Compacte chocoladecake

3 september 2012
82

Vorige week was het feest hier thuis, ik ben namelijk afgestudeerd! Dat is ook gelijk de reden waarom het hier even iets stiller is geweest, ik was namelijk druk bezig met de laatste loodjes van mijn studie Commerciële Economie. Dit houdt overigens niet in dat ik helemaal niet gebakken heb. Sterker nog, deze compacte chocoladecake heb ik voor school gebakken. Die moest er voor zorgen dat ik mijn laatste presentatie met een voldoende zou afsluiten. Nee, ik heb geen docenten met cake omgekocht. Deze cake representeerde mijn studieloopbaan. Om een lang verhaal kort te maken: op school werkten wij met 9 competenties, deze cake met 9 ingrediënten vertegenwoordigen de competenties. Met het idee dat de competenties/ingrediënten allemaal apart heel belangrijk zijn , maar dat het pas iets wordt als het samen een geheel vormt heb ik mijn presentatie gehouden. Met een goed resultaat, want ik ben afgestudeerd!

Deze cake is echt overheerlijk, de smeuige structuur (haast brownie achtig) maakt deze cake zoals een chocoladecake daadwerkelijk bedoeld is. Het recept (origineel van Nigella Lawson) wil ik jullie natuurlijk niet onthouden.

Compacte chocoladecake

Met deze smeuïge compacte chocoladecake kun je een heleboel mensen blij maken. Een guilty pleasure!
Porties: 1 cakeblik van 25 cm

Ingrediënten

  • 225 gram zachtgeroerde boter
  • 375 gram donkere basterdsuiker
  • 2 grote eieren (losgeklopt)
  • 1 tl vanille-extract
  • 100 pure chocola (gesmolten)
  • 200 gram bloem
  • 1 tl baking soda
  • 2,5 deciliter kokend water
  • 200 gram chocolade chunks (Funcakes)

Instructies

  • Verwarm de oven alvast op 190 °C (boven- en onderwarmte) en zet een plaat op de bodem van de oven (voor eventuele overstroming van de vorm). Vet ook je bakblik vast in en bekleed deze met bakpapier. Zo kun je je cake straks veel gemakkelijker uit de vorm tillen omdat het een zeer vochtige cake is. Roer dan de boter en suiker romig met een mixer (of eventueel met een spatel). Let op: romig, dus niet luchtig. Je mixer kun je nu aan de kant zetten, de rest wordt er allemaal met de hand doorheen gespateld. Nu kun je je geklopte eitjes en vanille-extract toevoegen.
  • Wanneer dit goed is vermengd voeg je de iets afgekoelde, gesmolten chocolade toe. Meng goed, maar niet meer dan nodig is.
  • Voeg in een kommetje de bloem samen met de baking soda en kook je water. Als dit gekookt is doe je dit in een apart schaaltje. De bloem en het water voeg je stap voor stap toe. Ik zette op het aanrecht het schaaltje water met een juslepel naast het schaaltje bloem met een gewone lepel. Zo kon ik van beide steeds een lepel aan het beslag toevoegen en dit goed met elkaar vermengen. Wanneer bloem en water goed zijn opgenomen voeg je weer opnieuw van beide een lepel toe. Ga zo door tot je alles hebt toegevoegd.
  • Nu is in principe je beslag klaar, ikzelf heb nog chocolade chunks toegevoegd voor een knapperig stukje chocolade hier en daar. Erg lekker dus, maar niet per se nodig. Wat ik overigens vergeten ben, maar wel had moeten doen is de chunks door de bloem halen. Dan zakken de chunks niet naar de bodem van de cake, dat deden ze bij mij nu wel. Ook lekker hoor, zo’n knapperig laagje chocola onderop.
  • Giet je beslag in de vorm (mocht je nu wel chunks hebben toegevoegd, neem dan een grotere vorm of hou wat beslag voor een paar cupcakes achterwege. De vorm zal anders overstromen). De vorm zet je op het rooster voor 30 minuten in de oven. Na deze 30 minuten zet je de temperatuur naar 170 graden en bak je de cake nog eens 15 minuten. Controleer hierna met een prikker of je cake gaar is, de prikker zal er nooit helemaal schoon uitkomen omdat de cake erg vochtig is. Zolang het maar niet vloeibaar is. Bij mij heeft de cake wat langer in de oven moeten staan dan volgens het recept, dus kijk niet vreemd op als dit jou ook gebeurd. Nadat je de vorm uit de oven haalt laat je deze volledig afkoelen in de vorm, daar wordt hij nog lekkerder van!
  • Resultaat: een heerlijke compacte chocoladecake die enorm goed vult!
Bewaren

Alles over het bewaren van cake lees je hier!

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

31 reacties

  1. Joke schreef:

    Geweldig meid dat je nu helemaal klaar bent met je studie. Eerst lekker genieten van je vakantie!!! Gelukkig mochten wij thuis voorproeven van deze zalige cake 😛

    Liefs, mam ♥

  2. Maddy schreef:

    Wat goed zeg, van harte gefeliciteerd en wat een supersuperlekkere cake heb je daar…het water loopt me zowiezo al in de mond als ik op je blog rondkijk (en geloof me dat doe ik regelmatig:-), maar dit lijkt me écht heerlijk!! *is stiekum jaloers op familie..LOL..* Geniet lekker van je zege!! Grtzz..Maddy

  3. Leandra schreef:

    Ziet er lekker uit! Wat bedoel je met 30 minuten op het rooster? 30 minuten laten rusten? Of staat je oven aan? En laat je hem in de oven wanneer je de temperatuur naar 170 brengt, of laat je de oven eerst opwarmen? Sorry voor al de vragen, maar hij ziet er gewoon zo lekker uit!!! 😀

  4. Het Thuisproject schreef:

    Proficiat met het afstuderen. Heel origineel om die cake als metafoor te gebruiken. Hij ziet er ook nog eens heel lekker uit.

  5. Karin schreef:

    proficiat laura met je afstuderen!

    ik zie toevallig de reactie van leandra hierboven en ken zelf ook het recept dus ik geef ff antwoord alvast. hope you don’t mind.

    30 min op rooster betekent op rooster in de oven zetten ipv op de bakplaat. Heeft met de warmteverdeling te maken.
    30 min bakken dus op 190 in een voorverwarmde oven, na 30 minuten draai je de temperatuur naar beneden en doet verder niets. Dus niet de ovendeur open om af te laten koelen ofzo. gewoon terugdraaien en weer 15 tot 30 minuten bakken.
    In totaal dus 45 tot 60 minuten baktijd.
    Bij recepten van nigella klopt heel vaak de baktijd niet, dus beter iets te lang dan te kort. Deze cake kan je heel moeilijk overbakken dat hij niet meer smeuig is. Moet je hem wel echt veeeeel te lang erin doen.

    1. Leandra schreef:

      Ooh ok! Heel erg bedankt voor de uitleg!! 😀

  6. Laura schreef:

    Bedankt allemaal!
    @ Leandra, zie bovenstaande reactie van Karin. Ze heeft het perfect uitgelegd!
    @ Karin, geen probleem dat je het hebt uitgelegd hoor. Fijn om te horen dat de baktijden van Nigella vaak niet kloppen, ik begon al aan mijzelf en mijn oven te twijfelen. Ik heb het al vaker gehad namelijk.

  7. Shirley schreef:

    Vraagje waar koop je baking soda??? Daar heb ik nog nooit van gehoord. Laura ik bekijk regelmatig je blog jij bent zo’n lekkere taartenbakster!!!! Met ovenheerlijke recepten. Ik ben momenteel druk met de marsepeinen taarten zie me blog!!!
    Ga zo door en gefelicteerd met je afstuderen

    1. Laura schreef:

      Dankjewel Shirley! Leuk om te horen. De baking soda heb ik in een potje van Funcakes, gekocht bij de leukste taarten shop.

  8. Lian schreef:

    Gefeliciteerd! Afstuderen voelt altijd erg goed 😉 Die chocolade cake ziet er ook erg lekker uit hoor, poeh daar heb ik wel zin in.

  9. Kayleigh schreef:

    Wat een leuk idee voor je presentatie! Die ga ik proberen te onthouden ^^
    Ik ben dol op brownies dus deze wil ik ook zeker proberen.

  10. Marlyssa schreef:

    Gefeliciteerd! En chocolade cake gaat er altijd wel in, ziet er goed uit. Super creatief met de negen ingredienten etc bij je presentatie, heel leuk

  11. Karin schreef:

    die baktijd van Nigella klopt idd bij mij eigenlijk nooit! De brownies bv moeten er bij mij ook wel een kwartier langer in dan er in staat. Anders komen ze er vloeibaar uit. Als je niet een beetje feeling voor het bakken hebt dan kan dat wel echt heel irritant zijn. Dus ik let altijd erg op bij nigella….

  12. Amber schreef:

    Heyhoi!

    Ik had een vraagje 😉 Jou chocolade vake lijkt me heerlijk ! Maar kan ik ipv de baking soda ook iets anders gebruiken? Winkels waar je dit kunt krijgen zitten niet echt in de buurt bij mij namelijk 😉

    Alvast bedankt !
    Liefs Amber (:

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt ook bakpoeder gebruiken, maar deze werking is toch wel iets anders. Het best kun je toch even op zoek gaan naar baking soda.

  13. Amber schreef:

    Oke bedankt ! Ik zal eens gaan kijken bij de AH, wantik las dat ze het tegenwoordig daar ook vaak verkopen 😉

  14. Danielle schreef:

    Hoi Laura, is vanille extract hetzelfde als vanille aroma van Dr. Oetker?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Nee, dat is niet hetzelfde. In dit artikel lees je de verschillen: http://www.laurasbakery.nl/uitgelicht-vanille/

  15. Jo schreef:

    Ze verkopen bij ons in de Jumbo gewoon pakjes baking soda. Wel een beetje weggestopt, dus even vragen wellicht. Misschien bij iedere Jumbo dus wel? En anders kunnen ze het daar bestellen voor je.

  16. Marrit schreef:

    Hoi Laura,

    Het is echt een heerlijke cake, maar hij stroomt bij mij elke keer na 30 minuten enorm over. Ook niet een beetje, maar het blijft maar stromen. Uiteindelijk zit ik met een cake die in het midden enorm is doorgezakt. Ik volg je recept precies, baktijden en temperaturen etc ook. Waar kan het nou aan liggen dat hij blijft overstromen? Het is me nu al vier keer overkomen.

    1. Lian van Rens schreef:

      Wellicht is dit het probleem, zoals genoemd in het recept: “Giet je beslag in de vorm (mocht je nu wel chunks hebben toegevoegd, neem dan een grotere vorm of hou wat beslag voor een paar cupcakes achterwege. De vorm zal anders overstromen).”

  17. Marrit schreef:

    Hoi Laura! Echt een heerlijke cake, heb hem nu al een paar keer gemaakt, net zoals vele recepten van je blog! Maar hij stroomt telkens over. Daarom zou ik nu wel graag wat muffins er bij maken om wat minder beslag in de cake vorm te hebben; dit staat ook bij het recept. Hoe lang moeten de muffins? Dat kan ik verder niet vinden.
    Alvast super bedankt!

    1. Laura Kieft schreef:

      De muffins zullen 18-20 minuten nodig hebben.

  18. Sabrina van Bakel schreef:

    Hoi Laura ik heb 2 vraagjes
    Gebruik je gewone of roomboter?
    En gewone of patent bloem?
    Alvast bedankt
    Groetjes Sabrina

    1. Laura Kieft schreef:

      Altijd roomboter, bloem kan beide.

  19. Carola schreef:

    Ik heb hem gemaakt voor traktatie op mijn werk. Hij is zalig! Nu dag 2 ook nog steeds geweldig van smaak.
    Heb wel een vraagje, hoe mix je de boter en b-suiker romig? Ik heb heel even met de handmixer gedaan en daarna met de hand. Durfde niet langer met de handmixer aan de slag. Ik had wel 2 klontjes opgeklopte boter erin zitten. Kan ik dit voorkomen? Vond het wel bizar dat de boter niet gesmolten is in de cake.

    Ik had de boter ruim van tevoren uit de koelkast gehaald en in blokjes gesneden.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waarschijnlijk was de boter wel gesmolten, maar ook weer opgesteven op dezelfde plek in de cake omdat het een compact klontje was. Het is belangrijk dat de boter van tevoren minstens op kamertemperatuur is en gemakkelijk smeuïg geroerd kan worden (klontloos), daarna ga je het pas met de basterdsuiker mengen. Zo voorkom je klontjes. Mixen met de mixer mag ook maar niet te lang en op de laagste stand.

  20. Carola schreef:

    Dank!! Ga hem vanavond weer maken, dus ben benieuwd

  21. Free schreef:

    Ik vindt het een leuke en betrouwbo site en de lekkerste baksels

    1. Clara schreef:

      Kun je deze cake ook gebruiken voor cake pops?

    2. Clara schreef:

      Ik ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *