meer meesterlijk brood

Eind vorig jaar kwam het eerste boek van Robèrt van Beckhoven uit, nu is het alweer tijd voor zijn tweede boek: Meer meesterlijk brood. Ik vroeg Robèrt wat we in zijn tweede boek kunnen verwachten nadat hij ons de basis van het brood bakken heeft geleerd in zijn eerste boek: “We gaan de lat weer wat hoger leggen met getoerd en gerezen deeg (croissant en brioche degen). We gaan meer op de verwentoer in dit boek.”. De ondertitel zegt het eigenlijk al; van brioche tot bijzondere broodjes. Met dit boek kan elke thuisbakker zelf aan de slag met luxe broden voor speciale gelegenheden.

meer meesterlijk brood

In het eerste hoofdstuk wordt de basis weer even doorgenomen, zoals we dat ook in het eerste boek zagen. De ingrediënten worden hier uitgebreid besproken en ook verschillende technieken worden uitgelegd. Dit is overigens niet helemaal hetzelfde als het eerste boek hoor.

De eerste recepten zijn te vinden in het tweede hoofdstuk; getoerd gerezen deeg. Verwacht hier recepten voor verschillende soorten croissants, gewoon naturel of juist gevuld met bijvoorbeeld spijs. Ideaal hoofdstuk voor de croissant liefhebber.

meer meesterlijk brood

Het derde hoofdstuk is meer gericht op feestdagen. Een brood voor Sinterklaas bijvoorbeeld waar pepernoten inzitten. Maar je kunt natuurlijk ook de kerststol maken of een palmpasenhaan. Brood voor speciale gelegenheden vind je in dit hoofdstuk. Niet alleen maar voor feestdagen overigens, ook een mooie brood voor de picknick inclusief broodmand en een heerlijk verwenbrood.

Het laatste hoofdstuk draait om brioche. Een gewoon brioche brood, brioche roosjes, maar ook een hartig brioche brood is hier te vinden. Dit is overigens ook één van de favoriete recepten van Robèrt zelf. Ik mocht hem een tijdje geleden wat vragen stellen ter ere van het nieuwe boek en die deel ik vandaag met jullie!

meer meesterlijk brood

Interview Robèrt van Beckhoven

1. Welk recept uit het nieuwe boek is favoriet en moeten we thuis als eerste bakken?

Worstenbrood natuurlijk!

2. Is dit ook jouw favoriete recept, of heb je een andere favoriet?

Het is zeker één van mijn favorieten, maar een brioche deeg is dat ook.

3. Je bent zowel Meester Boulanger als Meester Patissier. Is er nog iets dat je moeilijk vindt of misschien wel eens mis gaat in de keuken?

Het moeilijkste in de keuken blijft toch het gevoel met de oven. Dat blijft altijd een uitdaging, je moet je oven goed kunnen bedienen.

meer meesterlijk brood

4. Je brengt je kennis graag over aan iedereen die wil leren, is er iets dat je zelf graag nog zou willen leren bakken?

Ja, de Franse gebakken taarten. Die zouden in onze winkel ook heel goed verkopen.

5. Uit jouw oven zijn talloze broden, taarten en ander lekkers getoverd. Niets lijkt te gek, maar is er iets dat je liever niet maakt omdat je het bijvoorbeeld niet lekker vindt?

Nee, hier heb ik geen antwoord op. Ik vind alles lekker.

6. Zijn alle thuisbakkers uitgeleerd wat brood maken betreft na dit tweede boek, of kunnen we ons verheugen op meer?

Je bent nooit uitgeleerd, dat ben ik ook niet. Bij dit boek begint het pas.

7. Tot slot, wat zijn jouw beste tips voor de thuisbakker?

Voldoende water toevoegen aan het deeg, goed kneden, bakken maar niet drogen, geduld en liefde.

meer meesterlijk brood

Wat vind ik van het boek?

Iedereen die het boek Meesterlijk brood op de plank heeft staan en hier enthousiast over is, zal zeker blij zijn met deze opvolger. Het gaat een stapje verder dan het eerste boek. Het richt zich op recepten die iets ingewikkelder zijn, maar ook geschikt zijn voor de bijzondere momenten. Een uitgebreide zondagse brunch bijvoorbeeld, maar ook voor het paasontbijt of de kerstbrunch. Bijzondere recepten voor speciale gelegenheden.

Wel staan er in dit boek beduidend minder recepten dan in de voorganger. Waar het eerste boek 42 recepten telde, bevat dit boek er 25. Dit komt deels doordat de recepten ingewikkelder zijn en dus meer uitleg nodig hebben. Er wordt ruimte genomen voor een duidelijke uitleg zodat iedereen thuis met het boek aan de slag kan.

Het boek telt 176 pagina’s en is onder andere verkrijgbaar via Bol.com.

knapperige broodstengels recept

Met dit recept maak je zelf in een handomdraai knapperige broodstengels. Lekker om te dippen bij de borrel of gewoon als snack tussendoor.

Recept voor knapperige broodstengels

Bladerend door het boek Samen brood bakken kwam ik dit recept voor knapperige broodstengels tegen. Wat een leuk idee! Ik dacht eerst dat het een soort soepstengels zouden zijn, maar daar zijn ze niet mee te vergelijken. Het zijn gewoon echt dunne broodstengels, maar dan super knapperig!

Ook heel fijn, ze zijn lekker makkelijk te maken. Binnen no-time heb jij een schaal vol broodstengels voor bij de borrel op tafel staan.

knapperige broodstengels

Broodstengels maken

Je hebt relatief weinig ingrediënten nodig om deze broodstengels te maken en de receptuur is lekker simpel! Helemaal Laura’s Bakery proof.

Via onderstaande foto’s kun je stap voor stap volgen hoe je deze knapperige broodstengels maakt. Hopelijk neem ik daarmee jouw laatste twijfels weg en ga je ook aan de slag met dit lekkere recept!

Ik maakte ook nog een lekkere kruidenboter bij de broodstengels, om ze lekker in te dippen. Maar er zijn uiteraard allerlei dips en sausjes te bedenken die hier lekker bij smaken.

knapperige broodstengels met dip

Lekker voor bij de soep

Deze knapperige broodstengels zijn hartstikke leuk om te serveren als borrelhapje met lekkere dips, maar je kunt ze ook op tafel zetten voor bij een kom soep. Wist je dat ik ook een aantal makkelijke soep recepten op het blog heb staan?

Het Borrelhapjes Bakboek

Met ruim 150 recepten organiseer jij voortaan borrels waar iedereen op afkomt. De recepten zijn opgedeeld in verschillende hoofdstukken zodat je makkelijk kunt kiezen tussen borrelhapjes die je met of zonder oven maakt. De sauzen, spreads en dips zijn natuurlijk ook van de partij in hun eigen hoofdstuk.

Bestel en bekijk hier!

Afbeelding
knapperige broodstengels maken
knapperige broodstengels maken

 

Recept afdrukken

4.67 van 3 stemmen

Knapperige broodstengels

Met dit recept maak je zelf in een handomdraai knapperige broodstengels. Lekker om te dippen bij de borrel of gewoon als snack tussendoor.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 50 gram water
  • 25 gram olie
  • 40 gram bloem
  • 4 gram zout
  • 25 gram sesamzaadjes
  • 1 ei, geklutst

Extra nodig

  • spuitzak

Instructies

  • Bak de sesamzaadjes in een pannetje tot ze goudkleurig zijn. Voeg dan water, olijfolie, bloem en zout toe en roer dit tot een samenhangende bal. Zorg dat het niet aanbrandt!
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg het ei toe en roer tot deze helemaal is opgenomen in het mengsel.
  • Vul een spuitzak met het mengsel, knip het puntje er van af en spuit slierten van ongeveer 15 centimeter op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zorg dat de oven ingesteld staat op 250 °C (boven- en onderwarmte) en dat je een braadslede onderin hebt staan. Zet de bakplaat met de stengels in de oven en giet een kopje heet water in de braadslede. Sluit de oven en verlaag de temperatuur naar 200 °C (boven- en onderwarmte). Bak de stengels nu in 10-15 minuten goudbruin.

samen brood bakken

Brood bakken niets voor kinderen? Nee hoor! Ik vond het als klein kind bijvoorbeeld hartstikke leuk om leuke figuurbroodjes te maken en daarvoor hielp ik al met het deeg maken. Vind jij het ook leuk om met de kids brood te bakken? Dan is dit boek misschien wel iets voor jou. Onder het mom ‘vroeg geleerd is oud gedaan’ richt het boek Samen brood bakken zich op de stap-voor-stap recepten om met kinderen te maken. Schrijver Emmanuel neemt je in dit boek mee terug naar de basis en probeert zo jong en oud te leren hoe je een brood maakt.

samen brood bakken

Het boek begint met informatie over materialen en ingrediënten die je gebruikt bij het maken brood. Verschillende soorten keukengerei worden benoemd, maar je leert ook meer over meel en het proces dat hier aan vooraf gaat. Alle basisingrediënten worden duidelijk uitgelegd.

Hierna kun je aan de gang met basisrecepten en krijg je nog wat meer informatie over bepaalde technieken. Hoe kneed je een brood, hoe vorm je het goed en hoe bak je het brood nu eigenlijk? Onder de basisrecepten valt uiteraard een heel eenvoudig basisbrood, maar ook een zuurdesembrood en leuke knoopbroodjes.

samen brood bakken

Nadat je de basis kent worden de recepten meer ingedeeld op thema’s, te beginnen met het ontbijt. Met dit boek kun je je eigen mueslibrood maken of zuurdesem pannenkoeken. Er zijn niet heel veel ontbijtrecepten, maar de recepten in het lunch hoofdstuk kun je hier natuurlijk ook prima voor gebruiken.

Voor de lunch maak je bijvoorbeeld een sandwichbrood of een hartig brood met uien. Ook leuk zijn de gevulde pitabroodjes en de worstenbroodjes. Er is genoeg keuze, ook als je liever zoet luncht.

samen brood bakken

Het volgende hoofdstuk is gericht op de kleine hapjes  voor bij de thee. Kleine walnoot broodjes of appel-kaneel broodjes bijvoorbeeld. Maar je kunt ook gemberkoek figuren maken met de kids. Hierna volgt het laatste hoofdstuk dat helemaal zoet is. Denk aan een wortelbrood met roomkaas glazuur, frambozenbroodjes of een stol met chocolade en kersen.

samen brood bakken

Wat vind ik van het boek?

Veel recepten zijn geschreven zodat kinderen ze zelf kunnen maken, bij bepaalde handelingen (met de oven bijvoorbeeld) wordt geadviseerd hulp aan de ouders te vragen. Ik denk dat het afhankelijk is per kind of ze ook daadwerkelijk zelf met dit boek aan de slag kunnen. Hoewel er dus veel op de kids wordt gefocust, vind ik het geen bakboek voor kinderen. Niet specifiek in ieder geval, ook een volwassene die van brood bakken houdt kan hier goed mee aan de gang. Het is niet te kinderlijk opgezet, maar alles wordt wel duidelijk uitgelegd.

De recepten zijn duidelijk omschreven, ook met veel stap-voor-stap foto’s. Die foto’s nemen wel wat ruimte in waardoor veel recepten rustig 4 pagina’s beslaan. In verhouding vind je dus iets minder recepten in dit boek, maar wel recepten die heel duidelijk uitgelegd zijn.

Dit boek is inmiddels niet meer verkrijgbaar via de bekendere online winkels.

meringues uit de magnetron

Een aantal maanden geleden kwam ik op Facebook een video tegen waar een Amerikaanse dame meringues uit de magnetron maakte. Hoe dan? Ik vond het heel apart en deelde de video via mijn eigen Facebook pagina. Ik was niet de enige die dit opvallend vond, want er volgden vele reacties van jullie. Na het zien van die video ben ik eens verder gaan zoeken op YouTube en ik zag dat veel meer mensen dit deden. Stuk voor stuk lieten ze het er allemaal heel gemakkelijk uitzien.

Ik nam de proef op de som, want is het echt zo makkelijk als ze laten zien? Of is het toch lastiger dan het lijkt? Ik legde alles vast op camera, zodat je zelf kunt zien hoe het werkt!

Klik hier als je de video niet kunt zien en vergeet je niet te abonneren op mijn kanaal.

Recept afdrukken

5 van 1 stem

Meringues uit de magnetron

Ik laat je in een video zien hoe je meringues uit de magnetron kunt maken! Deze knapperige schuimpjes zijn snel te maken en ideaal voor desserts.
Porties: stuks

Ingrediënten

  • 300 gram poedersuiker
  • 1 eiwit

Instructies

  • Kneed de poedersuiker en het eiwit tot een stevige bal die niet meer plakt. Draai hier kleine balletjes van, iets groter dan een knikker.
  • Bak ze in de magnetron op een velletje keukenpapier. Ik bakte ze 1 minuut op een vermogen van 800 Watt, maar test het even uit. Iedere magnetron is anders. Bak er steeds 1 tegelijk tot je de juiste stand vind, daarna kun je ze per 3 tegelijk bakken.
  • Wanneer ze uit de magnetron komen zijn ze nog wat zacht, bij het afkoelen worden ze vanzelf knapperig.

meringues uit de magnetron

Ga jij een keer proberen zelf meringues uit de magnetron te maken?

leeftijds cupcakes

Binnenkort een jarige in de familie waarvoor je leeftijd cupcakes wilt maken? Dan heb ik een leuk idee voor je! Ik maakte voor deze cupcakes gebruik van schildjes in meerdere kleuren en decoreerde de cupcake verder nog met zelfgemaakte rolroosjes van fondant. Voor het maken van deze cupcakes heb je weinig speciale decoreer materialen nodig, ik heb geprobeerd het zo toegankelijk mogelijk te houden. Het cijfer pas je natuurlijk gewoon aan op de leeftijd van de jarige en ook de kleuren kun je prima aanpassen 😉 .

leeftijds cupcakes

leeftijds cupcakes

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Leeftijd cupcakes

Op zoek naar een eenvoudig idee voor leeftijd cupcakes? In deze how to laat ik zien hoe je zelf met weinig materialen leuke verjaardagscupcakes maakt.
Porties: cupcakes

Ingrediënten

  • 5 cupcakes (recept)
  • fondant: lichtroze, wit, geel, donkerroze, oranje, groen
  • eetbare lijm
  • ronde gladde uitstekers (voor de cupcake en het gele schildje)
  • ronde geschulpte uitsteker (witte schildje)
  • cijfer uitstekers
  • blaadjes uitstekers
  • eventueel een rolstokje voor het patroon

Instructies

  • Bak de cupcakes volgens recept en laat deze afkoelen. Smeer de cupcake netjes af zodat je deze straks strak kunt bekleden. Lees hier hoe je dat doet.
  • Steek uit de lichtroze fondant de basis. Als je hier een leuk patroontje in wilt maken doe je dat voor je de basis uitsteekt. Je kunt hiervoor een rolstok gebruiken, maar er zijn meer mogelijkheden. Wat dacht je van een kanten kleedje voor een mooi patroon? Bekleed de cupcakes met de roze basis.
  • Uit wit fondant steek je de geschulpte cirkel uit, plaats die in het midden van de cupcake. Van geel fondant steek je een iets kleinere gladde cirkel uit voor op het witte schildje. Het cijfer maak je van donkerroze fondant. Bevestig alles met eetbare lijm op de cupcake.
  • Ter decoratie maak je rolroosjes en blaadjes. Voor de rolroosjes rol je fondant heel dun uit. Vouw dit dubbel, maar zorg dat er nog wel lucht tussen zit. Snij in stroken van ongeveer 10 centimeter. Rol het fondant voorzichtig op tot een rolletje. Knijp aan de onderkant het fondant samen zodat de roos iets meer gaat open staan. Snij het overtollige fondant weg.
  • Uit groen fondant steek je blaadjes. Bevestig de blaadjes op de cupcake en plak hier de roosjes op. Als je wilt kun je de roosjes met glitters nog wat opvrolijken.

leeftijds cupcakes

Planning bij een taart decoreren

Wie met enige regelmaat taarten decoreert weet dat er heel wat werk bij komt kijken. Er gaat meer tijd in zitten dan je vaak denkt, een beetje mooie taart van één of twee lagen kost mij toch echt wel zo’n 8 uur. Van het bakken van de biscuits tot het plakken van de laatste decoratie op de taart. Een goede planning is daarom onmisbaar, zeker als je taarten op bestelling maakt en de klant om 10:00 uur op de stoep staat of je de taart op tijd moet bezorgen.

Veel dingen kun je voorbereiden, maar je kunt zeker niet te vroeg beginnen met alle onderdelen. De taart moet immers wel vers zijn op het moment dat deze geserveerd wordt. In dit artikel probeer ik wat tips te geven voor het maken van een planning van een gedecoreerde taart. Of dit nou een verjaardagstaart is of een bruidstaart, plannen is hierbij belangrijk.

Welke taart ga je maken?

Bepaal eerst wat voor soort taart je wilt maken. Bak je een biscuit of een cake voor de basis, waarmee ga je hem vullen en natuurlijk hoe wil je hem decoreren? Denk de taart al helemaal uit van A tot Z. Kijk hoeveel tijd je hebt in de dagen voor de deadline. Kun je alles vers bakken, of ben je druk en bak je de cakes al eerder die je tot die tijd in de vriezer bewaart? Ditzelfde geldt voor het maken van decoraties. Heb je decoraties die moeten uitharden? Dan kun je die al ruim van tevoren maken, begin daar niet op het laatste moment mee.

planning bij een taart decoreren

Taart en vulling

De cakes of biscuits kun je al ruim van tevoren maken en in de vriezer bewaren. Doe dit maximaal 2-3 maanden van tevoren. Ook een botercrème kun je nu al maken en invriezen. Hou er rekening mee dat deze wel een tijdje nodig heeft om te ontdooien en dat je misschien nog wel even moet opkloppen in verband met schiften. Haal de cakes, biscuits en/of vullingen een avond voordat je begint uit de vriezer en zet in de koelkast. Zo kan het rustig ontdooien en is het de volgende dag klaar voor gebruik.

Genoeg tijd? Je hoeft het natuurlijk niet in te vriezen, je kunt het ook kort van tevoren maken. Bepaal hoeveel tijd je hiervoor nodig denkt te hebben en wanneer je wilt starten met vullen, bekleden en decoreren.

Decoraties

Sommige decoraties kun je prima van tevoren maken. Alle decoraties die moeten/mogen uitharden kun je al een paar weken van tevoren maken. Bewaar deze decoraties in luchtdicht afgesloten bakjes. Dan heb je daar geen omkijken meer naar.

Het maken van de taart

Begin maximaal 2 dagen van tevoren met het vullen en decoreren van de taart, een dag van tevoren kan natuurlijk ook. Dat hangt maar net af van hoeveel tijd je nodig hebt. Op de tweede of derde dag voor de deadline haal je ’s avonds de taarten en vullingen uit de vriezer. Heb je ze niet van tevoren gemaakt? Bak ze dan op deze dag. Dan kunnen ze goed afkoelen wanneer je op de volgende dag begint met vullen en decoreren.

In de twee dagen (of één dag) voor de deadline kun je de biscuits of cakes in lagen snijden en vullen. Smeer ze netjes af en laat even opstijven in de koelkast. Bekleed de taart daarna met fondant of marsepein. Meerdere lagen? Stapel de taart dan gelijk. Je kunt nu ook gaan decoreren. Maak alle decoraties die je nog moest maken en bevestig deze gelijk op de taart. Ook de decoraties die je van tevoren hebt gemaakt kun je nu bevestigen.

Op de dag zelf wil je nog zo min mogelijk hoeven doen. Bevestig een mooie taarttopper pas op het laatst. Wordt de taart opgehaald? Geef hem dan los mee. Bezorg je de taart? Bevestig hem dan op locatie. Dit geldt voor alle decoraties die lastig te vervoeren zijn.

Nog wat extra tips

  • Maak je een taart in opdracht? Zorg dat je weet wat je doet. Je hebt immers een betalende klant, dit is niet het moment om te experimenteren met nieuwe technieken en smaken met de kans dat er iets mislukt. Wil je iets nieuws proberen? Zorg dat je het van tevoren al een keer geoefend hebt.
  • Hou rekening met het soort vullingen. Weet je dat de bruidstaart minstens 2 uur buiten een koeling zal staan en het is daar warm? Gebruik dan geen slagroom of andere vullingen die koel moeten blijven. Hier vind je lekkere recepten voor vullingen.
  • Moet je een taart op locatie bezorgen? Vraag of daar ter plekke een koeling is. Is die niet aanwezig, hou hier dan rekening mee qua vullingen!
  • Maak je een speciale taarttopper of andere decoratie die belangrijk zijn in het ontwerp? Maak er dan voor de zekerheid twee. Je wilt niet het risico lopen dat een mooie taarttopper een aantal dagen heeft liggen drogen en breekt op het moment dat je hem op de taart zet, dan heb je in ieder geval nog een reserve.
  • Lees in dit artikel hoe je een gedecoreerde taart het best kunt bewaren.

foodnieuws

Voorheen heette de nieuwsrubriek altijd zoet nieuws, maar omdat ik lang niet meer alleen maar zoet nieuws heb om te delen met jullie doop ik de rubriek nu om tot foodnieuws. Zelfde klank, andere inhoud. Bij deze dus de allereerste rubriek met culinaire nieuwtjes die niet alleen maar zoet zijn, al geef ik toe dat dit keer het meeste nog wel behoorlijk zoet is 😉 .

Zoku Space Pops

Zoku heeft niet alleen maar kleine snelvriezers in het assortiment, ze maken ook allerlei andere toffe ijsvormpjes. Met deze set maak je voortaan zelf stoere raket ijsjes in smaak naar keuze. De set kost €22,95.

foodnieuws

La Carte, Frans eettafel woordenboek

Mijn beheersing van de Franse taal is niet zo heel best. Veel verder dan de basis kom ik niet. Bij veel dingen die op de Franse menukaart staan zou ik dus geen idee hebben wat je bestelt. Om te voorkomen dat je onverwacht stierenhersenen eet (zoals mijn vader deed) of andere gekke dingen is er het boekje La carte, een tafelwoordenboek voor de Franse keuken! Hoe handig is dat. Ik bedoel, bij het zien van labrador op de menukaart zou ik verwachten zo’n lieve hond op te moeten eten, geen idee dat dit gewoon een soort eend is.

La carte is verkrijgbaar voor €12,50

foodnieuws

Karvan Cévitam GO

Ik drink veel water, vooral zomers. Maar op een gegeven moment vind ik de smaak een beetje saai worden. Dan maak ik er regelmatig limonade van. Met Karvan Cevitam GO maak je overal limonade van je water, waar je ook bent. De kleine verpakking stop je gewoon in je tas. Knijp wat siroop in je flesje water, even schudden en je limonade is klaar!

Een verpakking van 48 ml kost €2,99, verkrijgbaar in verschillende smaken.

foodnieuws

Newby Tea

De award-winnende Newby Tea uit Groot-Brittanië is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Vanaf nu kun jij ook in hun webshop 200 verschillende smaken thee bestellen, thee die in Engeland wordt geschonken in kastelen, luxe hotels en zelfs op het Wimbledon tennistoernooi. Met theebladeren van de beste kwaliteit worden smaken gecreëerd als Jasmine Princess en Green Sencha. Genoeg keuze dus.

Prijs: vanaf €6,-

foodnieuws

KitchenAid mengkom voor warme bereidingen

KitchenAid introduceert een mengkom voor de warme bereidingen, deze kom kun je tot op de graad nauwkeurig instellen voor jouw gerechten. Tot wel 10 uur kunnen de gerechten op de juiste temperatuur gehouden worden, prima geschikt voor gerechten die lang moeten garen dus. Maar ook voor de kaasfondue of het tempereren van chocola, daar is zelfs een speciale stand voor. De kom is in combinatie met de mixer te gebruiken, maar kan ook los van de mixer gebruikt worden. De temperatuur kun je instellen tussen de 21 en 105 graden Celsius. In de kom zit een uitneembare roestvrijstalen binnenkom die je eenvoudig reinigt, die kan ook in de vaatwasser.

Prijs: €349,-

foodnieuws

Mijn bakrecepten en desserts

Mijn blog is mijn online receptenboek, maar voordat ik begon met bloggen verzamelde ik al recepten in een map en schreef ze in schriftjes. Met dit Mijn bakrecepten en desserts wordt het wel heel leuk om jouw favoriete zoete recepten te bewaren. In dit boek is plaats voor 144 recepten, ingedeeld in verschillende categorieën. Met de stevige kartonnen tabbladen zoek je snel jouw bewaarde recept op in de juiste categorie en door de gebruikte ringband blijft het boek goed open liggen. De papierkwaliteit is goed, de vellen zijn stevig en het papier schijnt niet door wanneer je er een recept op hebt geschreven.

Elke recept pagina heeft natuurlijk ruimte voor de ingrediënten en de bereiding, maar je kunt ook aangeven voor hoeveel personen het recept is, wat de bereidingstijd is en hoe lang je het moet bakken. Tot slot kun je nog een cijfer geven aan het recept.

Het boek is verkrijgbaar vanaf 22 juni en kost €19,95 (ISBN 9789044743470, Deltas Centrale uitgeverij)

foodnieuws

Wilton Colorswirl Tri-Color

Ik heb ooit al eens uitgelegd hoe je toeven in 3 kleuren kunt spuiten, maar dan moet je wel aan de gang met vier spuitzaken en het is een klein beetje puzzelen voor het beste resultaat. Wilton vond dit wat omslachtig en bedacht hier iets nieuws voor: de Colorswirl Tri-Color. Drie losse couplers die samen één coupler vormen waar je je spuitmond op zet. Op elke coupler bevestig je een spuitzak met crème in kleur naar keuze.

De Colorswirl Tri-Color is geschikt voor 1M, 1A en 4B spuitmondjes. Hij kost €3,99 en is verkrijgbaar bij verschillende taartdecoratie winkels.

foodnieuws

Verkade flinterdun en dubbeldik

Verkade heeft iets nieuws; flinterdunne pure chocola met 75% cacao en dubbeldikke romige melkchocola voor de echte chocolade liefhebber. Ik wist het niet, maar de dikte van de reep heeft invloed op het mondgevoel en de smaakbeleving. Om de chocola het best tot zijn recht te laten komen hebben ze dus een superdunne reep pure chocola gemaakt en een lekkere dikke van melkchocola. Vooral van die dubbeldikke reep word ik erg blij. Geloof mij maar, met die smaak zit het zeker goed.

makkelijke wraps met kip

Ik ben dol op allerlei soorten wraps en mag graag een beetje variëren met de ingrediënten. Wanneer ik echter snel wraps op tafel wil hebben maak ik altijd deze makkelijke wraps met kip. Naast dat ze heel makkelijk zijn om te maken heb je ook weinig afwas, je hebt maar één pan nodig. Oh, en nog wat schaaltjes. Ik zet namelijk alle ingrediënten op tafel zodat iedereen zijn eigen wrap kan samenstellen. Of je nu wat meer sla of kaas wilt, dat bepaal je gewoon zelf. 

makkelijke wraps met kip

Ingrediënten makkelijke wraps

voor 4 personen
  • 8 wraps
  • 4 kipfilets
  • rode paprika
  • gele paprika
  • bekertje zure room
  • ijsbergsla
  • cherry tomaatjes
  • geraspte kaas

Bereiding

Snij de kipfilets in blokjes en bak deze met kruiden naar keuze gaar in een hete pan met een beetje olie. Snij ondertussen de paprika in reepjes. Voeg deze toe wanneer de kip bijna gaar is en laat ze nog even meebakken.

Ondertussen doe je de andere ingrediënten vast in schaaltjes, deze kun je vast op tafel klaarzetten. De zure room zou je met kruiden nog een beetje op smaak kunnen brengen, maar ik vind het zonder deze kruiden ook altijd erg lekker. Wanneer het kip mengsel klaar is kun je aan tafel en je eigen wrap samenstellen!

Je kunt natuurlijk ook prima variëren met de ingrediënten, zo voeg ik soms nog wel eens komkommer toe maar ook maïs is er erg lekker bij. En nachos natuurlijk, ook perfect om bij dit gerecht te serveren.

stage bij de meringue girls 1

Wie Laura’s Bakery deze week in de gaten heeft gehouden heeft misschien het artikel van Hilde daar al gelezen. Hilde loopt momenteel stage in Londen bij de Meringue Girls, je kent ze vast van de meringues in alle kleuren van de regenboog. Als er een plek is waar ze weten hoe meringues gebakken moeten worden, is het daar wel. Daarom vroeg ik Hilde of ze met ons 5 tips wilde delen voor het bakken van meringues! Daar komen ze:

Vijf baktips voor het maken van de perfecte meringues: Het maken van de luchtigste en lekkerste meringues is helemaal niet moeilijk meer met deze tips. Ik deel alle kennis over meringue met jullie, zodat er in alle oventjes van Nederland perfecte meringues kunnen worden gebakken!

Tip 1: Zorg voor vetvrij keukengerei

Voor het verkrijgen van luchtige eiwitten is het belangrijk om ervoor te zorgen dat alle keukengerei waarmee je werkt vetvrij zijn. Gebruik geen plastic kom, maar gebruik een roestvrijstalen kom die je eventueel met wat citroensap en wat keukenpapier vetvrij maakt. Zorg er ook voor dat de gardes van de mixer vetvrij zijn. Daarnaast is het erg belangrijk dat er geen spoortje eidooier bij de eiwitten terecht komt. Giet daarom telkens na het scheiden van een ei het eiwit in een aparte kom, zodat je niet alle eiwitten hoeft weg te gooien als het scheiden van een van de eieren een keertje mislukt.

Tip 2: Voeg niet te veel smaakstoffen toe

Nadat de eiwitten met de suiker zijn opgeklopt kun je een ingrediënt toevoegen om de meringues nog meer smaak te geven. Let hierbij wel op dat je niet te veel smaakstof toevoegt, want dit kan ervoor zorgen dat het mengsel inzakt. Gemalen nootjes bevatten bijvoorbeeld veel olie waardoor het mengsel minder stijf kan worden. Voeg daarom maar een kleine hoeveelheid aan het mengsel zelf toe en meng dit er snel maar voorzichtig doorheen. Na het opspuiten van de meringues kun je eventueel nog wat meer nootjes over de meringues strooien.

stage bij de meringue girls 7

Tip 3: De gemakkelijkste manier om een spuitzak te vullen

Begin voor het vullen van de spuitzak met het omslaan van een rand, zodat er geen meringue aan de bovenzijde van de spuitzak kan blijven plakken. Houd de spuitzak met de linkerhand (voor rechtshandigen) vast en sla de rand om je hand heen. Schep dan met een grote lepel de meringue in de spuitzak. Sla hierna de rand van de spuitzak terug en schud de meringue naar de onderkant van de spuitzak. Duw de spuitzak lichtjes in met je handen, zodat eventuele luchtbellen verdwijnen. Voor het afknippen van de onderzijde van de spuitzak kun je het beste de spuitzak op het werkblad leggen. Wrijf alle meringue uit het puntje weg, zodat er een platte punt ontstaat. Dan kun je gemakkelijk het puntje er af knippen zodat een strakke spuitmond ontstaat. En dan spuiten maar!

Tip 4: Het controleren van de gaarheid van de meringue

Om de gaarheid van de meringue te controleren til je een meringue van de bakplaat op. Als er geen restjes meringue op de bakplaat achter blijven en de onderkant droog aanvoelt is de meringue gaar. Voel en klop zachtjes met je vinger aan de onderkant van de meringue. Bak de meringues nog een paar minuutjes langer als de meringue snel breekt. Uiteindelijk wil je een meringue die knapperig van buiten, maar nog een beetje zacht van binnen is.

Tip 5: Het bewaren van de meringue

Meringues kun je minimaal 1 week bewaren als je ze in een luchtdichte trommel bewaart. Zorg ervoor dat er geen vocht in de trommel aanwezig is, want dit zal de meringue zacht maken. Meringues zijn erg breekbaar, dus plaats ze voorzichtig in een afgesloten trommel (met bakpapier). Leg ze niet op elkaar, want dit kan ervoor zorgen dat de meringues breken of aan elkaar gaan plakken.

Succes met het bakken van de meringues!

Dankjewel Hilde voor het delen van jouw 5 tips voor de perfecte meringues! 

Zebra tulband maken

Deze zebra tulband cake heeft een heus zebra patroon aan de binnenkant. Wat een verrassing bij het aansnijden! Ik laat je zien hoe je zelf dit makkelijke recept voor een zebra cake maakt.

Zebra cake recept

Het klinkt misschien een beetje gek zo’n zebra tulband, maar als je naar de binnenkant van de cake kijkt zul je begrijpen waarom hij zo heet. Dan zul je zien dat het chocolade- en vanille beslag elkaar in mooie streepjes afwisselen, het zebra patroon. Een soort marmercake deluxe eigenlijk. Op verschillende Amerikaanse blogs was ik deze techniek al tegengekomen en dat wilde ik ook wel eens proberen. Het zag er niet moeilijk uit, dus ik ging aan de slag.

Zebra tulband maken

Met twee ijslepels in de hand schepte ik het beslag om en om in de vorm, hopend dat het patroon wilde lukken. Dat is natuurlijk altijd maar de vraag en daar kom je pas achter als de cake helemaal klaar is. Tijdens het afkoelen is het nog even spannend, heeft het zebra patroon uitgepakt zoals gehoopt?

Ik was blij verrast toen ik een plakje uit deze zebra tulband sneed, gelukt! Een hele leuke techniek met vele mogelijkheden. Andere kleuren, meer kleuren. Alles is mogelijk. Ik laat je zien hoe jij zelf ook zo’n zebra cake kunt maken.

Zebra cake

zebra cake

Zebra tulband recept

Recept afdrukken

4.72 van 35 stemmen

Zebra tulband recept

Deze zebra tulband heeft een heus zebra patroon aan de binnenkant. Wat een verrassing bij het aansnijden! Ik laat je zien hoe je zelf een zebra cake maakt.
Porties: personen

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • snuf zout
  • 500 gram suiker
  • 75 gram cacaopoeder
  • 65 ml water
  • 340 gram ongezouten boter
  • 2 tl vanille extract
  • 5 grote eieren
  • 120 ml melk

Instructies

  • Doe bloem, bakpoeder en zout in een kom. Roer door elkaar en zet de kom apart. In een andere kom meng je 100 gram suiker, cacaopoeder en water tot een papje, zet ook dit apart.
  • Doe de boter en resterende 400 gram suiker in een kom en smelt deze au bain marie, voeg de vanille toe en laat het mengsel een beetje afkoelen. Voeg dan de eieren één voor één toe, mix tot een mooi en luchtig beslag. Voeg de melk en bloem – om en om- in delen toe.
  • Verdeel het beslag in 2 delen, voeg aan één deel het cacao mengsel toe en meng dit tot een egaal beslag.
  • Tijd om de bakvorm te vullen! Het is handig om twee ijslepels te gebruiken, zo kun je het beslag makkelijk in gelijke delen toevoegen.
  • Begin met twee lepels vanillebeslag en schep daar een lepel chocolade beslag bovenop. Dan weer een vanille, wederom gevolgd door chocola. Zo ga je door tot je beslag op is. Als het beslag even niet goed in elkaar wegzakt, kun de vorm op je aanrecht tikken. Dan wordt het oppervlak wat egaler en kun je zonder problemen de rest van het beslag erbij scheppen.
  • Bak de cake in 75 minuten op 175 °C (boven- en onderwarmte).

Meringue Girls meringue recept

Afgelopen woensdag liet ik Hilde aan het woord, zij vertelde alles over haar stage bij de Meringue Girls. Toen zei ik ook al dat Hilde nog het recept voor meringue met ons zou delen, dat de Meringue Girls zelf altijd gebruiken. Inclusief duidelijke instructies. Over de bereiding uiteraard, maar ook over het spuiten en kleuren van de meringues. Na het lezen van dit artikel maak jij met gemak ook zo’n regenboog aan meringues.

Meringue Girls meringue recept

Het basisrecept voor meringue van de Meringue Girls

Ingrediënten
  • 150 gram eiwit ( = ongeveer 5 eiwitten)
  • 300 gram fijne kristalsuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200ᵒC en bekleed een diepe bakvorm ( rond of vierkant, dat maakt niet uit) met bakpapier. Weeg hierin de suiker af en zet de vorm gedurende 5 minuten in het midden van de oven. Klop ondertussen de eiwitten in een kom stijf. Begin eerst op de laagste stand van de mixer te kloppen en verhoog de stand telkens zodat er een stijf schuim ontstaat. Dit kun je checken door de kom boven je hoofd te houden: als er niets uit valt, zijn de eiwitten stijf genoeg!

Neem dan de suiker uit de oven: de suiker is lichtbruin geworden en de randjes kunnen al een beetje gekaramelliseerd zijn. Verlaag de oventemperatuur naar 100ᵒC (voor de meringues zelf straks).

Voeg hierna de warme suiker, lepel voor lepel, toe aan de eiwitten terwijl je op de hoogste stand van de mixer blijft kloppen. Voeg de gekaramelliseerde ( goudbruine) stukjes suiker niet toe aan het mengsel, want dit zal klontjes veroorzaken! Blijf nog ongeveer 5 minuten kloppen nadat je alle suiker hebt toegevoegd.

Het mengsel is klaar als het stijf, glanzend en glad is. Je kunt een beetje mengsel tussen je vingertoppen wrijven om te voelen of de suiker is opgelost. Als het mengsel nog korrelig aanvoelt, klop het dan nog een paar minuten extra.

Meringue Girls meringue recept

Meringues spuiten

Nu is het basismengsel van de meringue klaar! Dit is het moment om speciale ingrediënten aan het mengsel toe te voegen, zoals cacaopoeder, gemalen nootjes, specerijen, extracten of gevriesdroogde vruchten.

Vul een spuitzak met het mengsel en knip het uiteinde van de spuitzak af ( je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wilt). Een grootte van ongeveer 3,5-4 cm doorsnede zal zorgen voor een meringue van ongeveer 5 cm in doorsnede en 7 cm hoog.

Spuit de meringues op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de meringues gedurende 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven ( 100ᵒC). Ze zijn klaar als je ze van het bakpapier kunt afhalen zonder dat de bodem plakkerig is. Laat ze afkoelen en genieten maar!

Gekleurde meringues

Wil je in plaats van witte meringues ook eens gekleurde meringues maken? Keer dan een lege spuitzak om en verf met een kwastje met eetbare kleurstof ( op waterbasis!) een aantal strepen op de spuitzak van het puntje tot aan 5-10 cm van de bovenkant. De bovenzijde van de spuitzak hoef je dus niet te verven.

Met 5 gekleurde strepen krijg je een prachtige meringue, maar natuurlijk kun je ook 3 strepen verven of zelfs de hele spuitzak een kleurtje geven. Vul de spuitzak met de meringue door te spuitzak voorzichtig om te keren en het mengsel in de spuitzak te scheppen. Daarna kun je het basisrecept weer gewoon volgen!

Meringue Girls meringue recept

De meringues kun je natuurlijk gewoon zo opeten, maar je kunt het ook verwerken in desserts. Net zoals de Meringue Girls doen met hun Eton Mess, yum!

Dankjewel Hilde dat je dit recept met ons wilde delen, je hebt het onwijs duidelijk uitgelegd. Ik ga hier zeker een keer mee aan de slag!

Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Ik ben een echte kaaskop, maar veel ervaring met Hüttenkäse had ik nog niet. Suf eigenlijk, want ik ben erachter gekomen dat het hartstikke lekker is! Danone vroeg mij een lekkere lunch te ontwikkelen met Hüttenkäse, daardoor kwam ik erachter dat dit product veel meer mogelijkheden heeft dan ik dacht. Je kunt het in zoveel verschillende soorten gerechten verwerken, dat je bij wijze van spreken iedere dag en op ieder moment wel iets met Hüttenkäse kunt bereiden.

Niet bekend met Hüttenkäse? Dan zegt de term ‘cottage cheese’ je misschien wel wat meer. Hüttenkäse is een cottage cheese, een jonge ongerijpte kaas die rijk is aan eiwitten. En lekker licht, deze kaas bevat 3,9% vet, dat is minder dan bij vergelijkbare kaassoorten. Van smaak is Hüttenkäse lekker fris, maar ook mild. Daardoor is het goed te combineren in veel verschillende soorten gerechten. Zoals ik deed op een lekker belegd broodje dus, maar je kunt het ook prima verwerken in een salade, pasta of ovenschotel. In de zoete keuken zijn er ook tal van mogelijkheden, van desserts tot taarten.

Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Recept afdrukken

Nog geen beoordeling

Meergranen sandwich met Hüttenkäse

Hüttenkäse is een veelzijdig product dat lekker fris en mild van smaak is. Ik maakte een meergranen sandwich met Hüttenkase, welke lekker snel te maken is.
Porties: sandwiches

Ingrediënten

  • 4 meergranen triangel broodjes
  • 1 verpakking Hüttenkäse (200 gram)
  • 6-8 plakjes parmaham
  • zongedroogde tomaatjes
  • rucola

Instructies

  • Snij de broodjes horizontaal doormidden. Verdeel de Hüttenkäse over de broodjes. Beleg de broodjes verder met de parmaham, zongedroogde tomaatjes en rucola. De zongedroogde tomaatjes knip ik zelf altijd in wat kleinere stukjes.
  • Eventueel kun je de Hüttenkäse nog wat op smaak brengen met peper en zout. Omdat parmaham van zichzelf al wat zoutig is, heb ik dit niet gedaan.

Kun je nog wel wat meer ideeën gebruiken? Hier vind je nog meer inspiratie met Hüttenkäse of deel jouw eigen Hüttenkäse recept met #lekkerlicht.

Dit is een gesponsord artikel, lees mijn disclaimer