Appelgebakjes met cranberries en noten

24

appelgebakjes met cranberries en noten 1a

Tijdens mijn brainstormsessies voor kerstrecepten begon ik met de desserts. Ik wilde iets bijzonders en liep daar een beetje op vast. Zat veel te ingewikkeld te denken. Daarop besloot ik al mijn (halve) ideeën aan de kant te schuiven en simpele desserts te bedenken. Iets wat snel te maken is, waar je geen gekke dingen voor nodig hebt, maar wat toch net even specialer is dan normaal. Tijdens de kerstdagen heb je het vaak al druk genoeg en alles wat je kunt voorbereiden bij een kerstdiner is mooi meegenomen. Het duurde niet lang voordat deze appelgebakjes met cranberries en noten waren bedacht. Van bladerdeeg kun je namelijk heel goed kleine taartjes maken die je prima van tevoren kunt bakken. Serveer de kleine appelgebakjes met een bolletje ijs en je dessert is klaar!

appelgebakjes met cranberries en noten 2a

appelgebakjes met cranberries en noten 3a

Appelgebakjes met cranberries en noten

Een simpel maar ontzettend lekker gebakje voor de feestdagen: appelgebakjes met cranberries en noten. Lekker snel klaar zodat jij niet lang in de keuken hoeft te staan!
Porties: 8 gebakjes

Ingrediënten

  • 8 velletjes bladerdeeg
  • paneermeel
  • 2 appels (ik gebruikte Elstar appels)
  • 1 el fijne kristalsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 80 gram noten, gehakt (ik gebruikte pecannoten, walnoten en hazelnoten)
  • 60 gram gedroogde cranberries
  • vanille ijs (of andere smaak naar keuze)
  • eventueel poedersuiker ter decoratie

Instructies

  • Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien, eenmaal ontdooid bekleed je de cupcakevorm ermee. Je hoeft de vorm niet in te vetten. Met elk velletje kun je één vormpje vullen. Zorg dat je hem zo strak mogelijk tegen de vorm legt. Het bladerdeeg dat overblijft aan de bovenkant hoef je niet af te snijden. Prik met een vork wat gaatjes op de bodem en schep in elk gebakje een kleine theelepel paneermeel. Dit neemt het vocht van de appels op zodat je geen vochtige bodem krijgt.
  • Terwijl de plakjes bladerdeeg liggen te ontdooien maak je de vulling. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in blokjes. Voeg suiker en kaneel toe en roer even door. Hak de noten grof en voeg deze met de cranberries aan het appelmengsel toe. Roer weer even goed door.
  • Vul de taartjes met het appel-noten mengsel. Dat mag best een beetje vol, de vulling zal tijdens het bakken iets slinken.
  • Bak de appelgebakjes 15 minuten op 225 °C (boven- en onderwarmte).
  • Laat ze een tijdje afkoelen in de vorm voordat je ze naar een rooster verplaatst om helemaal af te koelen. Hoe verder de gebakjes zijn afgekoeld, hoe beter je ze uit de vorm kunt verwijderen.
Bewaren

Deze appelgebakjes kun je zowel warm als koud eten en zijn ook nog eens prima voor te bereiden. Wel zo handig tijdens de drukke kerstdagen. Hier kun je lezen hoe je ze kunt bewaren en eventueel weer opwarmen.

appelgebakjes met cranberries en noten 4a

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

8 reacties

  1. Carolien schreef:

    Wat leuk! Deze ga ik zeker maken, makkelijk, snel en ook nog ’s lekker!

  2. Adriana schreef:

    Wat een gaaf gebakje. dat ik dat nooit zelf heb bedacht. Zo is het helemaal makkelijk! MMM met een beetje amandelspijs ipv paneermeel 🙂 Bedankt!

  3. Lianne schreef:

    Wat een leuk idee! En lekker snel! Scheelt werk in de toch al drukke bak- en kooktijden rondom de feestdagen.

  4. Margot schreef:

    Wat een goed idee! Het is inderdaad makkelijk, maar het ziet er wel erg leuk uit!

  5. Petra schreef:

    Dit is een ideaal (en lekker!) recept om samen met de kinderen te maken en laat dat nu net het idee zijn dit jaar..! Dus bedankt, ik ben benieuwd naar de andere recepten!

  6. Juudith schreef:

    owee deze moet ik echt maken! Super leuk voor het kerstontbijt!

  7. Simone schreef:

    Kan ik deze ook een dag van te voren maken en zo ja hoe houd ik deze vers en lekker??

    1. Laura Kieft schreef:

      Dat kan, ik zou ze dan wel weer even opwarmen zodat het bladerdeeg weer knapperig is. Je bewaart ze verder gewoon afgedekt buiten de koelkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet geOpenbaareerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *