De bastogne cheesecake bites staan inmiddels al een paar maanden online en zijn nog steeds hartstikke populair. In mijn zoektocht naar een klein gebakje voor Pasen besloot ik deze citroen cheesecake bites met paaseitjes te maken. Lekker fris en op en top Pasen door de toefjes met een paasei bovenop. En het leuke is dat je elk eitje kunt gebruiken dat je lekker vindt. Ik koos een paar verschillende smaken uit, dat vond ik wel zo lekker. Met dezelfde basis heb je zo toch weer verschillende varianten die je op tafel kunt zetten. Ze zijn ideaal als gebakje voor bij de koffie, maar ze doen het ook goed op tafel bij de paasbrunch.
Citroen cheesecake bites met paaseitjes
Meer citroen recepten voor Pasen
Naast deze frisse cheesecake bites met paaseitjes heb ik ook nog andere lekkere recepten met citroen die ideaal zijn om te bakken voor Pasen:
Citroen cheesecake bites met paaseitjes
Kleine cheesecakes die allemaal net weer even anders zijn door het gebruik van verschillende paaseitjes. Dat wordt smullen!
Porties: 16 stukjes
voor een 20 x 20 cm bakvorm
Ingrediënten
- 150 gram biscuitjes
- 80 gram ongezouten roomboter
- 300 gram roomkaas
- 90 gram fijne kristalsuiker
- 2 eieren (M)
- 60 gram zure room
- rasp van 1,5 citroen
- sap van 1 citroen
- 10 gram bloem
Topping
- half recept mascarponeroom
- 16 paaseitjes naar keuze
Instructies
-
Bekleed een bakvorm van 20 x 20 cm met bakpapier.
-
Maal de biscuitjes fijn en smelt de boter. Voeg de koekkruimels toe aan de gesmolten boter en roer tot een samenhangend geheel. Verdeel over de bodem en duw stevig aan met de achterkant van een lepel. Zet in de koelkast.
-
Mix de roomkaas met de suiker tot een romig en glad mengsel. Voeg de eieren één voor één toe en mix tussendoor. Roer de zure room met de citroenrasp en -sap glad en voeg samen met het bloem toe aan het roomkaasmengsel. Mix nog een keer kort door tot een glad beslag.
-
Giet het cheesecakebeslag over de koekbodem en bak voor 40 minuten op 150 graden (boven- en onderwarmte).
-
Laat de cheesecake in de oven afkoelen tot (bijna) kamertemperatuur en zet daarna in de koelkast voor minstens 4 uur of tot hij volledig opgesteven is. Snijd de opgesteven cheesecake in 16 gelijke stukken.
-
Maak de mascarponeroom volgens recept en spuit een toefje op ieder stukje cheesecake. Maak het af met een paaseitje.
Tips
De cheesecake is goed als de randen stevig zijn en de binnenkant nog wiebelig is. De gehele bovenkant moet wel gestold zijn en niet meer vloeibaar.
Bewaren
Bewaar afgedekt in de koelkast voor 3-4 dagen. Ingevroren blijven ze 2-3 maanden goed (zonder topping). Ontdooi ze in de koelkast.
Links in dit artikel kunnen affiliate links zijn. Als jij via zo’n link iets koopt, krijg ik hier een kleine commissie over. Merknamen in een recept kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking.
Hoi Laura, voor een paasbrunch (to go) wil ik allemaal mini dessert maken. Hiervoor wil ik gebruik maken van een mini cupcake tray. Zou ik deze cheesecake bites dus ook in een mini variant kunnen bakken in een mini cupcake tray? En zo ja moet ik dan alleen invetten of ook een cupcake papiertje gebruiken?
Je moet wel iets in de vormpjes doen, een strook bakpapier of een papieren vormpje inderdaad. Anders heb je geen garantie dat je ze er weer uitkrijgt.
Hoi! Ik heb helaas geen bakblik van 20×20 cm en wil daarom deze cheesecake bites maken in een standaard cakeblik of in een cupcakevorm. Hoe lang moet ik de bites dan ongeveer bakken? Ik heb geen ervaring met cheesecake, dus kan het helaas niet op gevoel doen 😉
Alvast dankjewel!
Hi Nienke, dat hangt er vanaf hoe groot jouw ‘standaard’ cake blik is. Als deze 10×30 cm is, dan is dat hetzelfde oppervlak als 20×20.
en welke maat ronde (spring)vorm kan ik het beste gebruiken?want ik heb beide niet….. :S
Hier kun je het omrekenen: https://www.laurasbakery.nl/recepten-omrekenen/
Het oppervlak van het bakblik of taartvorm moet gelijk zijn. Laura gebruikte een bakvorm met een oppervlakte van 400 cm². Dat is ongeveer gelijk aan een springvorm met een diameter van 24 cm.
Is creme fraiche betzelfde als zure room?
Klinkt heerlijk! In de oven laten afkoelen: deur dicht houden als deze afgelopen is of op een kiertje zetten?
Niet op een kiertje, dat zou ik er dan bijzetten.
Ooo, dit is echt top! Ik ben dol op citroen en cheesecake en dit ziet er echt superleuk uit.
Ik dus ook! Meteen zo gezellig met die paaseitjes 🙂
Wat voor roomkaas heb je gebruikt voor dit recept?
Dat maakt in principe niet uit, zolang het naturel roomkaas is.
Wat een ontzettend creatief idee voor Pasen. Vooral die paaseitjes vind ik heel leuk staan.
Ah, dankjewel!
Hoi Laura,
Moet het echt maar 10 gram bloem zijn?
Ja! 🙂
Staat op mij To Do lijstje!
Ziet er lekker uit! Wat voor koekjes zou je kunnen gebruiken voor een glutenvrije versie?
Je kunt het beste even googelen wat glutenvrije biscuits zijn dan denk ik 🙂
Is creme fraiche betzelfde als zure room?
Crème fraîche en zure room zijn niet hetzelfde. Ze worden op een verschillende manier gemaakt en crème fraîche bevat meer vet. Maar eerlijk gezegd gebruik ik eigenlijk altijd crème fraîche, ook als er in een recept ‘zure room’ staat. En het resultaat is tot nu toe altijd prima :).
Nee, maar als het niet anders kan dan kun je het daar wel door vervangen.
De zure room is nergens meer te verkrijgen… kan crème fraiche als vervanger?
Deka’s en AH verkopen kleine bakjes met zure room. Groetjes, Joanna
Normaal wel maar op dit moment is de zure room ( bij ons in de buurt) overal al een week uitverkocht. Geen idee waarom.
Ja, dat kan in principe wel.
Ik woon in spanje, ik heb hier nog nooit zure room gezien. Met wat kan ik die zure room vervangen.
Geen sour cream nee? Dan komt crème fraiche in de buurt.
Vandaag gemaakt. Heel lekker!
Wat goed!
Help ik heb geen mascarpone in huis. Wat is een goeie vervanging ?
Andere roomkaas?
Hi Laura ?,
Ik zou graag het recept willen halveren en toepassen in een bakvorm van 10x10cm. Hoelang moet is dan de bereidingstijd in de oven?
Dat is voor mij helaas ook een gok!
Hoi Laura,
Gebruik je gewoon digestive biscuits of een andere soort?
digestive kan prima, of ieder koekje dat erop lijkt.
Ik heb de cheescake gemaakt voor paasmaandag. Mijn nonkel en oma vonden het heerlijk! Daarbij heb ik ook je schattige konijnen koekjes gemaakt. Ze hebben er zelfs mee naar huis genomen!
Dankjewel voor dit heerlijke recept!
Clara
Heeeeeerlijke cheesecake! Makkelijk te maken, en leuk om een blokje te serveren.
Een blijvertje deze taart!