Mini citroen cheesecakes

Gepost: 15 maart 2024 Laatst bewerkt: 8 mei 2024
Mini citroen cheesecakes

Deze mini citroen cheesecakes maak je zonder oven en zijn afgewerkt met een lekkere lemon curd topping. Om je vingers bij op te eten!

Mini cheesecakes met citroen

Cheesecake en citroen blijft een combinatie waarmee het eigenlijk nooit mis kan gaan. Bij deze kleine no-bake mini citroen cheesecakes heb ik op de bovenkant nog een laagje lemon curd  gesmeerd. Voeg daar een knapperige koekbodem aan toe en het verhaal is compleet. Ongelofelijk lekkere taartjes!

Deze mini cheesecakes met citroen zijn gemaakt met behulp van een cheesecake tray met losse bodems. Reuze handig, want zo krijg je niet alleen een ideaal formaat voor je mini cheesecake, maar je kunt ze ook perfect lossen uit de vorm vanwege de losse bodems. Je vindt de vorm terug in mijn nieuwste bakproductencollectie die nu tijdelijk bij Kruidvat te koop is.

BAKTIP: Maak je deze taartjes tijdens het paasweekend? Decoreer ze dan nog met een toef slagroom waar je een paaseitje in steekt.

Mini cheesecakejes met citroen

mini cheesecake citroen

Meer mini cheesecake recepten

Ik heb al vaker mini cheesecakes gemaakt, maar deze versie met citroen is absoluut het mooist geslaagde exemplaar. En dan heb ik het vooral over het uiterlijk, want ik vind de vorm van deze kleine cheesecakejes ronduit perfect. Dat is natuurlijk te danken aan de mini cheesecake tray, maar het goede nieuws is dat deze bakvorm ook heel geschikt is voor mijn andere mini cheesecake recepten:

Met deze recepten heb je meer dan genoeg inspiratie om allerlei lekkers in de mini cheesecake tray te bakken! En mocht je nou toch nog verder willen experimenteren, gebruik dan mijn basisrecept voor (gebakken) mini cheesecakes als basis. Ik vind het geweldig om jullie creaties te zien, dus als je het deelt op Instagram, tag mij dan vooral ook even @laurasbakery.

Het Feestdagen Bakboek

Bak het hele jaar door voor de feestdagen de lekkerste recepten. En zelfs buiten de feestdagen om kun je dit boek er perfect bij pakken. Van koekjes en brownies tot desserts en spectaculaire taarten. Voor ieder moment is er een geschikt recept.

Bestel hier!

Afbeelding
Mini citroen cheesecakes maken

Mini citroen cheesecakes maken

Moet ik de mini cheesecake tray invetten?

Voor no-bake baksels raad ik aan om de zijkanten van de holtes met bakpapier te bekleden. Wel eerst even invetten, met bijvoorbeeld een bakspray, zodat het bakpapier beter blijft kleven. Voor baksels uit de oven is het invetten van de bakvorm voldoende. Dankzij de losse bodems krijg je de baksels op deze manier gemakkelijk uit de bakvorm. 

Kan ik de lemon curd ook vervangen?

Als je niet zo van citroen of lemon curd houdt, dan zijn er nog vele andere curd-recepten die je hiervoor kunt inzetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bramen curd, een passievruchtencurd of sinaasappelcurd? Als je alleen een citroensmaak aan de cheesecakejes wil meegeven, dan kun je de laag lemon curd bovenop heel simpel gezegd weglaten of vervangen door een toef slagroom en een framboos.

Kan ik ook andere koekjes gebruiken voor de bodem?

Zeker weten. Bastognekoeken smaken bijvoorbeeld ook erg lekker bij deze kleine citroen cheesecakejes. In het geval van bastognekoeken kun je beter 10 gram minder boter gebruiken, omdat deze koekjes van zichzelf al wat meer boter bevatten.

 

Mini citroen cheesecakes recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 4 stemmen

Mini citroen cheesecakes recept

Dit recept voor mini citroen cheesecakes met lemon curd maak je zonder oven. Om je vingers bij op te eten!
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 80 gram biscuitjes
  • 40 gram boter
  • 4 gelatineblaadjes
  • 300 gram roomkaas
  • 150 gram lemon curd
  • 100 gram slagroom
  • 1 vel bakpapier

Instructies

  • Knip 6 stroken uit een vel bakpapier ter hoogte van (of iets hoger dan) de holtes van de mini cheesecake tray. Vet de holtes in en plak elke strook bakpapier vast tegen de zijkant van een holte.
  • Maal de biscuitjes fijn, smelt de boter en voeg de kruimels hier aan toe. Meng goed door elkaar en verdeel over de holtes in de bakvorm. Druk stevig aan en zet de bakvorm in de koelkast.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in een kom met koud water.
  • Mix de roomkaas en 100 gram lemon curd in een kom tot een glad mengsel. Giet er dan 75 ml slagroom bij (in een dunne straal) terwijl je blijft mixen. Mix voor ongeveer twee minuten en zet dan opzij.
  • Verwarm de resterende 25 ml slagroom in een steelpan. Als deze warm is (niet kokend), knijp je de gelatineblaadjes uit en meng je ze door de warme slagroom. Laat een beetje afkoelen.
  • Mix de slagroom-gelatine in een dunne straal door het roomkaasmengsel terwijl je blijft mixen. Als het volledig gemengd is, dan verdeel je het over de zes cheesecake holtes van de bakvorm. Zet in de koelkast en laat in 4 uur tijd volledig opstijven.
  • Vlak voor serveren roer je de overige lemon curd los en verdeel je deze over de cheesecakejes.
Bewaren

Bewaar de no bake mini cheesecakes voor 2-3 dagen afgedekt in de koelkast. Lees hier alles over het bewaren en invriezen van cheesecakes.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

43 reacties

  1. Eden schreef:

    Hoi Laura,

    Ik ben vegetarisch. Met wat kan ik de gelatine vervangen? Ik heb je ‘hoe kan ik gelatine vervangen’ pagina zojuist gelezen maar veel van de alternatieven die je daar noemt zijn als ik het goed begrijp niet geschikt in dit recept, dus vandaar alsnog deze vraag.
    Ik wil dit echt maken want ik ben vanmiddag direct na het lezen van dit recept naar de Kruidvat gegaan en de mini cheesecake bakevorm gekocht!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou agar agar kunnen proberen (volgens de aanwijzingen op de verpakking), maar dit heb ik zelf niet getest. Citroen is alleen in de topping, dus daarom kan het wel vermoed ik.

  2. Yolanda schreef:

    Hallo Laura, wat voor roomkaas gebruik je ? Ook toevallig ? Zag vanmorgen in folder van het Kruidvat de kleine slof vormpjes en de mini cheesecake vorm en dacht wat leuk ! En nu zie ik toevallig dit recept 😏 Leuk voor de paasbrunch, makkelijk mee te nemen en goed te doen voor 10 personen 🦤🐇

    1. Laura's Bakery schreef:

      Zeker leuk! Ik gebruik graag Philadelphia.

  3. Anja schreef:

    Hoi Laura,
    Wat is de doorsnede van de mini cheesecake?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is 6,5 cm.

  4. Esther schreef:

    Zou je deze cheesecake ook in een grotere vorm kunnen maken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat kan zeker!

  5. Elisa schreef:

    Hoi Laura,
    Als ik er 12 wil maken, moet ik dan alle ingrediënten verdubbelen? Ook de gelatine blaadjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja, klopt helemaal 🙂

  6. Wil schreef:

    Zou je daar een recept voor willen geven of een formule om het receptor te rekenen aub.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Waar wil je precies een recept voor?

  7. Clara schreef:

    Hey Laura,
    Mag je de cheesecakejes ook een hele nacht laten opstijven en de volgende dag opeten?
    En mogen de vormpjes ook cupcakevormpjes zijn?
    Alvast bedankt

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ja en ja! 🙂

  8. Ynn schreef:

    Mn koekjes bodem valt uit elkaar. Wat doe ik verkeerd?😑

    1. Laura's Bakery schreef:

      Welke koekjes heb je gebruikt? Sommige koekjes hebben wat meer boter nodig omdat ze wat droger zijn. Ik heb digestives gebruikt.

  9. Joke van Pijkeren schreef:

    De bodem van havermoutkoekjes blijft aan de bodem vastzitten moet ik deze dan bekleden met bakpapier. Sowieso ga ik de volgende keer 10 gram boter minder gebruiken. Invriezen gaat ook prima, wel moet je dan de bovenste laag Lemom card er kort voor serveren op doen zo blijkt. Verder heerlijk gebakje/taartje.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Goede tips! Het verschilt inderdaad erg per koekje wat werkt en hoeveel boter je nodig hebt.

  10. Joke van Pijkeren schreef:

    Ik gebruik de roomkaas van de Lidl of Aldi werkt perfect.

  11. Anouk schreef:

    Kun je deze cheesecakes ook maken in siliconen cupcakevormpjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat lijkt me geen probleem.

  12. Marloes schreef:

    Is de hoeveelheid ingrediënten voor 6 mini cheesecakes ook genoeg voor 1 grote met een doorsnee van 23 cm?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik niet getest, vermoed dat je wat meer nodig hebt, maar durf ik je niet precies te zeggen.

  13. Joke van Pijkeren schreef:

    Het weekend mini kwarktaartjes gemaakt in de cheesecake vorm.
    Een pak dr Oetker voor kwarktaart is ruim voldoende voor 12 mini taartjes.
    De bodem voorzien van bakpapier en ook de randen, de vormpjes konden daardoor ook iets hoger gevuld worden. Al met al voor herhaling vatbaar.

  14. Wil schreef:

    Zou je van dit recept een formule willen geven voor een springvorm van 22/23 cm ?
    Ik denk dat je er veel van je abonnees blij mee zou maken.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest, maar je kunt proberen de omrekentool te gebruiken voor een schatting. En verder vooral proberen 🙂

  15. Joke van Pijkeren schreef:

    Een standaard vorm is toch 24 cm?
    Misschien via de omreken tabel?
    Ik zou gewoon hoeveelheden pak aanhouden voor deze afmeting.

  16. Wil schreef:

    De vraag heb ik aan Laura gesteld.
    Ik wil graag een omreken formule van de Mini citroen cheesecakejes van Laura en niet van dr Oetker. Mijn springvorm is 22 cm maar 24 cm is ook goed.

  17. Joke van Pijkeren schreef:

    Sorry, excusus

  18. Suzanne schreef:

    Hoe maak ik van dit recept oranje cheesecakjes van i.p.v. lemon?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je zou dan een sinaasappel curd kunnen maken: https://www.laurasbakery.nl/sinaasappel-curd/

  19. Suzanne schreef:

    Dank je wel voor de tip. En de slagroom die je toevoegt bij het recept van de cheesecake is neem ik aan ongeklopt?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ongeklopte slagroom inderdaad.

  20. Kitty Bas schreef:

    Kun je ook gelantine door de lemoncurd doen voor een vastere laag boven op?

    1. Laura Kieft schreef:

      Ja hoor, dat kan zeker.

  21. Joke van Pijkeren schreef:

    Hoeveel gelatine?

    1. Laura Kieft schreef:

      In de receptkaart staan alle hoeveelheden per ingrediënt, ook van de gelatineblaadjes.

  22. Joke van Pijkeren schreef:

    Ja oké maar die door je door de slagroom.
    Ik bedoel hoeveel om de lemencurd steviger te maken

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat heb ik zelf niet getest. Op de verpakking van gelatine staat vaak hoeveel blaadjes je per hoeveelheid vloeistof nodig hebt.

  23. Lisa schreef:

    Hi Laura!

    Ik zou graag dit recept willen gebruiken maar dan de 100 gram lemoncurd 1 op 1 willen vervangen door zelfgemaakte pistachepasta.. zou dit gewoon zonder probleem kunnen?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat durf ik je niet te zeggen, voor de topping kan het sowieso wel. Maar door de cheesecakes heen is iets wat ik zou moeten testen. Pasta is wel anders dan curd.

  24. Jozefien schreef:

    Hoeveel gram wegen de gebruikte gelatine blaadjes?

    1. Laura's Bakery schreef:

      6,57 gram (4 blaadjes).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept