Ik hoor je al denken: waarom zou ik brownies zonder chocolade willen maken? Nou, bijvoorbeeld omdat je geen chocolade in huis hebt, maar toch ontzettend graag brownies wilt bakken. Het is mij al vaker gebeurd. Het leuke is aan deze brownies is dat je echt totaal niet proeft dat er geen chocolade in zit. En ze zijn net zo smeuïg als jullie van mijn brownies mét chocolade gewend zijn.
Voor deze brownies heb je natuurlijk wel cacaopoeder nodig, dat kun je niet vervangen of weglaten. Om brownies te maken heb je nu eenmaal chocolade óf cacaopoeder nodig. Ook hou ik van een beetje structuur in mijn brownies en omdat ik in dit recept geen chocolate chips door het beslag kan mengen, heb ik gekozen voor stukjes hazelnoot. Heerlijk!
Er staan al de nodige lekkere variaties op brownies op Laura’s Bakery en die kun je natuurlijk ook prima toepassen op dit basisrecept. Hier alvast wat inspiratie:
Hallo Laura,
Ziet er heerlijk uit! Denk je dat ik het ook met de helft van de suiker zou kunnen maken? ?
Ik heb geen idee! Laat je het even weten als je het getest hebt?
Ik heb 150 gram suiker toegevoegd, de smaak is heerlijk!
Ik heb 50 gram.minder suiker gebruikt en ze smaken nog steeds verrukkelijk!
Goed recepten
Hoi Laura, ik heb de brownies vandaag met mijn kinderen gemaakt en ze zijn echte chocolade liefhebbers. Ze vinden ze heerlijk! En de brownies zijn echt mega smeuïg.. wat een makkelijk en lekker recept! Ik heb al vaker lekkere dingen van je site gemaakt!
Groetjes Ashley
riet
wat fijn dat er weer nieuwe recepten van je zijn .
ik ga die brouwnies maken . het is weer wat anders dan gewoon.
groetjes .riet.
Ik heb de brownies gemaakt en ik vind ze heerlijk! Makkelijk te maken ook! Heb 50 gram minder suiker gebruikt en nog smaken ze heerlijk! Ook heb ik bakpapier in mn ovenschaal gelegd, zo plak het niet en blijft je ovenschaal schoon.
moet je dat vanille extract er echt in doen
Niks moet, maar het is wel lekkerder.
Lieve Laura
Volgende keer graag niet claimen op 16 gebakjes. Ik had er maar 3 en ik had gehoopt op 16.
Groet,
Patroushka
Er staat 16 stukjes en geen gebakjes.
Ik ga ze ook een keer maken.
Zoals Thea al aangeeft staat er 16 stukjes. Daarnaast is het een bakvorm van 20×20 cm dus dan kun je zelf ook een inschatting maken hoeveel “gebakjes” daar volgens jouw maatstaven uit gehaald kunnen worden.
Waarom smelt je de suiker eerst? Kun je die stap ook overslaan?
Je smelt de suiker niet per se, maar vooral de boter (tezamen met de suiker) maar de suiker hoeft niet volledig gesmolten te zijn.
Hallo
Ik ben erg fan van je recepten ze mislukken nooit! Ik heb wel even een vraagje. Klopt het dat je geen mixer nodig hebt maar alles met een spatel door elkaar mengt?
Groetjes Ilvy
Dit kan prima met een spatel inderdaad.
hallo laura .
die brouwnies heb ik al een paar keer gemaakt .
en je blijf er van eten . en mijn gewicht woord ook steeds
zwaarder . en die truffel bonbons dat is ook heerlijk.
nog bedankt voor die lekkere recepten.
groetjes
Ideaal recept dit voor onze kinderen die niet tegen koemelk kunnen.
Ik ga hem maken 😊
Heel lekker
@ Caroline: ik heb de helft van de suiker gebruikt en ‘een beetje’ dadelstroop toegevoegd (voor een andere smaak, en niet met de intentie om daarmee ‘gezonder’ te doen). Het resultaat is minder zoet dan het originele recept, maar dat vinden wij des te beter. (wij zijn niet zulke ‘zoetekauwen’).
Aanvullend op het vorige bericht: ik heb 1/2 bloem en 1/2 zelfrijzend bakmeel gebruikt, en een ronde springvorm van 20cm gebruikt. Hij is hierdoor wat luchtiger, doch blijft hij compact en smeuïg. Helemaal lekker.
Nou ten eerste heb ik de oven op de goede stand gezet, na 20 minuten was het nog lang niet gaar. Hij is lekker smeuïg maar misschien iets te, want hij is super taai, bleh. Jou recepten zijn altijd goed maar deze is een minpuntje.
Hi Rosa, wat jammer om te lezen. Ik krijg normaal alleen maar positieve reacties op dit recept, dus ik gok dat er toch wat mis gegaan is bij je helaas.
deze had ik al gemaakt die brownies en is erg lekker.
ik heb hem al vaak gemaakt . ik ben blij met al dat lekkers van je .
Wat fijn om te lezen!
Oh nee, hier is iets mis gegaan. Na 20 minuten al hartstikke aangebrand😬
Oh wat jammer! Stond je oven misschien te hoog of op een andere stand?
Ik vrees van wel, maar ik ga het binnenkort opnieuw proberen, want het beslag smaakte al heerlijk 😉
Wow! heerlijk, ik heb 50g minder suiker gemaakt en wat bakpoeder toegevoegd. beste recept voor brownies!
Ik ben momenteel de brownies aan het maken. zonder de vanille extract en met erithol suiker ipv gewone suiker. Heel erg benieuwd of deze gaan lukken.
Bij mij heeft het zeker meer als 40 minuten geduurt. Ik moet wel zeggen ik heb de eerste 25 minuten op een lagere temperatuur gebakken. Daarna lichtjes verhoogd. Ik heb zeker nog 10 minuutjes enkel op onder gezet en ik moet zeggen het is perfect gelukt zoals ik mijn brownie wilde. Lekker knapperig vanbuiten en “fudgie” vanbinnen. Ik heb ipv 2 large eieren 2 medium Eieren gebruikt. Ik vroeg mij of of ik dit recept ook zou kunnen gebruiken om brownie cupcakes te maken? Of heb je daar een andere recept vooe?
Fijn te horen dat het zo gelukt is! Ik denk dat je er ook wel cupcakes van kunt maken, ik heb daar geen recept voor. Wel voor chocolade cupcakes: https://www.laurasbakery.nl/chocolade-cupcakes/
Ik heb er een klein scheutje koffie doorheen gedaan, aanrader! Dat maakt de smaak van de chocolade dieper, maar proef je niet als het gebakken is.
Zou je in de brownie alsnog chocolade kunnen toevoegen? En wat zou dan verhouding worden qua chocolade en cacao?
Dat kan, maar er staan ook heel recepten met chocolade op het blog, wellicht staat er iets voor je tussen? https://www.laurasbakery.nl/category/zoet-bakken/brownies-repen/
Hey Laura, zou ik de suiker met zusto kunnen vervangen?
Gr Sofie
Dat heb ik zelf niet getest, maar zou je natuurlijk kunnen proberen.
Hoii, hoeveel kcal voor 1 stukje? 🙂
Dat weet ik niet, want ik bereken dat niet. Je kunt daar verschillende apps voor gebruiken.
Ohh okay geen probleem, thanks!
Dit is misschien niet de gezondste brownie maar by far de lekkerste! Gewoon alle suiker erin joh, hup! En delen met veel mensen haha! Heerlijk!
Ik probeerde dit recept reeds enkele keren maar mislukt steeds. Ik weet niet wat ik verkeerd doe, het enige ingrediënt die ik niet gebruikte zijn noten.
Ik laat de brownie steeds dubbel zo lang in de oven staan, 1 keer zette ik hem bijna een uur in de oven! De bovenkant is oke, krokant zoals het moet zijn maar het deeg vanbinnen is helemaal niet gebakken en is echt nog lopend…
Ik kan er zelfs geen porties uit snijden omdat het nog te vloeiend is.
Ik gebruik de juiste stand en temperatuur op de oven, de juiste bakvorm,… geen idee waarom dit dan niet wil lukken!
Iemand een oplossing?
Lastig om van een afstand te bepalen waar het misgaat. Ik heb het recept zelf niet getest zonder noten, maar het lijkt me niet dat dit voor zulke problemen kan zorgen.
Ik had er ook geen noten in dus dat kan het niet zijn. Ik heb verder precies het recept gevolgd. Temperatuur en tijd ook niet veranderd en het resultaat was perfect.
Is het mogelijk om de boter te vervangen voor avocado’s? (vanwege koemelk allergie). Zo ka, hoeveel avocado’s?
Dat zou ik helaas niet weten want dat heb ik niet getest. Je zou het uiteraard kunnen proberen, maar ik heb zelf niet zoveel ervaring met het vervangen van boter voor avocado.
Hoi
Zou je het recept ook zonder noten kunnen doen want ik heb een noten allergie
Ja hoor dat kan!