Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact
Laura's Bakery

Alles over gedecoreerde taarten bewaren

Laura Kieftdoor Laura Kieft
28 november 2014
in bewaren, cake en taart, decoreren, Handige Baktips, soort gebak, tips en trucs
Deel op Facebook!Deel op Twitter!Deel op LinkedIn!Deel op Pinterest! Deel op WhatsApp!Deel via de E-mail!
Direct naar recept

gedecoreerde taart 1a

Hoe kan ik een gedecoreerde taart het best bewaren?

Met het maken van een gedecoreerde taart moet je altijd goed plannen. Wanneer heb je hem nodig en wanneer kun je hem maken? Kun je de taart al één of twee dagen van tevoren maken of kan het pas echt op de dag zelf? Pas als je weet hoe en hoelang je een taart kunt bewaren kun je een goede planning maken. Ik adviseer om de taart zo kort mogelijk van tevoren te maken, maar soms is de planning wel eens zo dat je het liefst iets eerder zou beginnen.

Gedecoreerde taarten bewaren in de koelkast

Gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast. Ik zet de taart meestal in een papieren taartdoos. Een al aangesneden taart bedek ik met huishoudfolie.

Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.

gedecoreerde taart 2a
Gedecoreerde taarten bewaren in de vriezer

Je kunt een gedecoreerde taart in de vriezer bewaren, maar let wel even op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je bijvoorbeeld niet invriezen, dat droogt uit. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.

Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en haal de taart hier een uur van tevoren uit om hem op kamertemperatuur te laten komen.

Zet de taart niet direct op het aanrecht vanuit de vriezer. De taart ontdooit dan te snel. Je krijgt condensvorming waardoor de fondant of marsepein zal smelten. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor je de kans op condensvorming verkleint.

Vanuit de koelkast kun je de taart ook het best op een rooster zetten, eventueel vocht van condens kan dan ‘ontsnappen’ en je krijgt geen natte onderkant.

De taart kun je zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.

Op zoek naar de how to’s van deze taarten? Die vind je op Laura’s Bakery: Moederdag taart | Zilveren taart met witte bloemen

Vorige post

Volgende post

Pepernotencake
Wortel schuimpjes

Related Posts

Bakken met amandelmeel

Bakken met amandelmeel

door Laura Kieft
16 september 2019
8

Momenteel vliegen de zakken met amandelmeel er bij mij doorheen. Het begon met muffins waar ik een deel van de...

Wanneer gebruik je gist, bakpoeder en baking soda

Wanneer gebruik je gist, bakpoeder en baking soda

door Laura Kieft
12 augustus 2019
8

Er zijn oneindig veel baksels die een rijsmiddel nodig hebben. Soms kunnen eieren genoeg zijn, maar meestal heeft een baksel...

IJs maken met en zonder ijsmachine

IJs maken met en zonder ijsmachine

door Laura Kieft
22 juli 2019
3

Er staan al ontzettend veel ijsrecepten hier op het blog zonder dat daar een ijsmachine aan te pas komt. Ideaal...

Laura Kieft

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

Reacties 57

  1. Joke says:
    5 jaar geleden

    Super handig al die tip op één site bij elkaar.
    Zelfs je moeder maakt er al gebruik van 😉

    Liefs, mam ♥

    Beantwoorden
  2. Carlijn says:
    5 jaar geleden

    Hallo Laura,

    Nou heb ik voor mijn dochters eerste verjaardag een taart bekleedt met marsepein gemaakt. Deze heb ik bewaard in de koelkast, nu lijkt het alsof deze is gaan zweten. De marsepein is zacht geworden en her en der loopt een spoortje vocht. Wat zal ik niet goed gedaan hebben. Ik heb de taart niet afgedekt (3 laagste taart).

    Groetjes carlijn

    Beantwoorden
  3. Lisa says:
    5 jaar geleden

    Hi Laura,

    Ik wil graag zondag een taart decoreren om hem maandag aan iemand te geven. Mijn zus kan goed bakken en wilt de twee cake/taartlagen vrijdag alvast vrijdag maken. Hoe kan ik dit het beste bewaren en zal de smaak dan niet verloren zijn?

    Beantwoorden
  4. Anja Schuilenga says:
    5 jaar geleden

    Goedemorgen
    Ik moet voor een feest een fink aantal Petitefours maken ,moet ik dus wel een dag voor het feest mee beginnen ,gister proef gedraaid,
    ik wil ze helemaal bekleden met marsepein ,of fondant .Tot m’n grote schrik was de fondant gaan uitlopen en kleverig geworden en de marsepein zoetig en plakkerig ,hoe voorkom ik dit .gr Anja

    Beantwoorden
  5. De Boeck sandra says:
    4 jaar geleden

    Beste ,binnen 14 dagen is mijn tweeling jarig en ga en twee lagentaart maken overtrokken met fondant en afgewerkt met figuren in fondant verstevigd met tylose.
    Kan ik mijn figuren op voorhand al maken en gaan ze dan niet te hard worden ??
    Hoe bewaard ik ze dan best?
    Kan in mijn taart als ik ze de dat voordien afwerk gewoon in de koelkast bewaren of denk ik ze beter af?

    Dank bij voorbaat
    Sandra

    Beantwoorden
  6. Rita says:
    4 jaar geleden

    Handige tips allemaal!
    Vraagje: hoelang van te voren kun je een marsepein decoratie maken?
    Voor de bruidstaart van mijn dochter maak ik de topper, maar kan dit 4 dagen voor de bruiloft al? En hoe bewaar ik marsepein het beste?
    Alvast bedankt,
    Rita

    Beantwoorden
  7. Alie says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Je zegt dat je een gedecoreerde taart met een slagroom vulling niet in de vriezer kunt doen maar geldt dit ook voor Zwitserse room aangezien deze ook veel slagroom bevat?

    Groetjes Alie

    Beantwoorden
  8. Linne says:
    4 jaar geleden

    Hallo, ik moet voor 29 augustus een 3/4 lagen taart maken, daarbij komt ook nog dat ik een desertbuffet moet maken.. Hoe klaar ik dit allemaal? De dag voor de 29ste heb ik maar een halve vm want in de nm moet ik de zaal gaan aankleden.. Help! Kan ik de 3/4 lagen taart donderdag al voor het grootste deel maken,vullen,bekleden..? En de vrijdag vm decoreren? Gaat deze dan nog lekker zijn tegen zaterdag nm? Groetjes

    Beantwoorden
  9. margaretha says:
    4 jaar geleden

    Ik had een stuk fondanttaart bewaard in de vriezer en het 1 nacht in de koelkast laten ontdooien en in folie gepakt, maar de volgende dag was de fondant taai geworden en zelfs een beetje hard. Wat heb ik verkeerd gedaan? De vulling was: nutella en abrikozenjam.

    Beantwoorden
  10. Yvette says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Voor mijn dochters verjaardag wil ik een (koemelkvrije) geglazuurde chocoladetaart maken en deze met wat marsepein en een eetbare print versieren. Hoe bewaar ik deze het beste? Ik maak hem de avond van te voren. Tot nu toe heb ik nog geen winkel gevonden die bereid is mij één kartonnen taartdoos te verkopen…

    Beantwoorden
  11. Fabiola says:
    4 jaar geleden

    Hallo

    Ik had een vraagje ik heb een fondant figuur wat ik heel graag wil bewaren als aandenken.
    Hoe kan ik dit het beste doen?

    Groetjes

    Beantwoorden
  12. Wendy says:
    4 jaar geleden

    Hoi Laura,
    Ik ga voor eerste kerstdag een taart maken, biscuittaart met 2 lagen. De ene laag met vlaaifruit en de ander met slagroom. Vervolgens bekleed ik hem met fondant en ook met figuurtjes van fondant (of kan ik alles beter van marsepein doen?). Nu is mijn vraag, hoe ga ik deze taart bewaren?
    Groetjes!

    Beantwoorden
  13. Emma says:
    4 jaar geleden

    Hoihoi! Vrijdagochtend ga ik een taart brengen naar een jarige waar ik een taart voor ga maken. (4 cake lagen, marshmellow botercreme, fondant) alles er op en er aan.

    Nu heb ik het woensdag en donderdag vrij druk. Kan ik de taart dinsdagmiddag al maken? (Bakken, afsmeren, bekleden) en de woensdag de taart decoreren?

    Is dat een optie of is de taart dan al oud of niet lekker meer wanneer ik hem in de koelkast bewaar? Anders ga ik woensdagavond pas aan de slag. Hoor graag van je!

    Groetjes, Emmie

    Beantwoorden
  14. Kim says:
    4 jaar geleden

    Hallo,

    Ik wil een verjaardags taart voor mijn dochter maken. Met botercreme en fondant. Ik wil dat vrijdags maken en zaterdag is zij jarig. Nu mijn vraag.. Kan ik dat 1 nachtje in de koel kast bewaren? Moet ik het ook afdekken of kan het los in de koeling?

    Groet Kim.

    Beantwoorden
  15. Renate says:
    4 jaar geleden

    Hallo,

    Gisteren heb ik voor mijn babyshower een mooie taart gehad. Nu zat hier als fondant figuur een baby’tje bij. Deze zou ik graag willen bewaren en ergens neer willen zetten. Is dit mogelijk en moet ik deze dan eerst ergens mee behandelen?

    Beantwoorden
  16. irene says:
    4 jaar geleden

    Ik had een vraagje, ik wou een taart maken en mooi afsmeren met slagroom, welke decoratie kan je allemaal op slagroom plakken, ik wou suiker bloemen er op plakken en smarties

    Beantwoorden
  17. Kim says:
    4 jaar geleden

    Hallo,

    Mijn zusje is op 25-5 jarig. Maar wilde een fondant taart maken van te voren.
    Als ik er deze week of volgende week aan begin, kan ik deze dan gewoon invriezen?
    En op de dag zelf eruit halen?
    Het is gewoon een basis cake van dr oetker met fondant bekleed.

    Groetjes

    Beantwoorden
  18. Talitha says:
    4 jaar geleden

    Beste Laura,

    Wat een topsite heb je! Ik heb hier al zoveel recepten en tips vanaf gehaald! Ik heb nog wel een vraagje. Ik ga een taart maken voor een bruiloft en wil deze van te voren invriezen. Ik heb kartonnen dozen (vanuit een taartenwinkel). Nu vroeg ik mij af of ik de taart in de kartonnendoos moet doen en die doos in een plastic zak? Of moet de taart zelf direct in een plastic zak?

    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Beantwoorden
  19. Marianne says:
    4 jaar geleden

    hoi,
    Ik maak een taart voor mijn nichtje,
    het is voor een cake smash bedoeld dus niet echt om op te eten.
    (hoeft dus niet met verschillende lagen vullingen te zijn)
    ik wil niet dat de taart gaat zweten want dat staat niet mooi op de foto!
    kan ik deze taart twee dagen van tevoren maken? en hoe moet ik hem bewaren om er zeker van te zijn dat hij niet gaan zweten?

    groetjes

    Beantwoorden
  20. Roos says:
    3 jaar geleden

    Hoeveel dagen van te voren max. kan ik een appeltaart bakken?
    En moet ik deze wel of niet in de koelkast bewaren? Bij voorbaat dank!

    Beantwoorden
  21. Patricia says:
    3 jaar geleden

    Goedenavond,

    Voor de verjaardag van ons dochtertje ga ik 3 taarten maken.

    De taarten ga ik vullen met botercreme vulling zonder ei of melk omdat ik de taarten op het feest zeker 2 tot 3 uur niet in de koeling heb voordat het gegeten word.
    Wil natuurlijk niet dat de gasten ziek worden door de taart. Ik had namelijk het liefs de taart gevuld met no bake cheesecake oreo vulling maar helaas.

    Elk taart krijgt een eigen vulling. 1 word boter mengen met poedersuiker en nutella (zodat je nutella vulling hebt)

    De taart word boter mengen met suiker en oreokoekjes kruimels met stukjes oreo erin.

    De andere weet ik niet wat ben er nog niet uit, misschien dat u er 1 weet.

    Maar nu komt het:
    Ik ga de taarten afsmeren met gekleurde botercreme en vanaf de bovenkant chocolade druppels langs de zijkant laten lopen. Denk dat u wel weet wat ik bedoel, zag dat het nu veel gedaan word.

    Nou is mijn vraag, mag de taart als het af is in de koeling zodat de gekleurde botercreme ietsje harder word of droog de cake dan uit.

    Ik ga morgen de taart vullen en afsmeren en vrijdag ga ik de chocolade op de bovenkant doen en de druppels langs de zijkanten laten druppelen en decoreren met zijde bloemen en heel veel soorten snoepjes en koekjes.

    Ik weet alleen nu niet wat het beste is met bewaren omdat ons huis ongeveer 22-23 graden is.

    Ik vind dit een beetje spannend en ingewikkeld want heb eigenlijk nog nooit echt zelf zo een taart gemaakt☺️.
    Een echte uitdaging dus.

    Alvast bedankt

    Gr Patricia

    Beantwoorden
  22. Karin says:
    3 jaar geleden

    ik wil graag een verjaardagstaart maken, normaal gesproken werk in met marsepein en een gebruik ik een puzzelplaatje. Nu wil ik een taart maken met boetseer figuren, ik had begrepen dat je dit het beste met fondant kunt doen, dus wil ik ook de taart hiermee bekleden. Maar hoe zorg ik ervoor dat de fondant om de taart niet gaat scheuren door het uitdrogen. (dit heb ik in het verleden gehad)

    Beantwoorden
  23. Eva says:
    3 jaar geleden

    Hoi Laura!

    Ik bak voor mijn nichtje een simpele taart met botercremevulling en fondant voor morgen, maar ik heb geen karton om de taart af te dekken. Waar kan ik de taart dan het beste in bewaren? Is het dan beter om ‘m misschien toch in de kelder te zetten ivm geuren van de koelkast?

    Groetjes,
    Eva

    Beantwoorden
  24. melissa says:
    3 jaar geleden

    hallo ik wil vrijdag een biscuittaart maken met rolfondant deze is voor zaterdag de bedoeling om op een feest te geven
    nu is mijn vraag als ik die vrijdag maak voor de dag nadien de zaterdag hoe ik deze dan best bewaar?
    in de koelkast of???

    groeten melissa

    Beantwoorden
  25. Naomi says:
    3 jaar geleden

    Super leuke site! Ik maak ook fondant taarten. Ik vries ook vullingen op basis van slagroom hoor, echt geen probleem. ook wel gewoon slagroom., ik laat ze dan langzaam in de koelkast met de doos of zak er om ontdooien. Niet voor klanten, maar taarten voor eigen gebruik maakmiknvaak van tevoren. En de smaak is altijd erg lekker. Dus slagroom invriezen, no problemo?

    Beantwoorden
  26. Esther says:
    3 jaar geleden

    Ik wil graag voor kerst een taart gaan maken met bavaroise (deze maak ik dmv slagroom bavaroise poeder water en aardbeiensmaakstof)
    Kan ik deze morgen (vrijdag) al vullen en zondag en maandag pas opeten?
    Kan ik ook candymelts als vulling erbij doen? Dat leek me erg lekker witte chocolade smaak met aardbeien smaak.

    Normaal maak ik mijn taarten met zwitserse room en jam die ik afsmeer met botercreme. Ik begin dan op bijvoorbeeld woensdag met het biscuit bakken donderdag vullen en afmeren vervolgens een nachtje in de koelkast zodat de botercreme goed hard wordt en vrijdag bekleed ik hem dan en dan word ie zaterdag opgegeten.

    Groetjes Esther

    Beantwoorden
  27. marijke says:
    2 jaar geleden

    hoi laura
    ik heb vanmorgen een taart gemaakt en gedecoreerd met fondant
    hij staat in de koelkast is een kartonnen doos en is keurig droog.
    maar zodra hij een tijdje uit de koelkast is om verder mee te werken gaat hij ontzettend zweten.
    enig idee hoe dit kan?
    gr marijke

    Beantwoorden
  28. Saskia says:
    2 jaar geleden

    Hoi Laura,

    Ik heb vaker een taart gemaakt. De vulling doe ik altijd al volgt: jam, tweede laag botercreme icm banketbakkersroom. De taart afsmeren met botercreme en bedekken met marsepein.
    Kan het in deze combinatie ook in de vriezer? En dan een dag van tevoren, in de doos en zonder zak, in de koelkast zetten en het laatste uur buiten de koelkast? Of wordt de jam vulling dan te vochtig? Welke vullingen kan je bij een gedecoreerde taart gebruiken als je de taart invriest?

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

Waar ben je naar op zoek?

Generic filters
Exact matches only

Uitgebreid zoeken

Over Laura’s Bakery

Laura's Bakery

Welkom op Laura's Bakery! Je bent hier aan het juiste webadres voor de lekkerste baksels en borrelhapjes. Met mijn toegankelijke recepten laat ik je zien dat bakken niet alleen leuk en lekker is, maar ook helemaal niet zo moeilijk.

Veel bakplezier! Liefs, Laura

Hier kun je mij ook volgen

kerst galette

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze updates en/of nieuwsbrief om nooit meer iets te missen.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Mijn boeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek
Het Laura’s Bakery Bakboek
Het Borrelhapjes Bakboek

HANDIGE BAKTIPS

Genoemde oventemperaturen zijn altijd voor een oven met boven- en onderwarmte. Bak je op hetelucht? Zet de temperatuur dan 10-20% lager.

Een theelepel (tl) heeft een inhoud van 5 milliliter, een eetlepel (el) heeft een inhoud van 15 milliliter.

Met 1 ei wordt een ei van M formaat bedoeld, die weegt zonder schaal ongeveer 50 gram. Minder nodig? Kluts je ei dan en weeg af wat je nodig hebt.

Met boter wordt altijd ongezouten roomboter bedoeld, net zoals dat met suiker altijd kristalsuiker wordt bedoeld. Ik geef de voorkeur aan fijne kristalsuiker.

Je ingrediënten moeten altijd op kamertemperatuur zijn, tenzij anders vermeld.

RECEPT OMREKENEN

Naar een grotere of kleinere vorm

Volg mij op Instagram

  • ADVENT  Als deze suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen het enige is dat op tafel staat bij het kerstontbijt vind ik dat helemaal prima  Naast mijn kop thee dan wel       Z   lekker vind ik het  Ga jij hem ook maken         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  broodpudding  suikerbrood  kerstontbijt
  • ADVENT  De klassieke sneeuwster taart staat online  Een baksel dat al j  ren op mijn baklijst stond en ik maar nooit maakte  Waarom niet  Ik ben stiekem zelf helemaal niet zo dol op deze taart  Waarom dat vertel ik je in het artikel  En ik vertel ook gelijk wat ik eraan zou veranderen zodat ik hem wel superlekker vind         Recept staat nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  sneeuwster  sneeuwstertaart  kersttaart
  • ADVENT  Ja hoor  ook de hartige kerstrecepten zijn dit jaar weer van de partij  Wat dacht je van deze veel te leuke filodeeg christmas crackers  Met een vulling van kip  feta en pompoen  heerlijk          Recept staat uiteraard online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  christmascrackers  filodeeg
  • ADVENT  Ook zo gek op de populaire kaneelsterren die deze periode in de winkels liggen  Vanaf nu kun je ze het hele jaar door eten  want ik deel het recept met jullie  Ze waren z  lig                 Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  kerststerren  kaneelsterren  kerstkoekjes
  • ADVENT  Op zoek naar een dessert dat z   lekker is dat iedereen zijn vingers erbij zal aflikken  Dan wil je deze pavlova maken voor de kerstdagen  geloof mij maar  Voorzien van room  karamel  chocolade en kletskoppen is deze pavlova een echt succesnummer         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  pavlova  meringue  kerstdessert
  • ADVENT  Ooit al eens eetbare decoraties in je kerstboom gehangen  Ik heb een overzicht voor jullie gemaakt met recepten die je zelf kunt maken om in de boom te hangen         Nu online  link in profiel    laurasbakery         laurasbakeryadvent  boomdecoratie  kerstkransjes  kerstboom

De meest populaire artikelen

Basisrecept vanillecake
Basisrecepten

Basisrecept vanillecake

Vandaag is het tijd voor een  goed basisrecept: een lekkere vanillecake. Inmiddels staan er toch al een aantal recepten op...

door Laura Kieft
26 februari 2013
Basisrecept vanille botercrème
Basisrecepten

Basisrecept vanille botercrème

Dit overheerlijke recept voor vanille botercrème is echt een must als je regelmatig bakt! Deze botercrème smaakt niet naar boter...

door Laura Kieft
04 april 2013
No bake stroopwafel cheesecake
Taarten

No bake stroopwafel cheesecake

Soms...

door Laura Kieft
26 oktober 2019
Basisrecept Koekjes
Basisrecepten

Basisrecept Koekjes

Misschien wel mijn meest favoriete basisrecept: koekjes! Ik kan een dag vullen met het bakken (en eten!) van allerlei soorten...

door Laura Kieft
12 september 2013
Volgende Post
Wortel schuimpjes

Wortel schuimpjes

Menu
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
Navigatie
  • Over Laura’s Bakery
  • FAQ – Veelgestelde vragen
  • Samenwerken
  • Contact
  • Disclaimer
  • Privacyverklaring
Recepten
  • Muffins
  • Pancakes
  • Schuimpjes
  • Taarten
  • Truffels & Bonbons
  • Vullingen en Toppings
  • Zonder oven
Meest recent

Witte chocolade slagroomtruffels

09 december 2019

Suikerbroodpudding met lemon curd en frambozen

08 december 2019

Sneeuwster taart

07 december 2019
Mijn bakboeken

Het Laura’s Bakery Basisbakboek

Het Laura’s Bakery Bakboek

Het Borrelhapjes Bakboek

© 2019 | all rights reserved

Generic filters
Zoek op Categorieën
No Result
View All Result
  • Zoete recepten
  • Hartige recepten
  • Handige Baktips
  • Inspiratie
  • Feestdagen
  • Recepten omrekenen
  • Over ons
    • Over Laura’s Bakery
    • FAQ – veelgestelde vragen
    • Samenwerken
    • Contact

Log hieronder in op uw account

Wachtwoord vergeten Registreer

Wachtwoord opnieuw aanvragen

Voer uw gebruikersnaam of e-mailadres in om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

Inloggen

Geef een naam op voor je collectie



Annuleren
Maak collectie aan

Ik bak niet alleen graag koekjes, ik verzamel ook digitale cookies.OkLees meer