Alles over gedecoreerde taarten bewaren

Gepost: 28 november 2014 Laatst bewerkt: 6 oktober 2022

gedecoreerde taart 1a

Hoe kan ik een gedecoreerde taart het best bewaren?

Met het maken van een gedecoreerde taart moet je altijd goed plannen. Wanneer heb je hem nodig en wanneer kun je hem maken? Kun je de taart al één of twee dagen van tevoren maken of kan het pas echt op de dag zelf? Pas als je weet hoe en hoelang je een taart kunt bewaren kun je een goede planning maken. Ik adviseer om de taart zo kort mogelijk van tevoren te maken, maar soms is de planning wel eens zo dat je het liefst iets eerder zou beginnen.

Gedecoreerde taarten bewaren in de koelkast

Gedecoreerde taarten kun je prima in de koelkast bewaren. Dek deze goed af in verband met geuren en smaken van andere etenswaren in de koelkast. Ik zet de taart meestal in een papieren taartdoos. Een al aangesneden taart bedek ik met huishoudfolie.

Hoelang je de taart in de koelkast kunt bewaren is afhankelijk van het soort vulling, een taart met slagroomvulling zou ik niet langer dan 2-3 dagen bewaren. Een taart met botercrème vullingen kun je wel 3-4 dagen bewaren.

gedecoreerde taart 2a
Gedecoreerde taarten bewaren in de vriezer

Je kunt een gedecoreerde taart in de vriezer bewaren, maar let wel even op de vulling. Taarten met een slagroomvulling kun je bijvoorbeeld niet invriezen, dat droogt uit. Verpak de taart goed als je deze invriest en doe er ook een plastic zak omheen.

Laat hem, zonder de plastic zak, ontdooien in de koelkast en haal de taart hier een uur van tevoren uit om hem op kamertemperatuur te laten komen.

Zet de taart niet direct op het aanrecht vanuit de vriezer. De taart ontdooit dan te snel. Je krijgt condensvorming waardoor de fondant of marsepein zal smelten. ‘Langzaam’ ontdooien in de koelkast verkleint het verschil in koud/warm waardoor je de kans op condensvorming verkleint.

Vanuit de koelkast kun je de taart ook het best op een rooster zetten, eventueel vocht van condens kan dan ‘ontsnappen’ en je krijgt geen natte onderkant.

De taart kun je zo’n 3 maanden in de vriezer bewaren.

Op zoek naar de how to’s van deze taarten? Die vind je op Laura’s Bakery: Moederdag taart | Zilveren taart met witte bloemen

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

59 reacties

 1. Joke schreef:

  Super handig al die tip op één site bij elkaar.
  Zelfs je moeder maakt er al gebruik van 😉

  Liefs, mam ♥

 2. Carlijn schreef:

  Hallo Laura,

  Nou heb ik voor mijn dochters eerste verjaardag een taart bekleedt met marsepein gemaakt. Deze heb ik bewaard in de koelkast, nu lijkt het alsof deze is gaan zweten. De marsepein is zacht geworden en her en der loopt een spoortje vocht. Wat zal ik niet goed gedaan hebben. Ik heb de taart niet afgedekt (3 laagste taart).

  Groetjes carlijn

 3. Lisa schreef:

  Hi Laura,

  Ik wil graag zondag een taart decoreren om hem maandag aan iemand te geven. Mijn zus kan goed bakken en wilt de twee cake/taartlagen vrijdag alvast vrijdag maken. Hoe kan ik dit het beste bewaren en zal de smaak dan niet verloren zijn?

 4. Anja Schuilenga schreef:

  Goedemorgen
  Ik moet voor een feest een fink aantal Petitefours maken ,moet ik dus wel een dag voor het feest mee beginnen ,gister proef gedraaid,
  ik wil ze helemaal bekleden met marsepein ,of fondant .Tot m’n grote schrik was de fondant gaan uitlopen en kleverig geworden en de marsepein zoetig en plakkerig ,hoe voorkom ik dit .gr Anja

 5. De Boeck sandra schreef:

  Beste ,binnen 14 dagen is mijn tweeling jarig en ga en twee lagentaart maken overtrokken met fondant en afgewerkt met figuren in fondant verstevigd met tylose.
  Kan ik mijn figuren op voorhand al maken en gaan ze dan niet te hard worden ??
  Hoe bewaard ik ze dan best?
  Kan in mijn taart als ik ze de dat voordien afwerk gewoon in de koelkast bewaren of denk ik ze beter af?

  Dank bij voorbaat
  Sandra

 6. Rita schreef:

  Handige tips allemaal!
  Vraagje: hoelang van te voren kun je een marsepein decoratie maken?
  Voor de bruidstaart van mijn dochter maak ik de topper, maar kan dit 4 dagen voor de bruiloft al? En hoe bewaar ik marsepein het beste?
  Alvast bedankt,
  Rita

 7. Alie schreef:

  Hoi Laura,

  Je zegt dat je een gedecoreerde taart met een slagroom vulling niet in de vriezer kunt doen maar geldt dit ook voor Zwitserse room aangezien deze ook veel slagroom bevat?

  Groetjes Alie

 8. Linne schreef:

  Hallo, ik moet voor 29 augustus een 3/4 lagen taart maken, daarbij komt ook nog dat ik een desertbuffet moet maken.. Hoe klaar ik dit allemaal? De dag voor de 29ste heb ik maar een halve vm want in de nm moet ik de zaal gaan aankleden.. Help! Kan ik de 3/4 lagen taart donderdag al voor het grootste deel maken,vullen,bekleden..? En de vrijdag vm decoreren? Gaat deze dan nog lekker zijn tegen zaterdag nm? Groetjes

 9. margaretha schreef:

  Ik had een stuk fondanttaart bewaard in de vriezer en het 1 nacht in de koelkast laten ontdooien en in folie gepakt, maar de volgende dag was de fondant taai geworden en zelfs een beetje hard. Wat heb ik verkeerd gedaan? De vulling was: nutella en abrikozenjam.

 10. Yvette schreef:

  Hoi Laura,
  Voor mijn dochters verjaardag wil ik een (koemelkvrije) geglazuurde chocoladetaart maken en deze met wat marsepein en een eetbare print versieren. Hoe bewaar ik deze het beste? Ik maak hem de avond van te voren. Tot nu toe heb ik nog geen winkel gevonden die bereid is mij één kartonnen taartdoos te verkopen…

 11. Fabiola schreef:

  Hallo

  Ik had een vraagje ik heb een fondant figuur wat ik heel graag wil bewaren als aandenken.
  Hoe kan ik dit het beste doen?

  Groetjes

 12. Wendy schreef:

  Hoi Laura,
  Ik ga voor eerste kerstdag een taart maken, biscuittaart met 2 lagen. De ene laag met vlaaifruit en de ander met slagroom. Vervolgens bekleed ik hem met fondant en ook met figuurtjes van fondant (of kan ik alles beter van marsepein doen?). Nu is mijn vraag, hoe ga ik deze taart bewaren?
  Groetjes!

 13. Emma schreef:

  Hoihoi! Vrijdagochtend ga ik een taart brengen naar een jarige waar ik een taart voor ga maken. (4 cake lagen, marshmellow botercreme, fondant) alles er op en er aan.

  Nu heb ik het woensdag en donderdag vrij druk. Kan ik de taart dinsdagmiddag al maken? (Bakken, afsmeren, bekleden) en de woensdag de taart decoreren?

  Is dat een optie of is de taart dan al oud of niet lekker meer wanneer ik hem in de koelkast bewaar? Anders ga ik woensdagavond pas aan de slag. Hoor graag van je!

  Groetjes, Emmie

 14. Kim schreef:

  Hallo,

  Ik wil een verjaardags taart voor mijn dochter maken. Met botercreme en fondant. Ik wil dat vrijdags maken en zaterdag is zij jarig. Nu mijn vraag.. Kan ik dat 1 nachtje in de koel kast bewaren? Moet ik het ook afdekken of kan het los in de koeling?

  Groet Kim.

 15. Renate schreef:

  Hallo,

  Gisteren heb ik voor mijn babyshower een mooie taart gehad. Nu zat hier als fondant figuur een baby’tje bij. Deze zou ik graag willen bewaren en ergens neer willen zetten. Is dit mogelijk en moet ik deze dan eerst ergens mee behandelen?

 16. irene schreef:

  Ik had een vraagje, ik wou een taart maken en mooi afsmeren met slagroom, welke decoratie kan je allemaal op slagroom plakken, ik wou suiker bloemen er op plakken en smarties

 17. Kim schreef:

  Hallo,

  Mijn zusje is op 25-5 jarig. Maar wilde een fondant taart maken van te voren.
  Als ik er deze week of volgende week aan begin, kan ik deze dan gewoon invriezen?
  En op de dag zelf eruit halen?
  Het is gewoon een basis cake van dr oetker met fondant bekleed.

  Groetjes

 18. Talitha schreef:

  Beste Laura,

  Wat een topsite heb je! Ik heb hier al zoveel recepten en tips vanaf gehaald! Ik heb nog wel een vraagje. Ik ga een taart maken voor een bruiloft en wil deze van te voren invriezen. Ik heb kartonnen dozen (vanuit een taartenwinkel). Nu vroeg ik mij af of ik de taart in de kartonnendoos moet doen en die doos in een plastic zak? Of moet de taart zelf direct in een plastic zak?

  Alvast bedankt voor je antwoord.

 19. Marianne schreef:

  hoi,
  Ik maak een taart voor mijn nichtje,
  het is voor een cake smash bedoeld dus niet echt om op te eten.
  (hoeft dus niet met verschillende lagen vullingen te zijn)
  ik wil niet dat de taart gaat zweten want dat staat niet mooi op de foto!
  kan ik deze taart twee dagen van tevoren maken? en hoe moet ik hem bewaren om er zeker van te zijn dat hij niet gaan zweten?

  groetjes

 20. Roos schreef:

  Hoeveel dagen van te voren max. kan ik een appeltaart bakken?
  En moet ik deze wel of niet in de koelkast bewaren? Bij voorbaat dank!

 21. Patricia schreef:

  Goedenavond,

  Voor de verjaardag van ons dochtertje ga ik 3 taarten maken.

  De taarten ga ik vullen met botercreme vulling zonder ei of melk omdat ik de taarten op het feest zeker 2 tot 3 uur niet in de koeling heb voordat het gegeten word.
  Wil natuurlijk niet dat de gasten ziek worden door de taart. Ik had namelijk het liefs de taart gevuld met no bake cheesecake oreo vulling maar helaas.

  Elk taart krijgt een eigen vulling. 1 word boter mengen met poedersuiker en nutella (zodat je nutella vulling hebt)

  De taart word boter mengen met suiker en oreokoekjes kruimels met stukjes oreo erin.

  De andere weet ik niet wat ben er nog niet uit, misschien dat u er 1 weet.

  Maar nu komt het:
  Ik ga de taarten afsmeren met gekleurde botercreme en vanaf de bovenkant chocolade druppels langs de zijkant laten lopen. Denk dat u wel weet wat ik bedoel, zag dat het nu veel gedaan word.

  Nou is mijn vraag, mag de taart als het af is in de koeling zodat de gekleurde botercreme ietsje harder word of droog de cake dan uit.

  Ik ga morgen de taart vullen en afsmeren en vrijdag ga ik de chocolade op de bovenkant doen en de druppels langs de zijkanten laten druppelen en decoreren met zijde bloemen en heel veel soorten snoepjes en koekjes.

  Ik weet alleen nu niet wat het beste is met bewaren omdat ons huis ongeveer 22-23 graden is.

  Ik vind dit een beetje spannend en ingewikkeld want heb eigenlijk nog nooit echt zelf zo een taart gemaakt☺️.
  Een echte uitdaging dus.

  Alvast bedankt

  Gr Patricia

 22. Karin schreef:

  ik wil graag een verjaardagstaart maken, normaal gesproken werk in met marsepein en een gebruik ik een puzzelplaatje. Nu wil ik een taart maken met boetseer figuren, ik had begrepen dat je dit het beste met fondant kunt doen, dus wil ik ook de taart hiermee bekleden. Maar hoe zorg ik ervoor dat de fondant om de taart niet gaat scheuren door het uitdrogen. (dit heb ik in het verleden gehad)

 23. Eva schreef:

  Hoi Laura!

  Ik bak voor mijn nichtje een simpele taart met botercremevulling en fondant voor morgen, maar ik heb geen karton om de taart af te dekken. Waar kan ik de taart dan het beste in bewaren? Is het dan beter om ‘m misschien toch in de kelder te zetten ivm geuren van de koelkast?

  Groetjes,
  Eva

 24. melissa schreef:

  hallo ik wil vrijdag een biscuittaart maken met rolfondant deze is voor zaterdag de bedoeling om op een feest te geven
  nu is mijn vraag als ik die vrijdag maak voor de dag nadien de zaterdag hoe ik deze dan best bewaar?
  in de koelkast of???

  groeten melissa

 25. Naomi schreef:

  Super leuke site! Ik maak ook fondant taarten. Ik vries ook vullingen op basis van slagroom hoor, echt geen probleem. ook wel gewoon slagroom., ik laat ze dan langzaam in de koelkast met de doos of zak er om ontdooien. Niet voor klanten, maar taarten voor eigen gebruik maakmiknvaak van tevoren. En de smaak is altijd erg lekker. Dus slagroom invriezen, no problemo?

 26. Esther schreef:

  Ik wil graag voor kerst een taart gaan maken met bavaroise (deze maak ik dmv slagroom bavaroise poeder water en aardbeiensmaakstof)
  Kan ik deze morgen (vrijdag) al vullen en zondag en maandag pas opeten?
  Kan ik ook candymelts als vulling erbij doen? Dat leek me erg lekker witte chocolade smaak met aardbeien smaak.

  Normaal maak ik mijn taarten met zwitserse room en jam die ik afsmeer met botercreme. Ik begin dan op bijvoorbeeld woensdag met het biscuit bakken donderdag vullen en afmeren vervolgens een nachtje in de koelkast zodat de botercreme goed hard wordt en vrijdag bekleed ik hem dan en dan word ie zaterdag opgegeten.

  Groetjes Esther

 27. marijke schreef:

  hoi laura
  ik heb vanmorgen een taart gemaakt en gedecoreerd met fondant
  hij staat in de koelkast is een kartonnen doos en is keurig droog.
  maar zodra hij een tijdje uit de koelkast is om verder mee te werken gaat hij ontzettend zweten.
  enig idee hoe dit kan?
  gr marijke

 28. Saskia schreef:

  Hoi Laura,

  Ik heb vaker een taart gemaakt. De vulling doe ik altijd al volgt: jam, tweede laag botercreme icm banketbakkersroom. De taart afsmeren met botercreme en bedekken met marsepein.
  Kan het in deze combinatie ook in de vriezer? En dan een dag van tevoren, in de doos en zonder zak, in de koelkast zetten en het laatste uur buiten de koelkast? Of wordt de jam vulling dan te vochtig? Welke vullingen kan je bij een gedecoreerde taart gebruiken als je de taart invriest?

 29. Laura schreef:

  Hallo,
  Ik wil voor mijn dochter haar eerste verjaardag een taart maken. Maar het zou zo goed mogelijk voorbereid moeten worden want we hebbe 2 u route te doen. Kan ik de biscuit op voorhand maken en hoe bewaren ? en in folie inpakken voor route? En kan ik de gekleurde botercreme ook al op voorhand in spuitzakken doen en moet ik het gekoeld mogelijk houden voor route? Hoelang op voorhand kan ik dit doen? Wat is het lekkerste ? Taart bedekt met fondant of botercreme? En ik vind fondant altijd zo dik. Moet dit zo dik of mag het dunner uitgerolt worden? En hoelang is dit houdbaar zodat het nog eetbaar is? Sorry voor de vele vragen 🙁

  1. Laura's Bakery schreef:

   Hi, ik heb je mail met deze vragen ook al beantwoord. De meeste vragen beantwoord ik al in andere artikelen op mijn blog. Ik kan aan de hand van je bericht niet inschatten waar je precies heengaat met al deze producten en of je op de plek van bestemming nog dingen kunt mixen etc. Botercrème en biscuit kan prima twee uurtjes in de auto bewaard worden, goed afgedekt. Ik zou de botercrème daarna doormixen en in elkaar zetten.
   https://www.laurasbakery.nl/biscuit-voorbereiden-en-bewaren/
   https://www.laurasbakery.nl/planning-bij-een-taart-decoreren/
   https://www.laurasbakery.nl/how-to-taart-vullen-en-bekleden/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *