Hoe geef je aan een ‘gewone’ cake net dat beetje extra? Nou gewoon, door er een figuur in te maken zoals bij deze kerstboom cake! Een eenvoudige cake maak je nu toch heel speciaal. Zo is het geen probleem om met Kerst een simpel ogende cake op tafel te zetten.
Je zou eventueel door het beslag van de groene cake nog sprinkles of chocolate chips kunnen mengen, dan is het net of er kerstballen in de boom zitten. Als je dat doet haal je de sprinkles/chocolate chips even door wat bloem zodat ze niet allemaal naar de bodem zakken. Lees snel verder om te zien hoe je deze leuke kerstboom cake zelf maakt!
BAKTIP: Om kleurrijke cakes te maken werk ik het liefst met deze kleurstoffen op gelbasis.
Wat een gaaf idee.
Wordt de kerstboom niet erg droog met 2 keer bakken?
Nee helemaal niet, de structuur en smaak is exact hetzelfde als de rest van de cake.
Ik vind jouw kerstideeen zo onwijs tof! Deze ga ik dit keer niet gebruiken, maar misschien nog wel een keer met een ander vormpje met een andere gelegenheid.
ziet erg echt leuk uit . ik ga ‘m van de week proberen de groene kleurstof is die gewoon in de supermarkt verkrijgbaar? zoals Jumbo of AH?
Grote supermarkten hebben soms ook kleurstoffen. Bij toko’s vind je het ook wel eens. Ikzelf koop het altijd bij taartdecoratiewinkels.
Leuk idee.
Voor het groen kun je mss. ook pandancake gebruiken [toko].
Die is al groen van zichzelf en heel luchtig
Heeft u het geprobeerd??
Ik zoiets laatst zelf geprobeerd met biscuitmix en dan dus in een taart maar de figuurtjes die al gebakken waren werden heel droog en rubberachtig. Heb je enig idee hoe ik dit voor een volgende keer kan voorkomen, want ik vind het zo leuk, maar zie er een beetje tegenop om het nogmaals te proberen.
Met biscuit heb ik het niet geprobeerd maar denk ook dat dat sneller droog wordt als je het nog een keer bakt. Met de cake had ik daar geen problemen mee. De al gebakken cake was exact als de rest van de cake, heel lekker!
Zou het mogelijk zijn om de kerstboompjes van cake te maken en vervolgens in een biscuit te zetten of zou dit niet werken???
Ik denk dat dit wel werkt. Je zou het eens kunnen proberen.
Wat ziet dit er leuk uit, maar waar koop je groene kleurstof?
Bij taartdecoratie winkels kun je kleurstoffen in alle kleuren van de regenboog kopen.
Laura, ben zo blij met jou site, iedere keer weer hele leuke ideeën. En duidelijke uitleg!
Wens je hele fijne dagen een gezond 2014 en heel veel mooie taarten!
Dankjewel 🙂 Ook jij hele fijne feestdagen toegewenst!
Wat een superleuk idee.
Ga het binnenkort uitproberen, maar dan met chocoladecake en gele sterren er in.
Dit vind ik echt een pracht idee! Misschien dat ik dit nog wel eens ga proberen in de Kerstvakantie. M’n broertje is gek op bakken, dus ik denk dat hij dit ook wel erg leuk vindt!
Wat super leuk! Toen ik de foto’s voor het eerst zag was ik bang dat ’t veel te moeilijk zou zijn maar dat valt heel erg mee. Leuk bedacht!
Hoeveel kleurstof moet je erin doen. Ik ga de cake eens uitproberen namelijk.
Hoi Joke,
Een paar druppels is vaak al genoeg. Maar je kunt natuurlijk zoveel toevoegen als je zelf wilt, tot je de gewenste kleur hebt.
Liefs, Laura
Ik heb 2 keer de cake gemaakt, maar de kerstboom gaat telkens naar “boven”. Ik heb telkens groene plekken boven in de cake. Je ziet dus niets van de kerstboom. Wat doe ik verkeerd??
Wat vreemd dat hij omhoog gaat. Heb je de hele groene cake gebruikt zodat de bomen goed ‘strak’ in het blik zitten? En niet teveel beslag onder de boompjes en genoeg er bovenop zodat er wat gewicht op rust wat het tegenhoudt?
Ik had dit probleem ook, ik had idd de groene cake niet heel ‘strak’ in het blik zitten en ook niet heel veel beslag op de bovenkant, daar lag het waarschijnlijk aan. Ik ga het gewoon nog een keer proberen
Ik heb de hele groene cake gebruikt. Een klein laagje onder. Maar ik denk dan dat er te weinig bovenop lag. Ik probeer het nog 1 keer.
Aah super leuk! Zou je de boompjes ook in een taart kunnen verwerken?
Groetjes!
Je kan dit in principe bij elke vorm gebruiken. Ik zou alleen wel met cake werken en niet met biscuit.
Wat gaaf zeg. Ik mag mezelf wel creatief noemen maar in de keuken ben ik een ramp. Jij maakt zo mooie dingen. Bijna te mooi om op te eten. Ik ga je volgen.
Hoi Laura wat maak je heerlijke recepten en zo mooi ga met de kerst wat hapjes van je site maken lijkt me heerlijk ik wens je hele prettige feestdagen en een goed en gezond 2014
groetjes Anneke
Zo gaaf deze kerstcake. Het is even een klus maar dan heb je ook wat 🙂
Liefs, mam ♥
Geniaal!! 🙂
Echt ontzettend leuk. Ik heb het al een keer uitgeprobeerd met kerststerren en voor de eerstvolgende vriendinnenavond heb ik me direct aangemeld als degene die de cake meeneemt 🙂 Het blijft leuk.
Superleuke site, inspirerende recepten, je legt dingen duidelijk uit en reageert ook fijn als mensen je iets vragen, ga zo door!
Hoi Susanna,
Dankjewel voor je leuke berichtje 🙂
En superleuk dat je de cake al eens hebt gemaakt! Veel plezier met het maken van de volgende 😉
Liefs, Laura
Super leuk! Ik zag dit idee ook elders op internet en wilde ‘m gisteren maken (maar dan met een roze hartje). Ik had de eerste cake roze gekleurd, maar toen ik ‘m in plakken sneed, had de onderste helft de gewone cake kleur en was de bovenste helft roze. Enig idee hoe dat kan komen? Ik heb de roze kleurpasta van Wilton gebruikt..
wat vreemd, had je wel het hele beslag goed roze gekleurd en ook genoeg kleurstof gebruikt? Anders heb je hem misschien te heet/lang gebakken. Dan krijgt de cake namelijk ook meer de normale kleur aan de randen.
Ik heb nu iets meer kleurstof gebruikt en iets minder lang gebakken en nu is het inderdaad wel gelukt! De hartjes zijn alleen naar boven gegaan en iets gekanteld, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik teveel beslag aan de onderkant heb gedaan. Drie keer is scheepsrecht 🙂
volgende keer gaat zeker lukken! Oefening baart kunst 😉
Leuk hoor! Vandaag ben ik 10 jaar getrouwd en heb een cake gemaakt met een chocoladecake-hartje erin.
Supergoed gelukt! Wel het harte op zijn kop, want de hartjes kukelden om natuurlijk in de cakevorm 😉
De foto vind iedereen leuk op facebook!
Dat is ook leuk! Had je de hartjes vast gezet in een beetje beslag? om vielen ze dan alsnog om?
Ik vond het een heel leuk idee.. helaas gaan de figuurtjes bij mij ook omhoog 🙁
he wat jammer! In dit bericht staan wat tips om dit te voorkomen: http://www.laurasbakery.nl/5-veelgestelde-vragen-1/
Bril-jant! Enige dat ik me afvraag is of de boompjes er niet uitvallen als je de plakken van de hele cake niet net zo dik maakt; de bomen zijn inmiddels al in plakjes… Maar ik ga dit zeker een keer proberen, met diverse smaak/vorm/kleurcombinaties kun je allerlei leuke effecten maken.
Dat heb ik geen een keer gehad. De kerstbomen worden natuurlijk goed bij elkaar gehouden door de cake eromheen.
Bij het zoeken naar een oplossing voor mijn ‘drijvende figuren’, kwam ik op deze website. Dat de figuren strak tegen de kant moeten, klinkt als een lochische oplossing. Ik had namelijk beide kopse kanten van het figuur weggelaten, omdat ik dacht dat je ze anders aan de buitenkant zou zien. Maar dat is dus niet het geval?? Moet er wel beslag aan de buitenkant van de figuurtjes komen?? Of echt alleen er onder, er boven en aan de buitenkanten?
je ziet het een heel klein beetje, maar je zou eerst een beetje beslag aan de zijkanten kunnen doen en dan de stukjes cake.
Heb je misschien een paar sites waar je evt kleurstof kunt bestellen. Ik heb nu cupcake kleurstof maar denk niet dat dat werkt! Of heb jij er andere ervaringen mee? Ik hoor graag van je! Echt een geweldige site! 😉 ga zo door! Groetjes
ik koop bij taartdecoratiewinkels meestal het merk Wilton of Americolor. Deze eerste is ook bij grotere kookwinkels te koop.
Oke dank je! Ga ik het proberen! Blijf vooral zo doorgaan! Dan blijf ik ervan genieten! 😉
Hoeveel kleurstof moet er ongeveer bij?
Dat verschilt per soort en merk kleurstof. Paar druppels is meestal genoeg, maar als jij de kleur nog niet mooi vind kan je ook nog wat meer toevoegen.
Oké dankjewel voor je antwoord
🙁 De groene cake is tot 2x toe mislukt… De tweede keer heb ik korter gemixt, ben ik met een lagere temperatuur begonnen en heb ik langer gebakken (hete lucht, eerste 30 min op 150 graden en daarna 40 min 175 graden) en in de oven laten afkoelen, maar ook deze stortte helemaal in (was wel ietsje beter dan de andere). Wat doe ik verkeerd!?
Nu snel op zoek naar iets anders… Over 2,5 uur schoolkerstdiner…
Als je een hetelucht oven hebt moet je de temperatuur altijd zo’n 20% lager zetten dan aangegeven in het recept. Dan zou het goed moeten gaan.
Hoi Laura,
Kun je ook de groene kleurdecoratiestiften van dr. oetker gebruiken om de cake groen te kleuren?
Groetjes
Leonie
als het de kleurstof stiften zijn wel, ze hebben ook schrijfstiften geloof ik en daar lukt het niet mee.
Ik bedoel inderdaad ook de kleurstofstiften. Je krijgt er overigens niet zon felgroene kleur van zoals in jouw cake. Het wordt meer mintgroen. Dat is voor mijn cake niet erg, maar iemand die de felgroene kleur wil kan beter de hierboven beschreven kleurstoffen gebruiken!
Beste Laura
Ik ben jou kerstboom cake ah uitproberen. Tot nu toe ide gekleurde cake gelukt. Ik heb half rood voor klokjes en half groen voor de boom gedaan. Dankjewel voor het leuke idee. Fijne kerst en een Gelukkig Nieuwjaar
Dankjewel voor het recept, ik zocht namelijk al heel lang een recept voor zo’n cake. Ik ben namelijk verzot op bakken en heb ook al zelf een paar nieuwe recepten gemaakt. Ik ga deze binnenkort voor mijn opa en oma maken.
Ik ben benieuwd hoe groot de uitsteken is die je hebt gebruikt. Wil het graag gaan proberen te maken!
Zo’n 5 centimeter denk ik, belangrijk is dat hij lager is dan je cake normaal is, je cakeblik is handig om te testen
Hoi Laura,
Een super leuk idee met een kerstboom.. Heb het al eens gedaan met een hartje.
Een vraagje over de sprinkels, welke kun je daarvoor het beste gebruiken?
Groet Karin
Ligt eraan wat je met de sprinkles wilt doen, maar in principe kun je gewoon uitkiezen wat je leuk vindt.
Wat een super leuk idee! Zou je de voor de cake om de kerstboom heen ook chocoladecake kunnen nemen, of is dat gedoemd te mislukken?
En kun je de groene cake ook al een dag van tevoren maken en hem de volgende dag afmaken?
Ja hoor, beide kan 🙂 Zowel chocoladecake als de groene al een dag van tevoren maken.
Moet je de cake in plakken snijden, of kun je ook bv 3 dikke stukken snijden en daar dan een dikkere figuur uit steken?
Ik snijd hem in plakken omdat dat makkelijk is met een uitsteker, die zijn te klein (niet hoog genoeg) voor dikke stukken cake.
Eigenlijk heb je op die manier toch veel “afval”. Kan je ook niet twee cakes (vb een klassieke cake en een chocolade) tegelijk bakken en ze na het afkoelen in plakken snijden en de kerstboompjes eruit prikken en dan omwisselen zodat je een vanillecake met chocolade kerstboompjes hebt en een chocoladecake met vanille kerstboompjes?
Kan ook, maar dan kun je de cake een stuk minder lang bewaren (ivm uitdrogen).