Advent 24: Koekjes kerstboom

24 december 2012
5

Advent 24, dat betekent dat dit alweer de laatste is! Wat is de tijd snel gegaan zeg. En wat vond ik het ontzettend leuk om te doen. Waar ik eerst nog zei ‘dit doe ik volgend jaar niet meer’ veranderde dit na al jullie ontzettend leuke reacties in ‘ik denk dat ik dit jaar nog maar wat eerder moet beginnen’. Ideetjes zijn er in ieder geval genoeg, dus wie weet wat er volgend jaar komt.

De laatste dag van deze advent betekent ook dat het eindelijk Kerst is! Dagen waar ik nog net niet het hele jaar naar uitkijk. Kerstavond is bij ons traditioneel de avond dat wij gezellig rond de kerstboom onze cadeautjes uitpakken en een leuke kerstfilm kijken. De Kerstdagen brengen wij met familie door onder het genot van lekker eten en een hoop gezelligheid! Voordat al deze gezelligheid begint zal ik jullie eerst nog uitleggen hoe je deze prachtige koekjes kerstboom maakt. Zonder uitstekerset, je hoeft hier dus niet meer last minute naar op zoek te gaan.

Koekjes kerstboom

Deze koekjes kerstboom zal als pronkstuk op de tafel staan. Niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook erg lekker!
Porties: 1 kerstboom

Ingrediënten

 • 19 koekjes in stervorm (in verschillende maten)
 • Template voor de koekjes
 • Groene icing (Sugarflair holly green)
 • Spuitmondje stervormig (16 Wilton)
 • Strooisels

Instructies

 • De groene icing moet wat dikker zijn, het basis recept is hier prima voor. Met de strooisels is het het mooiste als je in één kleur(groep) werkt. Ik gebruikte zilver en een beetje parelmoer. Zilveren sterretjes en verschillende maten parels.
 • Bovenstaande template bevat de 9 verschilende maten sterren die je nodig hebt (ik ben nog steeds niet handig om een printbaar template te maken, sorry!). Het kleinste sterretje heb je drie keer nodig, van de rest is twee voldoende. Leg de papieren sterren op je uitgerolde koekjesdeeg en snijd met een mesje de vormen uit. Omdat de sterren niet helemaal symmetrisch zijn is het mooi om ze ook in spiegelbeeld uit te snijden. Dus eerst leg je het papiertje met de kant waarop geprint is naar boven en je snijd een ster uit. Dan draai je het papiertje om en snijd je de tweede ster uit.
 • Met het stapelen is het belangrijk dat je de koekjes, van groot naar klein, dakpansgewijs stapelt. Je hoeft de icing ook niet helemaal aan de zijkanten te spuiten, het is juist leuk als je de koekjes nog ziet.
 • Leg alle sterren op maat gesorteerd om je heen voordat je gaat beginnen.
 • Spuit wat icing op je koekje en leg de tweede hier bovenop. Nu kun je de punten van het onderste koekje voorzien van groene icing. Strooi gelijk je versieringen op de punten voordat je verder gaat, straks kan je er niet meer zo goed bij. Spuit weer wat icing op je koekje, stapel de volgende erbij, groene icing op de punten spuiten en versieren. Deze stappen blijf je herhalen tot je alle koekjes hebt gestapeld. LET OP: je houdt een koekje (de kleinste) over om bovenop de boom te zetten. Deze kun je naar wens decoreren.
 • En daar is de koekjesboom, deze zal prachtig op tafel staan waar iedereen steeds weer een stukje koek vanaf kan breken.
Bewaren

Alles over het bewaren van koekjes lees je hier!

Met deze koekjesboom is ook een einde gekomen aan de advent van 2012! Ik vond het echt ontzettend leuk om te doen en al jullie enthousiaste reacties waren super! Zo leuk ook om te horen dat jullie al snel begonnen met zelf ook rudolph marshmallows, sneeuwpop oreo’s en kerstboom schuimpjes te maken. Ik heb al leuke foto’s mogen ontvangen van een aantal van jullie. Dit vind ik zo leuk dat ik besloten heb om na Kerst een overzicht te plaatsen met alle foto’s van jullie kerstbaksels die zijn geïnspireerd op de advent! Mail dus vooral al jullie foto’s door, ik ben erg benieuwd naar jullie creaties!

Dan heb ik jullie nu nog één ding te zeggen:

MERRY CHRISTMAS!!!!

Ik wens jullie allemaal hele fijne dagen toe met natuurlijk de mooiste zoete lekkernijen!

Jullie zien mij na Kerst weer terug met een nieuwe post, vol met jullie gemaakte baksels.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

13 reacties

 1. Oh deze is echt heel leuk 😉 Het was een super maand op jouw blog. Fijne dagen en tot snel! Xx

  1. Sylvia schreef:

   Hoi Laura, ik heb even een vraagje.. kan ik de suikerkoekjes gebruiken hiervoor? (Jou recept suikerkoekjes). En waar kan ik op klikken om de juiste vorm sterren af te printen? Want als ik op die sterren klik komt er niets. Lieve groetjes Sylvia

   1. Laura's Bakery schreef:

    Klopt, je moet zelfde foto opslaan en in een worddocument plakken en vervolgens afdrukken. De suikerkoekjes kun je er zeker voor gebruiken!

 2. Daphne schreef:

  HIJ IS GEWELDIG!!!!!!!

  Ik kijk nu al uit naar volgend jaar (hi hi, ik zet je vooral NIET onder druk)

  Hele fijne dagen en veel smul plezier.
  Lieve groetjes, Daphne

 3. Joke schreef:

  FANTASTISCH !!!!
  Wat een prachtige afsluiter van deze geweldig leuke en lekkere advent heb je gemaakt. Ik heb genoten van al het moois en lekkers wat je gemaakt hebt ook al was het midden in de zomer op een snikhete dag dat hier thuis de Rudolphjes en kerstbomen voorbij kwamen ;-).

  Liefs, Mam ♥

 4. Linsey schreef:

  Aah wat ziet deze er leuk uit zeg! Die wil ik echt gaan maken. Vraagje: hoe hoog is de ‘kerstboom’ geworden? 🙂 En welk recept heb je gebruikt voor het koekjesdeeg? En in het recept van icing zag ik dat je eiwitpoeder hebt gebruikt, is dat gewoon te koop in de AH? Hopelijk beantwoord je mijn vragen want ik weet zeker dat dit de show gaat stelen bij het kerstontbijt 🙂

  1. Laura's Bakery schreef:

   De kerstboom is ongeveer 20 cm hoog geworden. Ik heb voor deze boom het gingerbread koekjes recept gebruikt. Eiwitpoeder kun je kopen bij winkels waar ze taartdecoratiespullen hebben. Veel plezier met maken! Stuur je een foto van het resultaat?

 5. Anonymous schreef:

  Grandioos!!! Een echte eyecatcher!!! Schiiterend gedaan!!!!
  Ik moet je teleurstellen, ik heb helemaal niets gebakken dus ook geen foto’s. Dochterlief wilde in het begin al meteen starten met de kerstboomschuimpjes, kwam vervolgens ziek in bed te liggen en is nog steeds ziek. Maar al heb ik niets gebakken, ik heb wel genoten van al je creatieve ideeën en suggesties en nogmaals dank dat je dit alles met ons wilde delen. Ik wens jou, je moeder, je vader en je zusje een heel gelukkig kerstfeest en een gezond en gelukkig 2013!
  Veel liefs,
  MrsP.

 6. Mooi… maar hoe moet je zoiets opeten haha…

 7. Anonymous schreef:

  Dankjewel voor al het moois wat je met ons gedeeld hebt. wat heb ik er van genoten om dingen te maken. En alles lukte dankzij je fantastische uitleg en superduidelijke foto’s. Mijn dank ook namens t gezin en familie want die hebben dankzij jou veel leuks en lekkers mogen ontvangen!!
  Ik ben een fan en blijf je volgen !!!
  Foto;s stuur ik je zodra ik ze op de pc heb staan.
  rest me nog je een hele fijne kerst te wensen en alle goeds voor 2013!!
  groetjes Regenboog

 8. Justine schreef:

  Superleuk gedaan!
  Echt een leuk idee die advent.

 9. Stéphanie schreef:

  Leuk zeg! Ik heb toevallig ook net een koekjeskerstboom gemaakt, maar die van jou ziet er wel uit alsof er meer werk inzit. Erg geslaagd! Ik vond je hele adventreeks erg leuk :).

 10. Marlene schreef:

  Wow, hij is echt prachtig! Een heel leuke advent, ik heb nu al zin in die van het volgende jaar!
  Jammer dat het niet wat vaker kerst is… 😉

  Marlene
  4all-the-fashionfreaks.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *