Cake Cerise

30 januari 2016
20

cake cerise 1a

Eerder deze maand reisde ik af naar het mooie Rijssen om met de mannen van Bouwhuis te kletsen over leuke en lekkere receptideeën voor op Laura’s Bakery. Toen ze mij vertelden dat ze een vorm hadden laten maken voor de cake cerise, was ik gelijk enthousiast. Het eerste recept was bedacht, dat wilde ik namelijk wel eens proberen! Misschien ken je deze cake wel als je het laatste seizoen van Heel Holland Bakt hebt gezien. Ik kon niet wachten om met hun recept aan de slag te gaan. De vorm lijkt een beetje op een sloffenring, alleen is deze bakring iets kleiner en hoger. En er zitten natuurlijk gaatjes in zodat je de kersen met een prikker mooi op één lijn kunt houden. Wat ik ook erg lekker vind aan deze cake is het laagje glaceerfondant bovenop. Dit is niet zomaar rolfondant en al helemaal geen simpel glazuur. Nee, dit kun je vergelijken met de topping van roze koeken en tompouces. Twee van mijn favoriete gebakjes, je begrijpt dat deze cake dus ook wel in de smaak viel bij mij.

cake cerise 2a

cake cerise 3a

cake cerise 4a

Cake Cerise

Als je Heel Holland bakt hebt gekeken, komt cake Cerise je misschien wel bekend voor. Deze zoete lekkernij is niet alleen een lust voor het oog, maar ook ontzettend smakelijk.
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 110 gram roomboter
  • 100 gram bloem
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • rasp van een halve citroen
  • 75 gram amandelspijs (hier te koop)
  • snuf zout
  • 80 gram eieren
  • 20 gram eidooier

Vulling en topping

  • 2 el abrikozenjam
  • 100 gram glaceerfondant (hier te koop)
  • 2 tl kersensiroop
  • ongeveer 24 amarena kersen

Extra nodig

Instructies

  • Voor deze cake maak je eerst twee afzonderlijke beslagjes, die voeg je later samen en meng je tot één geheel. Voor het eerste beslag doe je de roomboter en bloem in een kom, klop dit tot een romig geheel.
  • Voor het tweede beslag doe je de suiker, citroenrasp en amandelspijs in een kom. Mix door elkaar en voeg de eieren beetje bij beetje toe. Mix luchtig en romig, qua kleur moet het net zo licht zijn als het eerste beslag.
  • Voeg de twee beslagen samen en meng met een spatel tot een egaal beslag.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, vet de bakvorm in en bekleed ook deze met bakpapier. Prik van binnenuit het bakpapier vast even door op de plek van de gaatjes. Kijk even naar de hoogte van de gaatjes, als je de vorm op de plaat zet moeten de gaatjes zo dicht mogelijk bij de plaat zitten.
  • Steek de satéprikker aan één kant door de vorm, houd hem omhoog en rijg de helft (ongeveer 12 stuks) van de kersen aan de prikker. Als ze er allemaal op zitten steek je het uiteinde van de prikker door het andere gaatje. Vul de spuitzak met het beslag en spuit dit eerst op de bodem, zo krijg je het ook een beetje onder de kersen. Daarna spuit je de rest ook in de vorm, zorg dat de kersen bedekt zijn.
  • Bak de cake in 45-50 minuten gaar op 145 °C (boven- en onderwarmte). Verwijder de prikker en de vorm en laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
  • Wanneer de cake is afgekoeld, verwarm je de abrikozenjam in een pannetje tot het wat vloeibaarder is geworden. Smeer de jam met een kwastje op de bovenkant van de cake.
  • Verwarm ook de glaceerfondant in een pannetje tot dit dun en vloeibaar is. Voeg de kersensiroop toe zodat het mooi roze kleurt. Met een lepeltje bedek je de bovenkant met een laagje fondant. Belangrijk is dat je vlot werkt voor een mooie egale laag. Dat laatste ging bij mij minder vlot omdat ik ook foto’s wilde maken, omdat het behoorlijk snel stolt krijg je dan moeilijk een gladde laag.
  • Als laatst plaats je de overige kersen in een mooie rechte lijn bovenop de cake. Als je vlot bent, plakken ze nog mooi vast aan het laagje glazuur.
  • Zo leuk en lekker als ik deze cake cerise er op tv uit vond zien, zo leuk en lekker is het dus ook om hem te maken! Door de kersen in het midden en de decoratie krijg je misschien het idee dat het heel moeilijk is, maar dat is dus echt niet zo. En de smaak: verrukkelijk! Het is een wat compactere cake waar je een vleugje amandel in proeft en die lekker fris is door de kersen en het citroenrasp. De topping past er ook perfect bij.
Tips

Voor de genoemde hoeveelheid eieren heb je 4 M eieren nodig of 3 L eieren.

Kun je -net als ik- geen amarena kersen vinden? Met kersen op siroop uit een pot gaat het ook prima.

Bewaren

De cake kun je het best in aluminiumfolie bewaren of in een trommel. Dan blijft hij zeker een week goed. Bewaar een cake niet in de koelkast, daar droogt hij van uit.

cake cerise 5a

Mijn tip voor jou: bestel snel de benodigde spullen, ren naar de supermarkt voor de ingrediënten en ga aan de bak!

Dit artikel is een samenwerking met Bouwhuis, lees mijn disclaimer voor meer informatie.

Wat vind jij van dit recept?

0.0 (0 stemmen)

Laura Kieft

Laura vindt dat bakken echt niet moeilijk is en laat dat zien met toegankelijke recepten. Zelf bakt ze het liefst cakes en koekjes en snoept tijdens het maken graag van het beslag en deeg. Zogenaamd om alvast te proeven, zegt ze.

18 reacties

  1. Margot schreef:

    Wat ziet dat er heerlijk zoet uit!

  2. Jessica schreef:

    Ziet er heerlijk uit!
    En Bouwhuis is leuk hè! Ik woon er redelijk dichtbij en het is zo leuk om daar even te snuffelen. Top zaak.

  3. Danielle schreef:

    Ik heb deze van de week gemaakt met een zelf gemaakt bakblikje (zelf gaatjes in gemaakt) maar het duurde erg lang voordat de binnenkant gaar was… Lekker was hj zeker!

  4. Emma schreef:

    Oh wat verrukkelijk!

  5. Lianne schreef:

    Leuk dat ze deze vorm hebben bij Bouwhuis! Vond het namelijk een heel leuk cakeje toen ik heb bij HHB zag!

  6. Marjolein schreef:

    Kun je dit ook met ander fuit doen dan kersen? Lijkt me heel erg lekker met perzik of abrikoos!

    1. Laura schreef:

      Moet zeker lukken, gewoon wat blokjes fruit op de prikker rijgen 🙂

  7. Brigitte Rokker schreef:

    Sorry, ik krijg het recept van de cerisecake niet te voorschijn, alleen de reacties,.

    Wat doe ik verkeerd? Dank voor de moeitevr. groeten

    1. Laura schreef:

      Dan heb je een adblocker aanstaan, als je deze uitschakelt voor Laura’s Bakery kun je gewoon alle recepten goed zien.

  8. Irma Bierling schreef:

    Hoi Laura,

    Ik heb het recept aangehouden hij staat nu in de oven maar het loopt onder deling door?? Balen? misschien de 2e keer beter?? Nog tips….

    Groetjes Irma

    1. Laura schreef:

      Misschien is je bakplaat niet helemaal recht?

  9. Anna schreef:

    En die sate prikker dan. Die kun je niet opeten ;).

    1. Laura schreef:

      Die haal je er natuurlijk uit voordat je de vorm kunt verwijderen 😉

  10. Bram schreef:

    Wat een super leuk recept laura! Vraagje, hoe doe je dat met die sateprikker? Blijft ie erin zitten? ik denk dat ik hem met frambozen ga maken, moet ook kunnen toch?

    1. Laura schreef:

      Die prikker verwijder je voordat je de vorm van de cake haalt (anders gaat hij er ook niet af 😉 ). Frambozen kun je zeker proberen.

  11. Marjo Albertsl schreef:

    Ik heb de cake gemaakt en hij is heel goed gelukt. Kan ik hem ook invriezen?

  12. Iris schreef:

    tip: Hele goede amarena kersen kun je kopen bij de Lidl tijdens de Italiaanse weken. Die waren toevallig 2 weken terug weer dus ik heb 4 potten ingeslagen. Echt heerlijk zijn die.

    Is er ook een alternatief voor die link naar glaceerfondant? Dat is meteen een pot van een kilo 😀 Wellicht wat veel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *