Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Ik ben een echte kaaskop, maar veel ervaring met Hüttenkäse had ik nog niet. Suf eigenlijk, want ik ben erachter gekomen dat het hartstikke lekker is! Danone vroeg mij een lekkere lunch te ontwikkelen met Hüttenkäse, daardoor kwam ik erachter dat dit product veel meer mogelijkheden heeft dan ik dacht. Je kunt het in zoveel verschillende soorten gerechten verwerken, dat je bij wijze van spreken iedere dag en op ieder moment wel iets met Hüttenkäse kunt bereiden.

Niet bekend met Hüttenkäse? Dan zegt de term ‘cottage cheese’ je misschien wel wat meer. Hüttenkäse is een cottage cheese, een jonge ongerijpte kaas die rijk is aan eiwitten. En lekker licht, deze kaas bevat 3,9% vet, dat is minder dan bij vergelijkbare kaassoorten. Van smaak is Hüttenkäse lekker fris, maar ook mild. Daardoor is het goed te combineren in veel verschillende soorten gerechten. Zoals ik deed op een lekker belegd broodje dus, maar je kunt het ook prima verwerken in een salade, pasta of ovenschotel. In de zoete keuken zijn er ook tal van mogelijkheden, van desserts tot taarten.

Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Hüttenkäse is een veelzijdig product dat lekker fris en mild van smaak is. Ik maakte een meergranen sandwich met Hüttenkase, welke lekker snel te maken is.
Porties: sandwiches

Ingrediënten

  • 4 meergranen triangel broodjes
  • 1 verpakking Hüttenkäse (200 gram)
  • 6-8 plakjes parmaham
  • zongedroogde tomaatjes
  • rucola

Instructies

  • Snij de broodjes horizontaal doormidden. Verdeel de Hüttenkäse over de broodjes. Beleg de broodjes verder met de parmaham, zongedroogde tomaatjes en rucola. De zongedroogde tomaatjes knip ik zelf altijd in wat kleinere stukjes.
  • Eventueel kun je de Hüttenkäse nog wat op smaak brengen met peper en zout. Omdat parmaham van zichzelf al wat zoutig is, heb ik dit niet gedaan.

Kun je nog wel wat meer ideeën gebruiken? Hier vind je nog meer inspiratie met Hüttenkäse of deel jouw eigen Hüttenkäse recept met #lekkerlicht.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer

Mixer opzetstukken 1

Bij je (hand)mixer worden altijd verschillende accessoires meegeleverd, de opzetstukken om al die lekkere baksels mee te maken. Maar welk opzetstuk van de mixer gebruik je nu eigenlijk voor al die verschillende soorten degen en beslagen. Het lijkt heel simpel, maar ik merk dat er soms toch nog wel eens opzetstukken niet optimaal gebruikt worden.

Ik noem het niet optimaal, omdat een garde voor een cake niet per se fout is, maar naar mijn mening kun je beter de platte menghaak gebruiken. Er zullen vast meerdere manieren zijn voor sommige beslagen en degen, maar ik laat je zien hoe ik de opzetstukken gebruik en waar ik de beste resultaten mee behaal.

Staande mixer opzetstukken

De ballongarde op bovenstaande foto is bedoeld voor het luchtig kloppen van een mengsel. Hier klop je dus je slagroom mee op, maar ook eiwitten klop je gemakkelijk stijf. Voor het maken van een biscuit en andere dunne beslagen gebruik je ook dit opzetstuk.

In principe zou je hier ook een cakebeslag mee kunnen maken, maar ik vind dat zelf niet zo prettig werken en bovendien is het resultaat beter wanneer je de platte menghaak gebruikt.

Mixer opzetstukken 2

De kneedhaak (links op bovenstaande foto) gebruik je voor brooddeeg en andere zeer stevige degen. Bij een brooddeeg laat ik de mixer het meeste werk doen, maar het laatste stukje kneed ik nog even met de hand door.

De platte menghaak of de vlindergarde (rechts op bovenstaande foto) gebruik ik verreweg het meest. Voor cakes, cupcakes, koekjes en brownies bijvoorbeeld, maar ook bij een cheesecake of vullingen voor een taart gebruik ik dit opzetstuk.

Mixer opzetstukken 3

Handmixer opzetstukken

Bij een handmixer zijn over het algemeen bovenstaande accessoires meegeleverd. Kloppers (links) en deeghaken (rechts)

De kloppers zul je waarschijnlijk het meest gebruiken. Deze zijn geschikt voor het opkloppen van slagroom en eiwitten, maar je kunt er ook prima een mooi cakebeslag mee mixen. Alle beslagen die niet al te stevig zijn dus. De deeghaken zijn juist wel voor de stevigere degen. Koekjesdeeg bijvoorbeeld, maar ook brooddeeg.

Hoe gebruik jij de opzetstukken meestal? Hetzelfde, of toch anders?

stage bij de meringue girls

Ik ben dol op meringues. Om ze te eten, maar ook zeker om ze te maken. Ik ben ook best wel een beetje fan van de Meringue Girls, ik ben dol op hun kleurrijke meringues! Toen ik er onlangs achter kwam dat één van mijn lezeressen stage loopt in Londen bij de Meringue Girls wilde ik hier meer van weten. Ik was onwijs nieuwsgierig hoe ze erop kwam om hier stage te lopen, maar vooral hoe dat nou is. Een soort kijkje achter de schermen dus! Daarom laat ik vandaag Hilde de Vries aan het woord die alles vertelt over haar avonturen in Londen!

Op een wolk van meringue

Een wereld met Willy Wonka smaken, regenboog kleuren en zachte wollige meringue is de ultieme droom die nu eindelijk werkelijkheid is geworden. Bij de Meringue Girls in Londen komen iedere week ongeveer 8000 meringue kisses uit de oven. De kleine, luchtige en zoete meringue is dé nieuwe food trend die de cupcakes en macarons voorbij raast. Het maken van meringues is een vrolijke ontdekkingstocht naar allerlei kleuren, geuren en smaken. En deze ontdekkingstocht wil ik, Hilde de Vries, derdejaars Food Design studente (HAS Den Bosch), graag met jullie delen!

stage bij de meringue girls

Over de Meringue Girls

Sinds eind maart loop ik stage bij de Meringue Girls om alles te weten te komen over meringue. Het bedrijf Meringue Girls is in 2012 opgericht door Alex Hoffler en Stacey O’Gorman. Deze twee meiden ontmoetten elkaar in een keuken in Londen en ze ontdekten dat ze dezelfde passie deelden: zoete lekkernijen! Sindsdien is het bedrijf enorm gegroeid en hebben ze al veel opdrachten mogen doen voor onder andere Chanel, Topshop, Dior en Jamie Oliver. Ook hebben ze een kookboek geschreven in 2013 (Meringue Girls Cookbook) en het volgende kookboek komt eind juli uit (Everything Sweet).

De meringues worden gemaakt in een bakkerij in Londen en waarschijnlijk openen de Meringue Girls voor het einde van dit jaar hun eigen winkel! Op dit moment worden de meringues iedere zaterdag op Broadway Market verkocht. Dit is een leuke markt met allerlei kraampjes die onder andere brood, gebak en verse maaltijden verkopen. Ook hebben de Meringue Girls iedere vrijdag en zaterdagavond (t/m 27 juni) een pop-up winkeltje op het Street Feast in Lewisham (Londen). Hier worden drie verschillende desserts gemaakt, waaronder de heerlijke Eton Mess op bovenstaande foto (meringues met room, verse vruchtjes en bessensaus).

stage bij de meringue girls

Op zoek naar een stage

Maar voordat ik hier bij de Meringue Girls terecht kwam, moest ik eerst op zoek naar een leuk bedrijf, waarin bakken, een gezellige sfeer en een leerzame periode centraal zouden staan. In de zomer van 2014 had ik in Flow magazine een artikel gelezen over de Meringue Girls en het bedrijf sprak me meteen aan. Om het bedrijf een indruk te geven van de opleiding heb ik een Engelse site gemaakt waarop allerlei opdrachten van de opleiding kort staan beschreven. Samen met mijn CV heb ik in de herfst een paar mailtjes naar verschillende bedrijven gestuurd en al snel kreeg ik een positieve reactie terug van de Meringue Girls! Nadat ik eerst een binnenlandse stage had gelopen bij Bakkertje Deeg in Heusden (wat ook heel erg leuk was!) kon ik mijn spulletjes pakken om met het vliegtuig naar Londen te gaan!

stage bij de meringue girls

Stage lopen bij de Meringue Girls

Op dit moment heb ik al 10 weken stage gelopen, waarbij ik ontzettend veel heb geleerd over het maken van de meringues. Op maandag, dinsdag en woensdag sta ik vaak in de bakkerij om ervoor te zorgen dat de meringues perfect worden gemaakt. De hoofdbakster van de Meringue Girls kan 1 meringue kiss per seconde spuiten (echt waar!). Natuurlijk ben ik nog niet zo snel, maar oefening baart kunst! Naast het spuiten van de meringue kisses worden er voor het bruiloften seizoen ook prachtige bloemen meringues gemaakt. 

stage bij de meringue girls

Op donderdag worden er in de bakkerij de verschillende elementen van de drie desserts voor het Street Feast gemaakt: heerlijke peanut butter brownies, salted biscuit base (gemalen koekjes met boter en zout), geroosterde rabarber en een frisse bessensaus. Daarnaast heb ik ook meegeholpen met het maken van een high tea voor 100 personen, die plaats vond op zaterdag 23 mei op het Innocent Unplugged Festival. Hiervoor maakten we een carrot cake, gevuld met gekookte en gepureerde wortel, ananasstukjes, gemalen kokos en walnoten. Het opkloppen van 40 eieren voor dit beslag was al een hele beleving! Ook maakten we zoete chocolade truffels die gerold werden in knetterchocolade en gevriesdroogde frambozen, wat voor een echte smaak sensatie in je mond zorgt. Naast al deze zoete lekkernijen bakten we ook wat hartige hapjes, waaronder bladerdeeg rechthoekjes, gevuld met gekaramelliseerde uien, vijgen en blauwe kaas. 

stage bij de meringue girls

School opdracht

Voor mijn studie ben ik daarnaast bezig met een opdracht om nieuwe chocolaatjes (in piramide vorm) te ontwikkelen, met uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Het is een mooie uitdaging om te bekijken welke ingrediënten kunnen zorgen voor een mooie kleur, goede structuur en een lekkere smaak. Voordat deze kunnen worden ontwikkeld is er eerst onderzoek gedaan naar de verschillende methoden van het tempereren van chocolade. Dit proces zorgt ervoor dat de chocolade perfect breekt en een mooie glans krijgt. Daarnaast heb ik onderzocht welke ingrediënten en trends nu hot en hip zijn in Londen.

Op dit moment zijn we nog volop aan het experimenteren om een mooi regenboog assortiment aan chocolaatjes te ontwikkelen. We hebben onder andere al groene thee aan de witte chocolade toegevoegd om een mooie lichtgroene kleur en fantastische smaak te verkrijgen. Een roze piramide hebben we ook al kunnen maken door het toevoegen van gemalen gevriesdroogde frambozen. Dit poeder kan na het zeven worden toegevoegd aan de getempereerde witte chocolade om een friszure roze piramide te creëren. Maar er zullen nog heel veel experimenten volgen! 

stage bij de meringue girls

Ga je binnenkort naar Londen en heb je altijd al een masterclass willen volgen in het maken van meringue? Dat kan! De Meringue Girls geven om de twee weken een masterclass, dus als je deze wilt volgen, stuur dan gewoon een mailtje. Ook kun je om de twee weken een masterclass volgen in het maken van prachtige taarten met meringue.

Hopelijk ontdekken jullie ook hoe leuk, lekker, vrolijk en kleurrijk de wereld van meringues is. Ik heb het in ieder geval super naar mijn zin bij de Meringue Girls en vind het een hele eer om een blog te mogen schrijven voor Laura’s Bakery! En als je meer wilt weten over mijn ervaringen bij de Meringue Girls in Londen en over alles wat met Food Design, meringues en bakken te maken heeft, kijk dan even op mijn blog! Ik wens iedereen heel veel succes en plezier met het bakken van meringues!

stage bij de meringue girls

Hilde, heel erg bedankt voor dit ontzettend leuke artikel over jouw stage bij de Meringue Girls! Ontzettend leuk dat wij zo een klein beetje mee kunnen kijken achter de schermen bij jouw stage in Londen! Hilde houdt zelf ook een blog bij: Taste of Happy Dreams. Hier kun je nog meer lezen over haar tijd in Londen en bij de Meringue Girls, maar ze deelt hier ook recepten en nog meer leuke food gerelateerde artikelen.

Aanstaande vrijdag deelt Hilde ook nog hét meringue basisrecept van de Meringue Girls met jullie hier op Laura’s Bakery, voorzien van duidelijke intstructies. Kun je nog wel wat tips gebruiken als het aankomt op het maken van meringues? Hou dan ook Handige Baktips in de gaten, want daar verschijnt deze week een artikel met 5 tips van Hilde.

bosbessen yoghurt ijsjes 1a

Wat een prachtig weer hadden we afgelopen weekend. Zaterdag zat ik lekker met een boek in de tuin te genieten van het zonnetje, heerlijk! Ik kreeg trek in een ijsje en besloot om er gelijk zelf een paar te maken. Ik had niet zo’n zin om nog naar de supermarkt te gaan, dus ik keek wat we nog hadden. Ik had nog wat bosbessen in de diepvries die over waren gebleven bij het maken van de lekkere bosbessen roomkaas taartjes, dus die besloot ik nu te gebruiken voor ijsjes. Ik combineerde de bessen met yoghurt, lekkere bosbessen yoghurt ijsjes dus! 

BAKTIP: Ik gebruik de Zoku ijsmaker al jarenlang en ben er nog steeds ontzettend blij mee. Hiermee maak je binnen no-time meerdere ijsjes achter elkaar. Daarnaast kan je ook leuke effecten met laagjes, vullingen en stukjes fruit maken.

bosbessen yoghurt ijsjes 2a

Yoghurt ijsjes maken

Yoghurt is wat mij betreft de perfecte basis voor het maken van frisse fruitijsjes. Niet voor niets staan er al meerdere heerlijke yoghurtijs-recepten op het blog. Benieuwd geworden? Hieronder vind je een aantal van mijn favoriete recepten om zelf yoghurtijsjes te maken:

bosbessen yoghurt ijsjes 3a

Het Laura’s Bakery Bakboek 

De recepten in mijn tweede boek zijn helemaal in lijn met wat je van Laura’s Bakery gewend bent. Toegankelijke recepten in vele verschillende categorieën. Van koekjes en taarten tot desserts en borrelhapjes. Met de 70 recepten in het boek ben je wel even zoet. 

Bestel hier!

Afbeelding
BOSBESSEN YOGHURT IJSJES recept

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Bosbessen yoghurt ijsjes

Een lekker en makkelijk recept waarmee je zelf super snel bosbessen yoghurt ijsjes maakt! Je hebt slechts 3 ingrediënten en een ijsjesmaker nodig.
Porties: ijsjes

Ingrediënten

  • 160 ml yoghurt
  • 40 gram (diepvries) bosbessen
  • 40 ml yoghurt
  • 20 ml melk

Instructies

  • Doe 160 ml yoghurt en de bosbessen in maatbeker en pureer met een staafmixer tot een mooi paars geheel. Zeef de velletjes er eventueel uit als je dat wilt (ik heb dat wel gedaan). De overige yoghurt meng je met de melk. Zo wordt het wat dunner en is het beter in de ijsmaker te schenken. Hou je van lekker zoete ijsjes? Dan zou je nog een beetje honing kunnen toevoegen aan beide mengsels.
  • Steek de stokjes in de Zoku en giet het bosbessen yoghurt mengsel tot zo’n 2 centimeter onder de vulrand. Laat een paar minuten staan tot het oppervlak bijna bevroren is, vul de vormpjes dan aan tot de vulrand met het yoghurt mengsel.
  • Als de ijsjes helemaal bevroren zijn verwijder je ze uit de vorm. Geen Zoku ijsmaker in huis? Dan kun je deze ijsjes uiteraard ook gewoon in een andere ijsjesvorm maken.

melkchocola in plaats van pure chocola

Wanneer ik in een taart chocola gebruik, is dat vrijwel altijd pure chocola. Dat geeft nu eenmaal het lekkerste resultaat. En dat terwijl ik de voorkeur geef aan melkchocola wanneer het niet in een taart verwerkt wordt. Zo’n blokje romige melkchocola vind ik heerlijk! Lekkerder dan pure chocola. Veel met mij trouwens, want wanneer ik een taart met pure chocola online zet krijg ik regelmatig deze vraag: “Kan ik ook melkchocola in plaats van pure chocola gebruiken?”. Het kan, maar ik vertel je waarom je toch het best voor pure chocola kunt kiezen.

Pure chocola gebruiken

Hoewel je in principe ook melkchocolade zou kunnen gebruiken, raad ik aan om gewoon voor pure chocola te kiezen. Ook als je deze chocola eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. De (bittere) smaak van pure chocola valt weg wanneer het verwerkt wordt en door de andere ingrediënten die je toevoegt wordt de smaak van de chocola milder. Gebruik het liefst zo puur mogelijke chocola, dan krijg je die heerlijke intense smaak van bijvoorbeeld een chocoladecake. De taart of cake zal absoluut niet meer smaken naar de reep pure chocola die je misschien niet zo heel erg lekker vindt.

Wanneer je melkchocolade gebruikt in plaats van pure chocolade krijg je gewoon niet die echte chocoladesmaak die een cake of taart hoort te hebben. Zoals de smaak van pure chocola wegvalt bij verwerking, gebeurt dit ook bij melkchocola. Daarmee is dan dus ook de smaak van de melkchocola die je zo lekker vindt weg. Daarnaast bevat melkchocolade ook meer suiker wat je baksel direct veel zoeter maakt. Om te zorgen dat het resultaat niet té zoet wordt, zou de receptuur ook weer aangepast moeten worden.

Conlusie; gewoon pure chocola gebruiken dus 😉 . Je zult zien dat het heerlijk is!

bosbessen roomkaas taartjes

Soms denk ik wel eens dat Pinterest mij een stille hint geeft door bepaalde foto’s steeds maar weer te tonen. Alsof de foto’s roepen “Joehoe, maak mij dan!”. Zo werd ik dus ook steeds herinnerd aan de bosbessen roomkaas taartjes van Just a Taste. Al de eerste keer dat ik ze zag pinde ik ze op een bord met lekkere ideetjes. Daar zou ik nog wel eens mee aan de slag gaan. Maar Pinterest was mijn getreuzel zat en liet de foto de afgelopen dagen zo vaak zien dat ik besloot het niet langer uit te stellen. Met een kleine verandering in het recept maakte ik een eigen versie van deze taartjes met frisse roomkaas en fris-zure bosbessen op een knapperige bladerdeeg bodem. Ideale taartjes als je niet zo veel tijd hebt, want ze zijn lekker snel klaar.

BAKTIP: Deze hapjes zijn ontzettend eenvoudig om te maken. Daarom zou je ze ook goed bij de high tea kunnen serveren. Snijd ze dan door de helft en presenteer de taartjes op een mooie etagère. Smullen maar!

bosbessen roomkaas taartjes

bosbessen roomkaas taartjes

BOSBESSEN ROOMKAAS TAARTJES

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Bosbessen roomkaas taartjes

Deze bosbessen roomkaas taartjes zijn een prima voorbeeld van lekkere frisse taartjes die je supersnel op tafel kunt zetten. Lekker makkelijk!
Porties: taartjes

Ingrediënten

  • 8 velletjes bladerdeeg
  • 185 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 50 gram suiker
  • 2 tl citroenrasp
  • 2 tl citroensap
  • 175 gram bosbessen (kan uit de diepvries)
  • 1 ei, geklutst

Instructies

  • Haal de velletjes bladerdeeg alvast uit de vriezer zodat ze kunnen ontdooien.
  • Roer in een kom de roomkaas alvast goed door, dit kan gewoon met een spatel. Voeg de suiker, citroenrasp en citroensap toe, roer tot een glad mengsel.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel het roomkaas mengsel over de plakjes bladerdeeg, een theelepel per plakje is genoeg. Strooi wat bosbessen over de taartjes en smeer de randjes bladerdeeg in met het geklutste eitje.
  • Bak de bosbessen roomkaas taartjes in 16 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).

bosbessen roomkaas taartjes

Bron: Just a Taste

Lemon meringue cheesecake

Ik begin maar gelijk met een bekentenis. Voordat ik deze lemon meringue cheesecake maakte, had ik nog nooit zelf een cheesecake gebakken. Ik weet het, schandalig. Daarom stelde ik mijn moeder voor om voor haar verjaardag een cheesecake te maken, kon ik eindelijk zeggen dat ik er ook eentje gebakken had. Geen probleem gelukkig, want ook mijn moeder is dol op cheesecake. Zeker als er citroen en meringue wordt gecombineerd. Ik heb het boek Cheesecakes van Berko gebruikt voor de basis, maar uiteindelijk heb ik het recept nog behoorlijk veranderd. Met als resultaat een ongelofelijk lekkere cheesecake met lemon curd en Italiaanse meringue.

Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Lemon meringue cheesecake

Het enige wat je nu nog moet doen is genieten. Ga er even lekker voor zitten met een kopje thee en geniet van een puntje lemon meringue cheesecake. En laat daarna vooral even weten hoe hij smaakt 🙂

 

Recept afdrukken

4.86 van 7 stemmen

Lemon meringue cheesecake

De lekkerste cheesecake ooit! Deze lemon meringue cheesecake is echt heerlijk! Ik deel natuurlijk het recept met jullie zodat jullie ook kunnen genieten.
Porties: personen (24 cm vorm)

Ingrediënten

Bodem

  • 240 gram theebiscuitjes
  • 100 gram ongezouten roomboter

Cheesecake vulling

  • 700 gram roomkaas (ik gebruikte Philadelphia)
  • 210 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 tl vanille extract
  • 20 gram bloem
  • 300 gram lemon curd

Meringue topping

Instructies

  • Bekleed de bodem van een springvorm met bakpapier en vet de randen een beetje in.
  • Verkruimel de koekjes in een blender of foodprocessor. Als je deze niet hebt, kun je ze ook fijnstampen in een kom. Smelt de boter en voeg toe aan de koekkruimels. Meng dit door elkaar en verdeel over de bodem van de springvorm. Druk stevig aan met de bolle kant van een eetlepel. Bak de bodem 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte). Zet na het bakken van de bodem de temperatuur van de oven terug naar 150 °C (boven- en onderwarmte).
  • Klop de roomkaas en suiker romig. Voeg de eieren en het eidooier toe en klop er goed door. Voeg dan de slagroom en het vanille extract toe en klop nog even door. Als laatst voeg je het bloem toe, klop tot dit helemaal is opgenomen.
  • Voeg dan de lemon curd toe en klop tot een egaal mengsel. Giet het mengsel dan op de koekjesbodem.
  • Bak de cheesecake 1,5 uur, hij is nu nog een beetje vloeibaar. Zet dan de oven uit en laat de taart nog 2 uur in een dichte oven staan. Laat hierna de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem minstens 4 uur in de koelkast. Het handigst is om de taart een dag van tevoren te bakken zodat hij de hele nacht in de koelkast kan staan.
  • Maak het Italiaans schuim volgens recept en verdeel het gelijkmatig over de taart. Brand de bovenkant met behulp van een crème brûlée brander. Je kunt de taart ook kort onder de ovengrill zetten.
pancakes 1

Ik ben gek op pancakes en mag graag variëren met het basisrecept. Dan bak ik gelijk een hele stapel, staat zo leuk voor de foto 😉 . Maar pancakes vullen behoorlijk en zo’n stapel eet ik niet in mijn eentje op. De rest bewaar ik daarom altijd. Dan kan ik er de volgende dag ook nog mee ontbijten of lunchen en soms snack ik er tussendoor ook nog wel eens eentje.

Pancakes bewaren

De pancakes die je niet meer op krijgt pak je in met aluminiumfolie. Keukenfolie kan natuurlijk ook en je zou ze ook prima in een bakje kunnen doen. Bewaar ze dan in de koelkast, hier blijven ze nog zo’n 2 dagen goed.

Invriezen kan ook. Verpak ze goed luchtdicht voordat je ze invriest. Ze blijven dan maximaal 3 maanden goed.

Het complete basisbakboek 

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!
 

Afbeelding
triple chocolate pancakes 3a

Pancakes opwarmen

Stiekem vind ik koude pancakes ook heel erg lekker, maar ik mag ze ook graag nog even opwarmen. Dat kan in de magnetron, alleen worden ze daar wel een beetje zacht en slap van. Je kunt ze het best gewoon even in de pan opwarmen, dan zijn ze het lekkerst. Alsof je ze vers gebakken hebt 😉

Op zoek naar de recepten van de pancakes op de foto? Die staan op Laura’s Bakery: Blueberry lemon pancakes | Triple chocolate chip pancakes

pulled pork met coleslaw 1a

Pulled pork vind ik heerlijk, maar ik had er eerlijk gezegd nooit over nagedacht om het zelf te maken, dat duurt namelijk úren. Maar niet getreurd. Albert Heijn dacht dat er vast meer mensen zoals ik waren, want ze introduceren nu voorgegaarde pulled pork. Of procureur eigenlijk, zo heet het stuk vlees (varkensnek) dat hiervoor wordt gebruikt.

Hartstikke handig in ieder geval, want nu was mijn vlees in 30 minuten klaar omdat appie het voorwerk al heeft gedaan. Om nog een beetje culinair over te komen heb ik de coleslaw wel helemaal zelf gemaakt, dat hoort er nu eenmaal bij. 

Je ziet het eigenlijk al op de foto’s, deze broodjes pulled pork met coleslaw waren heerlijk! Zeker even zoeken naar de pulled pork bij AH 😉 . De hoeveelheid coleslaw is trouwens ook genoeg voor 8 broodjes, of je eet het restant gewoon zo op.

BAKTIP: Als je nog coleslaw over houdt, kan je deze nog 3 tot 4 dagen in een afgesloten vershouddoos bewaren in de koelkast.

pulled pork met coleslaw 2a
pulled pork met coleslaw 3a

Pulled pork sandwich met coleslaw maken

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Pulled pork sandwich met coleslaw

Een heerlijke pulled pork sandwich met pulled pork welke snel te maken is. Het vlees hoeft slechts een half uur in de oven en de coleslaw is ook zo klaar.
Porties: sandwiches

Ingrediënten

  • 4 ciabatta broodjes
  • 1 verpakking pulled pork (AH)
  • halve spitskool
  • 2 grote bospenen, grof geraspt
  • 1 rode ui
  • 2-3 el mayonaise
  • 1 el honing-mosterd saus

Instructies

  • Het is het lekkerst om de coleslaw al een paar uur eerder te maken. Snij hiervoor de spitskool en ui fijn en rasp de wortels. Doe dit in een kom bij elkaar en voeg de mayonaise en honing-mosterd saus toe. Meng goed door elkaar en zet de kom in de koelkast.
  • Bereid de pulled pork volgens de verpakking (of zoek een recept als je wel uren de tijd hebt ? ). In dit geval doe je het vlees in een ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C (boven- en onderwarmte). Haal de ovenschaal uit de oven en trek het vlees met 2 vorken uit elkaar tot je fijne sliertjes hebt.
  • Snij de broodjes horizontaal door en beleg ze met coleslaw en pulled pork. Voeg naar smaak de bijgeleverde bbq saus toe. Hij is lekker pittig, hou daar rekening mee.

behind the scenes mei

Hoppakee, weer een maand voorbij. Bizar hoe snel dat toch weer gaat. Mei was een maand waarin ik veel taarten heb gemaakt, mijn ouders zijn deze maand namelijk beide jarig! En natuurlijk heb ik verder ook weer genoeg lekkere dingen staan maken 😉 .

Mijn vader is 4 mei jarig, dus stond ik het eerste weekend van mei in de keuken om taarten te bakken. Twee taarten voor thuis en 2 tulbanden die als traktatie mee naar het werk gingen. Thuis genoten we van de Toblerone Cheesecake en de Rabarber-aardbei crumble cake. Naar het werk ging onder andere de perzik tulband mee, ook nog een vanille-chocolade tulband. Dat recept komt er nog aan 😉 .

behind the scenes mei

Op 5 mei was het bevrijdingsdag. Ik had niet zo’n zin om naar Bevrijdingspop te gaan hier in Haarlem en besloot een blogdagje in te plannen. Uiteindelijk ging ik nog even met mijn vader mee geocachen. Ik was compleet doorweekt van een gigantische regenbui waar we in terecht kwamen en waaide bijna weg, wat een rotweer. Gelukkig brak later het zonnetje door toen we op het terrein van de Floriade in Hoofddorp liepen.

behind the scenes mei

Ik was al begonnen met het testen van de rode 6.9L KitchenAid en deze maand kwam ook zijn kleine broertje binnen; de ijsblauwe 4.8L KitchenAid. Wat is hij prachtig! Ik ben bijna klaar met het testen van de rode, dan zal de blauwe er aan moeten geloven!

behind the scenes mei

Weekend! Ik had besloten mijn computer het hele weekend uit te laten en helemaal niks te doen dat met bloggen te maken had. Dat neem ik mij wel vaker voor, maar ik ben toch altijd nog wel iets aan het doen. Dit keer niet dus! Vrijdagavond luidde ik het weekend gelijk in en ging met vriendinnetje Chanou de stad in voor een gezellig drankje op het terras. Op zaterdag ging ik met vriendinnetje Nina naar de IJ-hallen in Amsterdam. Superleuk! Ik kwam thuis met een stapel leesboeken en een gaaf taartrooster. Daarna gingen we nog even naar het Eye om daar eerst te genieten van een kopje thee met taart en we eindigden met rosé en bitterballen. Ja hoor, het weekend werd goed gevierd 😉 . Zondag was het moederdag en regelden we een heerlijk ontbijt voor mams. Verder maakte ik er een heerlijke luie dag van.

behind the scenes mei

Maandag begon de werkweek weer en ben ik de hele ochtend bezig geweest met alle reacties en e-mails beantwoorden. ’s Middags ging ik een woning bezichtigen hier in Haarlem! Helaas ben ik het niet geworden, dus de zoektocht gaat gewoon weer verder. Echt hoor, het is zo lastig om in Haarlem in je eentje een leuk en betaalbaar appartement te vinden. Of het is ienieminie, of het is niet te betalen. Ik hoef geen gigantische woning, maar omdat ik voornamelijk vanuit huis werk en veel in de keuken sta voor mijn werk is een woning van 15-20 vierkante meter met twee keukenblokjes toch echt een beetje aan de kleine kant 😉 . Ik blijf dus stug doorzoeken, ergens daar moet een woning zijn voor mij 🙂 .

behind the scenes mei

Die week was het hemelvaart. Omdat het supermooi weer was maakte ik ijsjes. Tenminste, dat was het idee want het ging niet helemaal goed. Ik was een beetje te ongeduldig en trok het ijsje er te snel uit. Het stokje kwam er wel uit, maar de rest van het ijsje bleef zitten. Helaas pindakaas, dit ijsje moet dus in de herkansing!

behind the scenes mei

In het weekend gingen we naar de verjaardag van mijn oom in Heerhugowaard waar we ook gezellig bleven eten. Ik begon last te krijgen van mijn keel wat helaas steeds erger werd. De volgende dag moest ik een stukje zachter en voorzichtiger praten. Ik had misschien beter een dag mijn mond kunnen houden, maar Lian kwam even een kopje thee drinken en ’s middags kwam ook Nina nog even langs. Dus ja, er werd volop gekletst. Dat heeft mijn stem geweten overigens de rest van de week. Ik was enorm verkouden en werd daar een beetje ziekig van. Ik deed dus wat rustiger aan in de hoop dat ik snel weer fit zou zijn!

behind the scenes mei

Die vrijdag ging ik naar Amsterdam, op naar Hotel Arena. Hier hield Cherrypicker een evenement. Ze presenteerden een onderzoek wat onder bloggers is gehouden en daarna konden we in gesprek met allerlei reisbureaus en bestemmingen. Een heel tof evenement en compleet anders dan de evenementen waar ik normaal heen ga. Na het evenement had ik nog even afgesproken met Nina voor een drankje want zij werkt letterlijk om de hoek van het hotel waar we waren.

behind the scenes mei

De week daarop was mijn moeder jarig en dat vierde ze op tweede Pinksterdag. Ik maakte dit keer een lemon meringue cheesecake die echt gruwelijk lekker was! De hele familie heeft er van zitten smullen. Recept volgt snel!

behind the scenes mei

Dinsdag was mijn moeder echt jarig en gingen we uit eten bij Villa Westend. Ik lunch hier met enige regelmaat, maar ik had er nog niet eerder gedineerd. Een aanrader kan ik je zeggen! Het personeel is heel klantvriendelijk en je voelt je welkom. En niet geheel onbelangrijk, het eten is er heerlijk 😉 . Je kijkt uit op het prive strand en het meer dat bij deze locatie hoort.

behind the scenes mei

Afgelopen weekend kwam Nina gezellig langs en ze bleef ook eten. Ze gaat in oktober op wereldreis en gaat hierover ook bloggen. Ik help haar met het opzetten van haar blog, dus hier hebben we een goede start mee gemaakt. Zondag deden we een high tea op Landgoed Groenendaal, of afternoon tea zoals zij het noemen. Dit hadden we mijn moeder cadeau gedaan voor haar verjaardag. Wat een prachtige locatie en wat hebben we genoten! We begonnen met een bouillon, gevolgd door heerlijke sandwiches en hartige taart. Daarna kwam het zoetigheid op tafel en niet zo’n beetje ook. Scones, muffins, chocolademousse, trifle, bonbons, crème brûlée. Het was er allemaal! En nog meer dan dat zelfs. Een aanrader om heen te gaan mocht je ooit in de buurt zijn!

En dan nu juni. Als ik de weersvoorspellingen mag geloven gaan we nu eindelijk zomers weer krijgen, een hittegolf misschien wel. Dat moet ik nog maar zien, maar wat mij betreft is het zomerse weer meer dan welkom! Ik heb deze maand al wat leuke en spannende afspraken staan en er staat een gezellig weekend met Lian en Mariette op de planning! Daarover in de volgende behind the scenes meer. Tussendoor kun je natuurlijk al op de hoogte blijven door mij te volgen op Instagram! 🙂

Alle soorten vanille smaakstoffen

Vanille is de meest voorkomende smaakmaker in mijn recepten. Het is nu eenmaal een echte klassieker in de zoete keuken en is in vele ingrediëntenlijsten terug te vinden. Niet alleen vanillesuiker en vanille-extract zijn graag geziene gasten, ook vanillepasta of vanillestokjes worden veel in recepten verwerkt. In Het complete basisbakboek komen ze allemaal aan bod.

In dit artikel leg ik de verschillen uit tussen alle vanille smaakstoffen, zodat je beter begrijpt wat je wanneer gebruikt en of je ze onderling kunt vervangen.

Wat is een vanillestokje?

Laten we beginnen bij het begin: het vanillestokje. Je kunt het ook een vanillepeul of vanilleboon noemen. Vanillestokjes zijn heel donkerbruin van kleur en ze voelen een beetje plakkerig aan. Je kunt ze opensnijden en het vanillemerg eruit schrapen (gevuld met vanillezaadjes), maar je kunt ze ook perfect meekoken in bijvoorbeeld melk.

Vanillestokjes gebruiken

Eén vanillestokje staat qua sterkte gelijk aan een hele eetlepel vanillepasta of vanille-extract. Maar let wel, het ene vanillestokje is het andere niet. Er bestaan veel kwaliteitsverschillen, maar bourbon vanille uit Madagasker is het neusje van de zalm. Benieuwd naar het proces voordat je zo’n vanillestokje hebt? Lees dan mijn artikel over vanille!

Een aantal voorbeelden van recepten waarin vanillestokjes verwerkt worden:

Extracten vanille WM-4

Het Complete Basisbakboek

Deze bakbijbel met ruim 150 recepten wil iedere thuisbakker in huis hebben. Ga aan de slag met een van de 40 basisrecepten, elk met twee variaties. Het zijn zowel tijdloze klassiekers als veel spiksplinternieuwe recepten. Daarnaast bevat dit boek recepten voor vullingen en toppings, maar ook handige baktips en bewaaradviezen zoals je van mij gewend bent.

Bestel hier!

Afbeelding

Wat is vanille-extract?

Vanille-extract gebruik ik het meest van alle vormen van vanille, omdat het dankzij de vloeibare vorm eigenlijk in elk recept te verwerken is. Het is gemaakt van echte vanille en dat proef je terug in je baksels. Tegenwoordig is het in steeds meer supermarkten verkrijgbaar en in (kook)webshops is het sowieso goed te vinden.

Vanille-extract gebruiken

Vanwege de verschillen in prijs en kwaliteit maak ik mijn vanille-extract het liefst zelf. Dat is reuze makkelijk en dat lees je terug in dit recept. Hierin omschrijf ik ook hoe je de verhoudingen zijn ten opzichte van andere vanille smaakstoffen, zodat je ze onderling kunt vervangen.

Je voegt het extract meestal per theelepel toe aan een recept. Enkele voorbeelden van recepten waarin ik vanille-extract heb verwerkt (eigenlijk de meeste recepten die op Laura’s Bakery te vinden zijn):

BAKTIP! Ga je zelf aan de slag met het maken van vanille smaakstoffen op basis van vanillestokjes? Haal dan alvast wat goede beugelflessen en -potjes in huis! Die zullen goed van pas komen.

Vanille-extract

Wat is vanille-aroma of -essence?

De naam zegt het eigenlijk al, maar een vanille-aroma of -essence is niet van echte vanille gemaakt. Het is een kunstmatige smaakstof die de smaak van vanille imiteert. Ik las online dat het als voordeel zou hebben dat het de hoge temperaturen van de oven beter aankan, waardoor er na het bakken meer van de vanillesmaak overblijft. Daarnaast is het in alle supermarkten verkrijgbaar en een stuk goedkoper dan ‘echte’ vanille smaakstoffen.

Vanille-aroma gebruiken

Kwalitatief goede vanille-aroma voeg je in druppels toe, zo sterk is de smaak. Het vanille-aroma en -essence dat in de supermarkt verkrijgbaar is, is niet heel geconcentreerd. Je voegt het in dezelfde hoeveelheden als extract toe, maar ik vind het persoonlijk net iets minder lekker smaken. Mijn voorkeur gaat hier dan ook niet naar uit.

Wil je meer weten over het verschil tussen vanille-extract en -aroma en hoe je het kunt vervangen? Dat lees je allemaal in dit artikel.

Vanillesuiker

Wat is vanillesuiker?

Vanillesuiker is suiker waaraan vanillestokjes hun aroma hebben afgegeven. Je kunt het kant en klaar kopen bij de supermarkt. Deze zakjes bevatten over het algemeen geen echte vanille, maar de suiker is op smaak gemaakt met vanille-aroma (een kunstmatige smaakstof). Gelukkig kun je het ook prima zelf maken door een aantal vanillestokjes in een pot met suiker te steken. In mijn recept voor vanillesuiker leg ik je er alles over uit.

Vanillesuiker gebruiken

Deze suiker voeg je over het algemeen toe per zakje van 8 gram, zoals ze in de supermarkt worden verkocht, of per eetlepel. Als je vanillesuiker wil gebruiken ter vervanging van andere vanille smaakstoffen, breng dan de overige suiker in het recept gelijkmatig in mindering om te voorkomen dat het recept te zoet wordt.

Enkele recepten waar ik meestal vanillesuiker voor gebruik:

Vanillepasta kopen

Wat is vanillepasta?

Deze pasta wordt gemaakt van pure vanillestokjes, fijngemalen met suiker, water en glucosestroop. Ongelofelijk simpel om te maken, maar het gebruik van glucosestroop zal sommigen wellicht afschrikken. Dit ingrediënt is online heel goed verkrijgbaar, dus laat je er niet door weerhouden. Als je eenmaal een pot glucosestroop in huis hebt dan kun je er nog heel veel vanillepasta mee maken.

Vanillepasta gebruiken

Vanillepasta is door de glucosestroop vloeibaar, maar steviger dan vanille-extract. Je kunt het prima vervangen door andere vanille smaakstoffen, maar het grote voordeel zijn de kenmerkende zwarte puntjes van het vanillemerg die je in je eindresultaat terugziet. Vanillepasta is even sterk qua smaak als vanille-extract en voeg je over het algemeen ook in theelepels toe.

Recepten waarin ik vanillepasta graag gebruik:

perzik vanille tulband

Ken je dat gevoel dat je een recept probeert, je vervolgens hoopvol een hap proeft en het gewoon perfect blijkt te zijn? Ik kan heel erg blij worden van dat soort recepten en krijg er zelfs een energiekick van. Bij deze perzik vanille tulband sprong ik ook een gat in de lucht. Je kan een recept nog zo lekker bedacht hebben, maar het is natuurlijk altijd maar de vraag hoe dit uitpakt. Deze cake pakte super uit en was eigenlijk nog lekkerder dan ik had gehoopt. Een heerlijk knapperig korstje, een smeuïge zijdezachte cake met frisse stukjes perzik erdoor. Hmmmm. Snel maken zou ik zeggen!

perzik vanille tulband

perzik vanille tulband

Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Perzik vanille tulband

Deze perzik vanille tulband is lekkerder dan je zou durven dromen. Een heerlijke frisse en romige cake met knapperig korstje vol stukjes fruitige perzik.
Porties: personen (2,4 L tulband)

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • 225 gram ongezouten roomboter
  • 350 gram suiker
  • 4 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 250 gram zure room
  • 300 gram perzik blokjes

Instructies

  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda en zout door elkaar in een kom en zet deze apart. In een andere kom klop je de boter en suiker romig. Voeg het vanille extract en de eieren één voor één toe tot deze helemaal zijn opgenomen.
  • Voeg dan het bloemmengsel en de zure room afwisselend in delen toe. Spatel als laatst de blokjes perzik door het beslag. Stort het in een ingevette en bebloemde bakvorm.
  • Bak de cake in 60 minuten op 175 °C(boven- en onderwarmte) gaar en goudbruin

perzik vanille tulband