Zei iemand daar feestje? Zeker als je deze feestkoekjes met chocolade en Smarties op tafel zet! Ze hebben een koekbodem van shortbread, een laag melkchocolade, Smarties en sprinkles. Vrolijk en vooral ontzettend lekker.

Feestkoekjes met chocolade maken

Het idee voor deze koekjes is gebaseerd op de feestkoekjes die je ook wel in de winkel ziet. Zelfgemaakt zijn ze alleen nog lekkerder én veel leuker om te maken. Ook leuk om samen met kinderen te maken, want het recept is makkelijk en laagdrempelig.

Het recept komt uit mijn bakboek 50x Koekjes, waarin naast dit recept ook nog 49 andere overheerlijke koekjesrecepten te vinden zijn. En vandaag trakteer ik jullie, want er is iets te vieren: Laura’s Bakery bestaat 15 jaar! De blogverjaardag is officieel op 21 april, maar het is nooit te laat om te trakteren, niet waar? Op deze pagina vertel ik meer over 50x Koekjes en krijg je een inkijkje in het boek.

Koekjes met Smarties

Ik koos voor Smarties en sprinkles (jimmies, deze zijn langwerpig) als topping, maar je kunt eindeloos variëren. Er zijn ongelofelijk veel soorten sprinkles en die kun je naast Smarties ook combineren met Manna, kleine karamelblokjes of gehakte nootjes. Zo maak je elke keer weer een ander feestkoekje!

Feestkoekjes met smarties

Feestkoekjes met chocolade bewaren

Ik bewaar deze koekjes met Smarties graag in deze bewaardozen. Ik heb ze in alle vormen en maten (en ja, ook in aardig wat kleuren) en ze worden hier ontzettend vaak gebruikt.

Hoelang blijven feestkoekjes met chocolade goed?

Eenmaal gebakken en gedecoreerd kun je de koekjes maximaal twee weken bewaren in een goed afgesloten trommel of bewaardoos, buiten de koelkast. Over het bewaren van koekjes lees je hier meer.

Kun je feestkoekjes met chocolade invriezen?

Je kunt de koekjes maximaal drie maanden invriezen, maar met het ontdooien kan de kleur van de sprinkles en Smarties verloren gaan. Als je dit wil voorkomen kun je de chocolade, Smarties en sprinkles decoratie het beste pas na het ontdooien aanbrengen.

Meer feestelijke koekjesrecepten

Smarties, M&M’s, sprinkles en funfetti maken je koekjes stuk voor stuk feestelijk. Niks meer aan doen. Behalve opeten natuurlijk. Bovenal zijn deze recepten érg leuk om uit te delen. Perfect voor verjaardagen of traktaties op school. Met deze koekjesrecepten kun je nog veel meer lekkers uitdelen:

Wil je samen koekjes bakken met kinderen? In dit artikel deel ik handige tips om het gezellig én overzichtelijk te houden, én vind je een handig overzicht met de leukste koekjesrecepten voor kinderen.

Tips: feestkoekjes maken

Kan ik ook andere chocolade gebruiken?

Je kunt elke soort chocolade gebruiken, maar ik vind ze persoonlijk het lekkerst met melkchocolade.

Kan ik het ook in een ronde bakvorm maken?

Dat kan absoluut. Een 22 of 24 cm bakvorm is hiervoor geschikt. Je kunt ook de ‘recept omrekenen’ knop in de receptkaart gebruiken. Daarmee kun je het recept met één druk op de knop omrekenen van de huidige bakvorm (20 x 20 cm) naar de gewenste ronde of vierkante bakvorm.

Hoe moet ik de feestkoekjes bewaren?

In een trommel blijven ze 2 weken goed. In de vriezer tot maximaal 3 maanden.

50x Koekjes

Makkelijke recepten voor 50 heerlijke koekjes. Maak zelf klassiekers als stroopwafels en gevulde koeken. Of kies voor de lekkere chocolate chip cookies. Naast 50 overheerlijke recepten leer je ook meer over het bakken van koekjes zelf in het informatieve hoofdstuk met baktips. 

Bestel hier!

Afbeelding

 

Feestkoekjes met chocolade recept

Opslaan
Recept afdrukken

5 van 2 stemmen

Feestkoekjes met chocolade recept

Met een shortbread-achtige bodem, melkchocolade, Smarties en sprinkles mogen deze koekjes met recht feestkoekjes heten!
Voorbereiding25 minuten
Bereiding15 minuten
Rusttijd2 uur
Porties: personen
voor een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm

Ingrediënten

  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gram bloem
  • 100 gram melkchocolade
  • handje smarties
  • sprinkles

Instructies

  • Klop boter en suiker tot een romig en luchtig mengsel. Mix de vanille-extract door het mengsel heen voeg als laatst bloem toe. Kneed tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat een uur rusten in de koelkast.
  • Bekleed een bakvorm met bakpapier. Verdeel het deeg gelijkmatig over de bodem en druk stevig aan.
  • Bak de koekbodem in ongeveer 15 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) tot hij gaar en goudbruin is. Laat de bodem in de vorm volledig afkoelen voordat je verder gaat.
  • Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Eenmaal gesmolten haal je de kom van de pan af, voeg de rest van de chocolade toe. Roer regelmatig door tot alle chocolade is gesmolten.
  • Giet de gesmolten chocolade over de koekbodem in de bakvorm, spreid gelijkmatig uit. Decoreer met Smarties en sprinkles. Laat de chocolade volledig uitharden.
  • Haal de koek uit de vorm en halveer deze over de lengte. Snijd elke strook in 6 reepjes.
Bewaren

In een trommel 2 weken houdbaar. In de vriezer tot 3 maanden.

Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.

4 reacties

  1. Huberte schreef:

    5 sterren
    Super lekker !
    Dikke merci Laura !!

    1. Laura's Bakery schreef:

      Leuk om te horen. Fijn dat ze in de smaak zijn gevallen!

  2. Suze schreef:

    5 sterren
    ik heb er echt van genoten. Mijn kids ook en ze willen weten hoe je komt op deze recepten Super lekker dikke Merci Laura!❤

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dankjewel! Inspiratie komt eigenlijk overal vandaan, ik heb een eindeloze lijst met bakideeën.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept