Citroen cheesecake bites met paaseitjes

Citroen cheesecake bites met paaseitjes
188

De bastogne cheesecake bites staan inmiddels al een paar maanden online en zijn nog steeds hartstikke populair. In mijn zoektocht naar een klein gebakje voor Pasen besloot ik deze citroen cheesecake bites met paaseitjes te maken. Lekker fris en op en top Pasen door de toefjes met een paasei bovenop. En het leuke is dat je elk eitje kunt gebruiken dat je lekker vindt. Ik koos een paar verschillende smaken uit, dat vond ik wel zo lekker. Met dezelfde basis heb je zo toch weer verschillende varianten die je op tafel kunt zetten. Ze zijn ideaal als gebakje voor bij de koffie, maar ze doen het ook goed op tafel bij de paasbrunch.

Citroen cheesecake bites met paaseitjes

Kleine cheesecakes die allemaal net weer even anders zijn door het gebruik van verschillende paaseitjes. Dat wordt smullen!
Porties: 16 stukjes
voor een 20 x 20 cm bakvorm

Ingrediënten

  • 150 gram biscuitjes
  • 80 gram ongezouten roomboter
  • 300 gram roomkaas
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 2 eieren (M)
  • 60 gram zure room
  • rasp van 1,5 citroen
  • sap van 1 citroen
  • 10 gram bloem

Topping

Instructies

  • Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
  • Maal de biscuitjes fijn en smelt de boter. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer tot een samenhangend geheel. Verdeel over de bodem en duw stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast.
  • Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tussendoor. Roer de zure room met de citroenrasp en -sap glad en voeg samen met het bloem toe aan het roomkaasmengsel. Mix nog een keer kort door tot een glad beslag.
  • Giet het cheesecakebeslag over de koekbodem en bak voor 40 minuten op 150 graden (boven- en onderwarmte).
  • Laat de cheesecake in de oven afkoelen tot (bijna) kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast voor minstens 4 uur of tot hij volledig opgesteven is. Snijd de opgesteven cheesecake in 16 gelijke stukken.
  • Maak de mascarponeroom volgens recept en spuit een toefje op ieder stukje cheesecake. Maak het af met een paaseitje.
Tips

De cheesecake is goed als de randen stevig zijn en de binnenkant nog wiebelig is. De gehele bovenkant moet wel gestold zijn en niet meer vloeibaar.

Bewaren

Bewaar afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Ingevroren blijven ze 2-3 maanden goed (zonder topping). Ontdooi ze in de koelkast.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

39 reacties

  1. Gabrielle schreef:

    Hoi Laura, voor een paasbrunch (to go) wil ik allemaal mini dessert maken. Hiervoor wil ik gebruik maken van een mini cupcake tray. Zou ik deze cheesecake bites dus ook in een mini variant kunnen bakken in een mini cupcake tray? En zo ja moet ik dan alleen invetten of ook een cupcake papiertje gebruiken?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je moet wel iets in de vormpjes doen, een strook bakpapier of een papieren vormpje inderdaad. Anders heb je geen garantie dat je ze er weer uitkrijgt.

      1. Nienke schreef:

        Hoi! Ik heb helaas geen bakblik van 20×20 cm en wil daarom deze cheesecake bites maken in een standaard cakeblik of in een cupcakevorm. Hoe lang moet ik de bites dan ongeveer bakken? Ik heb geen ervaring met cheesecake, dus kan het helaas niet op gevoel doen 😉
        Alvast dankjewel!

        1. Laura's Bakery schreef:

          Hi Nienke, dat hangt er vanaf hoe groot jouw ‘standaard’ cake blik is. Als deze 10×30 cm is, dan is dat hetzelfde oppervlak als 20×20.

          1. anniek schreef:

            en welke maat ronde (spring)vorm kan ik het beste gebruiken?want ik heb beide niet….. :S

          2. Inge schreef:

            Het oppervlak van het bakblik of taartvorm moet gelijk zijn. Laura gebruikte een bakvorm met een oppervlakte van 400 cm². Dat is ongeveer gelijk aan een springvorm met een diameter van 24 cm.

      2. Dorien schreef:

        Is creme fraiche betzelfde als zure room?

  2. Linda schreef:

    Klinkt heerlijk! In de oven laten afkoelen: deur dicht houden als deze afgelopen is of op een kiertje zetten?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Niet op een kiertje, dat zou ik er dan bijzetten.

  3. Audrey schreef:

    Ooo, dit is echt top! Ik ben dol op citroen en cheesecake en dit ziet er echt superleuk uit.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Ik dus ook! Meteen zo gezellig met die paaseitjes 🙂

  4. Lotte schreef:

    Wat voor roomkaas heb je gebruikt voor dit recept?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat maakt in principe niet uit, zolang het naturel roomkaas is.

  5. Annelies Lankhuizen - Penning schreef:

    Wat een ontzettend creatief idee voor Pasen. Vooral die paaseitjes vind ik heel leuk staan.

  6. Jeannette schreef:

    Hoi Laura,
    Moet het echt maar 10 gram bloem zijn?

  7. Joanna schreef:

    Staat op mij To Do lijstje!

  8. Lotte schreef:

    Ziet er lekker uit! Wat voor koekjes zou je kunnen gebruiken voor een glutenvrije versie?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Je kunt het beste even googelen wat glutenvrije biscuits zijn dan denk ik 🙂

  9. Dorien schreef:

    Is creme fraiche betzelfde als zure room?

    1. Elina schreef:

      Crème fraîche en zure room zijn niet hetzelfde. Ze worden op een verschillende manier gemaakt en crème fraîche bevat meer vet. Maar eerlijk gezegd gebruik ik eigenlijk altijd crème fraîche, ook als er in een recept ‘zure room’ staat. En het resultaat is tot nu toe altijd prima :).

    2. Laura's Bakery schreef:

      Nee, maar als het niet anders kan dan kun je het daar wel door vervangen.

  10. Esther schreef:

    De zure room is nergens meer te verkrijgen… kan crème fraiche als vervanger?

    1. Joanna schreef:

      Deka’s en AH verkopen kleine bakjes met zure room. Groetjes, Joanna

      1. Esther schreef:

        Normaal wel maar op dit moment is de zure room ( bij ons in de buurt) overal al een week uitverkocht. Geen idee waarom.

    2. Laura's Bakery schreef:

      Ja, dat kan in principe wel.

  11. Maria schreef:

    Ik woon in spanje, ik heb hier nog nooit zure room gezien. Met wat kan ik die zure room vervangen.

    1. Laura's Bakery schreef:

      Geen sour cream nee? Dan komt crème fraiche in de buurt.

  12. Margreet schreef:

    Vandaag gemaakt. Heel lekker!

  13. Marieke schreef:

    Help ik heb geen mascarpone in huis. Wat is een goeie vervanging ?

  14. Merel schreef:

    Hi Laura 😄,

    Ik zou graag het recept willen halveren en toepassen in een bakvorm van 10x10cm. Hoelang moet is dan de bereidingstijd in de oven?

    1. Laura's Bakery schreef:

      Dat is voor mij helaas ook een gok!

  15. Erica schreef:

    Hoi Laura,
    Gebruik je gewoon digestive biscuits of een andere soort?

    1. Laura Kieft schreef:

      digestive kan prima, of ieder koekje dat erop lijkt.

  16. Clara schreef:

    Ik heb de cheescake gemaakt voor paasmaandag. Mijn nonkel en oma vonden het heerlijk! Daarbij heb ik ook je schattige konijnen koekjes gemaakt. Ze hebben er zelfs mee naar huis genomen!
    Dankjewel voor dit heerlijke recept!
    Clara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *