun je tot het volgende rabarberseizoen weer begint nog genieten van de compote.
In de koelkast blijft rabarbercompote enkele dagen goed. In mijn geval wel tot een week (als je schoon werkt en alleen met schone lepels in de pot gaat).
In de vriezer blijft rabarbercompote maximaal drie maanden houdbaar. Vries in dit geval kleine porties in die je na het ontdooien binnen enkele dagen kunt opmaken.
Met ruim 150 recepten is dit dé Laura’s Bakery bakbijbel die iedere thuisbakker in huis wil hebben. Je leert de basis van het bakken aan de hand van 40 basisrecepten, met op elk basisrecept twee zalige variaties. Ook de nodige baktips komen aan bod en je wordt voorzien van de lekkerste recepten voor vullingen en toppings.
Er zijn verschillende smaken die goed samengaan met rabarber. Deze kun je naar eigen smaak toevoegen aan de compote of ermee combineren, denk bijvoorbeeld aan:
Ongeopend blijft rabarbercompote in een gesteriliseerde pot tot wel een jaar goed op een donkere, koele plek. Na openen bewaar je de compote in de koelkast, daar blijft het 1-2 weken houdbaar.
Om je compote extra lang te bewaren, is het belangrijk om de inmaakpotten vooraf te steriliseren. Doe de potten in een grote pan met water, breng aan de kook en laat een paar minuten doorkoken. Haal ze daarna met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Droog ze niet af, ze zijn zo heet dat het vocht vanzelf verdampt. Je potten zijn nu gesteriliseerd, waardoor je de compote lang kunt bewaren.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
ziet er allemaal super lekker uit. Krijg helemaal zin om aan de slag te gaan m
Leuk Cora! Ja echt heel lekker!
Heerlijk recept, echt een moeder-dochter recept. Ik voeg altijd een beetje gemalen krijt toe om problemen met de maag te voorkomen.